ASUS Zenbook Flip S14 UX461U Review – Ultraportabil convertibil echipat cu procesor Intel de generația a 8-a
Au apărut deja o mulțime de echipamente ultraportabile echipate cu noua generație de procesoare Intel, așa că aveți de unde alege, oferta fiind una chiar bogată chiar și în ofertele magazinelor de la noi din țară. V-am povestit impresii despre modelul ASUS Vivobook 14 și vor urma cât de curând și la altele, de la majoritatea producătorilor.
Acum a venit rândul unui alt ultraportabil ASUS, Zenbook Flip S14 pe numele lui, de data asta unul convertibil, care se poate transforma în tabletă prin rotirea ecranului la 360 de grade. Un ultraportabil convertibil adevărat și care mi-a dovedit un comportament impecabil pe toată perioada de utilizare. De asemenea, mai are câteva atuuri care merită menționate și care îl recomandă drept unul dintre cele mai atrăgătoare și mai performante echipamente de gen ale momentului.
Specificațiile modelulului ASUS Zenbook Flip S14 UX461U pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele
- Ecran – Led de 14 inchi cu rezoluție 1920×1080 pixeli, tactil
- Procesor – quad-core Intel Core i7-8550U tactat la 1.8GHz, cu HyperThreading și TurboBoost până la 1.99Ghz
- Placă grafică – Intel HD 620
- Memorie RAM – 8GB
- Stocare – SSD Sandisk de 256GB
- Rețea – Wi-Fi AC, Bluetooth 4.2
- Conectică – 1xUSB C, 2x USB 3.1, 1x HDMI, 1x microSD slot, 1x audio
- Dimensiuni – 13.9x327x226mm
- Greutate – 1.4Kg
- Baterie – 57Wh
- Sistem de operare – Windows 10 Pro pe 64 de biți
- Altele – Tastatură cu iluminare, webcam HD
Am remarcat în primul rând construcția de calitate, premium, fără reproș. ASUS Zenbook Flip S14 are o carcasă în întregime metalică, într-o nuanță argintiu deschis care arată foarte bine, elegantă, care poate fi pe placul oricărui gen de utilizator. De remarcat și finisarea mată pe zona de sprijin a palmelor, astfel că în această zonă amprentele sau urmele de grăsime nu sunt mai deloc vizibile.
Normal, fiind un ultraportabil convertibil, ecranul de 14 inchi se rotește la 360 de grade pentru a-l putea utiliza în mod tabletă. De asemenea, poate fi așezat în poziție de prezentare sau tip cort pentru vizualizarea unor materiale video în timpul călătoriilor cu avionul sau cu trenul.
De menționat că are o greutate de numai 1.4Kg, astfel că poate fi transportat facil, fără un efort considerabil. Așa că, din acest punct de vedere, va fi preferat de către persoanele dinamice, aflate tot timpul pe drumuri și care trebuie să-și desfășoare activitățile obișnuite în interes de serviciu sau personal. Am apreciat și robustețea construcției, fiind un ultraportabil făcut pentru o utilizare intensă.
Pe muchia stângă sunt prezente grila de evacuare a aerului cald, un port USB 3.1, butoanele de ajustare ale volumului și cel pentru Power.
Pe cea dreaptă se observă un slot microSD, unul USB-C, cel audio, un altul USB 3.1, cel HDMI și conectorul pentru alimentare.
Pentru un echipament atât de compact, apreciez că oferă cam tot ceea ce este nevoie din punct de vedere al conectivității, pentru atașarea unor accesorii externe. Totuși, era de preferat un slot SD în locul celui microSD, chiar dacă ar fi fost unul în care cardul ar fi încăput doar pe jumătate. De asemenea, datorită politicilor de securitate din cadrul anumitor companii multinaționale ar fi fost nevoie de un port Ethernet. Mă rog, se poate apela la un accesoriu extern pentru conectarea la o rețea pe fir dacă este neapărată nevoie.
Tastatura tip chiclet este una de calitate, care favorizează o redactare confortabilă într-o manieră rapidă. Are și iluminare de fundal în trei trepte ale intensității, așa că poate fi utilizată fără reținere chiar și pe întuneric.
Touchpad-ul are o suprafață generoasă dar cam alunecoasă. Răspunde în general ok la comenzile tactile dar parcă aș fi preferat să nu fie atât de lucios și de alunecos. Dar m-am descurcat fără un mouse în timpul rutinei zilnice, după câteva ore de utilizare m-am obișnuit cu el. Am înțeles că sunt modele care au un senzor de amprente integrat în suprafața touchpad-ului, util de altfel pentru accesul securizat.
Ecranul de 14 inchi se vede foarte bine, este capabil să afișeze imagini clare, cu o paletă coloristică intensă și acoperire 100% sRGB, un contrast foarte bun și unghiuri ok de vizualizare. De menționat că este tactil, implicit acoperit cu un strat lucios și care favorizează reflexiile surselor puternice de lumină. Iar funcțiile tactile asociate răspund impecabil, așa că pot fi utilizate fără reținere în modul tabletă.
Mi-a plăcut sistemul audio încorporat, certificat Harman Kardon. Deși nu extrem de puternic, este capabil să redea un sound echilibrat, clar, plăcut chiar și pentru audiții muzicale în surdină de pe internet.
Din punct de vedere al performanțelor generale și al comportamentului său, nu am de ce mă plânge. ASUS Zenbook Flip S14 UX461U este un echipament potrivit pentru orice gen de activitate de birou, mai puțin la prelucrare grafică sau video în regim profesional. Și asta pentru că nu are o placă grafică suplimentară mai puternică.
Pe de altă parte, este adresat unui gen de utilizator care nu are nevoie de o placă grafică suplimentară. Pentru office, navigare pe internet, comunicare scrisă și mesagerie instant, videoconferințe, programare în aplicații dedicate, prelucrare foto, chiar video la nivel de amator, accesarea resurselor companiei prin intermediul unor clienți SAP sau CRM, pentru aplicații financiar-contabile este un echipament portabil cu adevărat potrivit.
Și încă ceva – placa grafică Nvidia MX150 care poate fi integrată pe genul ăsta de ultraportabil nu este vreuna cu performanțe ieșite din comun. Dacă se dorește lucrul în aplicații de prelurare grafică profesională sau gaming pe acest ultraportabil aș apela mai degrabă la o soluție externă cu o placă mai puternică de genul ASUS XG Station.
I-am testat performanțele și cu aplicația benchmark PcMark 8. Rezultatele, în continuare.
Un grafic comparativ cu rezultatelte obținute de sisteme asemănătoare, mai jos.
După cum se observă performanțele sunt ușor peste cele obținute de laptopurile dotate cu procesoare Intel de generația a 7-a.
De remarcat că stocarea se face pe un SSD de 256GB de la SanDisk, o soluție rapidă și cu o capacitate rezonabilă, în general de ajuns pentru lucrul cu documente office și instalarea unor aplicații uzuale. Perfect ar fi fost un 512GB sau 1TB și mă gândesc că vor fi comercializate și modele cu astfel de SSD-uri.
Pentru transferul datelor aveți la dispoziție soluții moderne și performante – Wi-Fi AC pentru accesarea resurselor din rețea și internet, porturi USB 3.1 și chiar unul USB-C.
Nu m-a dezamăgit nici la capitolul autonomie, acest ultraportabil fiind unul dintre cele care permit utilizarea pentru întreaga zi, dacă este lăsat să hiberneze când nu este folosit. De exemplu, utilizat pentru sarcini de office, navigare pe internet și comunicare, scurte sesiuni pe youtube, cu luminozitatea ecranului la 40% din valoarea maximă, mi-a fost de folos aproape 9 ore. Ceea ce este chiar foarte bine!
Nu trec cu vederea tehnologia de încărcare rapidă a bateriei. Astfel, aceasta poate fi încărcată la 60% din capacitate în numai 50 de minute.
Concluzii despre ASUS Zenbook Flip S14 UX461U
Pro
- Construcție de calitate, premium
- Fișă tehnică performantă
- Autonomie foarte bună
- O soluție destul de bogată de conectică, mai ales dacă ținem cont de forma sa compactă
- Are un sistem audio destul de ok
- Ecran care se vede bine
- Se poate transforma în tabletă
- Tastatura are iluminare de fundal
- Destule porturi conectoare pentru accesoriile externe
Contra
- Suprafața touchpad-ului este prea alunecoasă
- Nu are slot SD
- Nu are port Ethernet
ASUS Zenbook Flip S14 UX461U are câteva atuuri care îl remarcă – o construcție premium, dimensiuni compacte pentru un transport facil, o fișă tehnică performantă, bună pentru orice gen de activitate de birou, și o autonomie foarte bună, pentru o întreagă zi de utilizare.
Practic este un ultraportabil convertibil complet, cu tot ceea ce are nevoie un utilizator modern pentru a-și desfășura eficient activitățile zilnice departe de confortul unui birou.