ASUS NovaGo Review – Windows 10 pe platformă ARM, un început promițător

Spiritele au început să se agite și pe piața procesoarelor pentru laptopuri și PC-uri, Intel având parte de o concurență acerbă deja din partea AMD. De altfel un lucru benefic atât pentru dezvoltarea unor noi tehnologii, mai performante, cât și pentru noi, cumpărătorii, pentru că prețurile o cam luaseră razna.

Și se pare că lucrurile vor deveni și mai interesante în această industrie, fiind anunțate primele echipamente ultraportabile convertibile sau hibride cu sistem de operare Windows 10 și… procesoare cu tehnologie ARM. Da, mă refer la procesoarele utilizate până acum pe smartphone-uri și tablete cu sistem de operare Android. Și tot da, este vorba despre sistemul de operare Windows 10 folosit pe orice PC sau laptop, pe care pot fi instalate aplicațiile obișnuite pentru orice utilizator, nu despre acel Windows RT la care Microsoft a renunțat de ceva timp.

Mă rog, succesul acestui gen de procesor pe piața de PC-uri ultraportabile va depinde în mare parte atât de Microsoft cât și de principalii dezvoltatori de aplicații uzitate la scară largă – pentru office, prelucrare foto/video, în general pentru productivitate, informare, comunicare și creativitate. Pentru a face posibil acest lucru, Microsoft a dezvoltat un emulator software pe care îl laudă drept performant și prin intermediul căruia aplicațiile obișnuite x86/x64 pot rula pe această platformă ARM. De asemenea, va fi nevoie de ajustări la nivel software și din partea dezvoltatorilor de aplicații, multe dintre ele având nevoie de recompilări pentru a funcționa corespunzător pe această nouă platformă. 

Practic va fi nevoie de un efort considerabil atât din partea Microsoft cât și a dezvoltatorilor de aplicații de orice gen – de la office, navigare pe internet, editare foto/video și până la antiviruși sau jocuri. Vor trebui să facă ceea ce nu au făcut la Windows RT, un sistem de operare dedicat platformei ARM care promitea dar care nu a beneficiat de suportul scontat din partea dezvoltatorilor. Și care acum a devenit doar un paragraf neînsemnat în istoria tehnologiei, nici măcar un capitol sau măcar vreo pagină…

Dar utilizarea unui astfel de procesor ARM pe o platformă de sistem ultraportabil promite un beneficiu major – o autonomie foarte bună, de până la două zile!!!, o caracteristică pe care mulți utilizatori o vor considera atractivă. Cum se poate așa ceva? Nu de deloc complicat de intuit – procesoarele ARM au dimensiuni mult mai compacte (doar sunt făcute să încapă în smartphone-uri), au mai puține tranzistoare, consumă mai puțină energie, implicit echipamentele echipate cu ele vor permite utilizarea pe o perioadă mai lungă de timp, fără a fi nevoie de încărcare. Ultraportabile cu o autonomie pentru două zile de utilizare… Nu sună deloc rău, nu? Și totul la prețuri rezonabile, cu mult sub cele ale modelelor cu procesoare Intel pe care le-am mai văzut în ofertele japoneze. Sau fără a fi nevoie de o baterie externă atașată, cum am mai văzut la câțiva producători.

Dar această autonomie extraordinară trebuie să vină la pachet cu sisteme care vor permite desfășurarea tuturor activităților uzuale, la fel cum se face pe orice computer/laptop cu procesor x64 sau x86. Și mai ales într-un mod eficient, fără lag-uri sau momente inutile de așteptare pentru preluarea comenzilor sau încărcarea aplicațiilor. Dacă vor avea un comportament asemănător netbook-urilor (vă mai amintiți de ele?), atunci se vor bucura de aceași soartă, în doi-trei ani vor dispărea din atenția consumatorilor.

Încă ceva – degeaba se promite o autonomie de xXx zile dacă toate aplicațiile de care utilizatorii au nevoie nu vor funcționa imediat pe acest gen de echipamente. Și mă refer la toate, nu la câteva zeci, nu la câteva parteneriate strategice. Toate! Dacă vor exista limitări la nivel software, așa cum se întâmpla la acel Windows RT, laptopurile cu platformă ARM nu vor avea succes, nu vor fi luate în seamă. Și sunt sigur de acest lucru. 

Microsoft promite că nu va fi deloc așa, se pare că și-a învățat lecția.

ASUS NovaGo

Iată că am avut la dispoziție și primul echipament ultraportabil de acest gen, ASUS NovaGo. Deși nu într-o versiune finală a lui, în orice caz nu cea care va fi disponibilă comercial, am fost chiar curios să văd cum funcționează și de ce este capabil acest nou gen de ultraportabil. 

Și pot spune încă de la început că principalele temeri legate de această platformă mi-au fost risipite încă de la primele instalări de aplicații. Nu funcționează totul chiar perfect dar începutul este unul promițător.

Pe scurt, specificațiile acestui sistem ASUS NovaGo TP370 sunt următoarele

 • Ecran LED de 13.3 inchi Full HD (1920 x 1080 pixeli), tactil
 • Procesor cu opt nuclee Snapdragon 835 tactat la 2.21GHz
 • Chipset grafic Adreno 540
 • 4GB memorie RAM
 • Stocare 64GB, cu slot pentru carduri microSD
 • Rețea Wi-Fi AC 2×2 MU-MIMO, Bluetooth, modul 4G
 • Conectică -2x USB 3.1 Gen 1 Tip-A, 1x HDMI, 1x audio, 1x nanoSIM, 1x microSD
 • Dimensiuni 316 x 221.6 x 14.9mm
 • Greutate – 1.39Kg
 • Sistem de operare -Windows 10 Pro pe 64 de biți
 • Altele – webcam HD, senzor de amprentă

Nu o să mă refer foarte mult asupra construcției sale și principalelor accesorii, pentru că am avut la dispoziție un sample pre-producție.

ASUS NovaGo

Dar linia de design bănuiesc că nu va fi schimbată, acest ASUS NovaGo având un aspect exterior decent, clasic am putea spune, într-o paletă coloristică cu nuanțe neutre. Carcasă din aliaj de magneziu ce lasă impresia de robustețe, finisaje fără reproș, fiind un ultraportabil pretabil chiar și mediilor profesionale sau de business.

Plus dimensiuni exterioare compacte, care îl fac un echipament extrem de ușor de manevrat și de transportat. De menționat că se poate transforma într-o tabletă prin rotirea ecranului la 360 de grade. Sau, de ce nu, poate fi utilizat în poziție de prezentare sau pentru vizualizarea unor filme, la ședințe sau în timpul călătoriilor cu avionul.

ASUS NovaGo

Pe muchia stângă sunt prezente conectorul pentru alimentare și porturile USB 3.0.

ASUS NovaGo

Pe cea dreaptă se observă butonul de Power, cele pentru ajustarea volumului, conectorul audio, un port HDMI…

… și slotul pentru sertarul cu nanoSIM și microSD.

De remarcat că la dimensiunile sale ultra-compacte pune la dispoziție și aceste porturi USB dar și pe cel HDMI. Sincer să fiu, aș fi preferat un slot pentru carduri SD, util pentru salvarea fotografiilor și filmulețelor realizate cu camera prin vacanțe sau pe la diverse evenimente la care mai particip.

ASUS NovaGo

Mi-a plăcut cum se vede și ecranul de 13.3 inchi cu rezoluție full HD 1920×1080 pixeli. Este capabil să afișeze imagini clare, cu o paletă coloristică vibrantă și unghiuri largi de vizualizare. De asemenea, funcțiile tactile asociate răspund corespunzător la comenzi.

ASUS NovaGo

Cum se comportă ASUS NovaGo TP370 cu Snapdragon 835? Ce aplicații am instalat pe el?

Normal, după ce l-am pornit am fost curios să văd dacă pot instala pe el aplicațiile de bază – Chrome, Firefox, IrfanViewer (pentru vizualizare și minime editări de fotografii), VLC media player (pentru vizualizarea materialelor video), Winrar pentru dezarhivare. Totul a decurs fără probleme, toate acestea au funcționat așa cum se întâmplă pe orice alt computer cu procesor Intel sau AMD.

Iar la nivel de interfață am avut la dispoziție un Windows 10 normal, așa cum este și pe orice alt laptop/PC cu procesor x86/x64. Cu multi-tasking, cu tot ceea ce este nevoie, nu am sesizat că ar lipsi ceva, are toate utilitarele obișnuite de Windows – Paint, Snipping, Control Panel, Notepad, WordPad, Edge, Defender etc.

Apoi am vrut să instalez un Office 2013 pe 64 de biți care din păcate mi-a comunicat că nu este compatibil. Și m-am cam speriat, nu era tocmai ok. Dar am încercat imediat Office 2016 pe 32 de biți care s-a instalat și a funcționat fără probleme. La fel am descărcat și instalat OpenOffice 4.1.4 și LibreOffice 5.4. 

Am încercat și Adobe Photoshop CC care s-a instalat și a funcționat fără probleme. Din păcate Adobe Lightroom CC mi-a comunicat la instalare că nu întrunesc condițiile necesare, un procesor Intel sau AMD în speță. Bănuiesc că se va rezolva și această problemă cât de curând. Am mers mai departe și am încercat și Corel Draw 2017, care s-a instalat la fel ca pe orice alt PC.

Normal, comportamentul unor astfel de aplicații de productivitate vor depinde implicit și de capacitățile chipset-ului grafic Adreno 540, unul care nu se poate compara nici măcar cu cele Intel, nu mai vorbesc de seriile Nvidia sau AMD.

De exemplu, nu este capabil să redea în youtube videoclipuri la rezoluție 4K. Funcționează ok doar la rezoluție full HD.

Am instalat de curiozitate și PcMark 8 dar testele au dat eroare, bănuiesc că dezvoltatorii de la Futuremark vor avea ceva de lucru pentru a recompila benchmark-urile și pentru această platformă.

Așa că mă pot declara mulțumit, câteva dintre cele mai utilizate aplicații pentru productivitate și creativitate funcționează corect pe această nouă platformă. Sper că alte posibile probleme de compatibilitate cu diverse alte pachete software să fie rezolvate cât mai rapid posibil.

Totuși, din câte am înțeles platforma nu este compatibilă momentan cu aplicațiile pe 64 de biți și nici cu pachetele software care folosesc conexiuni directe la nivel de kernel, cum ar fi antivirușii sau anumite jocuri.

De curiozitate am încercat trei soluții antivirus – Bitdefender Free, Kaspersky Free și Avast. Concluzia? Niciunul nu s-a instalat corespunzător. Din acest punct de vedere nu este tocmai ok, pentru că o soluție antivirus serioasă nu trebuie să lipsească de pe niciun computer. Momentan este funcțional doar Windows Defender pe această platformă.

Bănuiesc că sunt multe aplicații sau pachete software care au probleme de compatibilitate cu această platformă nouă ARM pe sistem de operare Windows. După cum spuneam și la începutul articolului – succesul ARM pe sistem de operare Windows va depinde în totalitate de modul în care vor răspunde dezvoltatorii de aplicații.

Mai multe informații despre limitările software pot fi aflate de aici.

Din punct de vedere comportamental am sesizat că ultraportabilul ASUS NovaGo funcționează destul de bine. Poate nu este la fel de rapid ca un ultraportabil cu Intel Core i7 sau Intel Core i5 dar cu siguranță se mișcă mai bine decât un netbook cu Intel Atom, chiar și față de unul de nouă generație. Cel puțin aceasta a fost impresia mea generală. 

Am navigat pe internet, m-am informat, am consultat căsuțele mele de e-mail, am prelucrat poze, am scris pe blog în platforma wordpress, am editat documente, practic am lucrat cu acest ASUS NovaGo la fel cum o fac pe laptopul meu cu procesor Intel. După cum am spus, poate nu la fel de rapid dar fără a mă enerva sau deranja din punct de vedere al productivității.

Ce le-aș mai recomanda producătorilor? Să uite de variantele cu 64GB capacitate de stocare internă. Nu sunt deloc utile, spațiul util va fi ocupat imediat cu principalele aplicații instalate. Eu unul aș cumpăra un astfel de echipament cu cel puțin 256GB spațiu intern de stocare și cu cel puțin 8GB memorie RAM, pentru a avea la dispoziție cât mai multe aplicații sau pagini de internet active în același timp.

De remarcat că ASUS NovaGo pune la dispoziția utilizatorilor și un modul 4G, pentru accesarea resurselor din internet fără a depinde neapărat de o conexiune Wi-Fi. 

ASUS NovaGo

Autonomia de utilizare. Este ASUS NovaGo capabil de 20 de ore de funcționare fără alimentare?

Aceasta este una dintre caracteristicile importante, pe care se bazează strategia de marketing a producătorilor. Așa că trebuia să-l testez în diverse condiții. Cum am avut destul timp la dispoziție, am făcut-o.

De exemplu, la utilizarea pentru redactarea articolelor pe blog, cu prelucrări minimale ale pozelor, scurte sesiuni de youtube, conexiune Wi-Fi activă și luminozitatea ecranului la 30-40% din valoarea maximă, autonomia de utilizare a variat în jurul a 16-16.5 ore. Ceea ce nu este rău deloc zic eu.

În regim de călătorie cu avionul, fără Wi-Fi, utilizat la redarea de filme cu sunetul ascultat printr-o pereche de căști la un volum de 50%, autonomia a fost de aproximativ 16 ore. 

Chiar dacă nu am atins nici pe aproape cele 20 de ore promise de producător, eu mă declar mulțumit de autonomia oferită de acest ultraportabil cu procesor Snapdragon 835, care a fost peste cea a oricărei tablete cu Android sau laptop utilizat de mine până acum.

Și mai bănuiesc încă ceva – că acest model de sampling nu funcționează la 100% din capacitățile promise, mai îi trebuiesc anumite ajustări la nivel software, poate și hardware. Iar modelele care vor fi disponibile comercial vor avea o autonomie cu mult mai bună, mai aproape de acea valoare de până la 20 de ore. Rămâne de văzut.

ASUS NovaGo

Concluzii despre ASUS NovaGo TP370

Pro

 • Autonomie foarte bună
 • Fișă tehnică utilă pentru o bună parte a aplicațiilor de productivitate și creativitate
 • O bună parte a aplicațiilor sunt compatibile deja cu această nouă platformă
 • Are modul 4G, pentru accesarea internetului fără Wi-Fi
 • Are senzor de amprentă pentru securizare
 • Ecran care se vede foarte bine
 • Are slot microSD pentru extinderea spațiului intern de stocare

Contra

 • Nu toate pachetele software sunt compatibile la ora actuală, de exemplu antivirușii
 • Aș fi preferat să aibă un slot pentru carduri SD

ASUS NovaGo este un început. Dar unul care promite, cel puțin așa cred în acest moment – cu o platformă hardware destul de eficientă și o autonomie excelentă, fiind un echipament cu ajutorul căruia m-aș putea descurca destul de bine în anumite situații.

Dar viitorul acestui nou “joint-venture” între Microsoft și platforma ARM, cu participarea directă a celor mai importanți integratori hardware, va depinde de maniera și de rapiditatea prin care vor fi puse la dispoziția utilizatorilor toate pachetele software de care au nevoie pentru desfășurarea activităților zilnice. Aceasta va fi adevărata provocare.

Practic, ce ar avea nevoie un astfel de ultraportabil cu procesor ARM pentru a se dovedi o soluție cu adevărat viabilă?
 • Utilizatorul nu trebuie să aibă grija compatibilității aplicațiilor, așa că Microsoft și toți dezvoltatorii au încă multă treabă
 • Soluția internă de stocare trebuie să fie de cel puțin 128GB, 64GB fiind prea puțin din punctul meu de vedere
 • O iluminare de fundal pentru tastatură ar fi binevenită, ar trebui să fie un accesoriu standard
 • Aș prefera un slot SD, nu unul microSD
 • Normal, un procesor mai puternic și un chipset grafic mai forțos ar fi de preferat și pesemne că la viitoarea generație vor fi integrate. Sau, de ce nu, ar fi interesantă o combinație cu grafică Nvidia sau AMD
 • Dacă tot se dorește a fi o soluție eminamente portabilă, aș integra un conector USB-C cu posibilitatea încărcării acumulatorului de la o baterie externă, la fel cum se întâmplă la un smartphone sau o tabletă

De menționat că în România va avea un preț în jurul a 3000 de Lei, într-o configurație cu 8GB memorie RAM și 256GB capacitate de stocare.

Please follow and like us:

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *