Review la a 30-a aniversare ASUS – Zenbook ca… Zăpada
Ultraportabilele din seria Zenbook de la ASUS s-au remarcat de fiecare dată prin construcția de calitate, cu materiale premium și finisaje fără reproș, pentru look-ul deosebit într-un corp compact, facil la manevrare și transport, dar și pentru performanțele superioare. De altfel este seria de top a taiwanezilor, gândită în cele mai mici amănunte pentru cei mai pretențioși utilizatori.
Iată că acum, la a 30-a aniversare a mărcii, anunță ediția limitată ASUS Zenbook Edition 30 UX334, într-un alb imaculat, ca zăpada. Aceasta se prezintă în fața potențialului utilizator cu un ultraportabil de nouă generație și un look oarecum clasic, însă cu un aer modern.

Capacul ecranului acoperit cu piele albă de origine italiană, siglă aniversară placată cu aur de 18 karate, protejată cu un strat transparent de ceramică, marginile capacului tratate prin eloxare într-o culoare roz-aurie, dar și un corp în totalitate alb… Un look de o finețe rară în lumea actuală a ultraportabilelor care, de ce să nu o recunoaștem, cred că va fi mai mult pe placul doamnelor și domnișoarelor. Zenbook ca… Zăpada…

ASUS se pare că a rămas cam singurul producător care mai încearcă și altceva, care pune din nou accent pe stil și eleganță într-o categorie de echipamente concepută în general în scopuri practice, de business.

Aspect premium completat și prin tot felul de accesorii, integrate în pachetul comercial – cum ar fi un mouse wireless, tot alb, cu mouse pad pufos din imitație de piele, plus tot felul de cutii și cutiuțe pentru transport, confecționate tot dintr-o imitație de piele.
Nu trec cu vederea nici corpul ultra-compact al lui ASUS Zenbook Edition 30, cu o grosime de 18.5mm și o greutate de 1.29Kg, extrem de facil la transport și la manevrare, fiind un adevărat ultraportabil din acest punct de vedere.
De remarcat că forma compactă se datorează și marginilor extrem de subțiri din jurul ecranului, care au făcut posibilă integrarea unei diagonale de 13.3 inchi într-un corp cu mult mai mic.

Mai mult, s-a reușit integrarea camerei web în poziția ideală, pe rama superioară, în condițiile în care la alte modele precedente se renunțase la aceasta sau era integrată în partea inferioară a ecranului. Dar este un accesoriu necesar pentru orice utilizator de business modern, care trebuie să fie în permanent contact prin videoconferințe cu partenerii de afaceri.
Dacă tot ne uităm în jurul ecranului, culorile și imaginile clare afișate de către acesta ne vor atrage cu siguranță privirea. Pentru că se vede chiar foarte bine, matricea IPS fiind capabilă să redea imagini clare, cu o paletă coloristică vibrantă și unghiuri excelente de vizualizare.

Tastatura chiclet este un excelent instrument de lucru, care permite redactarea rapidă, într-o manieră confortabilă. Are și iluminare de fundal, astfel că poate fi utilizată fără reținere chiar și pe întuneric.

Touchpad-ul este… altceva… Se numește ScreenPad și integrează un ecran adevărat, pe care pot fi afișate anumite aplicații compatibili, ba chiar și întreg desktopul. Funcționează în două moduri – cel implicit, de touchpad, și cel de-al doilea, pentru afișarea aplicațiilor, trecerea între ele fiind destul de intuitivă. Mai mult, poate fi dezactivat și lăsat să funcționeze doar ca touchpad.

Are taste numerice, aplicație pentru scriere de mână, funcții rapide (cut, paste, select all, copy, undo, search), doc și sheet expert pentru office, precum și un magazin de aplicații. Există și spotify pentru ascultarea online de muzică.
Sincer… Nu sunt pe deplin convins încă de utilitatea sa practică acest screenpad… Este un gadget interesant, modern, însă pe mine personal mă deranjează că tot trebuie să activez funcția touchpad, mai ales că nu prea utilizez mouse-ul extern la un laptop. Nu trebuie să fiți de acord cu mine…

Sistemul audio încorporat reușește să redea un sound destul de clar, chiar dacă nu foarte puternic. Însă este destul de util pentru audiții muzicale în surdină sau la vizualizarea unor materiale video. Din punctul meu de vedere, la o așa ediție aniversară, doream parcă un pic mai mult… cel puțin din punct de vedere multimedia.

Pe muchia stângă sunt prezente conectorul de alimentare, un port HDMI, unul USB 3.0 și un altul USB-C.

Pe muchia dreaptă sunt prezente conectorul audio, încă un port USB și un slot microSD. Personal aș fi dorit un port SD normal, mi se părea mai util.

Specificații tehnice ASUS Zenbook Edition 30 UX334, comportament, teste benchmark
Deși parcă nu-și aveau locul într-un articol despre un echipament cu o așa prezență suavă, trebuie să aduc în discuție și câteva detalii tehnice, să vedem dacă performanțele sunt la nivelul esteticului…

La capitolul specificații tehnice am avut la dispoziție următoarea configurație pentru ASUS Zenbook Edition 30 UX334
- Ecran – IPS de 13.3 inchi și rezoluție Full HD (1920×1080 pixeli)
- Procesor – Intel Core i5-8265U cu patru nuclee și opt fire de execuție, tactat la 1.6GHz, cu Turbo Boost până la 3.9GHz
- Sistem Grafic – Intel UHD 620 + Nvidia GeForce MX250
- Memorie RAM – 8GB
- Stocare – SSD Intel de 512GB
- Rețea – Wi-Fi AC Intel 9560, Bluetooh
- Conectică – 1x USB 3.1 Gen 2 Tip-C (până la 10Gbps), 1x USB 3.1 Gen 2 Tip-A (până la 10Gbps), 1x USB 2.0 Tip-A, 1x HDMI, 1x MicroSD, 1x Audio jack
- Dimensiuni – 302x189x 18.5mm
- Greutate – 1.29Kg
- Baterie – 50Wh 3-celule Lithium-polymer
- Altele – ScreenPad, webcam HD
- Sistem de operare – Windows 10 Home pe 64 de biți
După cum se observă, modelul ASUS Zenbook Edition 30 pe care l-am avut la dispoziție are o configurație destul de performantă, cu ajutorul căruia orice utilizator de business și-ar îndeplini sarcinile cotidiene în condiții optime. Desigur, există configurații și ușor mai puternice, cu procesor Intel Core i7.
De remarcat și prezența plăcii grafice Nvidia GeForce MX250, utilă în aplicații profesionale de natură grafică, în care poate fi de folos cu un comportament chiar decent. Normal, poate fi utilizată și în anumite jocuri, însă nu este un echipament construit pentru așa ceva. Mai ales că în momentele de solicitare hardware sistemul său de răcire este solicitat la maxim.
Am remarcat și prezența soluției de stocare SSD cu o capacitate chiar generoasă, de 512GB, și care permite un răspuns rapid pentru aplicații și sistemul de operare.

Practic, nu am de ce mă plânge din punct de vedere comportamental de la acest oacheș ultraportabil, din acest punct de vedere fiind un echipament pe gustul meu. A funcționat impecabil pe toată perioada de utilizare, așa cum trebuie să o facă orice echipament de top.
Este un ultraportabil bun cam la toate sarcinile de business, pentru comunicare scrisă, navigare pe internet, office, accesarea aplicații financiar-contabile, ERP, CRM, ba chiar și la un nivel minimal în software-uri de editare grafică.
Mai mult, m-a mulțumit și din punct de vedere al autonomiei de utilizare, din acest punct de vedere fiind un ultraportabil de folos pentru întreaga zi. Cu luminozitatea ecranului la 50% din capacitatea maximă, utilizat la sarcini office și pe internet cu wi-fi activ, acumulatorul din dotare este capabil să asigure cel puțin 8 ore de utilizare continuă.
Normal că i-am testat performanțele în benchmark-ul standard pentru creativitate și productivitate PcMark 8. Rezultatele mai jos.
Acestea, comparate cu scorurile obținute de alte echipamente ultraportabile, în continuare.

După cum se observă, din punct de vedere al productivității și creativității, este unul dintre cele mai performante echipamente ultraportabile la ora actuală, chiar dacă este echipat doar cu un procesor Intel Core i5.

Concluzii despre ASUS Zenbook Edition 30
Pro
- Look deosebit, cum îi stă bine unei ediții aniversare, construcție de calitate, formă compactă
- Configurație tehnică performantă, utilă în activitatea de business zilnică
- Soluție de stocare Intel de 512GB, rapidă și cu o capacitate generoasă
- Ecran care se vede foarte bine, plus webcam așezat acolo unde trebuie
- Tastatură de calitate, cu iluminare de fundal
- Autonomie pentru întreaga zi de utilizare
Contra
- Din punct de vedere al unui bărbat, care utilizează laptopul oriunde, în orice condiții, cred că este dificil de întreținut aspectul imaculat în permanență.
- Nu are un slot SD normal, ci doar unul microSD
ASUS Zenbook Edition 30 UX334 este un ultraportabil cu adevărat interesant, cu un look deosebit, unic, diferit de orice altceva există în piață, și un comportament ireproșabil, garantat de o fișă hardware puternică și o autonomie de invidiat.
Mai mult, destul de puțini se pot bucura în România de serviciile unui astfel de exemplar, pentru că va fi comercializat într-o ediție limitată.
Este deja disponibil comercial, cu prețuri de la 6000 de lei în sus, în funcție de configurația aleasă, cu procesor Intel Core i5 sau Intel Core i7.