Huawei Mate X – Smartphone-ul pliabil chinezesc a fost prezentat la MWC 2019 în Barcelona

După cum ne așteptam, chinezii de la Huawei au prezentat la MWC 2019 în Barcelona smartphone-ul pliabil Huawei Mate X. Mai subțire față de concurentul coreean dar mai scump, la un preț de aproximativ 2300 de Euro. Încă nu se știe concret când va fi disponibil comercial, poate prin iunie.

Dacă Samsung a adoptat un concept de smartphone pliabil al cărui ecran mare se află la interior, Huawei merge pe modelul Royole FlexPai, cu un ecran flexibil la exterior. Numai că, față de modelul Royole, Huawei Mate X se pliază perfect.

Când este complet deschis, ecranul OLED are o diagonală de 8 inchi cu o rezoluție de 2480×2200 pixeli , iar când este închis (pliat), acesta se împarte în două ecrane – unul de 6.6 inchi dispus frontal şi un altul de 6.38 inchi pe spate.

Mai clar

  • ecran frontal de 6.6 inchi (19.5:9 aspect ratio, 2480×1148 rezoluție)
  • ecran pe spate de 6.4 inchi (25:9, 2480×892 pixeli)
  • ecranul mare de 8 inchi (8:7.1, 2480×2200 pixeli) când este depliat.

Sincer să fiu, acest concept de smartphone pliabil, cu ecranul pe exterior, îmi pare cel mai vulnerabil la posibilele accidente nedorite. Pentru că nu prea văd cum ar putea fi protejat de o carcasă specială sau o folie de protecție. Iar dacă este lovit accidental în zona în care ecranul este pliat… Dar, cine știe, poate că a fost inventat și ecranul tactil flexibil și indestructibil. 😀

Dar, față de concurentul Fold, Huawei Mate X este mai subțire (11mm față de 17mm) și are un ecran puțin mai mare (când este depliat). Mai mult, ecranul frontal are o diagonală mare, de 6.8 inchi, fără mustață sau breton.

Iar pentru imagini selfie poate fi utilizat ecranul de pe spate la o încadrare cât mai perfectă. De altfel, din câte am observat la prezentare, are doar un sistem de camere foto, cu optică Leica, poziționat pe acel grip din lateral. Așa că, nu prea cred că se poate face o videoconferință pe ecranul mare, ci doar pe cel mic de 6.38 inchi aflat pe partea din spate la pliere. Mai multe detalii despre sistemul foto-video nu au fost oferite.

Este echipat modemul Balong 5000 pentru conectivitate 5G iar procesarea este susținută de un chipset Kirin 980 pe 7nm și 8GB memorie RAM. Promite stocare internă de până la 512GB și are două baterii cu o capacitate totală de 4500 mAh, susținute de un încărcător de 55Wh pentru alimentare rapidă. De exemplu, poate fi încărcat la 85% din capacitate în numai 30 de minute.

Referitor la conexinea de internet, Huawei promite o rată de transfer de până la 4.6 Gbps, un videoclip de 1GB fiind descărcat în numai 3 secunde! Hehe, să vezi atunci abonamente cu trafic de 1TB inclus… :))

Revin cu alte detalii cât de curând.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published.