Cele mai bune ultraportabile disponibile comercial și în România (ediția de iarnă 2017)

Ultraportabilul nu ar trebui să lipsească din bagajul oricărei persoane care trebuie să-și desfășoare activitățile obișnuite pentru serviciu sau de ordin personal de oriunde s-ar afla. Echipamente cu destule atuuri la ora actuală, cum ar fi:

  • Sunt performante – au procesoare puternice, destulă memorie RAM (cel puțin 8GB), stocare rapidă pe SSD, Wi-Fi AC pentru transfer rapid al informațiilor, așa că puteți ataca cam orice aplicație cu ajutorul lor. Un Intel Core i5/Core i7 este tot ceea ce trebuie pentru ca experiența de lucru să fie una cât mai optimă.
  • Au o autonomie foarte bună, în unele cazuri chiar pentru întreaga zi, astfel că permit utilizarea pentru perioade destul de îndelungate.
  • Sunt subțiri, ușoare, extrem de facil de transportat, de altfel unul dintre principalele lor atuuri.
  • Noile generații apărute încă de la finele anului trecut au o formă mai compactă, în primul rând datorită ramelor extrem de subțiri din jurul ecranului. Astfel că pot fi integrate ecrane cu o diagonală ușor mai mare 14 inchi în loc de 13 inchi de exemplu), valorile dimensiunilor și greutății păstrând aceleași valori… ultraportabile
  • Au în general tastatură cu iluminare de fundal, astfel că pot fi utilizate fără reținere chiar și în medii întunecoase
  • Iar modelele de top arată chiar foarte bine, metalice, cu un look premium.

Normal, dimensiunile compacte vin și cu minusurile de rigoare – de exemplu, cele extrem de subțiri nu excelează și la nivel de conectică, fiind dotate numai cu două, maxim trei, porturi tip USB-C. Iar pentru atașarea accesoriilor va trebui să apelați la diverse soluții externe, adaptoare sau cabluri. De remarcat că unii producătorii includ în pachetul comercial și astfel de accesorii externe pe care va trebui să le purtați permanent în geanta sau rucsacul de transport.

Nu o să mai fac acum o listă a principalelor caracteristici pe care le caut la un astfel de echipament ultraportabil. Am făcut-o aici, nu mi-am schimbat încă acele opinii.

La nivel de producători peisajul este unul destul de restrâns la noi – abundă echipamentele de acest gen de la ASUS, Lenovo, câteva de la Acer, HP și Dell. Plus MacBook-urile de la Apple. 

Deci, care sunt cele mai mișto, cele mai bune, ultraportabile ale acestui final de an 2017 la noi în țară?

O să încep cu modelele pe care le-am avut la dispoziție, despre care știu cu siguranță că merită atenția voastră.

Acer Swift 3 2107 este unul dintre acele ultraportabile, cu un design premium, fișe tehnice de top (acum a apărut și cu noua generație 8 de procesoare Intel), ecran de 14 inchi, autonomie foarte bună, conectică generoasă și o greutate de 1.7Kg.

Mai multe detalii despre el aici.

Lenovo Ideapad 720S mi-a făcut o impresie la fel de bună, având tot ceea ce este necesar pentru a mulțumi un utilizator de business – performanțe de top, plus placă grafică Nvidia 940MX, design premium, conectică bogată, autonomie foarte bună și o greutate de 1.6Kg. Mai multe detalii despre acest ultraportabil, aici.

Are prețuri de la 4000 de lei la 5400 Lei, în funcție de configurație.

Lenovo Ideapad 520

Cam în aceleși configurații poate fi găsit și modelul Lenovo Ideapad 520S-14IKB, despre care am povestit mai multe aici. Dar acesta este disponibil la prețuri mai interesante, începând de la 2600 Lei.

ASUS Zenbook UX490U

Dacă greutatea ultraportabilelor prezentate mai sus vi se pare un pic cam mare, cu siguranță valoarea de 1.1Kg a modelului ASUS Zenbook UX490U sună altfel, fiind de altfel unul dintre cele mai atrăgătoare echipamente de acest gen. Cu o fișă tehnică performantă, ecran de 14 inchi și o autonomie foarte bună. Mai multe detalii despre el, aici.

ASUS Pro B9440

Iar cel mai frumos ultraportabil de business de la ASUS, modelul Pro B9440, este disponibil în continuare în ofertele magazinelor de la noi. Are prețuri între 5200 Lei și 6200 Lei (cu i5 sau cu i7).

Impresiile mele despre el, aici.

ASUS Zenbook UX550V

Ieșim oarecum din registru, cu un laptop cu ecran de 15.6 inchi. Dar care are o greutate de numai 1.8Kg, ceea ce nu poate fi decât interesant pentru cei care au nevoie de laptop cu ecran mai mare, mai generos.

Iar acest ASUS Zenbook UX550V arată bine și este un echipament performant care integrează în plus o placă grafică Nvidia GTX 1050 sau 1050 Ti. Este cel mai compact laptop cu ecran de 15.6 inchi pe care am avut ocazia să-l utilizez.

Mai multe detalii despre el, aici. Are prețuri de la 6000 de lei, în funcție de configurație.

Cam astea ar fi modelele pe care am avut ocazia să le utilizez acum pe final de an 2017. 

Dar ce alte ultraportabile mi-au atras atenția? 

Noul HP Spectre X360, un ultraportabil hibrid care se poate transforma în tabletă, cu un design compact și o greutate de numai 1.32Kg, plus procesoare Intel de generația a 8-a.

De exemplu, într-o configurație cu ecran tactil de 13.3 inchi, procesor Intel Core i5-8250U, 8GB memorie RAM, stocare internă cu o capacitate de 256GB are un preț de aproximativ 5700 Lei.

Arată bine, promite un comportament de top.

Dell au fost primii care au scos pe piață laptopuri ale căror ecrane aveau margini extrem de subțiri, fiind în acest mai compacte decât modelele concurente. Îmi aduc aminte și acum cu plăcere de modelul Dell XPS 13 din 2015.

Iată că există și un model Dell XPS 13 2017 care continuă acea tradiție – design premium, ecran cu marginile subțiri, fișă tehnică performantă, totul într-un echipament cu o greutate de numai 1.2Kg.

Un model cu ecran de 13.3 inchi full HD, procesor Intel Core i7-7500U, 8GB memorie RAM, stocare de 256GB pe SSD are un preț în jurul a 8000 de Lei.

 

Revin și cu alte modele, dacă îmi vor atrage atenția.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *