Microsoft Surface Pro X – Windows pe platformă ARM, încă o încercare

Microsoft a ținut recent o conferință de presă în cadrul căreia a anunțat tot felul de gadget-uri, unele practice, altele futuristice dar fără viitor…

La futuristice mă refer la acel telefon, tabletă mai degrabă, Surface Duo cu două ecrane… Nu mi se pare deloc fezabil un astfel de produs. Mai mult, data indicată de comercializare la final de 2020 poate însemna că nici nu va apărea pe piață…

Mi-a atras atenția însă tableta Surface Pro X cu platformă ARM dezvoltată de Qualcomm și sistem de operare Windows 10. Aceasta are un ecran de 13.3 inchi și o rezoluție de 2880×1920 pixeli, 8/16GB memorie RAM, soluție grafică Adreno 685, stocare de 128/256/512GB. Nu-i lipsesc două porturi USB-C pentru alimentare și conectare la accesorii externe. Plus o autonomie de utilizare în jurul a 13 ore…

Clar, arată bine, este un echipament extrem de portabil.

Pe mine mă interesează totuși altceva. Am avut ocazia să testez astfel de tablete cu Windows pe platformă ARM, cum ar fi ASUS Nova Go, chiar la începutul anului trecut. Mi-a lăsat impresia unui echipament cu o funcționare decentă și o autonomie de invidiat, însă m-a dezamăgit la nivel de compatibilitate software. În sensul că pe acea platformă ARM existau prea puține aplicații compatibile, din rândul celor pe care le uzităm frecvent pe un computer cu procesoare x86.

Așa că sunt chiar curios dacă acum sistemul de operare Windows pentru platformă ARM vine cu îmbunătățiri din acest punct de vedere, dacă vom putea instala pe el soluții antivirus sau diverse aplicații necesare pentru productivitate și creativitate.

Cum și alți producători vor lansa, poate chiar mai repede, echipamente similare, așteptăm să vedem de ce sunt capabile.

Clar, producători gen Qualcomm vor să devină relevanți și pe piața echipamentelor profesionale, practice în mediile lucrative. De reușita acestui experiment, încă nefinalizat, depinde și rata lor de succes. Culmea, deși din punct de vedere hardware nu văd că ar fi probleme, totul depinde de componenta software, care acum un an nu era încă pregătită.

Așa că, din punctul meu de vedere, această tabletă reprezintă încă o încercare de impune comercial un echipament oarecum atipic până acum, într-o combinație software/hardware care încă nu a concretizat.

Dacă nici această încercare nu este ceea ce trebuie, o a treia nu va mai exista…

Please follow and like us:

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *