Smartphone cu ecran pliabil, câteva semne de întrebare

Ecranele flexibile și pliabile par a fi hitul anului 2019 în materie de tehnologie, majoritatea productorilor cunoscuți sau mai puțin cunoscuți având deja proiecte în dezvoltare pe această temă, unele mai avansate, altele în fază de concept sau doar pe hârtie.

Am văzut deja conceptul Samsung al unui smartphone cu ecran pliabil, modelul funcțional de la Royole sau noul concept de la Xiaomi, fiecare cu propria versiune de ecran flexibil.

Ideea de bază este cea a unui smartphone care se poate transforma cu ajutorul ecranului flexibil și al unui sistem de balamele într-o tabletă cu ecran mai mare, totul pentru o experiență vizuală cât mai ergonomică, mai confortabilă pentru utilizator.

Ceea ce nu este rău deloc, ideea fiind una chiar fascinantă, un pas tehnologic important spre viitor. Cu siguranță că un astfel de gadget va integra procesoare și chipset-uri video performante, astfel ca redarea elementelor grafice complexe să nu fie un impediment pentru utilizator.

Iar beneficiile acestor tehnologii ar fi următoarele

  • Un ecran mai mare, într-un corp cât mai compact, mai facil la transport, este cu siguranță unul dintre atuuri
  • Utilizarea mai multor aplicații active în același timp ar duce la un aport de productivitate

Numai că, în contextul actual, în limitele tehnologice actuale, sunt reticent că astfel de gadget-uri pliabile vor fi adoptate la scară largă.

Așa că îmi pun câteva semne de întrebare.

  • Dimensiuni apreciabile? În primul rând datorită dimensiunilor lor, destul de apreciabile din punctul meu de vedere. Încă nu am văzut niciun concept care să se apropie din punct de vedere al dimensiunilor de cele ale unui smartphone, normal, cu ecranul pliat. Toate par voluminoase, mai dificil de purtat într-un buzunar de pantalon.
  • Fiabilitate? Al doilea mare semn de întrebare rămâne la capitolul fiabilitate. Oare la câte cicluri de pliere rezistă acele ecrane dar și sistemele de balamale integrate, implicit carcasele? La primele generații cu siguranță vor exista și astfel de probleme.
  • Fragilitate? Numai eu cred că astfel de terminale sunt extrem de fragile? Cu ecran pe toate părțile? Ce se va întâmpla dacă într-o clipă stupidă este scăpat pe jos și se lovește într-una dintre muchiile pliate? Doar se întâmplă frecvent astfel de accidente nedorite, toți am trecut prin asta. Ceea ce mă duce cu gândul la următorul semn de întrebare…
  • Protecție la șocuri? Cum va putea proteja utilizatorul un astfel de smartphone pliabil? Mă refer la acele huse de protecție pe care le punem pe orice smartphone sau la acele folii pentru ecran. Nu cred să existe soluții fizice pentru genul ăsta de situații la smartphone-urile cu ecran flexibil, cu ecran pe toate părțile practic.
  • Autonomia de utilizare? O altă problemă ar fi autonomia de utilizare, un ecran mai mare induce un consum mai mare de energie. Cu siguranță că producătorii vor integra acumulatori cu o capacitate de mai mare dar ajungem la prima problemă, dimensiunile deloc practicabile sau ergonomice.
  • Ergonomia de utilizare? Din punctul meu de vedere, nu am văzut până acum un concept care să fie cu adevărat practic, ergonomic, atât din punct de vedere al dimensiunilor și greutății, cât și al manevrării. Așa că, după ce trece euforia achiziționării unui nou gadget, utilizatorii vor ajunge la concluzia că un smartphone este mult mai potrivit într-un scenariu zilnic. Și doar am văzut ce s-a întâmplat cu tabletele, ritmul de vânzări al acestora fiind într-o continuă scădere.
  • Complexitate? Ecran pe toate părțile, care este atins permanent, necesită un nivel superior al aplicațiilor și comportamentului interfeței de utilizare. Sunt atâtea moduri în care lucrurile pot merge prost dacă din punct de vedere software nu este totul foarte bine pus la punct.
  • Prețul piperat? Nu în ultimul rând, toate vor avea prețuri prohibitive, ca orice alt echipament care integrează noi tehnologii.

În contextul celor spuse înainte, în momentul actual, nu cred că smartphone-urile cu ecran flexibil vor fi adoptate la scară largă. Mai degrabă aceste tehnologii vor fi pretabile în anumite scenarii profesionale, dacă și numai dacă se vor dovedi fiabile.

Mai vorbim în câțiva ani…

Please follow and like us:

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *