Un frumos weekend bulgăresc, captat prin lentilele smartphone-ului ASUS Zenfone 5z ZS620KL (și un scurt review)

Gata, să vină vara! Am terminat cu emoțiile și grijile examenelor (motiv pentru care am cam lipsit de pe acest blog), trecem la program de vară, de relaxare, de plimbări prin locuri frumoase. Cu acest spirit vacanțier, vinerea trecută mi-am întrebat draga soție dacă are chef să mergem la plajă la Corbu în weekend, măcar pentru o zi. Deși îmi plac mai mult munții, îmi era un pic dor de mare, aveam poftă de o bălăceală în apa ei sărată. Din păcate, răspunsul a fost unul total negativ.

Nu am deznădăjduit. Deși o cunosc destul de încăpățânată în decizii. Am plusat și am întrebat-o dacă totuși nu ar prefera o vizită la Castelul Reginei Maria din Balchik.  Fără nici cea mai mică urmă de ezitare, chiar încântată, mi-a răspuns că da, acolo vrea să meargă. Regina Maria fiind preferata ei din toată istoria României, așa că întotdeauna a dorit să-i viziteze castelul, creația sa de suflet. Așa că nu am mai stat pe gânduri  și am căutat repede cazare, am găsit ceva decent și la un preț chiar ok, apoi am făcut planul pentru un întreg weekend bulgăresc.

Dar cu ce să fac poze eu acolo? Pe lângă cele pe care le fac de obicei cu camera foto. Trebuia să folosesc un telefon nou. Mi-am sunat prietenul Ionuț și l-am întrebat dacă nu cumva are la îndemână vreun ASUS Zenfone 5z, recent lansat și la noi. A răspuns pozitiv  și mi l-a împrumutat chiar pe cel pe care și-l cumpărase personal. Ne-am întâlnit vineri seara pe la 10 și l-am luat cu gândul să-l folosesc pe cât de mult se poate.

Iar prima vizită a noastră în Bulgaria s-a dovedit a fi un weekend minunat, chiar dacă vremea nu a fost însorită permanent. Dar am avut ocazia să vizităm capul Kaliakra, golful Bolata, Castelul Reginei Maria și Grădina Botanică din Balchik, spectaculoasa coastă a Mării Negre din Tyulenovo dar și să facem plajă la Albena, plus bălăceala dorită, duminică de dimineață, când ne-a permis vremea. Ne-am simțit foarte bine, ne-a plăcut,  vom reveni cât de curând prin acele locuri.

Normal, am realizat o mulțime de poze cu ajutorul lui ASUS Zenfone 5z în acest weekend bulgăresc. Chiar m-a convins pe deplin că este unul dintre smartphone-urile cu ajutorul căruia pot fi obținute cadre reușite într-o vacanță. Și mai trebuie să menționez și faptul că este unul dintre cele mai performante smartphone-uri la ora actuală, dotat cu procesor Snapdragon 845.

ASUS Zenfone 5z ZS620KL

Cum face poze ASUS Zenfone 5z?

Nu vă mai țin pe jar și vă arăt câteva dintre cele mai reușite imagini făcute cu smartphone-ul ASUS Zenfone 5z. Prin cele câteva obiective turistice menționate anterior, majoritatea făcute cu modul HDR activ, pentru a pune mai mult în evidență norii prezenți permanent pe cer și pentru a accentua dramatismul scenelor.

Cum cerul a fost brăzdat de nori pe toată perioada weekend-ului, cred că ar fi ieșit niște videoclipuri timelapse demențiale. Din păcate, timpul scurt nu mi-a permis expunerea pe un trepied pentru perioade mai lungi. Așa că m-am mulțumit să fac doar poze, cât de multe poze am putut.

Din punct de vedere foto-video, ASUS Zenfone 5z nu se diferențiază cu nimic față de modelul ASUS Zenfone 5, specificațiile sale tehnice fiind următoarele

 • are un sistem dual de camere principal
 • o cameră cu senzor Sony IMX363 de 12MPix, pixelul de 1.4μm, lentile cu o deschidere a diafragmei f/1.8 și unghi de cuprindere de 83 de grade, distanță focală de 25mm, stabilizare optică pe patru axe dar și electronică la filmare, focalizare cu detecție de fază și Dual Pixel
 • o altă cameră cu senzor Omnivision 8856 de 8Mpix, cu lentile f/2.2, pixel de 1.0μm, distanță focală de 12mm și un unghi de cuprindere de 120 de grade, focalizare prin detecție de contrast
 • timp maxim de expunere – 32 de secunde (modul Pro)
 • ISO – 50-3200 (modul Pro)
 • suport fotografiere RAW
 • are senzor RGB de corecție a culorilor
 • are flash
 • sistemul foto poate identifica 16 scene – People, Dog, Food, Cat, Sunset, Sky, Green Field, Ocean, Flower, Plant, Snow, Night View, Stage, Text, QR Code, Tripod
 • camera cu senzor Sony poate filma la rezoluție 4K/2160×1080/FHD/30fps și FHD/60fps/120fps
 • cea cu Senzor Omnivision poate filma la rezoluție 2160×1080/FHD/30fps

Practic, ce am apreciat din punct de vedere comportamental la ASUS Zenfone 5z la acest capitol?

 • În primul rând sistemul său dual de camere – camera cu unghi larg de cuprindere fiind utilă atât în city break-uri cât și pentru peisaje, practic la captarea spațiilor largi
 • Că are un senzor principal (Sony) de calitate, capabil de rezultate foarte bune, clare, cu o paletă coloristică naturală și un nivel ridicat al detaliilor
 • Camera cu senzor Sony are stabilizare optică, bună în special la fotografiere în condițiile de iluminare slabă
 • Că focalizează rapid și exact în mai toate situațiile de fotografiere, fără erori
 • Sistemul optic de stabilizare pe patru axe este unul chiar eficient
 • Comutarea între cele două camere este intuitivă, doar printr-o simplă apăsare a unui buton virtual în interfața camerei. De altfel interfața camerei este simplă și intuitivă în utilizare, așa cum trebuie să fie, fără complicații inutile
 • Nu este de neglijat nici faptul că are un spațiu de stocare intern de 64GB, plus slot microSD, așa că pot fi stocate multe fotografii și filmări din vacanțe
 • Ecranul este destul de luminos pentru vizualizarea interfeței camerei și într-o zi puternic însorită
 • Iar autonomia de utilizare permite realizarea de multe cadre cu o singură încărcare, cel puțin 420.
 • Poate înregistra videoclipuri time lapse chiar și la rezoluție 4K.
 • Deși nu l-am pus pe trepied, bănuiesc că se descurcă la fel de bine și în condiții de iluminare slabă, cu rezultate ok când este folosită camera cu senzor Sony

Iar pe instagram, prelucrate un pic, pozele arată în felul următor

Cu siguranță este un terminal cu ajutorul căruia se pot urca pe site-urile sociale imagini reușite, de calitate, pentru cât mai multe like-uri din partea prietenilor.

Prețul său de comercializare este unul care poate suprinde plăcut orice pasionat de tehnologie, de numai 2400 de Lei. Am impresia că este cel mai ieftin smartphone cu Snapdragon 845 comercializat la noi. Așa că nu ar trebui să fac mofturi și să trec cu vederea micile minusuri ale camerei foto. Dar poate că aș fi dorit un senzor mai bun pe camera cu unghi larg, plus stabilizare optică. Atât.

Cam atât momentan la capitolul foto despre acest smartphone, poate că voi mai avea ocazia să-l folosesc și în concediu. Pentru că am convingerea că mă poate ajuta să realizez cadre reușite, pe care să vi le arăt și vouă, normal.

În orice caz, mai multe exemple de poze și de filmări realizate cu un sistem foto identic, în review-ul lui ASUS Zenfone 5 ZE620KL.

ASUS Zenfone 5z ZS620KL

Scurt review pentru ASUS Zenfone 5z ZS620KL

Deși l-am avut la dispoziție pentru o scurtă perioadă de timp, nu m-am putut abține și voi detalia, pe scurt, impresiile mele asupra lui.

Fișa lui tehnică sună în felul următor

 • Ecran – Super IPS+ de 6.2 inchi cu rezoluție FullHD+ 2246×1080 pixeli, format 18.7:9, luminozitate 550 nits, acoperire 100% din gama de culori DCI‐P3 și 96% din cea NTSC, protejat cu Corning Gorilla Glass
 • Procesor – cu opt nuclee Qualcomm Snapdragon 845, pe 64 de biți
 • Chipset grafic – Adreno 630
 • Memorie RAM – 6GB
 • Capacitate de stocare internă – 64GB, plus slot microSD cu suport de până la 2TB
 • Sistem foto principal – O cameră cu senzor Sony IMX363 de 12MPix, lentile f/1.8 și unghi de cuprindere de 83 de grade, stabilizare optică pentru poze și electronică la filmare. Cea de-a doua cameră are un senzor Omnivision 8856 de 8Mpix, cu lentile f/2.0 și un unghi de cuprindere de 120 de grade. Flash, filmare 4K.
 • Cameră foto frontală – Senzor Omnivision 8856 de 8Mpix, lentile f/2.0 cu un unghi de cuprindere de 84 de grade
 • Rețea – 4G, 802.11ac Wi‐Fi, NFC, Bluetooth 5.0, GPS, aGPS, Glonass, BDS
 • Dimensiuni – 153 x 75.6 x 7.7 mm 
 • Greutate – 155 de grame
 • Acumulator – 3300mAh
 • Sistem de operare – Android Oreo.

Practic, ce am mai apreciat la acest smartphone ASUS Zenfone 5z ZS620KL?

 • În primul rând că este cel mai puternic smartphone ASUS de până acum, chiar printre cele mai performante la ora actuală. Snapdragon 845, Adreno 630, 6GB memorie RAM, o configurație care induce un comportament ireproșabil în orice aplicație, de orice gen. Poți face orice pe acest smartphone, este cu adevărat unul complet, care poate mulțumi prin comportamentul și calitățile sale pe oricine. 

Graficul comparativ cu alte smartphone-uri testate de mine arată în felul următor.

După cum se observă, este cel mai puternic smartphone din graficul meu de teste.

 • Nu uit nici de slotul microSD, util la creșterea capacității interne de stocare

 • Autonomia de utilizare este chiar decentă, de până în două zile de utilizare (cu Wi-Fi și 4G active permanent, plus notificări la gmail, facebook, instagram, whatsapp etc). Normal, dacă vă jucați mult timp pe el, autonomia de utilizare va scădea drastic.
 • Nu uit nici de încărcarea rapidă și de modul inteligent al acestei operațiuni, AI Charging, care învață după o anumită perioadă de timp obiceiurile utilizatorului, în special de câte ori pune la încărcat telefonul și când. Poate accelera regimul de încărcare în timpul zilei de lucru sau, pentru a reduce temperatura degajată, îl poate încărca mai lent dacă este conectat la priză după ora 10 seara. Producătorul spune că prin intermediul acestui algoritm mărește durata de viață a bateriei de cel puțin două ori, ceea ce nu este de neglijat. Cum face acest lucru? De exemplu, dacă se pune telefonul la priză seara, bateria este încărcată până la o capacitate de 80%. Apoi procesul de încărcare stopează. Urmând ca înainte cu două ore de momentul trezirii să finalizeze procesul de încărcare până la maximum din capacitate.
 • Ecranul se vede demențial. Acoperă aproape în întregime suprafața frontală și se vede chiar foarte bine, cu imagini clare și o paletă coloristică frumoasă, plăcută, vibrantă, plus un contrast excelent și unghiuri de vizualizare generoase. De asemenea, este destul de luminos (550 nits) pentru a fi lizibil chiar și într-o zi însorită.

 • Nu este de neglijat nici prezența senzorului de amprente de pe spate, util pentru acces securizat. Normal, permite și autentificare prin recunoașterea trăsăturilor faciale.

ASUS Zenfone 5z ZS620KL

 • La pachet vine cu o husă de protecție, utilă pentru protecția terminalului.

ASUS Zenfone 5z ZS620KL

 • Nu în ultimul rând este un smartphone care arată bine, ecranul având principalul merit pentru prezența sa deosebită. Sticlă și metal, pentru un look elegant, ca al oricărui alt smartphone de top.

Da, cum am menționat și la alte smartphone-uri ale generației sale, i se poate reproșa lipsa de personalitate, datorită acelei mustațe prezente în partea superioară a ecranului. Până la urmă este o soluție deja comună la mulți dintre producători, utilă pentru integrarea camerei și a senzorilor necesari fără artificii ingenerești care pot complica modul de interacțiune cu terminalul și aplicațiile dedicate. Pentru că nu știu cât de apreciate vor fi în viitor smartphone-urile cu ecran pe toată suprafața frontală și cameră frontală retractabilă.

 • Fără aplicații bloatware. Da, apreciez atât interfața modernă cât mai ales faptul că producătorul taiwanez a renunțat la preinstalarea aplicațiilor de care nu avem nevoie pe plan european. 

Ce lipsește acestui smartphone?

 • Nu este certificat IP67 la scufundările în apă, ar fi fost o caracteristică utilă într-o mulțime de situații ale vacanței de vară
 • Carcasa din sticlă este foarte alunecoasă, așa că recomand protecția terminalului cu o husă, chiar folosirea celei din pachet

Concluzia finală?

ASUS Zenfone 5z ZS620KL este un smartphone de top reușit, complet, cu tot ceea ce are nevoie utilizatorul modern – o fișă tehnică performantă, cu o autonomie decentă, un ecran care se vede superb, capacitate generoasă de stocare dar și un sistem foto-video competent, foarte bun la crearea de amintiri frumoase într-o vacanță.

Totul la un preț de numai 2400 de Lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

8 thoughts on “Un frumos weekend bulgăresc, captat prin lentilele smartphone-ului ASUS Zenfone 5z ZS620KL (și un scurt review)

 • July 5, 2018 at 10:10 am
  Permalink

  nu era mai bun un Huawei P20 Pro? sau un S9?

  Reply
  • July 5, 2018 at 10:13 am
   Permalink

   Habar nu am, poate ca da dar mai degraba cred că nu aduceau un plus semnificativ imaginilor. Cum agentiile de pr ale acestor doua companii mentionate au un comportament jenant din punctul meu de vedere, nu am folosit niciunul dintre ele.

   Reply
 • July 6, 2018 at 9:57 am
  Permalink

  Frumoase poze, ma inspira sa merg sa vizitez si plajele salbatice de pe langa Albena si Nisipurile de Aur.

  Reply
  • July 6, 2018 at 9:59 am
   Permalink

   Da, merita, peisajele sunt spectaculoase. Noi vom merge din nou saptamana viitoare. Sa vedem cum stam cu finantele.

   Reply
  • August 11, 2018 at 11:24 pm
   Permalink

   da, este un telefon care arata bine. dar este si performant, pe toate liniile.

   Reply
 • August 14, 2018 at 8:05 am
  Permalink

  Unde se poate gasi oficial acest telefon?

  Reply
  • August 14, 2018 at 9:57 am
   Permalink

   a fost in magazine, acum sunt stocurile zero din cate am inteles.
   intreb daca se va mai aduce…

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *