ASUS Vivobook 14 X412F Review – Look modern, performanțe bune, comportament ireproșabil

Laptopul meu de acasă se apropie de venerabila vârstă de 10 ani și mă gândesc tot mai mult că trebuie să-l schimb, pentru că l-am utilizat destul de intensiv pe parcursul acestei perioade. Așa că mă uit atent pe site-urile de profil la toate ofertele, fac calcule, pun bănuți la pușculiță…

Normal, vreau un laptop destul de performant, cu ajutorul căruia să pot accesa atât aplicațiile de uz general dar și pe cele necesare pasiunii mele bloggeristice, dar pe care să nu cheltuiesc o groază de bani.

Atenția mi-a fost atrasă de acest laptop ASUS Vivobook 14 X412F care consider că are toate atuurile necesare – o formă destul de compactă, performanțe superioare, autonomie chiar bună dar și un preț corect.

Specificațiile modelului de laptop ASUS Vivobook 14 X412F pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele

  • Ecran – IPS de 14.0 inchi în format 16:9, rezoluție 1920×1080 pixeli, finisare mată și unghiuri de vizualizare de 178°
  • Procesor – Intel Core i5 8265U cu 4 nuclee, 8 fire de execuție, tactat la 1.6GHz, cu Turbo Boost până la 3.9GHz
  • Placă grafică – Intel UHD 620
  • Memorie RAM – 8GB
  • Stocare – SSD M.2 de 256GB
  • Rețea – Ethernet gigabit, wi-fi AC, Bluetooth 4.2
  • Conectică – 1x audio, 1x USB-C, 1x USB 2.0, 1x USB 3.0, 1x Ethernet, 1x microSD
  • Dimensiuni – 322 x 212 x 19.9 mm
  • Greutate – 1.5Kg
  • Altele – Tastatura cu iluminare de fundal, webcam HD

În primul rând că noul ASUS Vivobook 14 X412F are un design aparent simplu dar plăcut, modern, care poate fi pe placul oricărui gen de utilizator. Carcasa, chiar dacă este din plastic, este vopsită în culoarea argintie și iar calitatea ei constructivă este desăvârșită, fără reproș. Și am remarcat că urmele de grăsime sau amprentele nu sunt vizibile pe suprafața acestuia, culoarea de nuanță deschisă având un rol important din acest punct de vedere.

Un aport considerabil la acest look fresh, îl are cu siguranță și tastatura vopsită în aceeași culoare cu a carcasei, element estetic care îi conferă unitate din punct de vedere vizual.

Dar și ramele subțiri din jurul ecranului, astfel că din punct de vedere constructiv s-a permis încorporarea unui ecran de 14 inchi într-un corp mai compact, mai ușor, mai facil la transport. Mai mult, într-o ramă atât de subțire s-a reușit integrarea pe muchia superioară a unei camere web, chiar utilă pentru videoconferințe.

Că tot am adus vorba de ecran, acest laptop integrează o matrice IPS chiar ok, cu finisare mată și o rezoluție full HD. Ecranul este capabil să afișeze caractere text clare și imagini cu o paletă coloristică frumoasă, cu unghiuri largi de vizualizare. Astfel că permite vizualizarea în condiții excelente atât în aplicații de uz profesional cât și în cele multimedia, pentru divertisment.

ASUS Vivobook 14 X412F fiind cu siguranță unul dintre echipamentele portabile care pot fi alături întreaga zi de utilizator, oriunde l-ar duce sarcinile cotidiene. Clar, din punct de vedere al dimensiunilor exterioare poate fi considerat aproape un ultraportabil, doar are o greutate de numai 1.5Kg.

Datorită faptului că are o construcție eminamente din plastic, cel puțin la exterior, recomand manevrarea cu grijă, pentru a fi protejat de accidentele nedorite, care pot duce la deteriorarea acestuia.

Și pentru că nu este cel mai subțire din branșă, ASUS Vivobook 14 integrează destule porturi conectoare utile pentru o gamă largă de accesorii externe.

Pe muchia stângă sunt prezente conectorul pentru alimentare, un port HDMI, unul USB 3.0, unul USB-C și conectorul audio.

Pe cea dreaptă sunt prezente slotul microSD și un port USB 2.0.

Reproșez lipsa unui port SD, din punctul meu de vedere mai util pentru salvarea pozelor realizate cu o cameră foto. Mă rog, poate că prezența portului microSD este gândită mai mult pentru cei care realizează exclusiv imagini cu telefonul mobil sau cu camerele de acțiune.

Deschiderea ecranului ridică cu un unghi de 2 grade corpul cu tastatură, pentru ergonomie și comoditate la utilizarea tastaturii în timpul redactării. Bănuiesc că s-a optat pentru acest gen de balama și pentru o răcire mai eficientă.

Apropo de răcire, ventilatoarele își fac simțită prezența în momentele de solicitare maximă ale procesorului. Nu deranjează prea tare însă zgomotul acestora se face remarcat.

Tastatura de tip chiclet este un accesoriu de calitate, care permite redactarea într-un mod confortabil și rapid. De asemenea, are iluminare de fundal, astfel că poate fi utilizată fără reținere și în condiții de iluminare slabă. Nu are bloc numeric, aviz finanțiștilor…

Touchpad-ul s-a comportat fără reproș pe toată perioada de utilizare, astfel că nu am avut nevoie de serviciile unui mouse, de altfel un punct forte pentru o portabilitate totală. Senzorul de amprentă este integrat în suprafața acestuia și funcționează ireproșabil.

Sistemul audio încoporat este de ajuns pentru crearea unui ambient sonor în timpul utilizării, fiind capabil să redea un sound clar și cu un nivel ok al volumului. Pentru fidelitate hi-fi și un sound mai puternic, apelați la o pereche de căști sau un sistem audio extern.

Și pot spune că m-a mulțumit și din punct de vedere al performanțelor hardware, fiind unul dintre laptopurile cu un raport preț/performanță corect, adică cam ceea ce caută o bună parte a cumpărătorilor, pentru activități casnice și chiar de business.

ASUS Vivobook 14 este echipat cu un procesor Intel Core i5-8265U cu 8 fire de execuție, 8GB memorie RAM și un SSD de 256GB. Astfel că poate fi utilizat fără reținere în aplicații de uz general, office, comunicare, navigare pe internet și pentru divertisment multimedia.

Da, la gaming cu grafică complexă nu face față, nici nu este construit și gândit pentru așa ceva. Dar este un laptop foarte bun pentru aplicații de uz general și pentru sarcini de business, normal, mai puțin pentru cele de prelucrare grafică.

Normal, l-am testat cu aplicația de benchmark pentru productivitate și creativitate PcMark 8, rezultatele fiind disponibile în continuare.

Acestea, comparate cu rezultatele altor echipamente testate de mine, într-un grafic elocvent, mai jos.

După cum se observă performanțele sunt comparabile cu ale unor echipamente ultraportabile dotate cu procesoare Intel Core i7.

Pentru stocarea internă s-a optat pentru un SSD Kingston tip M.2 cu o capacitate de 256GB, de ajuns de bun pentru un comportament rapid al aplicațiilor și sistemului de operare. Capacitatea de stocare fiind de altfel suficientă pentru documente tip office.

De asemenea remarc comportamentul ireproșabil pe toată perioada de utilizare, în toate aplicațiile accesate. Clar, ASUS Vivobook 14 X412F fiind un laptop perfect pentru o gamă largă de utilizatori, chiar și pentru cei care activează în mediile de business.

Performanțe chiar ok, totul la pachet cu o autonomie foarte bună, de cel puțin 6 ore de utilizare în regim office, cu acces la internet. Din acest punct de vedere, consider că oferă o autonomie pentru întreaga zi, dacă este lăsat să intre în hibernare în momentele în care nu este utilizat.

Concluzii

Pro

  • Construție de calitate, look fresh, modern
  • Ecran cu margini subțiri, finisare mată și care se vede bine
  • Fișă tehnică de nivel mediu, spre superioară, utilă într-un areal vast de activități
  • Autonomie decentă, de cel puțin 6 ore de utilizare la sarcini office, cu wifi activ
  • Gamă variată de conectori pentru accesoriile externe
  • Tastatură de calitate, cu iluminare de fundal
  • Are senzor de amprente, util pentru securizare
  • Vine cu sistem de operare Windows 10 Home preinstalat

Contra

  • Lasă impresia de fragilitate din punct de vedere constructiv, așa că recomand manevrarea cu atenție
  • Nu are slot SD, ci doar unul microSD

ASUS Vivobook 14 X412F are un preț de aproximativ 3400 Lei și este disponibil deja în magazinele de specialitate de la noi.

Și întrunește toate atuurile necesare din punct de vedere al performanțelor, autonomiei și look-ului modern pentru a fi pe placul unei game variate de utilizatori.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

4 thoughts on “ASUS Vivobook 14 X412F Review – Look modern, performanțe bune, comportament ireproșabil

  • October 16, 2019 at 2:20 pm
    Permalink

    Salut! Foarte bun articolul.
    L-am cumparat de 10 zile si tot ce ai scris aici pot confirma.
    Pot adauga ca l-am testat in jocuri si raspunde bine spre foarte bine (exceptand jocurile AAA), cu conditia sa fie conectat la curent pe toata durata.
    Ex. Grid Autosport 2014 (detalii pe mediu)
    Fifa 2019 ( detalii pe maxim)
    Counter Strike GO ( detalii pe maxim )
    Asphalt 9 ( detalii pe mediu ).
    Recomand un cooler pad cand ruleaza jocuri.
    Se pare ca placa video integrata de 1GB Ram isi face treaba bine.Deasemenea impartirea celor 8GB Ram in doua sloturi ajuta la performantele pe partea de gaming si nu numai.

    Reply
    • October 16, 2019 at 2:35 pm
      Permalink

      Multumesc. Da, jocuri gen CS merg pe laptopuri de tipul asta. Dar ma gandesc sa nu apara probleme daca functioneaza la temperaturi mari timp indelungat.
      Sa-l folosesti sanatos!

      Reply
  • December 20, 2020 at 6:35 pm
    Permalink

    La un simplu scan cu antivirusul intra in stand by . In task manager arata un high power usage.
    Mi e greu sa cred ca un I7 nu face fata la asa ceva. Am eu vreo setare gresita pe undeva ?

    Reply
    • December 21, 2020 at 7:11 am
      Permalink

      habar nu am ce se intampla la tine pe computer, i7 fiind o configuratie performanta si care nu ar trebui sa-ti dea batai de cap… cauzele pot fi atat software, cat si hardware… de alimentare, virusi, drivere, configurare etc…

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *