Samsung Galaxy Fold – Smartphone-tabletă cu ecran flexibil. Dar avem nevoie de un astfel de gadget?

Iată că Samsung a anunțat și primul său smartphone cu ecran flexibil, de altfel într-o versiune cu mult peste ceea ce am văzut până acum de la alți producători. Un smartphone-gadget cu o mulțime de gadget-uri, poate prea multe, de o complexitate ieșită din comun până în momentul actual.

Samsung Galaxy Fold este pe de o parte smartphone, pe de alta tabletă, ambele la un preț năucitor, de aproximativ 2000 de dolari/euro. Din 3 mai va fi disponibil comercial în Europa.

Clar, este un smartphone-tabletă performant, cu o fișă tehnică impresionantă – procesor cu opt nuclee, până la 12GB memorie RAM și 512GB UFS3.0 spațiu intern de stocare, două baterii cu o capacitate de 4380mAh. Practic poți face orice cu un astfel de smartphone, rămâne de văzut cum va sta la capitolul autonomie dacă este utilizat mai mult timp ecranul mare.

Are două ecrane separate – unul mai mic Amoled de 4.6 inchi, cu o rezoluție de 840×1960 pixeli, și un altul Flex Amoled de 7.3 inchi, cu o rezoluție de
1536×2152 pixeli. Ecranul mai mic de folosit când este închis, ecranul mai mare când este deschis.

Închis este un smarphone, deschis este tabletă. Închis este un smartphone cu o grosime de 17mm!!!, cât un laptop ultraportabil, deschis este o tabletă compactă. Așa că, din punct de vedere al dimensiunilor exterioare și al comodității la transport, nu prea pare gadget-ul ideal.

Să trecem cu vederea dimensiunile, eu aș fi mai sceptic la capitolele fiabilitate și durabilitate, despre care am mai scris nu cu mult timp în urmă.

La capitolul fiabilitate Samsung se jură că este testat la 200.000 de cicluri de pliere, ceea ce înseamnă că ar putea fi utilizat fără probleme timp de 5 ani, dacă este pliat/depliat de 100 de ori pe zi. La capitolul durabilitate rămâne de văzut, protejarea acestuia cu o husă specială fiind o sarcină dificilă, chiar sunt curios ce soluții vor fi adoptate de către diverșii producători.

Că tot vorbeam de gadget-uri integrate, Samsung Galaxy Fold are nu mai puțin de 6 camere, pe toate părțile!

 • Trei camere principale, pe spate – una de 16MPix ultra-wide, F2.2, o alta de 12MPix cu unghi larg, dual pixel AF, OIS, F1.5/F2.4, și încă una de 12MPix telephoto, PDAF, OIS, F2.4, 2X zoom optic
 • dual-camera – 10MPix dual-pixel f/2.2, 8MP RGB depth camera, F1.9 front camera, accesibilă în mod tabletă
 • 10MPix selfie camera, F2.2, când este smartphone

Așa că, la capitolul foto-video, este un gadget care poate mulțumi orice utilizator. Este bun și la selfie-uri, și la captarea imaginilor cu un unghi larg, ba chiar face și un pic de zoom optic.

Normal, extinderea ecranului prin pliere implică și noi funcții alte interfeței de utilizare
– de exemplu, permite deschiderea simultană a până la trei aplicații active pe ecranul mare, rămâne de văzut dacă orice aplicație.
– totul cu tranziții fluide și intuitive, fără întreruperi la pliere/depliere, aplicațiile afișându-se automat așa cum au fost lăsate.

Clar, nu Samsung a dat startul pe această nouă nișă de piață a smartphone-urilor cu ecran flexibil. Însă Samsung Galaxy Fold este prima soluție cu adevărat interesantă, completă, cu tot ceea ce trebuie pentru un astfel de smartphone-tabletă. Rămâne de văzut cât de fiabil este, cât de rezistent la șocuri, dar și cât de mult va fi apreciat de către publicul său țintă.

Personal nu sunt convins de utilitatea și de ergonomia în utilizare a unui astfel de smartphone-tabletă cu ecran pliabil. Îmi pare complicat de utilizat, pe lângă faptul că are niște dimensiuni apreciabile. De ce aș plăti în plus, o sumă considerabilă de altfel, pentru un ecran mai mare, pe care îl am oricum la un laptop? 

De ce ar renunța un utilizator la comoditate pentru a plia/deplia un smartphone? 

Când simplul ecran al unui smartphone actual, care oricum se apropie de 6 inchi, este de ajuns?

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

2 thoughts on “Samsung Galaxy Fold – Smartphone-tabletă cu ecran flexibil. Dar avem nevoie de un astfel de gadget?

 • February 22, 2019 at 12:18 am
  Permalink

  Salut Bogdan,
  Buna intrebarea din titlu: avem nevoie de un astfel de gadget?
  Eu zic ca da: un argument ar fi faptul ca Apple a deraiat intr- o directie aiurea: lipsa jack, notch, lipsa inovatie, goana dupa profit,etc….iar oile gen Huawei, Xiaomi, Asus au copiat in prostie mizeria de notch. Samsung a tinut coada sus si ce sa vezi: nu au pus notch pe seria S, au pastrat jackul de 3.5 si au pus ultima tehnolie in telefoanele lor. Nu sunt fanul lor, sunt obiectiv, insa consider ca seria 10 al lor e tare de tot.
  Apoi vine Samsung cu ceva revolutionar, Fold, care sa fim sinceri e ceva wow, doi prieteni mi-au trimis azi video cu filmuletul de prezentare a lui Samsung Galaxy Fold, ei avand Iphone. Li s-a parut fain telefonul.
  Consider ca daca vrei ultima tehnologie trebuie sa scoti bani din buzunar, altfel poti sa iti iei un midrange care face chestiile de baza. Nu neaparat sa platesti pe un Iphone XS o tona de bani cu aceleasi chestii ca la un midrange.
  Concluzia: Anul asta Samsung i-a ingenuncheat pe toti, nu ma astept ca Apple sa vina cu ceva revolutionar, le mai ia trei ani minim pana sa vina cu clipul lor…the most….bla bla bullshit.

  Reply
  • February 24, 2019 at 12:51 pm
   Permalink

   Dar S10 are notch acum… Cat despre fold, de acord cu tine, este un smartphone inovativ, ceva nou. insa eu ma gandesc ca nu este practic, pare a nu fi la fel de simplu de utilizat, comparativ cu un smartphone normal.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *