Acer Predator Triton 700 Review – Laptop de gaming performant și compact? Acum se poate!
Încă de la Computex Taipei mi-au atras atenția noile laptopuri de gaming cu tehnologie Nvidia Max-Q, care promite integrarea unor plăci video performante gen Nvidia GeForce GTX 1080 în echipamente mult mai compacte, implicit mai facil de transportat. Visul oricărui amator de jocuri electronice – să aibă la dispoziție un laptop ușor, compact și puternic oriunde s-ar afla, bun pentru orice titlu recent lansat, un echipament fără compromisuri determinate de forma și dimensiunile sale exterioare.
Iată că acum, pe final de an, am avut ocazia să folosesc un laptop de gaming dotat cu această tehnologie, Acer Predator Triton 700. Un laptop de gaming extrem de subțire pentru categoria din care face parte dar cu performanțe care m-au impresionat cu adevărat și care se pot dovedi utile într-o paletă largă de aplicații profesionale, nu numai pentru gaming în titluri cu o grafică complexă. Un laptop la care se simte aerul fresh al schimbării și care stabilește noi direcții pentru această gamă de portabile performante.
Specificațiile modelului Acer Predator Triton 700 pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele
- Ecran IPS de 15.6 inchi cu rezoluție Full HD și finisaj anti-strălucire
- Procesor cu patru nuclee Intel Core i7-7700HQ tactat la 2.80GHZ, cu Turbo Boost până la 3.80GHz
- Grafică NVIDIA GeForce GTX 1080 Max-Q cu 6GB GDDR5
- Memorie RAM: 32GB (2 x 16GB) DDR4
- Stocare pe 2x SSD de 512GB în Raid 0
- Rețea – Ethernet Gigabit, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0
- Conectică – 3x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x Thunderbolt Tip-C, 1x HDMI, 1x DisplayPort, 2 x audio de 3.5mm pentur căști și microfon
- Acumulator cu o capacitate de 4670mAh
- Dimensiuni – 393 x 266 x 18.9 mm
- Greutate – aprox. 2.4Kg
- Sistem de operare: Windows 10 Home (64 bit)
- Altele – Tastatură cu iluminare RGB, webcam HD, sistem audio stereo cu Dolby Atmos
Chiar este un adevărat șoc când vezi că acest Acer Triton 700 este un laptop de gaming extrem de subțire, cu o grosime de numai 19mm. Mai ales dacă se ține cont și de fișa tehnică extrem de puternică încorporată, cu grafică Nvidia GeForce GTX 1080, i7 quad-core etc. Este o dovadă clară și palpabilă că această tehnologie Max-Q permite realizarea unor echipamente performante mult mai compacte.
Un alt punct de atracție din punct de vedere vizual și constructiv se observă după ce îl deschidem. Arată bine, nu prea seamănă cu planul constructiv al niciunui laptop de până acum, cu tastatura aproape de muchia inferioară și touchpad-ul mutat sus, lângă ecran. Mă rog, integrat sub o atrăgătoare sticlă transparentă prin care se vede și coolerul de răcire iluminat al plăcii video.
Inedită arhitectură… dar… din punct de vedere ergonomic și al comodității în utilizare acest layout nu este deloc ce trebuie. Touchpad-ul nu este la îndemână, nu se poate lucra comod cu ajutorul lui, nu are nici butoane de control, așa că trebuie apelat permanent la serviciile unui mouse. Iar tastatura este prea la îndemână, dacă mă pot exprima așa, în sensul că lipsa zonei de reazem a palmelor îi va nemulțumi chiar și pe gameri. Acest aranjament inedit dar nefiresc m-a nemulțumit atât pe mine, care nu mai folosesc de ani buni un mouse la un laptop, cât și pe puștiulică, poziția mâinilor în timpul partidelor de gaming nefiind deloc una confortabilă.
Bineînțeles, există și o explicație logică pentru acest aranjament atipic – în partea superioară este amplasat sistemul de răcire, cu multe grile de evacuare. Mă gândesc că din punct de vedere constructiv nu ar mai fi fost posibilă realizarea unei siluete atât de subțiri dacă se încerca așezarea tastaturii deasupra sistemului de răcire. Cred că orice alt laptop de gaming, care se va dori a fi la fel de subțire, va trebui să adopte cam același gen de aranjament pentru tastatură, cu minisurile inevitabile asupra ergonomiei de utilizare. Așa că, oricine va dori un laptop super-performant și la fel de compact, va trebui să se cam obișnuiască să lucreze în astfel de condiții. Dacă nu, trebuie să cumpere un laptop mai gros, mai greu, mai dificil de transportat.
În rest, din punct de vedere constructiv nu prea am ce-i reproșa, nu m-aș avânta să afirm că este chiar cel mai atrăgător laptop din breaslă dar este cu siguranță undeva acolo sus, în top. Liniile drepte, colțurile tăiate, elementele stilistice geometrice îi conferă un look modern, deloc ostentativ, fiind un laptop care poate fi utilizat fără reținere chiar și în mediile profesionale. Doar sigla Predator de pe capacul ecranului mai amintește că este un laptop dedicat și gamerilor.
Corpul laptopului este aproape în totalitate metalic, cu o construcție de cea mai bună calitate, cu finisaje fără reproș, care ar mulțumit din punct de vedere estetic și constructiv pe aproape oricine.
Nu seamănă deloc cu niciun laptop Predator de până acum, atât din punct de vedere estetic cât și al dimensiunilor. Dacă până acum toate laptopurile de gaming Predator sau cele ale concurenței cu placă grafică Nvidia 1080 erau destul de corpolente, chiar butucănoase, acest Acer Triton 700 se află la polul opus, fiind cel mai facil de transportat echipament al acestei categorii de portabile.
Din păcate, încărcătorul acestui laptop este unul destul de serios, de altfel așa cum trebuie să fie pentru alimentarea puternicelor componente interne. Așa că, ce se câștigă în greutate de la laptop, se pierde la încărcător, împreună având cam 3Kg. Dar tot este mai puțin decât 4.5Kg, valoarea greutății totale la Predatoarele de până acum.
Pe muchia stângă se observă o grilă de evacuare a aerului cald, un port USB 2.o ascuns, în care intră perfect adaptorul unui mouse wireless, două porturi USB 3.0 și conectorii audio pentru căști și microfon.
Pe cea dreaptă sunt prezente butonul de Power, un port USB-C, un altul USB 3.0, un port ethernet și încă o grilă de evacuare.
Iar pe muchia din spate se observă alte grile de evacuare iar între ele portul de alimentare, unul HDMI și un Display Port.
După cum se observă, lipsește un slot SD. Dar, pentru un echipament atât de compact, apreciez toate celelalte soluții de conectare, având tot ceea ce este necesar la ora actuală pentru atașarea accesoriilor externe sau pentru redarea imaginilor pe mai multe ecrane în același timp.
Deși nu-mi place deloc unde a fost plasată, am apreciat pe deplin tastatura mecanică cu profil îngust. Cu taste confortabile la utilizare, plăcute chiar, foarte bune chiar și pentru redactarea într-un ritm rapid, nu numai pentru un feedback OK în jocuri. Are iluminare de fundal RGB dar și bloc numeric, așa că este potrivită oricărui gen de utilizator și la orice oră din zi sau din noapte.
Acer Predator Triton 700 are un ecran foarte bun, IPS, capabil să redea o paletă coloristică frumoasă, cu un contrast foarte bun și unghiuri largi de vizualizare. Foarte bun atât în jocuri sau la vizualizarea unor filme, cât și în aplicațiile de productivitate. Mai mult, este un ecran de laptop modern, cu o rată de refresh de 120Hz și tehnologie G-Sync, totul pentru imagini fluide, fără cusur în timpul momentelor dinamice din jocuri.
Nu uit de finisarea mată, care reflectă mai greu sursele puternice de lumină. Dar și de faptul că are o putere luminoasă destul de ok pentru utilizarea la interior, mai puțin pentru lizibilitate confortabilă în aer liber, într-o zi însorită.
Sistemul audio stereo încorporat putea fi mai bun. Deși producătorul o dă la înaintare cu Dolby Atmos, calitatea sound-ului redat nu se ridică la nivelul calitativ general al acestui laptop. Este destul de puternic și de clar dar la volum maxim distorsionează deranjant.
Normal, utilizatorii au la dispoziție și aplicația Predator Sense, pentru reglarea vitezei de rotație a ventilatoarelor sistemului de răcire, overcloking-ul plăcii grafice sau reglarea culorilor iluminării tastaturii.
Fișa lui hardware impresionează, cu siguranță – procesor quad-core i7-7700HQ, 32GB memorie RAM, placă grafică Nvidia GTX 1080 Max-Q, caracteristici des întâlnite pentru laptopurile de gaming de top, adică cam tot ceea ce-și poate dori un adevărat pasionat de gaming la ora actuală dar și un inginer, arhitect, videograf, pe scurt un profesionist care are nevoie de performanțe superioare în anumite pachete software.
Mă repet, totul la dimensiuni pe cât se poate de compacte, cum nu prea s-au văzut până acum. Un rol important în toată această “comedie” îl are și platforma Max-Q de la Nvidia, capabilă să răcească eficient o placă grafică atât de puternică.
Dar trebuie să menționez că această placă Nvidia este tactată la frecvențe mai joase, implicit cu degajări mai reduse de căldură, în special pentru că sistemul de răcire nu este unul tocmai voluminos. Acesta are și două ventilatoare metalice cu lame foarte subţiri și, după cum v-am arătat deja, nu mai puțin de patru grile pentru aerisire. În partea superioară, de sub ecran, se încinge destul de tare când laptopul este solicitat mai intens, în jocuri sau cine știe ce alte aplicații consumatoare de resurse. Iar sistemul de ventilare devine destul de zgomotos în acele momente, ceea ce este destul de deranjant la nivel auditiv.
Normal, primul gând al lui puștiulică a fost să instaleze cât mai multe jocuri pe el – DOOM, Metal Gear Solid V – The Phantom Pain, Starwars Battlefront, Overwatch și The Division.
După cum se observă, se descurcă foarte bine în toate aceste jocuri, la detalii grafice maximale.
Am apreciat pe deplin și soluția de stocare cu două SSD-uri M.2 de 512GB în Raid 0, capacitatea de stocare totală fiind de aproape 1TB. Cât despre performanțe, imaginea de mai sus spune tot – aprox. 2.2GB/s la citire, așa că nu este de mirare că aplicațiile și sistemul de operare pornesc imediat.
Concluzii
Pro
- Fișă tehnică performantă, bună pentru orice
- Construcție de calitate, design plăcut
- Este un laptop subțire, care poate fi transportat destul de facil
- Soluție de stocare rapidă și cu o capacitate generoasă
- Ecran IPS destul de bun
- Tastatură mecanică cu iluminare de fundal
- Conectică bogată, cu tot ceea ce este nevoie
Contra
- Sistemul de răcire este destul de zgomotos
- Nu are slot pentru carduri SD
- Poziționarea tastaturii și a touchpad-ului nu este tocmai fericită
- Sistemul audio încorporat putea fi mai de calitate
Acer este o companie cu un istoric destul de recent pe piața de laptopuri de gaming, modelele Predator fiind prezentate în România în urmă cu exact doi ani. Între timp am avut ocazia să utilizez mai toate modelele de marcă Predator la care am apreciat comportamentul ireproșabil precum și capacitățile hardware de top. Pe de altă parte, toate erau/sunt echipamente portabile destul de grele, despre care rămân cu certitudinea că părăsesc mai rar biroul utilizatorului.
Dar, după cum am mai spus, acest Acer Predator Triton 700 și a lui integrată tehnologie Nvidia Q-Max impune noi direcții de urmat pe această atât de dinamică piață a laptopurilor de gaming. Pentru că un laptop extra-performant, cu tot ceea ce este nevoie la bord pentru ca jocurile să ruleze ireproșabil, plus dimensiuni compacte, care să nu-ți rupă spatele la transport. Este o combinație cu adevărat câștigătoare și care se va dovedi de viitor.
Concluzia? Mai vreau… Mai vreau laptopuri cu Nvidia Max-Q, de-abia mi s-a deschis apetitul…