ASUS Zenfone 5 ZE620KL Review – Cum face poze și cum filmează sistemul dual de camere

Smartphone-ul actual este un dispozitiv multifuncțional, cu funcții pentru un areal divers de activități – pentru comunicare, informare, organizare, navigare și orientare, divertisment multimedia dar și pentru captarea de imagini foto-video, din acest punct de vedere înlocuind în preferințele majorității camerele foto compacte. Da, smartphone-ul din buzunar este cea mai folosită cameră foto la ora actuală, o spun toate statisticile. 

Așa că nu este de mirare că din ce în ce mai mulți cumpărători sunt atenți și la performanțele foto-video de care sunt capabile aceste terminale, pentru că trebuie să realizeze imagini de calitate cu peisajele din vacanțe sau cu momentele și evenimentele plăcute care le fac viața mai frumoasă.

Eu sunt în continuare unul dintre cei care nu au renunțat la o cameră foto în vacanțe dar recunosc că în paralel folosesc intens și smartphone-ul, în special pentru a urca imaginile pe site-urile sociale, pe Instagram de exemplu. Așa că, pe lângă performanțe și autonomie, la funcțiile foto-video ale unui telefon sunt extrem de atent și nu aș cumpăra niciodată unul care nu mă va mulțumi la acest capitol.

Și cum utilizez zilele astea cel mai nou terminal ASUS, Zenfone 5 ZE620KL, l-am pus la treabă destul de mult în special în drumul spre serviciu, dimineața dar și seara. Amintesc că am detaliat impresiile mele despre design și construcție aici.

La capitolul foto video ASUS Zenfone 5 ZE620KL stă în felul următor. Și mă refer în special la sistemul dual de camere poziționat pe spatele terminalului:

 • o cameră cu senzor Sony IMX363 de 12MPix, pixel de 1.4μm, lentile f/1.8 și unghi de cuprindere de 83 de grade, distanță focală de 25mm, stabilizare optică pe patru axe dar și electronică la filmare, focalizare cu detecție de fază și Dual Pixel
 • o altă cameră cu senzor Omnivision 8856 de 8Mpix, cu lentile f/2.2, pixel de 1.0μm, distanță focală de 12mm și un unghi de cuprindere de 120 de grade, focalizare prin detecție de contrast
 • timp maxim de expunere – 32 de secunde (modul Pro)
 • ISO – 50-3200 (modul Pro)
 • suport fotografiere RAW
 • are senzor RGB de corecție a culorilor
 • are flash
 • sistemul foto poate identifica 16 scene – People, Dog, Food, Cat, Sunset, Sky, Green Field, Ocean, Flower, Plant, Snow, Night View, Stage, Text, QR Code, Tripod
 • camera cu senzor Sony poate filma la rezoluție 4K/2160×1080/FHD/30fps și FHD/60fps/120fps
 • cea cu Senzor Omnivision poate filma la rezoluție 2160×1080/FHD/30fps

Interfața de utilizare a camerei foto

Meniul de utilizare este unul destul de intuitiv și nu foarte stufos în administrare. Este ceea ce trebuie, de altfel cum am constatat încă de la modelul trecut ASUS Zenfone 4.

În interfața principală există butoanele declanșatoare pentru foto-video, cel de trecere în modul Pro (recomandat), precum și cel de comutare între cele două camere. De asemenea, se pot accesa rapid setările, modul HDR, cel de estompare a fundalului precum și activarea/dezactivarea flash-ului.

În modul Pro de fotografiere pot fi ajustate balansul de alb, luminozitatea ISO, compensarea și timpul de expunere, precum și tipul de focalizare. 

Există și câteva moduri de fotografiere/filmare – Auto, Pro, Super Resolution, Panorama, Slow Motion, Gif și Time Lapse. Plus câteva filtre automate aplicate la realizarea fotografiilor.

Meniul de setări permite schimbarea rezoluțiilor de fotografiere/filmare în funcție de camera utilizată, dezactivarea retușării imaginilor (numai în modul Pro), afișarea gridului cu regula treimilor pentru o încadrare mai corectă a scenei, a tipului de focalizare, precum și activarea/dezactivarea sunetului la declanșare, a serviciilor de localizare sau a unui watermark cu Zenfone 5 We Love Photo.

O cameră inteligentă se pare, cu AI!

Mai toți producătorii se laudă acum că au camere foto ieșite din comun, cu AI – Inteligență Artificială. Practic, acest lucru în cazul camerelor foto de pe telefoane ar însemna că sunt capabile să recunoască automat niște scene, adică ceea ce făceau camerele foto de ceva timp.

ASUS comunică că noua interfață este capabilă să detecteze nu mai puțin de 16 scene – People, Dog, Food, Cat, Sunset, Sky, Green Field, Ocean, Flower, Plant, Snow, Night View, Stage, Text, QR Code, Tripod. Totul prin intermediul unor algoritmi și a unei baze de date cu imagini în cloud. 

Și, în funcție de modelul perceput, se ajustează temperatura de culoare, saturația, contrastul, luminozitatea și timpul de expunere.

Eram curios să văd dacă chiar sunt recunoscute câteva dintre acele scene, cu imagini de pe google.

După cum se observă, în general își face treaba.

Dar mai dă și erori…

Cred că mai este de lucru la aceste funcții AI, pentru că nu sunt 100% exacte, ba chiar pot da rezultate incorecte la anumite cadre dacă ajustează setările conform unei detectări eronate. Tocmai de aceea vă recomand modul Pro. Mâna mea nu este de mâncare iar copacii înverziți nu sunt un peisaj de iarnă.

Practic, ce am apreciat la sistemul dual de camere de pe ASUS Zenfone 5

 • În primul rând sistemul dual, camera cu unghi larg de cuprindere fiind utilă în city break-uri, pentru cuprinderea spațiilor largi
 • Că are un senzor principal (Sony) de calitate, capabil de rezultate foarte bune
 • Camera cu senzor Sony are stabilizare optică, bună în condițiile de iluminare slabă
 • Că focalizează rapid și exact în mai toate situațiile de fotografiere
 • Sistemul optic de stabilizare pe patru axe este unul chiar eficient
 • Comutarea între cele două camere este intuitivă, doar printr-o simplă apăsare a unui buton virtual
 • De altfel interfața camerei este simplă și intuitivă în utilizare, m-am descurcat de minune cu ajutorul ei
 • Nu este de neglijat faptul că are un spațiu de stocare intern de 64GB, plus slot microSD, așa că pot fi realizate o mulțime de fotografii și filmări în vacanțe cu ajutorul lui.
 • Ecranul este destul de luminos pentru vizualizarea interfeței foto/video și într-o zi puternic însorită
 • Poate înregistra videoclipuri time lapse chiar și la rezoluție 4K.
 • Rezultatele foto pe timp de zi, pe lumină bună, sunt de o calitate bună, cu o paletă coloristică frumoasă, chiar saturată. În orice caz, imaginile rezultate sunt plăcute, deloc nenaturale.
 • Dacă se folosește un trepied și modul manual de fotografiere pot ieși imagini de calitate chiar și în condiții de iluminare slabă, noaptea pe o stradă luminată de exemplu.

 

La ce ar mai fi de lucru?

 • Aș fi preferat tot un senzor Sony mai bun și pe camera cu unghi larg de cuprindere, pentru filmare 4K de exemplu sau FHD/60fps, plus o calitate superioară
 • De exemplu, camera cu unghi larg de cuprindere nu este la fel de eficientă în condiții slabe de iluminare
 • Pe aceeași cameră era nevoie și de stabilizare optică
 • Aș fi vrut să se poată dezactiva funcția de retușare chiar și în modurile automate, nu numai pe cel Pro
 • Funcția de recunoaștere a scenelor, acel AI foto, cam dă rateuri, chiar unele majore, așa că recomand folosirea permanentă a modului Pro de fotografiere, cu ISO la 100 pentru un zgomot de imagine cât mai redus
 • De altfel că ar mai fi de lucru la optimizarea algoritmilor de prelucrare, atât la fotografierea pe timp de zi, cât și la cea de noapte, în special în modurile automate
 • De exemplu, am observat zgomot de imagine pe fundalul cerului albastru chiar și într-o zi însorită
 • De asemenea, la activarea funcției de estompare a fundalului (Depth Field) imaginea live începe să sacadeze, ceea ce nu este tocmai ok.

Pe de altă parte îmi dau seama că, dacă s-ar fi folosit un senzor la fel de bun și pe camera cu unghi larg de cuprindere, prețul terminalului ar fi crescut semnificativ.

Cum face poze ASUS Zenfone 5 ZE620KL?

Dar mai întâi să vă arăt ce face sistemul dual de camere, pentru a vedea diferența de imagini între cele două camere. Primele sunt imaginile cu camera de 83 de grade, urmate de cele cu cele realizate cu camera cu unghi larg de cuprindere, de 120 de grade. Veți observa că acestea din urmă sunt deformate către margini, curbate, pentru a cuprinde cât mai mult din scenă. Normal, cu anumite programe, chiar și în Instagram, pot fi corectate ușor acele deformări.

După cum se observă, camera cu unghi larg de cuprindere poate fi extrem de utilă într-un city-break, pentru captarea spațiilor largi și a clădirilor mai înalte. 

Alte câteva imagini realizate în timpul zilei.

Chiar și în timpul zilei, cu lumină din abundență, recomand utilizarea modului Pro de fotografiere, cu ISO 100. Pentru că am observat că modurile automate retușează cam agresiv fundalurile imaginilor, uneori deloc natural, iar cele realizate cu senzorul Omnivision (și unghi larg de cuprindere) prezintă zgomot de imagine, în special în zonele luminoase.

De asemenea, poate capta imagini ok chiar și într-o zi noroasă, în special dacă este activat modul HDR.

 

Stă foarte bine și la captarea unor imagini panoramice, după cum se poate observa mai sus.

Noaptea, situația este cu totul alta, rezultatele fiind dependende implicit de prezența unor zone mai luminate. Iar mai ok, cu detalii mai multe, sunt imaginile realizate cu senzorul Sony. Camera cu unghi larg nefiind potrivită pentru astfel de situații. De exemplu, cu aceleași setări, nivelul detaliilor scade semnificativ și apare un zgomot de imagine deranjant.

Normal, pentru imagini cât mai frumoase în astfel de situații de iluminare slabă, cu un nivel al zgomotului cât mai redus, recomand utilizarea modului Pro de fotografiere și a unui trepied, pentru a putea crește timpul de expunere cât este necesar. De altfel cum au fost realizate imaginile de mai sus.

Fără trepied, tot în mod manual, imaginile ies ca mai jos.

 

Cum filmează ASUS Zenfone 5 ZE620KL?

Avem și câteva exemple de filmare. Ambele cu un frumos păun din Parcul Cișmigiu. Primul la rezoluție 4K, celălalt la rezoluție 1080p cu 60fps.

După cum se observă, imaginile video sunt clare, cu o paletă coloristică naturală. Mai mult, am apreciat faptul că în timpul filmării pot fi realizate și poze.

Pe timp de noapte situația stă în felul următor

După cum se observă, imaginile pe timp de noapte sunt destul de clare. Atenție, dacă se filmează în mod Pro.

Există și posibilitatea de filmare la rezoluție 2160×1080 pixeli. Pentru a fi vizualizate complet, fără benzi negre, pe ecranul lui ASUS Zenfone 5. Dacă doriți ca filmările să poată fi vizualizate corect pe un televizor/monitor în format 169 vă recomand să rămâneți la formatele standard – 4K, 1080p.

Din câte am înțeles, stabilizarea electronică este activă numai până la rezoluție full HD. Pentru rezoluțiile FHD+ sau 4K intră în acțiune stabilizarea optică. Și nu uit de faptul că la filmarea în condiții de iluminare slabă are tendința să refocalizeze dacă pierde clarul, în special în momente mai dinamice.

Și cum îmi place să fac videoclipuri time lapse, l-am pus la lucru la rezoluție 4K. După 1 oră de expunere deasupra blocurilor gri din cartier, a ieșit videoclipul de mai jos…

 

Note de final…

Deși nu poate înlocui o cameră foto performantă, ASUS Zenfone 5 ZE620KL se poate descurca excelent în multe situații de fotografiere și filmare, fiind cel mai performant smartphone de nivel mediu la acest capitol, cu un comportament foarte aproape de cel al terminalelor de top.

Focalizează rapid și exact, captează imagini clare, cu un nivel ridicat al detaliilor în lumină bună, cu puțină atenție chiar și în lumină slabă, are un spațiu de stocare suficient pentru o vacanță întreagă, totul la un preț cu mult mai mic față de cel al terminalelor de top.

De altfel performanțele sale au fost recunoscute și de către cei de la DxO Mark, unde a obținut un scor de 90 de puncte.

Revin cu impresiile mele finale în curând. Poate și cu alte imagini foto-video dacă voi avea timp să le fac în scurtul timp în care îl mai am la dispoziție.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *