CES 2018 – Panasonic anunță noua cameră mirroless Lumix GH5S dedicată în special videografilor

Panasonic anunță la CES 2018 în Las Vegas noua cameră digitală mirrorless cu obiective interschimbabile Lumix GH5S, dezvoltată și realizată în special pentru cineaștii profesioniști. De altfel modelele anterioare Lumix GH4 și Lumix GH5 au fost apreciate laudativ de comunitatea videografilor pentru calitatea superioară a rezultatelor video. Culmea, o cameră foto, căutată mai ales pentru capacitățile sale video.

Care sunt principalele caracteristici ale noii camere Panasonic Lumix GH5S?

 • Pentru a putea fi utilizată chiar și în cele mai dificile condiții de mediu, corpul acestei camere este realizat din aliaj de magneziu (capacul față și capacul spate) iar fiecare buton, rotiță sau articulație este protejată de praf și la umezeală (Splash Proof). Camera poate funcționa chiar și la temperatura de -10 grade Celsius.
 • Obturatorul mecanic are o durată de viață medie de circa 200.000 declanșări. Timpul minim de expunere este de 1/8.000 sec, permițând realizarea unor fotografii clare ale subiectelor în mișcare rapidă, iar timpul minim de sincronizare cu blițul este 1/250 sec.
 • Lumix GH5S este echipat cu două sloturi pentru cardurile SD și respectă standardul UHS- II și Video Speed Class 60. Utilizatorul poate folosi cele două locașuri pentru înregistrare tip Relay (se scrie pe primul card până la umplere și apoi se comută automat pe celălalt card), Back-up (se scrie fiecare fișier pe ambele carduri , pentru siguranță ) sau Allocation (fotografii pe primul, video pe al doilea sau JPEG pe primul, RAW pe al doilea, etc). Fiecare slot de card dispune de un LED de stare, care arată pe ce card este salvată informația, celălalt putând fi înlocuit pentru salvarea datelor, fără a fi nevoie de oprirea camerei.
 • Lumix GH5S dispune de un vizor electronic mare cu un raport de reproducere de 1,52x. Vizorul are în componentă un ecran OLED de înaltă precizie și viteză mare de cadre (120 fps), cu 3,68 milioane de puncte.
 • Ecranul LCD are diagonală de 3,2 inch cu raportul laturilor de 3:2, este mobil pe două axe și dispune de 1.6200.000 puncte în tehnologia RGBW (Red/Green/Blue/White), permițând astfel o bună observare a imaginii chiar și în exterior, în plin soare. Ecranul este de tip tactil, cu tehnologie statică. Cu un unghi de rotație pe verticală de aproximativ 270 de grade, înregistrarea este posibilă chiar și în cele mai dificile poziții.
 • Are un nou senzor, de 10.2 MPx tip Live MOS, care utilizează tehnologia Dual Native ISO care se regăsește  și pe camerele profesionalePanasonic Varicam. Când se utilizează un senzor obișnuit, zgomotul crește pe măsură ce se alege o sensibilitate ISO mai mare. Însă, în cazul acestui nou senzor, procesorul alege circuitul optim pentru un zgomot minim de imagine, înainte de amplificarea impusă de sensibilitatea ISO aleasă. Ca urmare, este posibilă o sensibilitate ajustabilă manual între LOW (160 – 800 ISO) și HIGH (800 – 51.200 ISO) cu un zgomot minim de imagine. De asemenea, senzorul permite înregistrarea aceluiași unghi la aceeași distanță focală în C4K, 4K sau Anamorfotic 5K în modul video, respectiv 4:3, 3:2, 16:9 în modul foto.
 • Panasonic Lumix GH5 a fost prima cameră mirrorless cu obiective interschimbabile ce permite înregistrarea de secvențe video 4K 60p/50p. În plus, modelul Lumix GH5S permite înregistrarea de secvențe video Cinema 4K 60p/50p și înregistrarea internă în format 4:2:2 pe 10 biți, pentru o acuratețe mai bună a culorilor. Camera înregistrează în format MOV, MP4, AVCHD Progressive sau AVCHD fără limită de timp, pentru orice rezoluție (4K sau Full HD). Noul model permite înregistrarea 4:2:2 pe 10 biți la 400 Mbps All-Intra în modurile Cinema 4K/24p și 4K 30p/25p/24p sau la 200 Mbps All-Intra în modul Full-HD.
 • Pentru fotografii profesioniști, camera permite selectarea frecvenței la 59,94 Hz / 50,00 Hz / 24,00 Hz. De asemenea, Lumix GH5S permite înregistrarea de secvențe video 4K HDR. Modul HDR (High Dynamic Range) pentru reproducerea atât a părților luminoase cât și a umbrelor din aceeași imagine.
 • Tehnologia DFD (Depth From Focus – abaterea de la planul de focalizare corectă) permite calcularea distanței până la subiect prin evaluarea a două imagini cu nivel diferit de claritate și ținând cont de caracteristice tehnice ale obiectivului folosit. Panasonic combină detectarea pe senzor a contrastului cu tehnologia DFD pentru a obține o autofocalizare rapidă și precisă. Ca urmare, modelul Lumix GH5S realizează punerea la punct a planului de focalizare în 0,07 sec și permite înregistrarea în rafală (JPEG / RAW 12 biti) a 12 cadre/sec când autofocalizarea se determină pe primul cadru sau 8 cadre/sec când focalizarea este stabilită individual, pentru fiecare cadru. Când se fotografiază RAW în modul 14 biți se pot realiza 11 cadre/sec (AFS 12 biți) sau 7 cadre/sec (AFC). Tehnologia DFD este activată doar când pe cameră este montat un obiectiv Panasonic MFT. De asemenea, autofocalizarea subiectului în mișcare a fost îmbunătățită, atât în foto cât și în video.
 • Este capabilă de rezultate foarte bune în condiții de lumină puțină. Autofocalizarea poate fi realizată la nivele foarte scăzute de lumină (-5 I.E.). Datorită procesorului Venus Engine performant, modelul GH5S încorporează tehnologia Deep Learning, care detectează corpul uman, în plus față de ochii și fețele umane din cadru. Suplimentar celor 225 puncte de autofocalizare, recunoașterea feței umane/a ochilor/a corpului uman, camera dispune și de Tracking AF și de posibilitatea de a selecta un punct de focalizare, pentru o precizie și mai eficientă. Utilizatorul poate selecta un punct sau poate grupa mai multe puncte învecinate de autofocalizare, în funcție de necesități.
 • Toate comenzile AF pot fi controlate cu ajutorul joystick-ului localizat în dreptul degetului mare al mâinii drepte, fără a lua ochii de pe subiectul imaginii și fără a ridica degetul de pe declanșator. De asemenea, fotograful poate ajusta unele funcții AF, precum: sensibilitatea autofocalizării, sensibilitatea ariei AF și nivelul de predictibilitate al mișcării obiectelor mobile. Există patru presetări pentru situațiile întâlnire cel mai frecvent.
 • În modul 4K Photo la 60 fps, pot fi captate fotografii cu o rezoluție echivalentă de 8 MPx, în următoarele versiuni : 4K Burst, 4K Burst (Start/Stop) și 4K Pre-Burst. Utilizatorul poate alege cel mai potrivit mod 4K Photo și poate alterna cu modul obișnuit de fotografiere, la rezoluție completă.
 • În timpul focalizării manuale, imaginea poate fi mărită de 10 sau de 20 ori, ceea ce este convenabil atunci când, spre exemplu, se urmărește fotografierea unei stele mici, în cazul fotografiei astronomice.
 • Lumix GH5S are Bluetooth și Wi-Fi pentru distribuirea mai rapidă a imaginile realizate. Imediat ce camera foto este conectată la un smartphone sau o tabletă pe care este instalată aplicația Panasonic Image App pentru iOS/Android, utilizatorul poate fotografia, revedea și distribui imaginile realizate de la distanță. Poate fi aleasă chiar și dimensiunea imaginilor distribuite.
 • Prin intermediul tehnologiei Bluetooth 4.2 (BLE: Bluetooth Low Energy) pot fi adăugate date pentru localizarea locului fotografiat (geotaging) și, în plus, parametri setați pe cameră pot fi copiați și transferați wireless către alte camere GH5S aflate în uz. În plus, față de conexiunea Wi-Fi convențională, la 2,4 GHz, GH5S dispune și de conectivitate Wi-Fi 5GHz (IEEE802.11ac), mai rapidă

Panasonic Lumix GH5S

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *