ASUS TUF FX504G Review – Laptop de gaming performant, la un preț decent

ASUS este unul dintre cei mai importanți integratori pe piața laptopurilor de gaming, cu noi și noi produse lansate an de an, în tot felul de configurații puternice, cu caracteristici de top, utile atât pentru distracție cât și pentru sarcini profesionale. De altfel ROG – Republic of Gamers a devenit o marcă cunoscută pe această piață a laptopurilor dedicate pasionaților de jocuri electronice, chiar numărul 1 la noi în țară dacă nu mă înșel.

Iată că integratorul taiwanez diversifică gamele laptopurilor de gaming, în această vară ASUS prezentând noua serie TUF – The Ultimate Force, care se dorește a fi dedicată în special celor care se joacă ocazional. Practic gama TUF are laptopuri de gaming entry-level și de nivel mediu, cu configurații echilibrate dar îndeajuns de puternice pentru a mulțumi o mare parte a utilizatorilor, totul la prețuri mai decente, în jurul a 4000 de lei.

Cum este și acest ASUS TUF FX504G pe care am avut ocazia să-l folosesc destul de intens în perioada recentă. Și pe care îl consider un adevărat laptop de gaming, performant și cu destule atuuri pentru a mulțumi o gamă variată de utilizatori, atât pe pasionații de jocuri electronice cât și pe cei din diverse categorii profesionale, care au nevoie de echipamente cu fișe hardware superioare.

ASUS TUF F504G

ASUS TUF – Despre design și construcție

Aspectul său exterior îl recomandă cu siguranță pasionaților de jocuri electronice, având câteva elemente tipice acestui gen de laptop – cum ar fi liniile ambutisate din colțurile capacului ecranului, desenele cu influențe din schemele de circuite electronice de pe corpul cu tastatură, grila de evacuare generoasă de pe muchia din spate și nu în ultimul rând tastatura cu iluminare roșie, la care normal că sunt scoase în evidență tastele WASD. Dar totul într-o notă relativ discretă, pentru a fi și pe gustul celor trecuți de vârsta tinereții.

ASUS TUF F504G

Cu siguranță este un laptop de gaming care arată destul de bine, deși carcasa lui este în întregime din plastic. De altfel un plastic sănătos și care flexează numai la apăsările puternice în zona tastaturii, impresia generală fiind cea a unui echipament destul de robust. Este de apreciat calitatea constructivă, cu siguranță.

Iar pentru configurația sa hardware consider că este un echipament cu ecran de 15.6 inchi destul de compact, care poate fi transportat relativ fără un efort semnificativ. Are o greutate de 2.3Kg, fiind în acest fel unul dintre laptopurile de gaming suple.

Pe de altă parte, într-un corp atât de subțire, vă cam dați seama că nu puteau fi integrate componente tactate la frecvențe de top, pentru că ar fi necesitat un sistem de răcire mai voluminos.

ASUS TUF F504G

De remarcat că toate porturile conectoare au fost înghesuite pe muchia din stânga – cel de conectare la curent, cel ethernet, unul HDMI și alte trei USB. Plus cel audio.

Remarc cu stupoare lipsa unui port USB-C dar mai ales a unui slot SD, unul dintre cele mai importante accesorii la un laptop din punctul meu de vedere.

De menționat că permite upgrade destul de facil pentru memoria RAM, stocare și eventual baterie. Pentru acces la interior trebuiesc desfăcute nu mai puțin de 11 șurubele.

Se observă și sistemul de răcire cu conducte din cupru și două ventilatoare destul de sănătoase, capabil să țină temperatura sub control chiar și în timpul sesiunilor intense de gaming. De menționat că viteza de rotație a ventilatoarelor poate fi ajustată manual prin combinația de taste Fn+F5 (Silence Mode 35dB, Balanced Mode 45dB, Turbo Mode 50dB).

ASUS TUF FX504G- Despre ecran, tastatură, touchpad și sistemul audio

ASUS TUF F504G

Recunosc că mi-a plăcut cum se vede ecranul de 15.6 inchi IPS, capabil să afișeze imagini cu o paletă coloristică vibrantă, un contrast foarte bun și unghiuri largi de vizualizare.

De remarcat și frecvența de 120Hz, plus tehnologia G-Sync, care permit vizualizare fără sacadări și lag-uri în scenele dinamice ale jocurilor. De asemenea, este de reținut faptul că ecranul este capabil să afișeze 130% din gama de culori sRGB și 90% din cea NTSC, totul pentru imagini cât mai de calitate atât în jocuri, cât și la vizualizarea filmelor sau în anumite programe de grafică.

Tastatura este un accesoriu de nădejde atât pentru pasionații de jocuri cât și pentru cei care au obiceiul redactării textelor lungi, pentru serviciu sau la temele de acasă. Tastele au o cursă confortabilă și sunt eficient spațiate iar iluminarea de fundal este potrivită pentru utilizare pe timp de noapte. Există și un bloc numeric, util pentru anumite categorii profesionale și chiar pentru elevii/studenții care au de făcut diverse teme/lucrări cu multe calcule și cifre.

Normal, touchpad-ul nu va fi folosit în timpul sesiunilor de gaming. În rest este un accesoriu de calitate, cu o suprafață generoasă și capabil să preia eficient și exact comenzile tactile. Personal nu am avut nevoie de serviciile unui mouse în aplicațiile uzuale (navigare pe internet, office, comunicare etc).

Sistemul audio încorporat este capabil să redea un sound destul de puternic, chiar gălăgios, însă nu la o fidelitate capabilă să-i mulțumească pe pasionații de muzică. Este mai degrabă util la vizionările unor clipuri video pe internet sau a unor filme. Pentru calitate superioară recomand o pereche de căști sau un sistem audio extern.

ASUS TUF F504G

ASUS TUF FX504G – Impresii de utilizare

Specificațiile modelului pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele

 • Ecran – IPS de 15.6 inchi, rezoluție 1920×1080 pixeli, finisare mată, 120Hz, Nvidia GSync
 • Procesor – cu șase nuclee Intel Core i7-8750H, tactat la 2.2GHz, Turbo Boost până la 4.1GHz, HyperThreading (12 nuclee)
 • Sistem grafic – Intel UHD 630 + Nvidia GeForce GTX 1050Ti cu 4GB VRAM GDDR5
 • Memorie RAM – 16GB
 • Stocare – SSD SanDisk de 256GB + HDD Seagate de 1TB
 • Rețea – Ethernet Gigabit, Wi-Fi Intel AC9560, Bluetooth
 • Conectică – 1x COMBO audio jack, 1x USB2.0, 2x USB 3.0, 1x RJ45 LAN, 1x HDMI 1.4 
 • Dimensiuni – 384 x 262 x 25 mm
 • Greutate – 2.3Kg
 • Sistem de operare – Windows 10 Home pe 64 de biți
 • Altele – webcam HD, tastatură cu iluminare roșie și numpad

De altfel o configurație pe care am apreciat-o pe deplin, la orice am avut de făcut cu ajutorul ei. Practic nu am simțit nicio limitare din punct de vedere tehnic în rutina mea zilnică, ba din contră, consider că ASUS TUF FX504G este unul dintre laptopurile potrivite pentru o mare parte a utilizatorilor, fie că doresc să-l utilizeze pentru divertisment sau pentru sarcini de studiu și chiar profesionale.

ASUS TUF F504G

Normal, l-am pus la treabă și în câteva dintre jocurile noastre preferate – Doom, Quake Champions, Rainbow SixSiege și TheDivision.

După cum se observă, s-a descurcat de minune la setări grafice superioare în toate titlurile de gaming enunțate mai sus. Așa că orice pasionat de gaming va fi mulțumit de comportamentul său în toate titlurile cu o grafică complexă.

De asemenea, acest laptop de gaming poate fi utilizat fără reținere și în orice altă aplicație profesională, la prelucrare foto-video sau grafică, pentru că dispune de puterea hardware necesară. Ca să nu mai spun că este o excelentă unealtă pentru aplicații office sau pentru cele dedicate studiului și divertismentului multimedia.

Amintesc și de soluția de stocare cu SSD și HDD, SSD-ul asigurând comportamentul rapid al sistemului de operare și aplicațiilor iar hard disk-ul fiind util pentru depozitarea fișierelor multimedia și jocurilor. 

Pentru transferul datelor dintr-o rețea există atât port ethernet gigabit cât și modul Wi-fi AC, astfel că nu vor fi probleme la streaming-ul online (dacă accesul la internet se face prin intermediul unui router de calitate).

La capitolul autonomie nu avea cum să strălucească, de altfel ca orice alt laptop de gaming. Dar, într-un regim de lucru uzual (office, navigare internet), cu luminozitatea ecranului la o valoare de 30%, acumulatorul din dotare permite lucrul pentru aproximativ 3 ore. Normal, la gaming, autonomia scade la jumătate.

ASUS TUF F504G

Teste benchmark de performanță

Testele grafice realizate cu 3DMark au următoarele rezultate.

Și un grafic comparativ cu rezultatele altor sisteme de gaming testate recent.

După cum se observă, testele grafice îi confirmă capacitățile native, fiind din acest punct de vedere un laptop destul de performant.

Testele de productivitate realizate cu PcMark 8, mai jos.

Și un grafic comparativ cu rezultatele altor sisteme de gaming…

După cum se observă, din punct de vedere al aplicațiilor de productivitate și creativitate, este un echipament care poate fi de folos oricărei categorii profesionale.

ASUS TUF F504G

Concluzii

Pro

 • Fișă tehnică performantă, utilă atât la gaming cât și în aplicații de productivitate și creativitate
 • Soluție de stocare hibridă, performantă dar și cu o capacitate generoasă
 • Ecran foarte bun, capabil să afișeze imagini de calitate
 • Tastatură de calitate, cu iluminare de fundal și bloc numeric

Contra

 • Nu are slot SD pentru carduri
 • Autonomia de utilizare de maxim 3 ore în aplicații uzuale, mai puțin în timpul partidelor de gaming

ASUS TUF FX504G este un laptop cu adevărat performant, util pentru o suită largă de aplicații, pentru divertisment sau de ordin profesional. Face cu succes față în cele mai noi titluri de gaming dar și în aplicații grafice, ecranul de calitate având un rol esențial pentru ca experiența să fie una optimă.

Și toate aceste caracteristici superioare vin la pachet cu un preț decent pentru categoria laptopurilor de gaming, acesta fiind între 3800Lei-4200 Lei în funcție de configurație.

 

Please follow and like us:

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “ASUS TUF FX504G Review – Laptop de gaming performant, la un preț decent

 • August 21, 2018 at 11:01 am
  Permalink

  Un laptop chiar interesant, multumesc pentru review. Eu joc mult pe pc, am multe jocuri pe steam, dar acum imi este necesar un laptop pentru ca o sa tot fiu plecat.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *