Acer Swift 3 SF315-41G Review – Un laptop foarte bun, dotat cu noul procesor mobil AMD Ryzen

De noua generație de procesoare AMD Ryzen, lansată chiar acum un an, am rămas și sunt în continuare plăcut impresionat. Și nu sunt singurul care o apreciază. O mulțime de pasionați de tehnologie au aplaudat revenirea AMD pe o piață în care monopolul nu este deloc în beneficiul utilizatorilor. Concurența este bună, induce dezvoltarea unor tehnologii mai performante dar și prețuri de comercializare mai prietenoase. Doar v-am prezentat impresii despre sistemele desktop pe platformă AMD Ryzen (unul super-performant și un altul mai de buget) iar, mai recent, despre un laptop de gaming dotat cu același gen de procesor.

Dar AMD a promis în toamnă că va lansa și procesoare dedicate laptopurilor și ultraportabilelor, performante și cu o autonomie foarte bună.  Așa că eram tare curios să văd cât de bun este un laptop echipat cu un astfel de procesor “mobil” Ryzen de la AMD. Iar curiozitatea tocmai mi-a fost răsplătită, pentru că am avut ocazia să folosesc un model din seria Acer Swift 3 dotat cu un procesor AMD Ryzen 7 2700U și o placă grafică AMD Radeon RX 540 suplimentară.

Mai exact, specificațiile modelului Acer Swift 3 SF315-41G pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele:

 • Ecran – IPS de 15.6 inchi, rezoluție 1920×1080 pixeli, finisaj lucios
 • Procesor – AMD Ryzen 7 2700U, patru nuclee și opt fire de execuție, tactat la 2.2GHz, boost până la 3.8GHz
 • Sistem grafic – AMD Radeon RX Vega 10 + AMD Radeon RX 540 2GB GDDR5
 • Memorie RAM – 8GB
 • Stocare – SSD Intel de 256GB + HDD Toshiba de 1TB
 • Rețea –  Wi-Fi AC, Bluetooth
 • Conectică –  2x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x HDMI, 1x USB 3.1 Gen 1 Tip-C, 1x Slot SD, 1x audio
 • Dimensiuni – 370.50 mm x 255 mm x 18.90 mm
 • Greutate – 2.2Kg
 • Baterie – 3320 mAh
 • Sistem de operare – Windows 10 Pro pe 64 de biți
 • Altele – Senzor de amprentă, tastatură cu iluminare, webcam HD

Acer Swift 3 2018 cu AMD

Acer Swift 3 SF315-41G – Design, Construcție

Recunosc că din punct de vedere al aspectului exterior este un laptop care îmi place foarte tare cum arată. Design modern, elegant, cu o carcasă în întregime metalică și finisaje de calitate, acest Acer Swift 3 fiind poate unul dintre cele mai atrăgătoare laptopuri ale categoriei sale.

După cum am spus, metal peste tot, pe capacul ecranului, în zona de reazem a palmelor, chiar și pe suprafața de contact cu biroul, plus muchii strunjite, parcă ar fi un ultraportabil premium cu ecran mai mare.

De altfel, pot spune că este cel mai arătos laptop Acer cu ecran de 15.6 inchi din toate cele pe care le-am utilizat până acum, consider că arată mai bine chiar față de modelele Nitro, cele cu valențe multimedia. De altfel design-ul său este identic cu al modelului Acer Swift 3 cu ecran de 14 inchi și procesor Intel Core i7 pe care l-am utilizat la finele anului trecut.

Acer Swift 3 2018 cu AMD

Și chiar dacă are un generos ecran cu o diagonală de 15.6 inchi, valorile dimensiunilor sale sunt destul de portabile, în sensul că nu necesită un efort extraordinar la manevrare și transport – are 2.2Kg în greutate și o grosime de 19mm. Pentru un laptop cu ecran de 15.6 inchi și cu o carcasă metalică în întregime zic că are o greutate rezonabilă. De asemenea, echipamentul este bine închegat, robust, construit pentru o utilizare intensă, zi de zi.

Acer Swift 3 2018 cu AMD

Pe muchia stângă sunt prezente conectorul pentru alimentare, un port HDMI, unul USB-C, două porturi USB 3.0 și cel audio.

Acer Swift 3 2018 cu AMD

Pe cea dreaptă sunt prezente slotul SD și un port USB 2.0.

Apreciez că din punct de vedere al conectivității are cam tot ceea ce trebuie pentru atașarea unor accesorii externe. Mai puțin un port ethernet gigabit, încă destul de utilizat în multe dintre companii.

Acer Swift 3 2018 cu AMD

Există și un senzor de amprentă, poziționat sub blocul numeric. Înregistrarea amprentei se realizează în câțiva pași simpli iar recunoașterea acesteia se face imediat, fără erori.

Acer Swift 3 SF315-41G – Despre ecran, tastatură, touchpad și sistemul audio

Acer Swift 3 2018 cu AMD

Ecranul este un alt punct forte al acestui laptop, bun pentru orice gen de activitate electronică. Are o diagonală destul de generoasă, de 15.6 inchi, rezoluție full HD 1920×1080 pixeli și este capabil să afișeze caractere text clare, imagini cu o paletă coloristică vibrantă și unghiuri largi de vizualizare. De remarcat finisajul lucios, care reflectă totuși sursele puternice de lumină.

Acer Swift 3 2018 cu AMD

Tatatura este un accesoriu de calitate, spațioasă, care favorizează redactarea rapidă, într-o manieră confortabilă. De remarcat că are și iluminare de fundal, astfel că poate fi utilizată fără reținere chiar și pe întuneric. De asemenea, nu-i lipsește un bloc numeric, bun în aplicațiile financiar-contabile.

Touchpad-ul are o suprafață generoasă și răspunde corect la comenzile tactile, astfel că nu este neapărată nevoie de utilizarea unui mouse în aplicațiile de productivitate.

Acer Swift 3 2018 cu AMD

Sistemul audio încorporat este capabil să redea un sound destul de puternic și de clar, ok pentru vizualizarea clipurilor de pe internet. Însă cu nuanțe metalice, frecvențe înalte și medii, fără joase, astfel că pentru audiții muzicale recomand o pereche de căști.

Acer Swift 3 SF315-41G – Funcționare și utilizare

Din punct de vedere al configurației nu prea este nimic de reproșat acestui laptop – procesor AMD Ryzen 7 2700U cu patru nuclee și opt fire de execuție, sistem grafic cu două plăci (RX Vega 10 integrată în procesor și încă una suplimentară RX 540).

Practic, o fișă tehnică care îl recomandă atât pentru aplicații uzuale (navigare pe internet, comunicare, office etc) dar și la prelucrare foto-video la nivel de amator, în precum și pentru divertisment multimedia. La fel de bine poate fi pus la treabă și în cadrul unei companii, de exemplu în aplicații financiar-contabile, clienți ERP, CRM sau alte suite software uzitate în cadrul corporațiilor.

Parcă un 16GB memorie RAM ar fi mai liniștitor, mai ales că browserele de internet au tendința să ocupe multă memorie RAM dacă sunt deschise multe pagini simultan.

Nu cred că este un laptop construit pentru gaming intens, ci mai degrabă pentru sesiuni ocazionale și nu la detalii maximale, pentru că placa grafică nu ar putea face față.

Acer Swift 3 2018 cu AMD

L-am utilizat vreme de două săptămâni și i-am apreciat comportamentul foarte bun în toate aplicațiile folosite, fiind un laptop comparabil în performanțe cu ultraportabilele echipate cu procesoare Intel Core i5 și chiar Intel Core i7. 

Nu este de neglijat nici faptul că este dotat cu o soluție de stocare hibridă, compusă dintr-un SSD Intel de 256GB, plus un hard disk de 1TB. Astfel că sistemul de operare și aplicațiile au loc pe SSD și se pot deschide rapid. Iar documentele și fișierele multimedia pot fi stocate pe hard disk.

Autonomia de utilizare nu este una extraordinară, dar nici în extrema cealaltă. De exemplu, folosit în regim Power Saver, cu luminozitatea ecranului la 30% din valoarea maximă, pentru sarcini uzuale pe internet și scurte sesiuni video pe youtube, bateria din dotare oferă o autonomie de până la 6 ore. Ceea ce este destul de ok, mai ales dacă ținem cont că are un ecran de 15.6 inchi.

De remarcat că nu mi s-a părut că se încinge excesiv în momentele de solicitare maximă. De asemenea, sistemul de răcire nu este unul extrem de zgomotos, așa că nu va deranja din punct de vedere auditiv.

Acer Swift 3 2018 cu AMD

Acer Swift 3 SF315-41G – Teste de performanță

Testele de performanță grafică cu 3DMark, în continuare.

Avem și un grafic comparativ cu rezultatele altor echipamente testate.

După cum se observă, performanțele sale grafice sunt comparabile cu ale echipamentelor ultraportabile dotate cu procesor Intel Core i7 și placă grafică Nvidia GeForce MX940 sau MX150. Ceea ce înseamnă că placa AMD RX540 nu face o diferență remarcabilă din punct de vedere al performanțelor.

Testele de productivitate, realizate cu PcMark 8, mai jos.

Graficul comparativ cu rezultatele altor echipamente testate, mai jos.

După cum se observă, la nivel de productivitate nu este cu nimic mai prejos față de ultraportabile dotate cu procesoare Intel Core i5 sau i7. 

Informațiile hardware culese cu aplicațiile cpuz și gpuz, mai jos.

Acer Swift 3 2018 cu AMD

Concluzii despre Acer Swift 3 SF315-41G

Pro

 • Construcție de calitate, design atrăgător
 • Dimensiuni destul de compacte pentru un laptop cu ecran de 15.6 inchi și configurația sa
 • Performanțe chiar ok pentru o gamă largă de aplicații
 • Tastatură de calitate, cu iluminare de fundal și bloc numeric
 • Ecran care se vede foarte bine
 • Are slot pentru carduri SD și senzor de amprentă
 • Soluție de stocare rapidă și cu o capacitate generoasă
 • Autonomie de utilizare destul de ok

Contra

 • Nu are port ethernet gigabit

Acer Swift 3 2018 SF315-41G cu tehnologie AMD Ryzen este un laptop complet, cu tot ceea ce trebuie pentru a mulțumi chiar și un utilizator pretențios – un design premium, construcție de calitate, un ecran care se vede bine, tastatură cu iluminare și, nu în ultimul rând, o fișă tehnică performantă, bună pentru o suită largă de activitități digitale, pentru divertisment sau în scopuri profesionale.

De ce să nu o recunoaștem, laptopurile cu procesoare AMD au cam lipsit în trecut din ofertele magazinelor românești, publicul de la noi preferând mai degrabă modelele dotate cu Intel. Poate că situația se va schimba, pentru că această nouă generație Ryzen 7 de la AMD este capabilă să ofere performanțe foarte bune, care se pot dovedi utile unor categorii diverse de utilizatori.

Încă nu am văzut acest model de laptop în ofertele magazinelor de la noi. Prin SUA are un preț în jurul a 750 de dolari dar mă aștept ca aici să fie mai scump.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *