Accesorii la prețuri bune pentru rețeaua de acasă. Range extender Tenda A301 și switch gigabit Tenda SG108
Era internetului ne-a schimbat modul de viață și obiceiurile zilnice, cu siguranță. Nu ne-am mai putea închipui viața de zi cu zi fără conexiune la internet, fără a avea acces permanent la resursele adiacente lui. Trebuie să fim permanent conectați, fie că suntem la serviciu, în vacanță și chiar acasă. Pentru activitățile profesionale sau de business, pentru comunicare, pentru socializare, pentru divertisment etc.
Și pentru o conexiune cât mai eficientă și stabilă, pe orice dispozitiv, avem nevoie de echipamente dedicate. De exemplu, routerele wireless nu mai sunt o noutate în casele noastre. Fie că au fost primite/închiriate/cumpărate de la providerul de internet, fie că au fost achiziționate ulterior, utilitatea lor pentru accesul la internet al oricărui dispozitiv nu poate fi contestată.
Dar sunt destule situații în care un singur router wireless nu poate asigura semnal eficient pe întreaga suprafață a unei case. Fie pentru că aceasta este mare, fie pentru că are pereți groși, fie pentru că are mai multe etaje, fie pentru că proprietarul vrea să se bucure de semnal de internet în grădină, la grătar sau, de ce nu, lângă piscină. Și exemplele pot continua în aceeași manieră. Așa că, în astfel de situații, se impune prezența unui dispozitiv de extindere a rețelei în zonele cu acoperire slabă.
Sau mai sunt situații în care există mai multe computere/echipamente la care este nevoie de conectare prin fir la rețeaua internă, așa că este nevoie neapărată de un switch, eventual a unuia cu o conexiune gigabit.
Iar de curând am avut ocazia să folosesc două astfel de accesorii de rețea, cu prețuri chiar foarte atractive – range extenderul Tenda A301 și switch-ul gigabit Tenda. Despre fiecare, câteva impresii în continuare.
Dispozitiv pentru extinderea rețelei wireless Tenda A301
Nu este vreun model nou, nici măcar vreunul de tip AC, dar mă gândesc că își poate face treaba la navigarea pe internet, ba chiar și la vizualizarea unor filme prin intermediul rețelei. Se poate conecta foarte bine la canalul Wi-Fi N pe canalul de 2.4GHz al unui router Wi-Fi AC și, după cum am mai spus, poate fi utilizat la extinderea rețelei wireless în destule situații.
Producătorul afirmă că este util pentru extinderea rețelei wireless într-o casă cu două etaje sau într-un apartament de până la 120 de metri pătrați. De exemplu, eu l-am testat și într-un apartament vecin, la aproximativ 7 metri distanță și doi pereți de beton între el și router-ul principal. A funcționat fără probleme.
Specificațiile dispozitivului de extindere a rețelei Wi-Fi Tenda A301 sunt următoarele
- Standard Wi-Fi – 802.11 b /802.11 g /802.11 n /802.3 /802.3u
- Frecvența – 2.4GHz
- Viteza maximă de transfer – 300Mbps
- Are un port Ethernet 10/100 Mbps
- Securitate WPA – PSK/WPA2-PSK Encription/ WEP 64/128 biti
- Are două antene externe
Instalarea dispozitivului Tenda A301 nu este deloc una complicată, cel puțin eu nu am întâmpinat dificultăți.
Se bagă în priză, se conectează un computer la el prin fir sau prin wi-fi, apoi într-un browser de internet se apelează adresa “http://re.tendacn.com”. Se introduce parola implicită “admin” și imediat apare interfața principală de administrare. Există posibilitatea configurării rețelei wireless, a conectării la rețeaua Wi-Fi principală, upgrade de firmware etc. Nimic complicat. Nu este un router, doar preia local funcțiile unuia.
De asemenea, există posibilitatea filtrării după adrese MAC ale plăcilor de rețea. După ce se alege SSID-ul router-ului principal, acesta se comportă la fel ca acesta. SSID-ul său preia numele celui principal.
De menționat că primele setări ar trebui făcute cu el amplasat cât mai aproape de router-ul principal. Apoi mutat în zona necesară pentru extinderea rețelei.
Apreciez și faptul că are un port Ethernet de rețea, chiar dacă este unul tip 10/100. Măcar poate fi conectat prin intermediul lui un computer desktop, fără a mai fi nevoie să se ducă un fir dedicat de la router. Sunt destule locuințe la care distanța dintre router și anumite camere este una apreciabilă, iar dacă nu s-au tras fire dedicate la renovare sau construcție, este chiar delicată amplasarea lor ulterioară.
De menționat că poate lucra în două moduri:
- Repeater, pentru extinderea semnalului wireless preluat de la router-ul principal. Se preia semnal wireless și extins tot wireless sau prin ethernet.
- AP, pentru asigurarea semnalului wireless de internet, preluat prin intermediul portului Ethernet. Se preia semnal internet prin cablu și se extinde numai wireless.
Atenție, extrem de important este led-ul care indică puterea semnalului, în caz că se folosește modul repeater, acesta trebuie să fie verde. Dacă este roșu-portocaliu, nu este amplasat unde trebuie pentru a comunica eficient cu router-ul principal.
Normal, vitezele de transfer sunt dependente implicit de distanța dintre acesta și router-ul principal, precum și de pereții despărțitori dintre acestea. Cu cât este mai aproape, cu cât sunt mai puțini pereți, cu atât mai bine merge. Mă rog, trebuie ales compromisul optim.
De exemplu, viteza de transfer oferită într-o zonă cu acoperire excelentă a fost de peste 50Mbps.
Apoi, testat dintr-un alt apartament, cu doi pereți de beton și o distanță de aproximativ 7 metri între cele două echipamente (router-ul principal și Tenda A301), viteza de transfer a fost de aproximativ 20.3Mbps. Adică de ajuns pentru o experiență de navigare rezonabilă.
Pe fir (laptop conectat prin fir în portul Ethernet, conexiune Wi-Fi cu router-ul principal), viteza de transfer pentru un laptop a fost de până în 80Mbps.
Clar este că un astfel de accesoriu se poate dovedi util într-o mulțime de situații, în special în apartamentele spațioase dar și în casele cu etaje și grădină. Are un preț în jurul a 140 de lei.
Sincer să fiu aș cam vrea să văd cum funcționează unul de tip AC, pentru viteze de transfer și mai bune.
Switch gigabit Tenda SG108
Switch-ul este un accesoriu potrivit acolo unde se conectează prin fir mai multe echipamente, în special dacă porturile ethernet ale router-ului nu sunt suficiente. Sau când se dorește extinderea rețelei într-un alt spațiu, tot prin conexiune cu fir.
Iar pentru ca transferul de date să se facă cât mai rapid este nevoie de unul cu porturi gigabit, așa cum este acest Tenda SG108. Care are nu mai puțin de 8 porturi și un preț de aproximativ 70 de lei. Și care funcționează corespunzător din câte am constatat.
Ce să mai, cred că este foarte bun și pentru un lan party.
Revin cu câteva teste de performanță pentru acest switch.