ASUS ROG GL702ZC Review – Desktop-replacement performant cu tehnologie AMD, bun pentru gaming dar și pentru aplicații profesionale

A trecut un an de când AMD s-a relansat cu noua linie de procesoare Ryzen. Un an în care AMD a lansat nu mai puțin de 20 de procesoare Ryzen, pentru toate necesitățile și buzunarele. Procesoare cu performanțe foarte bune și la prețuri chiar atrăgătoare. Chiar v-am detaliat impresii despre sisteme desktop super-performante sau despre altele mai de buget, dar capabile să satisfacă pretențiile unei bune părți a utilizatorilor. În curând vor fi lansate și laptopuri cu noile procesoare mobile AMD, așa că în curând sper să vă povestesc și despre acestea.

Revenirea AMD în piața de procesoare vine cu beneficii în special pentru consumatori – Intel are acum un concurent cu adevărat viabil iar rivalitatea dintre cei doi producători va induce scăderea prețurilor pentru anumite categorii de produse dar și dezvoltarea unor tehnologii tot mai performante. 

Iată că de curând am avut ocazia să utilizez noul laptop de gaming ASUS ROG GL702ZC dotat cu procesor AMD Ryzen 7 1700 și placă grafică AMD Radeon RX580, ambele în varianta desktop. Așa că mă așteptam la performanțe de top din partea acestui echipament și, după cum mi-a dovedit în perioada de utilizare, acestea nu mi-au fost înșelate.

Specificațiile modelului ASUS ROG GL702ZC pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele

  • Ecran – IPS de 17.3 inchi cu rezoluție full HD 1920×1080 pixeli, cu tehnologie Freesync și finisare mată
  • Procesor – cu 8 nuclee și 16 fire de execuție AMD Ryzen 7 1700 tactat la 3GHz, turbo până la 3.7GHz
  • Sistem grafic  – AMD Radeon RX580 cu 4GB GDDR5 VRAM
  • Memorie RAM – 24GB (max 32GB) DDR4 2400MHz
  • Stocare – SSD Sandisk de 256 + HDD Seagate de 1TB
  • Rețea – Ethernet Gigabit, Wi-Fi AC, Bluetooth
  • Conectică – 1x RJ45, 1x HDMI, 1x miniDP, 1x USB-C 3.1, 3x USB 3.0, 1x slot SD, 1x audio
  • Dimensiuni – 415 x 280 x 34 mm
  • Greutate – 3.2Kg
  • Baterie – 76Whr
  • Sistem de operare – Windows 10 Home pe 64 de biți
  • Altele – Sisteme audio stereo, Webcam HD, tastatură cu iluminare

ASUS ROG GL702ZC

ASUS ROG GL702ZC – Despre design, tastatură, touchpad, ecran și sistem audio

Din punct de vedere al design-ului exterior nu se remarcă mai cu nimic față de modele anterioare din gama Republic of Gamers – carcasă neagră, metalică pe capacul ecranului și din plastic în zona de sprijin a palmelor, precum și pe cea de contact cu biroul.

Cu dimensiuni deloc de neglijat, ASUS ROG GL702Z fiind o matahală de laptop, un adevărat desktop-replacement performant care va părăsi extrem de rar biroul. O construcție clasică să spunem pentru seria ROG, dar nu una modernă, așa cum am întâlnit la modelul ASUS ROG GX501 Zephyrus de exemplu.

ASUS ROG GL702ZC

Sincer să fiu, fiind dotat cu o altă platformă tehnică, parcă i-aș fi acordat altă identitate vizuală, să fie ceva diferit, distinct. Mai ales că am impresia că dezvoltatorii acestui produs nu au acordat o mare atenție design-ului exterior, acesta fiind practic identic cu modelele ROG de acum doi-trei ani.

Din păcate pe suprafața carcasei sunt vizibile permanent urmele de amprente și toate firicelele de praf, așa că va trebui curățată permanent. 

Poate că sunt eu prea pretențios, poate că vreau schimbări majore în design-ul laptopurilor de gaming de la an la an. Pentru că majoritatea utilizatorilor unui astfel de echipament îl vor alege în special pentru puterea sa hardware, una deloc de neglijat de altfel.

ASUS ROG GL702ZC

Pe muchia stângă au fost înghesuite conectorul de alimentare, cel ethernet, cel miniDP, unul HDMI, unul USB-C, unul USB 3.0 și cel audio.

ASUS ROG GL702ZC

Pe cea dreaptă sunt prezente două porturi USB 3.0 și slotul pentru carduri SD.

ASUS ROG GL702ZC

Pe muchia din spate se observă grilele largi pentru evacuarea aerului cald.

Există posibilitatea accesului la interior pentru un eventual upgrade al memoriei RAM, al unităților de stocare și, am impresia, al procesorului. De remarcat că pentru a scoate memoria RAM ar cam trebui înlăturat și sistemul de răcire al procesorului.

Și numai dacă privim dimensiunile sistemului de răcire ne cam dăm seama de ce este un laptop chiar voluminos. De altfel, o așa putere de procesare avea nevoie de un sistem de răcire serios.

ASUS ROG GL702ZC

Tastatura este un accesoriu de calitate, capabilă să asigure redactarea într-un mod rapid și confortabil.  Tastele WASD sunt ușor de identificat, ca mai la toate laptopurile de gaming, și are iluminare de fundal în culoare roșie, în trei trepte de intensitate luminoasă. Are și bloc numeric separat, așa că poate fi utilizată și în aplicații financiar-contabile la nevoie.

Touchpad-ul din dotare are o suprafață generoasă, butoane de control integrate și răspunde excelent la comenzile tactile. Așa că pentru aplicațiile uzuale nu este neapărată nevoie de utilizarea unui mouse. Accesoriu care este neapărat necesar numai în jocuri.

ASUS ROG GL702ZC

Ecranul IPS de 17.3 inchi este cu adevărat unul generos, mai ales pentru un laptop. Este capabil să afișeze imagini clare, cu o paletă coloristică vibrantă și unghiuri largi de vizualizare. Ba chiar este destul de luminos pentru a putea fi utilizat și în aer liber.

De menționat și tehnologia Freesync, care sincronizează rata de refresh a ecranului cu placa grafică, totul pentru imagini cât mai fluente și fără sacadări în jocuri.

Am impresia că există modele și cu ecran IPS cu rezoluție UHD și rată de refresh la 120Hz. Dar nu le-am văzut disponibile comercial la noi.

ASUS ROG GL702ZC

Mi-a plăcut cum se aude sistemul audio încorporat, capabil să redea un sound clar și destul de puternic, ok pentru audiții muzicale sau la vizualizarea clipurilor de pe internet. Ok chiar și pentru jocuri din câte am constatat.

ASUS ROG GL702ZC

ASUS ROG GL702ZC – Funcționare și utilizare

Din punct de vedere al configurației nu prea ai ce-i reproșa acestui laptop – procesor AMD Ryzen 7 1700 în versiunea desktop, cu opt nuclee și 16 fire de execuție, nu mai puțin de 24GB memorie RAM și o placă grafică AMD Radeon R580, tot în varianta sa pentru desktop dar tactată la frecevențe mai joase (1077Mhz, pentru ca sistemul de răcire să-și facă treaba într-un mod eficient).

Look de gaming, capacități de sistem portabil tip workstation. Practic, procesorul AMD Ryzen 7 1700 nu este folosit la capacitățile sale maxime în jocuri, cele 16 fire de execuție fiind mai degrabă utile în aplicații avansate de editare video-grafică profesională. Are performanțe comparabile cu ale unor procesoare Intel cu mult mai scumpe, de aici poate și prețul mai ok pentru acest echipament.

După cum am mai spus, din punct de vedere comportamental, ASUS ROG GL702ZC este un adevărat desktop replacement, bun pentru o paletă largă de activități, de la cele dedicate divertismentului și gaming-ului și până la cele de editare și prelucrare video-grafică. 

Normal că l-am pus la treabă în câteva jocuri, nu se putea altfel – mai exact Battlefield 1, Overwatch, Rainbow Six Siege, Starwars Battlefront, The Division.

După cum se observă, placa grafică AMD Radeon RX580 cu 4GB VRAM s-a dovedit suficientă pentru rularea jocurilor la rezoluție full HD. Titlurile testate au rulat fără probleme la setări maximale. Așa că ASUS ROG GL702ZC este un laptop care poate fi utilizat fără reținere de către pasionații de gaming. De menționat că placa grafică suportă și aplicații de realitate virtuală. 

Am apreciat pe deplin și soluția de stocare aleasă, de altfel tipică pentru mai toate laptopurile de gaming moderne – cu un SSD de 256 pentru sistemul de operare și principalele aplicații, plus un hard disk de 1TB pentru depozitarea jocurilor sau fișierelor multimedia. De asemenea, nu am trecut cu vederea peste soluția completă de acces la rețea, cu port ethernet gigabit și modul wi-fi de tip ac.

La capitolul autonomie nu excelează, ca mai toate laptopurile performante de gaming. Utilizat la sarcini uzuale, bateria din dotare face față maxim pentru trei ore. Iar la gaming, autonomia se reduce la jumătate din acest timp. 

De asemenea, când este pus la treabă în jocuri cu o grafică complexă sau la prelucrare grafică, sistemul de răcire devine destul de zgomotos. Și se încinge destul de tare în zona de deasupra tastaturii și, normal, în spate, la grila de evacuare a aerului cald. Așa că nu aș pune în acea zonă vreo ciocolată, pentru că va deveni lichidă într-un scurt timp.

ASUS ROG GL702ZC

Teste benchmark cu ASUS ROG GL702ZC

Testele grafice realizate cu 3Dmark, în continuare.

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme comparabile, mai jos.

După cum se observă, la performanțe grafice bate cam tot ce este mai nou printre laptopurile de gaming. Performanțele sale fiind depășite numai de cele ale sistemelor desktop cu plăci grafice Nvidia GTX 1080.

Testele de productivitate, realizate cu PcMark 8, mai jos.

Graficul comparativ, în continuare.

După cum se observă, în aplicațiile de productivitate se descurcă excelent, fiind un echipament cu adevărat util și la astfel de sarcini, mai serioase.

Adevarata forță a procesorului cu 16 fire de execuție se vede în Cinebench R15.

ASUS ROG GL702ZC

Concluzii despre ASUS ROG G702ZC

Pro

  • Fișă tehnică performantă, bună pentru jocuri dar și în aplicații de prelucrare grafică
  • Soluție de stocare hibridă, rapidă și cu o capacitate mare de stocare
  • Conectică generoasă, are și slot pentru carduri SD
  • Tastură chiclet de calitate, cu iluminare de fundal
  • Sistem audio de calitate, care se aude bine
  • Upgrade-ul se realizează destul de simplu

Contra

  • Echipament gros și greu, dificil la transport
  • Sistemul de răcire este destul de zgomotos și laptopul se încinge destul de tare când este solicitat

ASUS ROG GL702ZC cu tehnologie AMD Ryzen este un laptop tip desktop-replacement cu adevărat performant, bun pentru orice gen de activitate, fie că este de natură profesională sau pentru divertisment în cele mai recente titluri de gaming. Un laptop cu nimic mai prejos față de altele cu tehnologie Intel/Nvidia, de la orice alt producător.

Sunt diverse configurații deja disponibile comercial la noi în țară, cu prețuri de la 5700 Lei și până la 7900 Lei. Toate cu procesor AMD Ryzen 7 1700 și placă grafică AMD Radeon RX580, diferența de preț fiind stabilită prin cantitatea de memorie RAM (8GB respectiv 16GB) și de prezența unui SSD de 256GB la modelul mai scump.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

2 thoughts on “ASUS ROG GL702ZC Review – Desktop-replacement performant cu tehnologie AMD, bun pentru gaming dar și pentru aplicații profesionale

  • March 12, 2018 at 10:09 pm
    Permalink

    Este un laptop în toată regula, cu cea mai nouă generație de procesoare de la Intel, un i5 sau i7, depinde de buget.

    Reply
    • March 12, 2018 at 10:23 pm
      Permalink

      cred ca nu ai citit ce trebuie…

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *