MWC 2019 – Oppo promite în continuare zoom pe smartphone, de această dată unul 10x

Cred că este una dintre cele mai interesante ediții ale târgului telecom care se desfășoară an de an în frumoasa Barcelonă. La MWC 2019 se vorbește de 5G, de smartphone-uri cu ecran flexibil/pliabil dar și de modele tot mai performante la capitolul foto-video. Practic, la cum stau veștile, industria camerelor foto va suferi și mai mult.

Iar Oppo revine la promisiunea făcută în 2017, când a arătat acel prototip de smartphone cu un zoom 5x. Anul acesta a prezentat un sistem triple-camera complet funcțional

  • cu o cameră cu un unghi de cuprindere de 120 de grade, focală de 16mm, senzor de 8Mpix
  • o altă cameră principală cu senzor de 48Mpix, Sony bănuiesc
  • și o a treia telephoto cu un sistem optic tip periscop și o distanță focală de 160mm, senzor de 12Mpix
  • toate au sistem optic de stabilizare OIS

Bănuiesc că acel zoom optic 10x se realizează prin tranziția între cele trei camere, de la 16mm și până la 160mm. Se activează fiecare pe rând, în funcție de nivelul de zoom dorit.

Un sistem foto cu mult mai compact, pentru a fi integrat în smartphone-uri la fel de subțiri. După cum se observă în imaginea de mai sus, lumina intră prin lentila de pe carcasă, este reflectată printr-o oglindă tip prismă iar apoi, printr-o altă matrice de lentile, ajunge la senzorul dedicat.

Astfel că zoom-ul nu se face printr-un sistem optic clasic, care ar mări dimensiunile unui smartphone. Ci prin intermediul unuia încorporat într-o carcasă compactă și a nu mai puțin de trei lentile cu focale diferite, cu senzori independenți.

Din păcate, nu fiecare nivel de zoom promite imagini la aceeași calitate, pentru că nu toți senzorii sunt la fel.

De asemenea, viitorul smartphone cu zoom 10x de la Oppo va integra tehnologie 5G și procesor Snapdragon 855.

Se pare că un smartphone care încorporează aceste tehnologii va fi lansat comercial în această primăvară.

Revin cu detalii atunci. Tare mi-e teamă să nu rămânem tot cu o promisiune. 😀 Și mă tot gândesc cum ar fi un astfel de sistem optic cu senzorii de pe un Samsung sau un Huawei…

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *