ASUS ROG GL503VS – Look diferit, aceleași performanțe de top

ASUS este una dintre mărcile cunoscute pe piața laptopurilor de gaming, cu echipamente de profil într-o varietate de configurații și pentru toate buzunarele, pasionații de jocuri eletronice având de unde alege. Laptopurile din gama ROG erau și sunt în continuare recunoscute de la distanță prin look-ul lor agresiv și combinația coloristică roșu-negru sau, mai nou, cărămiziu-gri, plus liniile agresive, gândite să inspire forță, putere. Și nu degeaba, pentru că la fel de mult sunt apreciate pentru performanțele de care dau dovadă, modelele de top fiind preferate chiar și de către profesioniști, nu numai de către pasionații de gaming.

Iată că de curând am avut ocazia să folosesc unul dintre cele mai noi modele ale acestei mărci, care vine cu o schimbare aproape majoră în linia de design, având un aspect exterior mai blând, poate un pic mai serios… Dar care nu m-a dezamăgit deloc din punct de vedere comportamental, ba din contră, îl consider un adevărat desktop-replacement, bun pentru aproape orice gen de activitate electronică, pentru divertisment sau de ordin profesional.

Vorba aceea, mâța blândă care… zgârie rău. Un laptop cu un look aparent banal dar cu un comportament de top, pe care orice utilizator l-ar îndrăgi din punct de vedere al performanțelor de care este capabil.

ASUS ROG GL503V

Specificațiile modelului ASUS ROG GL503VS pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele

 • Ecran – IPS de 15.6 inchi, rezoluție full HD, frecvență 144Hz, tehnologie G-Sync, finisaj anti-strălucire
 • Procesor – cu patru nuclee Intel Core i7-7700HQ
 • Placă grafică – Nvidia GeForce GTX 1070 cu 8GB GDDR5 VRAM
 • Memorie RAM – 32GB DDR4
 • Stocare – SSD NVMe Samsung de 256GB + HDD de 1TB Seagate Firecuda
 • Rețea – Ethernet Gigabit, Wi-Fi 802.11ac 2×2, bluetooth 
 • Conectică – 1x HDMI, 1x RJ45, 1x USB-C, 4xUSB 3.1, 1x mDP, 1x audio, 1x SDcard reader
 • Dimensiuni – 38.4 x 26.2 x 2.54 cm
 • Greutate – 2.5Kg
 • Altele – Sistem audio stereo 2×3.5W, tastatură cu iluminare RGB de fundal în patru zone, webcam HD
 • Sistem de operare – Windows 10 Pro pe 64 de biți

ASUS ROG GL503V

ASUS ROG GL503VS este o apariție chiar inedită în gama laptopurilor de gaming ASUS, cu un look aparent anost, blând, fără o paletă coloristică ostentativă. Elementele stilistice care îl recomandă drept un laptop al acestei categorii fiind mai degrabă la nivel de formă, nu neapărat prin obișnuita combinație contrastantă de culori.

Singurul element colorat rămâne sigla ROG cu iluminare roșie de pe capac. Și cam atât. În rest, am remarcat linia asimetrică de pe capacul metalic al ecranului, modelul texturat care acoperă plasticul corpului dar și faptul că grilele de evacuare ale aerului cald sunt acum într-o culoare neagră, nu în roșu sau cărămiziu ca la alte modele. Un lucru care mie nu-mi displace deloc, de ce să nu recunosc, acesta fiind un laptop de gaming cu care m-aș afișa fără a risca să facă careva mișto de mine că-mi retrăiesc copilăria.

ASUS ROG GL503V

Tocmai datorită acestei palete neutre cred că se adresează și altor categorii de utilizatori, mai trecuți de prima tinerețe sau scăpați de ceva timp de pe băncile școlilor, ba chiar și celor care activează în anumite departamente ale companiilor. Și care ar evita să cumpere un laptop în nuanțe țipătoare, chiar dacă este unul performant și de care ar avea nevoie pentru activitățile zilnice.

Din punct de vedere constructiv am apreciat calitatea finisajelor și a materialelor utilizate, plasticul fiind totuși predominant în componența carcasei (mai puțin pe capacul ecranului, acoperit în aluminiu). De asemenea, am apreciat rigiditatea corpului, care nu se deformează la apăsările mai puternice. ASUS ROG GL503VS având o construcție sănătoasă, făcută pentru o utilizare intensă.

Cât despre valorile dimensiunilor sale exterioare și ale greutății, rămâne la latitudinea fiecăruia dacă îl va transporta frecvent pe unde are treabă sau dacă acest laptop va părăsi mai rar biroul. Împreună cu încărcătorul are o greutate de aprox. 3Kg.

ASUS ROG GL503V

Pe muchia stângă sunt prezente conectorul de alimentare, portul RJ-45 de rețea, cel miniDP, un altul HDMI, două porturi USB 3.1 și conectorul audio de 3.5mm.

ASUS ROG GL503V

Pe cea dreaptă utilizatorii au la dispoziție slotul pentru carduri SD, un port USB-C și două porturi USB 3.1.

Din punct de vedere al conectivității apreciez că are tot ceea ce are nevoie un utilizator modern pentru atașarea accesoriilor externe sau pentru extinderea spațiului de lucru vizual pe mai multe ecrane, chiar și la rezoluții 4K. Normal, este un laptop compatibil și cu aplicațiile de realitate virtuală.

De menționat că permite acces facil la schimbarea hard disk-ului și a memoriilor RAM.

Există și o aplicație de control numită ROG Gaming Center în care sunt afișați principalii parametri funcționali. De asemenea, tot de aici poate fi reglată iluminărea de fundal a tastaturii, modul de afișare a ecranului, turația ventilatoarelor sau profilele de jocuri.

ASUS ROG GL503V

Ecranul IPS al acestui laptop ASUS ROG GL503V este unul de o foarte bună calitate, capabil să afișeze o paletă coloristică vibrantă, cu un contrast foarte bun și unghiuri excelente de vizualizare. Mai mult, are finisare mată și este destul de luminos pentru a fi utilizat fără probleme chiar și în medii puternic luminate.

Este un ecran pe plăcut la privire atât în jocuri sau la vizionarea unor filme, cât și la navigarea pe internet, în documente office, la prelucrarea foto-video sau în aplicațiile de grafică. Nu este de neglijat nici faptul că imaginea poate fi extinsă și pe alte ecrane prin intermediul porturilor HDMI și miniDP. Acoperă 100% din paleta coloristică sRGB și sunt configurații care vin cu ecran tactat la 120Hz, pentru imagini cât mai fluide în jocuri.

ASUS ROG GL503V

Tastatura este cu siguranță un accesoriu de calitate, bună atât pentru gaming cât mai ales la facilitarea redactării într-o manieră rapidă și confortabilă. Are bloc numeric separat și dispune de iluminare de fundal RGB (cu patru zone distincte), astfel că poate fi utilizată fără reținere chiar și pe întuneric.

Iar touchpad-ul este destul de generos în suprafață și răspunde eficient comenzilor tactile. Normal, în partidele de gaming trebuie apelat la serviciile unui mouse, care nu poate fi înlocuit momentan pentru genul ăsta de activități.

Sistemul audio încorporat este capabil să redea un sound destul de puternic, nu neapărat și de o calitate extraordinară, cu un spectru în care sunt prezente în special sunetele medii. Așa că pentru audiții muzicale și chiar în jocuri recomand utilizarea unei perechi de căști sau a unui sistem cu boxe mai de calitate.

ASUS ROG GL503V

Din punct de vedere al fișei tehnice nu prea am ce-i reproșa, fiind un laptop cu adevărat puternic, cu un procesor Intel Core i7-7700HQ cu patru nuclee fizice (8 logice), placă grafică Nvidia GTX1070 cu 8GB VRAM și nu mai puțin de 32GB memorie RAM. O configurație la care oricine ar saliva cu poftă, fie că este gamer sau un utilizator profesionist. S-ar putea să fie disponibil comercial cu procesoare Intel de generația a 8-a dar nu sunt chiar sigur de acest lucru.

Practic, este un echipament cu ajutorul căruia te poți desfășura eficient într-o paletă largă de aplicații, pe lângă rularea titlurilor de gaming de nouă generație la detalii maximale. Se poate dovedi la fel de util în aplicații CAD, la prelucrare foto-video la nivel profesional sau în alte aplicații grafice. 

Normal, ajutorul meu de nădejde l-a pus la treabă și în câteva dintre jocurile lui preferate – Overwatch, Rainbow Six Siege și The Division.

După cum se observă, s-a descurcat de minune în toate aceste titluri, la cele mai bune detalii grafice.

După cum ne-au obișnuit cei de la ASUS, laptopurile lor de gaming oferă soluții hibride de stocare – cu SSD pentru sistemul de operare și aplicațiile principale, un model Samsung de 256GB în cazul de față, și un hard disk pentru depozitarea colecțiilor multimedia sau a jocurilor, un Seagate de 1TB fiind prezent în configurația pe care am avut-o la dispoziție. Este clar că orice configurație ar fi achiziționată, acesta poate fi upgradată din punct de vedere al stocării.

Din punct de vedere al autonomie de utilizare nu excelează, ca niciun laptop de gaming de altfel. În regim office și activitate intensă pe internet, cu Wi-Fi activ și iluminarea ecranului la 30% din valoarea maximă, plus iluminarea tastaturii, autonomia de utilizare fiind de până în 2 ore și 45 de minute. Normal, într-o partidă de gaming, aceasta va scădea drastic.

La fel, ca orice alt laptop de gaming, sistemul de ventilație devine destul de zgomotos când laptopul ASUS ROG GL503V este solicitat mai intens în jocuri sau în aplicații de grafică.

Teste benchmark cu ASUS ROG GL503VS

Trebuia să compar performanțele cu alte sisteme utilizate de mine, așa că l-am testat atât cu 3DMark cât și cu PcMark 8.

Rezultatele 3DMark, în continuare.

Un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, în testele grafice mai complexe rezultatele sale sunt depășite de laptopurile cu plăci grafice 1080 sau de sistemele desktop.

Rezultatele PcMark 8, mai jos.

Un grafic comparativ, mai jos.

Iar din punct de vedere al testelor de productivitate este unul dintre cele mai performante laptopuri utilizate de mine până acum.

Concluzii despre ASUS ROG GL503VS

Pro

 • Configurație puternică, bună pentru orice gen de aplicație
 • Soluție de stocare hibridă, cu SSD și HDD
 • Conectică bogată, pentru orice gen de accesorii externe
 • Ecran foarte bun
 • Tastatură cu iluminare de fundal și bloc numeric

Contra

 • Autonomia de aproximativ 2 ore și 45 de minute, nu se compară cu ultraportabilele din acest punct de vedere
 • Sistemul de răcire devine zgomotos când este solicitat la maxim

ASUS ROG GL503VS a fost chiar o surpriză plăcută, fiind unul dintre cele mai performante laptopuri de gaming folosite de mine recent dar cu un look mai serios, mai potrivit din punct de vedere al aspectului exterior și altor categorii de utilizatori.

De la începutul lunii ianuarie 2018 va fi disponibil comercial și la noi în țară, cu prețuri cuprinse între 7799Lei si 9799Lei, în funcție de configurație.

 

Please follow and like us:

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *