ASUS Vivobook S15 S530UN Review – Look fresh, fișă tehnică performantă, prețuri atractive

ASUS a prezentat la Computex 2018 în Taipei noua generație de laptopuri și ultraportabile, care va fi disponibilă cât de curând și la noi în țară

Iată că la scurt timp după anunțul oficial am avut ocazia să folosesc unul dintre modelele de buget, ASUS Vivobook S15 S530UN. Și care, după părerea mea, este unul dintre cele mai atractive laptopuri cu ecran de 15.6 inchi din punct de vedere al raportului performanțe-preț la ora actuală.

ASUS Vivobook S15 X530UN

Specificațiile laptopului ASUS Vivobook S530UN pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele

 • Ecran – matrice TN de 15.6 inchi cu rezoluție 1366×768 pixeli, finisare mată
 • Procesor – Intel Core i5-8250U
 • Placă grafică – integrată în procesor Intel 620 + Nvidia MX150 cu 2GB GDDR5 VRAM
 • Memorie RAM – 4GB
 • Stocare – HDD de 500GB
 • Rețea – Wi-Fi AC, Bluetooth 4.2
 • Conectică – 1 x Tip-C USB 3.1 Gen 1, 1 x Tip-A USB 3.1 Gen 1, 2 x USB 2.0, 1 x HDMI, 1 x Combo audio jack, 1 x MicroSD card reader
 • Dimensiuni – 361.4×243.5x18mm
 • Greutate – 1.8Kg
 • Baterie – 42Wh
 • Altele – Webcam HD, opțiune dual-storage

Prețul său atractiv implică omniprezența plasticului în componența carcasei, pe toate suprafețele sale. Dar un plastic de calitate din câte am constatat, cu finisări fără reproș și accente metalice, cu un look destul de atrăgător.

De remarcat și faptul că această generație de laptopuri va fi disponibilă în diverse combinații de culori, tinerești, vesele și fresh, care va fi cu siguranță pe placul generației tinere. Eu am avut la dispoziție un model argintiu cu muchii galbene, o combinație coloristică care arată chiar ok.

ASUS Vivobook S15 X530UN

De asemenea, ASUS VivoBook S15 are un sistem de balamale care îi ridică corpul pentru o poziție de lucru cât mai ergonomică. De altfel ca mai la toate sistemele portabile actuale de la ASUS. După cum se observă, în partea superioară acesta se sprijină pe muchia inferioară a ecranului când este așezat pe birou.

Am remarcat și ramele destul de subțiri din jurul ecranului, care induc o formă destul de compactă pentru un laptop cu ecran de 15.6 inchi, fiind în acest fel mai facil de transportat și de manevrat.

ASUS Vivobook S15 X530UN

Pe muchia stângă sunt prezente două porturi USB 2.0 și un slot microSD.

ASUS Vivobook S15 X530UN

Pe cea dreaptă utilizatorii au la dispoziție conectorul audio, un port USB-C, unul HDMI, un altul USB 3.0 și conectorul pentru alimentare.

Remarc lipsa slotului SD. Aș fi preferat unul de acest gen în locul celui microSD. De asemenea, nu trec cu vederea lipsa celui ethernet gigabit, așa că utilizatorii se vor baza exclusiv pe conexiunea Wi-Fi AC pentru accesarea rețelelor și a resurselor internetului.

Evacuarea aerului cald se face printr-o grilă poziționată pe muchia superioară a corpului cu tastatură.

Fiind un laptop cu ecran de 15.6 inchi, nu-i lipsește blocul numeric, deși unul subdimensionat. Tastatura este de tip chiclet și capabilă să asigure redactarea într-o manieră confortabilă și un ritm rapid. De remarcat că nu are iluminare de fundal, așa că va fi mai dificil de utilizat pe întuneric.

Touchpad-ul din dotare are o suprafață destul de mare și răspunde foarte bine la comenzile tactile, astfel că nu am avut nevoie de un mouse în timpul utilizării zilnice.

ASUS Vivobook S15 X530UN

Calitatea afișării ecranului depinde implicit de matricea integrată pe modelul achiziționat. Sunt modele cu matrice TN, altele cu IPS, care se văd mai bine. Eu am avut la dispoziție unul dintre modelele ieftine, dotat cu o matrice TN și cu o rezoluție de numai 1366×768 pixeli. Nimic spectaculos de comentat referitor la calitatea afișării, ecranul TN având minusul culorilor mai șterse și al unghiurilor de vizualizare strânse. Utilizatorul obișnuit se va descurca decent cu ajutorul lui la sarcinile uzuale, ba chiar și la vizualizarea unor filme. Dar parcă aș fi dorit cel puțin o rezoluție full HD pe o diagonală atât de mare, cea actuală fiind uzată moral din punctul meu de vedere. Iar generozitatea diagonalei nu este pusă cu adevărat în evidență cu o astfel de rezoluție.

Atenție! Din câte am înțeles, la noi vor fi aduse laptopuri numai cu ecran cu rezoluție full HD, 1920×1080 pixeli, un lucru excelent de altfel.

ASUS Vivobook S15 X530UN

Sistemul audio încorporat nu excelează la nivel calitativ dar este capabil să redea un sound destul de clar și la un volum acceptabil, într-un regim de sunete medii. Pentru audiții de calitate, recomand utilizarea unui sistem audio extern sau a unei perechi de căști.

Din punct de vedere al fișei hardware pot spune că ASUS Vivobook S15 X530UN este un laptop pe placul meu, cu un procesor quad-core Intel Core i5-8250U capabil de un comportament impecabil într-o suită largă de aplicații, pentru studiu, office, chiar pentru divertisment multimedia și în anumite jocuri.

Aș fi suplimentat până la 8GB cantitatea de memorie RAM, pentru că numai 4GB sunt destul de puțini chiar și pentru browserele de internet actuale, cu multe tab-uri active. Și aș mai face upgrade cu un SSD, pentru un comportament mai rapid al sistemului de operare și al aplicațiilor.

Totul se poate face în câțiva pași simpli și cu puțină atenție, pentru a nu zgâria carcasa din plastic. Se desfac 10 șurubele, apoi cu atenție capacul din plastic, după care se pot accesa componentele interne. Există un slot suplimentar pentru memoria RAM dar și unul pentru un SSD M.2. Chiar recomand upgrade-ul.

Acest laptop vine echipat și cu o placă grafică suplimentară, o Nvidia MX150. Deși aceasta nu oferă performanțe ieșite din comun, laptopul poate fi utilizat și în sesiuni ocazionale de gaming, la setări medii și, bineînțeles, la rezoluție 1366×768 pixeli.

După cum se observă, l-am pus la treabă în CS-Go, Serios Sam și Sniper Elite 3, în care s-a descurcat decent la setări grafice de nivel mediu.

Iar la capitolul autonomie stă destul de ok. De exemplu, utilizat în regim office și blogging, eventual scurte sesiuni video pe youtube, cu luminozitatea ecranului la 40% din valoarea maximă și conexiune wi-fi activă, autonomia de utilizare este în jurul a 8 ore. 

Teste benchmark cu ASUS Vivobook S15 X530UN

Pentru că nu are o placă grafică mai puternică, am făcut doar testele de productivitate și creativitate din PcMark8. Rezultatele, în continuare.

Acestea, comparate cu scorurile obținute de alte echipamente echivalente în configurație.

După cum se observă, la nivel de productivitate este unul dintre laptopurile performante.

ASUS Vivobook S15 X530UN

Concluzii despre ASUS Vivobook S15 S530UN

Pro

 • Arată bine, este un laptop cu un look fresh, tineresc
 • Este destul de compact, cu o greutate de numai 1.8Kg
 • Configurație performantă, bună pentru o paletă largă de aplicații
 • Autonomie foarte bună
 • Preț bun

Contra

 • Aș fi preferat un ecran IPS
 • Tastatura nu are iluminare de fundal
 • Nu are slot SD, nici port Ethernet Gigabit
 • Ar fi de preferat un SSD pentru sistemul de operare

Deși face parte din gama laptopurilor de buget, ASUS Vivobook S15 a fost o surpriză plăcută, cu un look fresh, dimensiuni destul de compacte și o fișă tehnică performantă, de ajuns pentru un comportament impecabil în toate aplicațiile de uz general. La prețurile sale de comercializare este unul dintre cele mai atractive echipamente de acest gen, atât din punct de vedere al aspectului exterior, cât și al fișei hardware.

Din câte am înțeles, prețurile de comercializare în România vor fi în plaja 2349,99 lei – 3 599,99 lei, unde

 • 2349.99 lei costă un model cu  Intel Core i3 8130U, 4GB ram, ecran FullHD, stocare pe hdd SATA 1TB 5400RPM
 • 3599.99 lei costă unul cu Intel® Core™ i7-8550U. stocare pe SSD M.2 de256GB M.2 SSD, 16GB  memorie RAM

În primul val vor fi importate modele fără o placă grafică Nvidia MX150.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “ASUS Vivobook S15 S530UN Review – Look fresh, fișă tehnică performantă, prețuri atractive

 • December 22, 2018 at 12:26 am
  Permalink

  la moment este Asus S530UN de 8GB RAM cu SSD de 256 GB la pret accesibil

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.