Moto G7 Plus Review – Un adevărat terminal de nivel mediu, cu ecran mare și performanțe rezonabile
Începutul de an 2019 a fost dominat de o explozie de terminale de top, dotate cu cele mai puternice procesoare la ora actuală, cu până la 12GB memorie RAM, capacități de stocare internă și de până la 512GB și cu sisteme foto-video cu 3,4 sau chiar 5 camere. Sigur, terminale puternice și performante, cum nu au mai existat până acum. Dar toate, chiar toate, la prețuri exorbitante din punctul meu de vedere, cu mult peste puterea de cumpărare a majorității.
Așa că, pentru cei care nu au de gând să cheltuie o mică avere pentru un smartphone, fie el și unul de top, există variante mai atrăgătoare din acest punct de vedere, pentru bugete medii. Și destul de capabile să ofere o experiență optimă din toate punctele de vedere.
Cum este și acest Moto G7 Plus pe care am avut ocazia să-l utilizez de curând, din punctul meu de vedere un terminal de nivel mediu adevărat, cu destule calități pentru a fi pe placul majorității utilizatorilor.

Fișa tehnică a smartphone-ului Moto G7 Plus este următoarea
- Ecran – LTPS LCD de 6.2 inchi, rezoluție Full HD+ 2270×1080 pixeli, format 19:9, protejat cu Sticlă Corning Gorilla 3
- Procesor – Qualcomm Snapdragon 636 cu CPU octa-core de 1.8 GHz
- GPU – Adreno 509
- Memorie RAM – 4GB
- Stocare – 64GB + slot microSD cu suport de până la 512GB
- Rețea – 4G, Wi-Fi AC, Bluetooth 5.0, GPS, A-GPS, GLONASS, Galileo
- Cameră foto principală – senzor principal de 16 MPix (f1.7, pixeli de 1,22um, stabilizare optică a imaginii), senzor de adâncime de 5 MPix, bliț Dual CCT LED, PDAF (focalizare automată cu detectarea fazei), filmare 2160P/4K (30fps), 1080P (120/60/30fps), 720P (240/30fps)
- Cameră foto frontală – 12Mpix
- Acumulator – 3000mAh
- Dimensiuni – 157 x 75,3 x 8,3 mm
- Greutate – 176 grame
- Sistem de operare – Android 9.0 Pie
- Altele – dual-sim dual stand-by, conector USB-C, senzor de amprentă pe spate, deblocare prin recunoașterea facială,
construcție carcasă cu strat de acoperire nano P2i, care respinge apa
După cum se observă, din punct de vedere al performanțelor hardware nu aduce ceva nou, fiind dotat cu un procesor Snapdragon 636 de anul trecut, pe care l-am mai întâlnit la telefoanele de atunci.
Însă un procesor de ajuns pentru o experiență de utilizare optimă, după câte am constatat și la acest smartphone, dar și la altele. În combinație cu cei 4GB ai memoriei RAM și placa grafică Adreno 509, platforma tehnică este una chiar decentă, capabilă să asigure un comportament ok în orice aplicație, fie că este pentru informare, navigare, divertisment multimedia, comunicare etc.
Practic, Moto G7 Plus și alte smartphone-uri echipate cu același gen de procesor, sunt o ofertă viabilă și capabilă să satisfacă comportamental orice gen de utilizator. În aplicațiile de uz general nu am sesizat vreo limitare din punct de vedere hardware, nimic care să mă îngrijoreze în orice caz.
De asemenea, apreciez capacitatea de stocare internă, chiar generoasă de altfel, cu care majoritatea utilizatorilor vor fi mulțumiți. Are 64GB spațiu intern de stocare, care poate fi suplimentat prin intermediul cardurilor microSD. Astfel că pot fi realizate o mulțime de fotografii și videoclipuri într-o vacanță de exemplu, fără a fi nevoie să fie transferate pe un computer. Sau putem spune că permite stocarea unei colecții de muzică destul de cuprinzătoare.
Nu uit nici de autonomia de funcționare, care poate fi de aproape două zile în cazul unei utilizări rezonabile, cu 4G și wi-fi active pemanent, plus notificări de e-mail și diverse servicii sociale.
Totul la pachet cu conectică performantă, cum ar fi suportul 4G și modulul Wi-Fi tip AC, pentru un transfer eficient al datelor sau pentru accesarea fără reproș a resurselor din internet.

Am apreciat de asemenea și ecranul mare, generos, cu o diagonală de 6.2 inchi, în format 19:9, care acoperă aproape toată suprafața frontală. Este destul de luminos și capabil să afișeze imagini de calitate, cu un contrast bun și o paletă coloristică vibrantă, astfel că se poate dovedi util atât în paginile de internet cât și la vizionarea unor materiale video.

Nu m-am împăcat la fel de tare cu acea gâlmă în partea sa superioară, că altfel nu îi pot spune. Normal, acolo este integrată camera foto frontală, însă mie nu-mi place deloc cum arată. Poate că era mai bine să fie plasată într-un colț al ecranului.

De remarcat și construcția de calitate, cu un capac cu linii fluide, din sticlă, și o formă ergnomică, care poate fi ținută fără probleme în palmă. Mai mult, apreciez faptul că suprafața exterioară a lui Moto G7 Plus a fost tratată cu un strat rezistent la stropii de apă. Nu, nu poate fi scufundat în apă, însă producătorul se laudă că nu va avea probleme la stropirile accidentale.

Slotul pentru SIM-uri și pentru cardul microSD se află în partea superioară. De remarcat că este un adevărat smartphone dual-sim, cu două sloturi SIM și unul pentru cardul microSD.

Pe muchia inferioară sunt prezente un difuzor (cel de-al doilea, pentru că are un sistem audio stereo), conectorul USB-C și cel pentru jack-uri de 3.5mm.

Și, ca mai toate terminalele de nivel mediu mai răsărite, Moto G7 Plus permite deblocarea securizată prin intermediul unui senzor de amprentă poziționat pe spate, sub camera foto. Din câte am constatat în perioada de utilizare, acesta funcționează impecabil.
De asemenea, accesul la interfață se poate face și prin recunoaștere facială, și această funcție fiind una destul de bine pusă la punct. Apeși pe Power, ecranul se aprinde și aproape instant se deblochează dacă te uiți la el. Mă rog, trebuie să fie și ceva lumină în cameră, pentru că nu prea funcționează în condiții de iluminare slabă sau noaptea.

Camera foto, cu rezultate chiar decente
Capacitățile camerei foto au un rol chiar important pentru un anumit gen de utilizatori. Și este clar că aceste terminale de nivel mediu, cu prețuri chiar și 2 ori, în unele cazuri chiar și de 3-4 ori, mai mici, față de cele ale smartphone-urilor de top, nu au și nici nu vor avea integrate prea curând sisteme foto-video la același nivel.
Însă… Însă am constatat că multe dintre aceste terminale de nivel mediu se comportă destul de bine la acest capitol, ba chiar mult peste ce puteau smartphone-urile de top de acum ceva ani. Tehnologia avansează, utilizatorii își doresc capacități tot mai extinse pe bani cât mai puțini, iar producătorii livrează.
Nu, nu veți avea niciodată la dispoziție pe un terminal de acest nivel o cameră de top, însă cu siguranță veți avea parte de una decentă, capabilă de rezultate care să mulțumească o bună parte a utilizatorilor.
În acest caz un sistem foto-video cu un senzor principal de 16 MPix (f1.8, pixeli de 1,22um, stabilizare optică a imaginii) plus un alt senzor de adâncime de 5 MPix. Are bliț Dual LED, sistem de focalizare cu detectarea fazei PDAF și este capabil de filmare 2160P/4K (30fps), 1080P (120/60/30fps) și 720P (240/30fps).
Interfața camerei este un chiar simplă, cu trei moduri – Photo, Video și Funcții extinse. Din modul foto poate fi accesate și setări manuale.
La funcții, utilizatorii au la dispoziție moduri portret, spot color, cinemagraph, panorama și filtre live. Există și un slow-motion pe video.
Iar acest Moto G7 Plus m-a mulțumit la captarea imaginilor în condiții bune de iluminare, fiind capabil de rezultate cu o paletă coloristică destul de saturată și un nivel decent al detaliilor. În condiții slabe de iluminare recomand utilizarea modului manual de fotografiere, la un ISO de maxim 400, pentru a ține cât mai mult sub control zgomotul de imagine.
Câteva exemple foto, în continuare.
Și pentru că mai toți fotografii/influencerii online prelucrează fotografiile înainte de a le posta pe site-urile sociale, m-am jucat și eu cu câteva instantanee în snapseed.
Unele cu prelucrări exagerate la nivel de HDR și al paletei coloristice dar intenția mea a fost de a exemplifica faptul că și cu un astfel de terminal de nivel mediu pot fi realizate instantanee de calitate, care vor fi apreciate pe instagram sau pe facebook.
Așa că, v-am dezvăluit un secret – unul dintre motivele pentru care fotografiile unor arată atât de bine pe instagram sau pe facebook este și această aplicație, snapseed.
La filmare stă ok în lumină bună, în condiții de iluminare slabă pierzându-se din calitate la nivelul detaliilor.
Interfața de utilizare a lui Moto G7 Plus
Interfața de utilizare este una destul de curată, facilă în utilizare. Vine cu sistem de operare Android 9.0 Pie și nu-i lipsesc aplicațiile Google obișnuite, pentru informare, navigare, comunicare etc. Orice aplicație este nevoie poate fi descărcată din magazinul Play.
Există și aplicația Moto prin intermediul căreia pot fi activate/dezactivate comenzile tactile sau funcțiile de afișare ale notificărilor pe ecran.
Concluzii despre Moto G7 Plus
Pro
- Fișă tehnică destul de performantă, bună pentru orice aplicație de Android
- Cameră foto decentă, cu stabilizare optică, ce poate mulțumi majoritatea utilizatorilor
- Construcție de calitate, cu strat rezistent la picăturile de apă
- Capacitate de stocare internă de 64GB, plus card microSD pentru suplimentarea acesteia
- Ecran mare, generos, care se vede bine
- Autonomie decentă, chiar și pentru două zile de utilizare
- În pachet vine cu husă de protecție
Contra
- Tehnologie performantă dar la nivelul anului trecut
După cum am arătat, deși are un procesor la nivelul anului trecut, Moto G7 Plus este un terminal cu Android capabil să satisfacă pretențiile majorității utilizatorilor, printr-un comportament foarte bun și funcțiile necesare activităților obișnuite de zi cu zi.
Moto G7 Plus are un preț în jurul a 1600 de lei, însă mă aștept ca acesta să scadă semnificativ în câteva luni.