Acer Aspire 5 A515-51-7927 Review – Laptop performant la un preț decent, pentru sarcini de birou
Laptopul Acer Aspire 5 A515 despre care voi împărtăși câteva impresii în continuare este un echipament cu o configurație tipică de ultraportabil. Fără o placă grafică suplimentară, așa cum ar trebui să fie echipamentele din categoria sa. Dar mă gândesc că este dedicat celor care au nevoie de un ecran mai mare, mai generos, de o tastatură cu bloc numeric pe care să se desfășoare în voie, totul împreună cu o configurație destul de puternică și un preț decent, pentru cei cu bugete mai reduse.
Specificațiile modelului Acer Aspire 5 A515-51-7927 pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele
- Ecran – LCD LED de 15.6 inchi, rezoluție 1920×1080 pixeli
- Procesor – Intel Core i7-7500U
- Memorie RAM – 20GB
- Placă grafică – Intel HD 620
- Stocare – SSD Micron de 256GB + HDD de 1TB
- Rețea – Ethernet Gigabit, Wi-Fi AC, Bluetooth
- Conectică – 1x USB 3, 2x USB 2.0, 1x HDMI, 1x USB-C, 1x RJ45, 1x slot SDXC, 1x audio
- Dimensiuni – 381.6 x 21.6 x 263 mm
- Greutate – 2.2Kg
- Sistem de operare – Windows 10 Home pe 64 de biți
- Altele – Webcam HD
Acer Aspire 5 are un design comun, tipic pentru categoria de prețuri din care face parte. Nimic deosebit, nimic ieșit din comun, carcasă din plastică în mare parte, cu o fațetă metalică pe zona de sprijin a palmelor. Nu este vreo frumusețe de laptop dar am apreciat calitatea finisajelor, astfel că din punct de vedere constructiv va mulțumi majoritatea utilizatorilor casnici sau pe cei fără pretenții.
Pe muchia stângă sunt prezente portul ethernet, cel USB-C, unul HDMI, unul USB 3.0 și slotul pentru carduri.
Pe cea dreaptă se observă conectorul audio, două porturi USB 2.0 și alimentarea.
Tastatura este un accesoriu de o bună calitate, facilitează redactarea rapidă, într-o manieră confortabilă. Are bloc numeric dar îi lipsește iluminarea de fundal. Touchpad-ul este generos și răspunde corect la atingerile tactile, astfel că nu a fost nevoie să folosesc un mouse în rutina mea zilnică.
Sistemul audio încorporat este capabil să redea sound-ul la un volum destul de gălăgios. Dar poate reda numai sunete medii și înalte iar la volum maxim cam distorsionează. Mă rog, pentru vizualizarea unor clipuri video pe internet poate fi util. Nu și pentru audiții muzicale de calitate.
Ecranul este unul de 15.6 inchi cu o rezoluție de full HD 1920×1080 pixeli și este capabil să afișeze caractere text clare și imagini cu o paletă coloristică frumoasă. Finisarea mată îl face mai greu lizibil dacă este privit din laterale. Am apreciat că este destul de luminos pentru a putea fi lizibil în lumină naturală.
De menționat că permite accesul rapid la schimbarea hard disk-ului și a memoriei RAM.
Din punct de vedere al fișei tehnice laptopului Acer Aspire 5 îi pot reproșa poate că nu este echipat cu noua generație de procesoare Intel. Dar trebuie să ținem cont atât de prețul său bun cât și de faptul că Intel Core i7-7500 este în continuare un procesor valid și performant, util pentru o paletă largă de aplicații de business. Da, îi lipsește o placă grafică suplimentară, astfel că nu prea îl văd folosit în pachete software pentru prelucrare grafică sau video, nici în jocuri.
În rest se poate descurca excelent în aplicații de informare, navigare pe internet, editare office, financiare și de contabilitate, comunicare, ba chiar și la o editare video la nivel amator etc. Personal mi-am desfășurat fără reținere activitățile mele zilnice, nu am de ce mă plânge din punct de vedere comportamental de la acest laptop Acer Aspire 5 A515.
Normal, l-am testat și cu benchmark-ul de productivitate PcMark8. Rezultatele, în continuare.
Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme portabile cu configurații asemănătoare, în continuare.
După cum se observă, din punct de vedere al productivității este printre cele mai performante sisteme portabile utilizate de mine în perioada recentă.
Am remarcat și soluția de stocare integrată, cu un SSD de 256GB, plus un hard disk de 1TB, capabilă să asigure un comportament rapid al aplicațiilor dar și cu un spațiu generos pentru colecția multimedia.
Nu este de neglijat nici faptul că are port ethernet gigabit și wi-fi AC, pentru un transfer rapid al datelor din internet sau din rețeaua internă la care este conectat.
Autonomia de utilizare este una chiar ok. Practic, într-un regim balanced cu wi-fi activ, utilizat la redactare, navigare pe internet, prelucrări minimale foto și vizionări scurte pe youtube, cu ecranul la o luminozitate de 40% din cea maximă, este capabil să funcționeze aproximativ 7 ore.
Concluzii
Pro
- Fișă tehnică performantă, comportament foarte bun
- Soluție de stocare cu SSD și Hard Disk
- Autonomie bună
Contra
- Tastatura nu are iluminare de fundal
- Are doar un port USB 3.0
- Nu are o placă video suplimentară
Acer Aspire 5 A515-51 este un laptop cu performanțe foarte bune pentru aplicații uzuale și de business, plus un comportament foarte bun. Dar pentru a fi un desktop replacement adevărat i-ar fi trebuit și o placă grafică suplimentară, ca să-i extindă capacitățile hardware și către zona de gaming ocazional.
Există tot felul de modele disponibile comercial și la noi, unele chiar cu procesoare Intel de generația a 8-a și plăci grafice suplimentare, cu prețuri de la 2400 de Lei în sus, în funcție de configurația aleasă.