Adata XPG SX950U Review – SSD tocmai bun pentru upgrade-ul unui laptop

SSD-ul este una dintre cele mai importante inovații tehnologice din perioada recentă, din punctul meu de vedere. Cum datele actuale sunt tot mai voluminoase, tehnologiile rapide de transfer sunt cu siguranță necesare, SSD-urile fiind unități de stocare cu mult mai rapide comparativ cu deja bătrânele hard disk-uri.

Acum vreo 8-9 ani au fost disponibile comercial pe scară largă, cu prețuri destul de prohibitive atunci, dar iată că acum au capacități de stocare tot mai mari și prețuri chiar acceptabile, fiind deja componente standard în anumite categorii de laptopuri/ultraportabile. Și disponibile pentru upgrade în cazul oricărui sistem PC.

Și au fost destule ocazii în care am constatat că un simplu SSD a revigorat practic un computer sau un laptop mai vechi, al cărui hard disk era obosit și nu mai făcea față, cu repercursiuni majore asupra experienței de utilizare.

Așa că ori de câte ori am avut ocazia am făcut upgrade cu un SSD atât laptopurilor cât și sistemelor desktop, pentru un plus de performanță, implicit o experiență de utilizare mai benefică productivității. Practic, diferența de performanță între un SSD și bătrânul hard disk este una sesizabilă, chiar dacă SSD-ul este unul mai ieftin, mai de buget.

În paranteză fiind spus, dacă laptopul sau sistemul desktop funcționează greoi, nu vă aruncați imediat să cumpărați unul nou. S-ar putea ca de vină să fie hard disk-ul, așa că vă recomand să-l înlocuiți cu un SSD. Cel mai probabil nu veți regreta.

Pe lângă vitezele de transfer superioare, SSD-ul mai are câteva avantaje față de un hard disk – nu se încălzește la fel de mult, este mai ușor și consumă mai puțină energie. De asemenea, teoretic, datele stocate sunt mai în siguranță în cazul unui șoc mecanic (când laptopul cade pe jos de exemplu), pentru că nu are componente în mișcare.

De curând am avut ocazia să fac din nou un upgrade, de această dată cu un SSD Adata XPG SX950U de 240GB.

De altfel capacitatea minimă pe care o recomand în cazul unui laptop care permite integrarea unei singure soluții de stocare. 120GB este prea puțin la un laptop, pentru că nu va rămâne spațiu suficient de stocare după instalarea sistemului de operare și a câtorva aplicații. Utilizatorul va fi permanent sub presiunea spațiului insuficient. Perfect este un 500GB dar în cazuri de criză bugetară mă mulțumesc cu un 240GB.

Specificațiile acestui SSD Adata XPG SX950U sunt următoarele

  • form factor 2.5 inchi
  • Nand Flash – 3D TLC
  • Controller -SMI
  • Performanțe teoretice de transfer – 560 MB/s la citire, 520MB/s la scriere

Specificațiile complete sunt disponibile pe site-ul oficial Adata.

Am montat SSD-ul Adata XPG SX950U într-un laptop de gaming, în tandem cu un alt SSD M.2 Sata. 

L-am testat în primul rând cu aplicația hdtune.

După cum se observă, la citire viteza medie de transfer este în jurul a 360MB/s.

Cu Crystal Disk Mark, vitezele de citire au fost de maxim 557MB/s iar cele de scriere de maxim 482MB/s.

La scrierea unui fișier de 10GB pe el, viteza medie de scriere a fost în jurul a 440MB/s, chiar ok aș spune eu. Fișierele voluminoaste pot fi copiate în câteva zeci de secunde.

Din punctul meu de vedere, Adata XPG SX950U poate fi o soluție optimă pentru upgrade-ul unui laptop, ba chiar și al unui sistem desktop. Este un SSD destul de performant și are un preț chiar ok, în jurul a 300 de Lei. Modelul cu o capacitate de 480GB costă aproximativ 530 de Lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *