ASUS Zenfone 5 ZE620KL Review – Despre construcție, design și testele de performanță

Gama de smartphone-uri de nivel mediu ASUS Zenfone este una tot mai interesantă, diferită din punct de vedere al aspectului exterior și cu performanțe în creștere de la generație la generație. 

V-am prezentat impresiile mele despre toate modelele comercializate și la noi în țară – începând cu ASUS Zenfone 2, apoi despre ASUS Zenfone 3 dar și despre modelul ASUS Zenfone 4, plus modelele adiacente (cu zoom, cu baterie de capacitate mare, cu procesor de top etc). Și de fiecare dată, la momentul apariției lor, le-am considerat o alternativă viabilă pentru cei care au nevoie de smartphone-uri cu performanțe bune, totul la prețuri destul de atractive.

Iată că acum am ocazia să utilizez cel mai recent model, ASUS Zenfone 5 ZE620KL, despre care voi detalia la cald impresii despre construcție, design și voi face testele de performanță.

Dar nu înainte de a anunța că este disponibil deja comercial în România, într-un pachet chiar atrăgător, la numai 2000 de lei – împreună cu un card microSD de 128GB și o baterie externă ZenPower de 10050mAh!

Clar este mai arătos și mai performant față de generațiile precedente. Pe scurt, iată care sunt specificațiile noului ASUS Zenfone 5 ZE620KL:

 • Ecran – Super IPS+ de 6.2 inchi cu rezoluție FullHD+ 2246×1080 pixeli, luminozitate 550 nits, acoperire 100% din gama de culori DCI‐P3 și 96% din cea NTSC
 • Procesor – cu opt nuclee Qualcomm Snapdragon 636, pe 64 de biți
 • Chipset grafic – Adreno 509
 • Memorie RAM – 4GB
 • Capacitate de stocare internă – 64GB, plus slot microSD cu suport de până la 2TB
 • Sistem foto principal – O cameră cu senzor Sony IMX363 de 12MPix, lentile f/1.8 și unghi de cuprindere de 78 de grade, stabilizare optică pentru poze și electronică la filmare. Cea de-a doua cameră are un senzor Omnivision 8856 de 8Mpix, cu lentile f/2.0 și un unghi de cuprindere de 120 de grade. Flash, filmare 4K.
 • Cameră foto frontală – Senzor Omnivision 8856 de 8Mpix, lentile f/2.0 cu un unghi de cuprindere de 84 de grade
 • Rețea – 4G, 802.11ac Wi‐Fi, NFC, Bluetooth 5.0, GPS, aGPS, Glonass, BDS
 • Dimensiuni – 75.6 x 153 x 7.7mm
 • Greutate – 155 de grame
 • Acumulator – 3300mAh
 • Sistem de operare – Android Oreo.

Cum arată ASUS Zenfone 5 ZE620KL?

Din punct de vedere al calității construcției nu am ce reproșa acestui smartphone. Impecabilă, de cea mai bună calitate, din acest punct de vedere rivalizând cu orice alt smartphone, chiar și cu unul de top.

Sticlă pe spate, muchii metalice rotunjite, finisaje fără cusur, este cu siguranță unul dintre cele mai bine construite terminale de nivel mediu.

ASUS Zenfone 5 ZE620KL

Iar reflexia circulară atât de caracteristică produselor ASUS nu avea cum să lipsească nici în cazul de față. Este până la urmă imaginea de marcă a taiwanezilor.

De menționat totuși că având o carcasă acoperită aproape în totalitate cu sticlă are tendința de a aluna ușor de pe suprafețele înclinate. Așa că vă recomand atenție mare pe unde îl lăsați și utilizarea unei huse de protecție, neapărat. De asemenea, amprentele și firele de praf se vor vedea în toată splendoarea lor pe această sticlă, mai ales pe un fundal închis la culoare.

ASUS Zenfone 5 ZE620KL

Cât despre design-ul său exterior, în special despre partea sa frontală, sentimentele mele sunt mixte. Pe de o parte îmi place extrem de mult că ecranul ocupă aproape toată suprafața frontală, că are margini foarte subțiti, chiar impresionează la nivel vizual pe oricine. Se vede al naibii de bine.

ASUS Zenfone 5 ZE620KL

Pe de alta, mă supără prezența acelui notch/breton/mustață/decupaj din partea superioară a ecranului. Da, la fel ca la smartphone-ul Apple. De altfel un element constructiv pe care l-au preluat mai toți producătorii de smartphone-uri, fie că sunt unii calibru sau alții no-name. Toți amicii/prietenii/colegii care l-au văzut la mine au crezut la prima vedere că este un iPhone X. Așa că, la capitolul personalitate stă destul de slab, deși, după cum am mai spus, arată foarte bine acest ecran întins pe toată suprafața frontală.

Cred că puteau totuși să aducă un element distinctiv, eventual să pună acel notch într-una dintre părți, în stânga sau în dreapta. Nu ar mai fi arătat la fel ca alte smartphone-uri, ar fi fost ceva inedit chiar. Și pentru că oricum acea zonă superioară este folosită doar pentru afișarea unor pictograme/iconițe de stare.

Dar nu trebuie să neglijez încă un aspect. Scriam acum câțiva ani că, pentru a integra ecrane cât mai mari într-o formă cât mai compactă, cât mai facil de ținut în mână, este necesar ca acesta să ocupe toată suprafața frontală. Știam că se va renunța la butoanele fizice dispuse sub ecran și că senzorul de amprentă poate fi așezat pe spatele terminalului. Mai nou am aflat că acesta poate fi încorporat în ecran, chiar sunt sigur că vor apărea tot mai multe smartphone-uri care vor integra această tehnologie cât de curând. De asemenea, am văzut și citit despre difuzorul piezoelectric, integrat și el tot sub ecran. Încă o componentă esențială ar putea dispare pentru totdeauna de acolo.

Ce a mai rămas? Camera frontală, deliciul pasionaționaților de rețele sociale. Încă nu am văzut până acum soluții viabile de integrare a unei camere foto sub ecran, după cum am remarcat, unul dintre cele mai utilizate accesorii de către pasionații de selfie-uri. Da, am văzut soluții funcționale de camere rotative sau retractabile. Dar nu știu cât de fiabile sunt acestea la o utilizare intensă, pentru un timp îndelungat. Cât rezistă acele mecanisme, cât de rezistente sunt la manevrarea incorectă? 

Așa că, pentru ca ecranul să ocupe toată suprafața frontală, pentru a ne bucura de imagini cât mai mari pe un smartphone cât mai facil de ținut în mână, poate că ar fi momentul să îi înțeleg și pe producători. Poate că au ales să ne ofere tot confortul de utilizare în ciuda oprobriului public. Consider că această “mustață” reprezintă un compromis despre care nu ne va mai păsa atât de tare în viitorul apropiat. Așa cred.

Iar practica demonstrează că așa este. Comparativ cu modelul ASUS Zenfone 3 ZE552KL, pe care îl am în continuare, noul Zenfone 5 ZE620KL are un ecran mai mare (6.2 inchi față de 5.5 inchi) și nu este la fel de lat. Mă rog, o diferență de 2mm în lățime, dar care poate conta în ergonomia de utilizare. 

ASUS Zenfone 5 ZE620KL

După cum am spus, pe suprafața frontală mai sunt dispuși doar senzorii de proximitate și luminozitate, difuzorul și, normal, camera frontală. Bineînțeles, nu uit de superbul ecran Super IPS+ de 6.2 inchi.

ASUS Zenfone 5 ZE620KL

Butoanele de control ale interfeței au fost integrate în suprafața tactilă.

ASUS Zenfone 5 ZE620KL

Pe spate se observă sistemul dual de camere, așezat în colțul superior, deasupra flash-ului. Dar nu foarte aproape de muchii, ceea ce este chiar ok. De asemenea, tot pe spate este prezent senzorul de amprente.

ASUS Zenfone 5 ZE620KL

Butoanele de ajustare ale volumului și cel de Power sunt așezate pe muchia dreaptă.

ASUS Zenfone 5 ZE620KL

Pe cea stângă există slotul pentru cardul de telefonie și cel microSD.

ASUS Zenfone 5 ZE620KL

Pe cea inferioară sunt prezente jack-ul audio, conectorul USB-C și un difuzor.

 

ASUS Zenfone 5 ZE620KL

Teste de performanță cu ASUS Zenfone 5 ZE620KL

Noul ASUS Zenfone 5 ZE620KL este dotat cu o platformă tehnică de nivel mediu dar, după părerea mea, de ajuns pentru o experiență optimă în orice gen de aplicație de Android. După cum am arătat mai înainte, este motorizat de un procesor Snapdragon 636 cu opt nuclee, asistat de un chipset grafic Adreno 509 și de o cantitate de 4GB memorie RAM.

Cum îmi stă în obicei, l-am testat cu aplicațiile benchmark Antutu 3D și cu 3DMark IceStorm Unlimited. Iată rezultatele.

Acestea comparate cu rezultatele obținute de alte smartphone-uri pe care le-am utilizat.

După cum se observă, la nivel grafic este cel mai performant smartphone de nivel mediu utilizat de mine până acum. 

Pentru că noul benchmark Antutu este diferit de cel utilizat de mine la terminalele precedente, implicit cu rezultate diferite și care nu pot fi comparate într-o manieră corectă, l-am folosit și pe Huawei P10. Și, după cum se observă, Huawei P10 de anul trecut este în continuare mai performant.

În orice caz, din punct de vedere al performanțelor, ASUS Zenfone 5 ZE620KL este un terminal capabil să ruleze orice aplicație de Android, de orice gen, chiar și jocuri cu o grafică complexă. 

Deci, care sunt concluziile primei părți din review-ul lui ASUS Zenfone 5?

Este un smartphone modern, actual, cu o construcție fără reproș și un ecran care ocupă aproape toată suprafața frontală. Și care se vede superb.

Iar testele becnhmark mi-au confirmat așteptările – are integrată o platformă tehnică ușor mai performantă față de generația anterioară, implicit promite un comportament pe măsură la manevrarea interfeței și a tuturor aplicațiilor necesare oricărui utilizator.

….

Voi continua cu testele foto-video, pe care le-am început deja și pe care sper să le finalizez în câteva zile. Revin în curând cu alte impresii despre acest smartphone ASUS Zenfone 5.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *