Sony WH-1000X M2 Review – Căști wireless cu funcție de atenuare a zgomotului ambiental, capabile să redea un sound de o calitate foarte bună

Sunt un consumator de muzică și de câte ori am ocazia ascult ritmurile preferate oriunde aș fi, acasă, în vacanțe sau în călătorii, câteodată și la muncă, întotdeauna în timpul drumurilor cu mașina. Prefer de obicei un sistem audio extern la diversele audiții muzicale dar pentru a nu deranja cumva colegii sau partenerii de călătorie ( în avion sau în tren) sunt nevoit să apelez și la o pereche de căști. Care trebuie să fie neapărat unele de calitate, capabile să redea un sound amplu, cu tot spectrul de frecvențe, joase, medii și înalte. Mai bine nu ascult muzică decât să o fac prin intermediul unor scule de slabă calitate, mai mult m-aș enerva.

Iar acest model de căști Sony WH-1000X M2 pe care am avut ocazia să-l folosesc de curând m-a mulțumit pe deplin din punct de vedere al calității sunetului redat. Și nu numai de asta, sunt alte aspecte care m-au încântat practic la aceste căști. 

Sony WH-1000XM2

Pe scurt, specificațiile acestor căști Sony WH-1000X M2 sunt următoarele:

  • difuzoare de 4omm cu magnet din neodim
  • răspuns în frecvență 4-40000 Hz
  • răspuns în frecvență prin bluetooth – 20 Hz – 20.000 Hz (frecvenţă de eşantionare de 44,1 kHz)/20 Hz – 40.000 Hz (frecvenţă de eşantionare LDAC 96 kHz, 990 kbps)
  • impedanță – 46 ohmi (1 kHz) (când se conectează prin cablul pentru căşti cu unitatea pornită), 16 ohmi (1 kHz) (când se conectează prin cablul pentru căşti cu unitatea oprită)
  • funcție de anulare digitală a zgomotului, cu personalizare
  • NFC pentru o conectare mai rapidă
  • Formate audio acceptate – SBC, AAC, aptX, aptX HD, LDAC
  • Bluetooth 4.1 compatibil A2DP, AVRCP, HFP, HSP, rază de 10 metri
  • conector auxiliar de 3.5mm și cablu de 1.5 metri la pachet, plus adaptor cu două jack-uri pentru avion
  • autonomie de până la 30 de ore cu funcția de atenuare a zgomotului activată, bateriile se încarcă prin conector microUSB iar timpul de încărcare este de aprox. 4 ore.

Specificațiile complete sunt disponibile pe pagina oficială a Sony România.

Sony WH-1000XM2

În primul rând am apreciat calitatea constructivă a acestor căști, cu un look elegant, premium chiar. De asemenea, sunt extrem de confortabile de purtat, cu o bandă metalică elastică de care a fost prins un strat moale din burete acoperit cu piele sintetică în zona de contact cu capul ascultătorului și pernuțe moi (tot din piele sintetică) care se așează perfect în jurul urechilor.

Există un sistem retractabil de ajustare în funcție de mărimea capului și este posibilă rotirea cupelor pentru o poziționare cât mai eficientă. Iar banda metalică nu strânge foarte tare, ci doar atât cât trebuie pentru a ține fix cupele pe urechi.

Sony WH-1000XM2

Nu este de neglijat că la pachet a fost inclusă și o gentuță de transport…

Sony WH-1000XM2

… plus cablu auxiliar de 1.5 metri și conector pentru sistemul audio dintr-un avion de pasageri.

Sony WH-1000XM2

Pe cupa stângă este poziționat senzorul NFC iar în zona ei inferioară se află butonul de Power și cel de activare a funcției Noise Cancelling. Tot pe aceasta este poziționat conectorul auxiliar de 3.5mm.

Sony WH-1000XM2

Pe cupa dreaptă există conectorul microUSB pentur încărcare iar în suprafața exterioară au fost integrate funcții tactile smart, care răspune la anumite gesturi –

  • dacă se acoperă cu mâna, se oprește sunetul de căști, de exemplu pentru a vorbi cu cineva fără a da jos căștile de pe urechi
  • dacă se glisează cu degetul sus-jos crește volumul sau îl scade
  • dacă se apasă în zona centrală pornește melodia sau o oprește
  • dacă se apasă și se glisează stânga-dreapta, face trecerea între melodii

Și, din câte am constatat, după o scurtă perioadă de adaptare te poți descurca chiar foarte bine prin intermediul acestor funcții tactile la controlul playlist-ului muzical.

Sony WH-1000XM2

După ce le-am studiat pe toate părțile, a venit momentul să le pun pe urechi și să activez funcția de atenuare a zgomotului exterior, Noise Cancelling, care se realizează prin intermediul a două seturi de microfoane, unul interior și altul exterior, pentru fiecare ureche în parte.

Și am avut o revelație, parcă nu se mai auzea nimic în jurul meu, m-am simțit ca într-un studio foarte bine etanșat acustic. Clar, nu atenuează zgomotele foarte puternice, dar această funcție este una chiar performantă. Mai mult, este capabilă să optimizeze atenuarea zgomotului exterior în funcție de caracteristicile fizice ale purtătorului (mărimea capului, coafură, dacă are sau nu ochelari) precum și în funcție de presiunea atmosferică, pentru redarea unui sunet cât mai bun la altitudini mari (în avion de exemplu). 

De exemplu, m-am trezit dimineața, am ieșit pe balcon și am activat funcția de calibrare NC în funcție de ambient. După câteva secunde s-a făcut liniște absolută, nu mai auzeam nici măcar mașinile care treceau pe lângă bloc. Sincer să fiu, mi s-a părut oarecum inconfortabil, era prea multă liniște… 😀 La fel de bine atenuează zgomotul tastaturii sau a sistemului de aer condiționat, chiar și timbrul mai tare al vocilor din apropiere este atenuat destul de eficient (deși nu total).

Iar toate aceste setări sunt la îndemâna utilizatorilor prin intermediul aplicației Sony Headphones Connect, compatibilă cu sistemele de operare mobile Android și iOS. Aceasta permite controlul fundalului audio ambiental în funcție de mărimea capului și chiar a presiunii atmosferice, are egalizator și moduri de sound presetate de redare (pop, rock etc) sau alegerea direcției din care să vină sunetul (din față, din laterale sau din spate).

Sony WH-1000XM2

Și, după cum spuneam, pe lângă toate cele menționate mai sus, am fost extrem de încântat și de calitatea sound-ului redat, dependentă implicit și de cea a fișierelor audio sau a player-ului. Pentru genul ăsta de căști, pentru a fi cu adevărat puse în valoare, este nevoie de un smartphone capabil sau de un player audio la fel de capabil.

M-am bucurat la maxim de un sound clar, cu joase adânci și vibrante, puternice, cu înalte rafinate și plăcute, deloc obositor, cu un nivel impresionant al detaliilor și fără distorsiuni deranjante la volum tare, așa cum trebuie să fie. A fost chiar o adevărată plăcere să le folosesc, zi de zi, pentru că se aud foarte bine chiar și în stilurile mele de muzică preferate (mai zgomotoase și ritmate de regulă).

Normal, pentru ca audiția muzicală să fie completă, cu un sunet apropiat de perfecțiune, este nevoie de tehnologii de top, cum ar fi S-Master HX, care se ocupă de reducerea distorsiunilor, sau Digital Sound Enhancement Engine HX (DSEE HX), care convertește fişierele de muzică digitală comprimate la o calitate cât mai bună pentru audiții. De menționat că această funcție poate fi dezactivată, dacă se dorește audiția în formatul original a fișierului audio.

De asemenea, tehnologia LDAC integrată se ocupă de transmiterea a până la aproximativ de trei ori mai multe date (rată de transfer maximă de 990 kbps) faţă de conexiunea clasică prin bluetooth. Normal, player-ul trebuie să fie compatibil cu această tehnologie și, din câte am înțeles, sistemul de operare Android Oreo va oferi un astfel de suport. De menționat că sunt compatibile și cu codec-urile aptX, aptX HD sau AAC, care funcționează destul de ok prin Bluetooth și sunt prezente mai pe toate smartphone-urile de top moderne.

Producătorul promite până la 30 de ore de autonomie de utilizare cu funcția Noise Cancelling activată. Și cam așa este, pentru că le-am utilizat destul de mult și le-am încărcat destul de rar.

Sony WH-1000XM2

Concluzii despre căștile Sony WH-1000H M2

Pro

  • Capabile să redea un sound de cea mai bună calitate, cu un spectru larg de sunete
  • Funcție Noise Cancelling performantă
  • Construție premium, căști simplu de transportat și confortabile de purtat pe cap
  • Are aplicație pentru controlul funcțiilor și calității sound-ului redat
  • Permite controlul listei muzicale prin funcțiile tactile de pe cupa dreaptă
  • Autonomia de utilizare

Contra

  • Practic, nu am ce le reproșa acestor căști.

Așa cum există smartphone-uri de top, aceste căști Sony WH-1000X M2 sunt printre reprezentantele de seamă ale categoriei lor, având toate atuurile necesare unui pasionat de muzică aflat mereu pe drumuri – autonomie, atenuare eficientă a zgomotului exterior și un sound de cea mai bună calitate, amplu, pentru audiții plăcute oriunde s-ar afla.

Normal, performanțele vin cu un anumit cost, aceste căști nefiind deloc unele ieftine – au un preț de aproximativ 300 de Euro.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *