MSI GE75 Raider 8SF Review – Un adevărat laptop de gaming, foarte bun și pentru activități profesionale

Laptopurile de gaming, echipamente performante și utile atât în sesiunile de jocuri electronice cât și la sarcini profesionale de editare foto, video și grafică, sunt tot mai populare în rândul consumatorilor, din toate categoriile socio-profesionale. Toate mărcile importante au produse de acest gen, cu diverse configurații și cu un design aparte, astfel că oferta este una bogată chiar și la noi în țară.

Iar taiwanezii de la MSI sunt tot mai activi și la noi, în România, cu o ofertă care nu poată fi trecută cu vederea de laptopuri de gaming performante. Cum este și acest MSI GE75 Raider 8SF cu o fișă hardware de top și capacități atât pentru gaming cât și pentru sarcini profesionale, pe care am avut ocazia să-l utilizăm destul de mult în perioada recentă.

Specificațiile tehnice ale acestui laptop de gaming MSI GE75 Raider 8SF sunt următoarele

 • Ecran – IPS de 17.3 inchi FHD (1920×1080 pixeli), refresh la 144Hz, finisaj anti-reflexie
 • Procesor – Intel Core i7-8750H cu 6 nuclee, tactat la 2.20GHz, Turbo până la 4.1GHz, Hyperthreading – 12 nuclee
 • Memorie RAM – 16GB DDR4 tactată la 2666MHz, max. 32GB
 • Sistem grafic – Intel UHD 630 + Nvidia GeForce RTX 2070 8GB VRAM
  GDDR6
 • Stocare – SSD Kingston de 256GB + hdd de 1TB
 • Rețea – Killer 2500 Gigabit Ethernet + Wi-Fi AC Killer 1550i
 • Conectică – 1x Mic-in, 1x Headphone-out (HiFi / SPDIF), 1x card SD, 1x Mini display port, 1x RJ45, 1x Tip-C USB3.1 Gen2, 2x Tip-A USB3.1 Gen1, 1x Tip-A USB3.1 Gen2
 • Baterie 6 celule, 51Whr, Adaptor 280W
 • Dimensiuni 397 x 268.5 x 27.5mm
 • Greutate 2.64Kg
 • Altele – tastatură cu iluminare RGB, webcam, sistem audio 2x3W speaker + 2x3W woofer

Toate informațiile sunt disponibile și pe site-ul oficial al MSI.

MSI GE75 Raider 8SF

După cum se observă, fișa tehnică este una chiar performantă, cu tot ceea ce are nevoie un pasionat de gaming dar și un utilizator profesional. Procesor cu șase nuclee și 12 fire de execuție, placă grafică Nvidia RTX 2070, 16GB memorie RAM, aceasta fiind o configurația din categoria celor de top, fără îndoială. De menționat că există configurații și cu plăci grafice RTX 2060 sau 2080, cu prețuri mai mici, sau mai mari, după posibilități.

Iar acest MSI GE75 Raider 8SF este un laptop care poate fi utilizat fără reținere și în aplicații de prelucrare foto-video și tip CAD la nivel profesional. Are tot ceea ce este necesar iar comportamentul lui general s-a dovedit a fi impecabil pe toată perioada de utilizare.

Totul asortat cu o soluție de stocare hibridă (SSD pentru sistemul de operare pe interfață NVMe PCIe 2x , hdd pentru stocarea fișierelor de multimedia/gaming) și plăci de rețea ethernet și wi-fi performante, pentru un transfer cât mai rapid al datelor din internet sau rețea.

MSI GE75 Raider 8SF

Că tot veni vorba de gaming, l-am testat în destule jocuri – Battlefield 1, For Honour, Rainbow Six Siege, Steep și DOOM. Mă rog, i-am lăsat mai mult pe profesioniști să se bucure de calitățile sale native, adică pe al meu puști, mai priceput la genul ăsta de divertisment.

După cum se observă în imaginile de mai sus, laptopul funcționează excelent în sesiunile de gaming, la setările maximale aproape de fiecare dată. Astfel că, din acest punct de vedere, îi poate mulțumi chiar și pe cei exigenți. Mai mult, ecranul cu refresh la 144Hz își aduce din plin aportul la o experiență vizuală curată și fără sacadări în momentele dinamice.

Normal, autonomia de utilizare a bateriei nu poate fi una excelentă în timpul sesiunilor de gaming, când cele mai importante componente lucrează la frecvențe maxime. Dar la navigare pe internet, redactare office, cu luminozitatea ecranului pe la 40% din valoarea maximă, autonomia poate fi în jurul a 3 ore de utilizare, chiar 4 în anumite cazuri, ceea ce este un lucru bun pentru un laptop atât de performant.

De menționat că în momentele de solicitare hardware se face simțită prezența sistemului de răcire, acesta devenind destul de zgomotos. Iar în zona grilelor de evacuare ale aerului cald se încălzește destul de tare.

Ecranul de pe laptopul MSI GE75 Raider 8SF este fabricat de AU Optronics, are un panou IPS de 17.3 inchi cu rezoluție Full HD 1920×1080 pixeli și rată de refresh de 144 Hz.

Se vede foarte bine atât în timpul sesiunilor de gaming, cât și în aplicațiile multimedia sau în cele de prelucrare foto-video. Este capabil să afișeze o paletă coloristică saturată, cu un contrast foarte bun și unghiuri largi de vizualizare. Iar rata de refresh de 144Hz garantează imagini fluide și fără sacadări în timpul partidelor de gaming.

De menționat că permite afișarea unei palete coloristice aproape de 100% sRGB, astfel că poate fi utilizat fără probleme și în aplicații grafice profesionale.

Teste benchmark de performanță

Normal, i-am testat capacitățile grafice cu aplicația de benchmark 3Dmark de la Futuremark. Rezultatele, în continuare.

Acestea, într-un grafic comparativ cu rezultatele obținute de alte sisteme testate de noi, mai jos.

După cum se observă, din punct de vedere al performanțelor grafice nu este cu nimic mai prejos față de alte sisteme de gaming, pc-uri sau laptopuri.

Pentru productivitate și creativitate, l-am testat cu aplicația de benchmark Pcmark 8, tot de la Futuremark. Rezultatele, în continuare.

Și graficul comparativ cu rezultatele altor sisteme testate recent, mai jos.

După cum se observă, din punct de vedere al productivității, este unul dintre cele mai performante computere utilizate de către noi.

Există și un software, Dragon Center, care permite minime ajustări ale sistemului.

Prin intermediul acestuia pot fi vizualizate principalele informații hardware, pot fi ajustate profilele de utilizare (pentru gaming, multimedia, etc) și poate îmbunătăți performanțele în timpul sesiunilor de gaming.

MSI GE75 Raider 8SF

Cum arată MSI GE75 Raider 8SF, design, construcție, despre tastatură, touchpad și sistemul audio

Pot spune că din punct de vedere al aspectului exterior este un laptop de gaming care arată bine. Chiar este primul laptop de gaming de la MSI care îmi place cum arată, un punct important în plus pentru produsele acestei companii taiwaneze.

Carcasă vopsită în culoarea neagră, cu metal pe capac și pe suprafața de sprijin a palmelor, plastic rugos în zona inferioară de contact cu biroul. O construcție destul de robustă din câte am constatat, este un laptop făcut pentru o utilizare intensă.

MSI GE75 Raider 8SF

Sunt câteva elemente constructive care îi desconspiră capacitățile hardware, cum ar fi sistemul de iluminare pus aproape peste tot, pe sigla cu dragonul chinezesc de pe capac dar și în porturile USB, ca să nu mai vorbim de tastatură, care poate fi iluminată într-un adevărat curcubeu de culori. Sau grilele impozante pentru evacuarea aerului cald și diverse alte linii roșii pe capac sau în jurul touchpad-ului.

Însă nimic ostentativ sau deranjat din punct de vedere estetic, fiind un laptop care poate fi și pe placul generațiilor mai în vârstă, nu numai pe al celor tineri și pasionați de jocuri electronice. Pentru că am constatat că este un echipament care face toți banii și în mediile profesionale.

MSI GE75 Raider 8SF

Sar în ochi imediat ramele subțiri din jurul ecranului, detaliu constructiv pe care l-am întâlnit mai degrabă la sistemele ultraportabile, mai puțin la astfel de laptopuri de gaming. Astfel că s-a reușit integrarea unui ecran generos de 17.3 inchi în dimensiunile unui laptop care avea/are unul de 15.6 inchi. Mai mult spațiu vizual pentru utilizator, ceea ce este cu siguranță un atuu.

Și pentru un laptop de gaming performant, cu o fișă tehnică atât de puternică, este destul de compact, având o greutate totală (cu încărcător) de până în 3.5Kg, astfel că poate fi transportat la nevoie și în afara biroului sau al casei.

Pe muchia stângă sunt prezente portul Gigabit RJ-45, unul HDMI 2.0, cel mini-Display 1.2, un conector USB 3.1 Gen. 2, un altul USB 3.1 Gen.2 Tip-C, jack-ul de 3.5mm pentru căști și un altul de 3.5mm SPDIF (ESS Sabre HiFi).

Pe cea dreaptă sunt prezente cititorul de carduri SD, 2 porturi USB 3.1 Gen. 1 și conectorul pentru alimentare.

Cu puțină atenție și îndemânare pot fi accesate și componentele interne, pentru curățare de praf sau pentru un upgrade ulterior.

În general, MSI GE75 Raider 8SF are un design plăcut și o construcție de calitate, cu finisaje pe măsură și atenție pentru detalii, fiind plăcut la vedere și la utilizarea zilnică.

Tastatura SteelSeries este foarte bună atât în sesiunile de gaming cât și la utilizarea în aplicații office, fiind capabilă să asigure redactarea confortabilă, într-un ritm rapid. De menționat că are și bloc numeric, deși tastele dedicate sunt un pic mai mici față de cele cu litere. Dar nu-mi place că au repoziționat tastele Microsoft și pe cea Delete, puse în alte locuri față de cum eram obișnuit – Microsoft în dreapta, Del deasupra blocului numeric.

Are și iluminare RGB, ba chiar tot felul de efecte, pe care eu le-am găsit supărătoare în timpul redactării. Acestea ar fi de folosit mai degrabă pentru distracție. Pot fi setate conform propriilor preferințe prin intermediul aplicației Steel Series Engine. De asemenea, prin intermediul aceleiași aplicații pot fi setate comenzi macro și diverse combinații de taste.

MSI GE75 Raider 8SF

Există și butoane pentru pornirea rapidă a ventilatoarelor, pentru o răcire cât mai eficientă în momentele de solicitare hardware maximă.

Touchpad-ul este mare, generos, răspune excelent la comenzile tactile și este acompaniat de butoane fizice de control. Dacă își face excelent treaba în orice aplicație office/informare/comunicare, pentru gaming veți avea cu siguranță nevoie de un mouse performant.

Sistemul audio încorporat este de tip 2.2, destul de gălăgios pentru un laptop și capabil să asigure un sound corect în partidele de gaming, nu neapărat unul pentru audiții muzicale high fidelity.

MSI GE75 Raider 8SF

Concluzii

Pro

 • Este un laptop performant, bun la gaming cât și pentru sarcini profesionale
 • Construcție de calitate,
 • Ecran foarte bun, cu o diagonală generoasă
 • Tastatura are iluminare de fundal RGB
 • Conectică pentru toate genurile de activități
 • Soluție de stocare hibridă, cu SSD și HDD

Contra

 • Este destul de zgomotos la solicitările hardware intense
 • Sistemul audio putea fi mai de calitate
 • Nu vine cu sistem de operare Windows preinstalat, deși nu este deloc ieftin
MSI GE75 Raider 8SF

Clar, laptopul de gaming MSI GE75 Raider 8SF este unul dintre cele mai performante din cele utilizate de noi recent, cu tot ceea ce trebuie pentru a mulțumi un utilizator pretențios, aflat în căutarea unui echipament care să funcționeze fără reproș în jocuri cu o grafică complexă sau în aplicații profesionale de prelucrare video-grafică.

Un adevărat desktop-replacement performant, cu un ecran foarte bun și accesorii de calitate, pentru o experiență de gaming sau de lucru optimă, fără reproș.

Este un laptop de gaming cu nimic mai prejos față de modelele comercializate de concurență, ba din contră, are destule atuuri forte.

Modelul pe care noi l-am avut la dispoziție costă aproximativ 9500 de Lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *