ASUS Zenbook Pro Duo UX581G – Viitorul este aici, acum!

Sunt mai bine de 20 de ani de când lucrez cu laptopurile, încă de la primele generații apărute la noi în țară. De când instalam sistemul de operare și aplicațiile de pe dischete, de când cd-ul încă era doar pentru muzică, în niciun caz pe un astfel de echipament IT, de când wi-fi-ul era un vis frumos pentru orice utilizator, de când făceam cu 8Mb ce facem acum cu 8Gb…

Și de mai bine de 10 ani scriu despre ele, chiar am avut la dispoziție unele dintre cele mai performante și mai interesante astfel de echipamente la vremea lor, atât din punct de vedere al tehnologiilor încorporate cât și al performanțelor.

Am fost martor la evoluția lor de-a lungul timpului, le-am luat apărarea în timpul acelui taifun trecător al tabletelor, în special din considerente practice și ergonomice, dar le-am criticat când producătorii au luat-o pe arătură cu tot felul de caracteristici nepotrivite.

Practic, laptopurile au devenit tot mai performante, într-un raport invers proporțional cu dimensiunile lor exterioare. Ceea ce poate fi îndeajuns pentru majoritatea utilizatorilor, laptopurile devenind tot mai portabile și în acest fel mai preferate de către consumatori. Nu puține fiind situațiile în care au înlocuit total sistemele desktop, atât în mediile profesionale și de business cât și în cele casnice.

În fiecare an, la fiecare târg de tehnologie, eram și sunt curios să văd ce noi laptopuri apar și de ce noi facilități și caracteristici inovative beneficiază. Oare care va fi viitorul lor?

Practic, viitorul acestora este aici, acum. Pentru că habar nu aveam că în anul de grație 2019 voi avea ocazia să utilizez un laptop într-o formă clasică, aproximativ aceeași în care a fost conceput, dat totuși atât de diferit, atât de ieșit din comun, atât de unic…

Normal, din titlu v-ați prins că este vorba de modelul ASUS Zenbook Duo Pro UX581G.

Două ecrane pe un laptop? Iată că acum se poate!!!

Un laptop cum nu prea am mai văzut până acum, cu ecran pe aproape 75% din suprafața sa utilă de lucru, pentru un spațiu vizual cât mai generos. Da, avem ecranul principal, pus acolo unde sunt toate ecranele, plus încă unul care ocupă aproximativ 50% din suprafața corpului cu tastatură, cu rol de extensie al spațiului de lucru.

Practic, pe acest al doilea ecran, numit ScreenPad Plus de integratorul taiwanez, vă puteți organiza cum aveți voi chef sau în funcție de nevoile profesionale. Eu l-am folosit în special pentru afișarea unor ferestre de aplicații secundare, recunosc, multimedia în special.

Dar mi-a plăcut la fel de tare să am la dispoziție comenzile principale de Windows sau din aplicațiile office, accesibile doar printr-un simplă apăsare pe ecranul tactil, fără a mai apela la combinațiile de taste… Practic, totul se petrece un pic mai rapid, să zicem mai eficient…

ScreenPad Plus vine și cu o suită de funcții ce pot fi de folos la organizarea fluxului de lucru pe laptop. Cum ar fi Quick Key, unde pot fi amplasate acele comenzi uzuale (Cut, Copy, Paste, Undo, Select All, Print etc), care pot fi completate în funcție de nevoile profesionale ale fiecăruia, Handwriting cu recunoașterea caracterelor scrise de mână, încă Number Key virtual, pe lângă cel integrat în touchpad, Spotify sau alte aplicații.

Screen Pad Plus are și o suită de funcții pentru schimbarea luminozității, a background-ului, a rezoluției (3840×1100 pixeli sau 1920×550 pixeli), pentru economisirea energiei sau pentru dimensiunea ferestrelor active pe suprafața sa. Normal, pentru că are funcție de extensie a spațiului de lucru, pe suprafața sa poate fi adusă fereastra oricărei aplicații.

Ecranul principal de 15.6 inchi este de tip OLED și se vede chiar foarte bine. Afișeasă imagini clare, cu o paletă coloristică frumoasă și unghiuri largi de vizualizare.

Cel de-al doilea ecran, poziționat sub cel principal, are o diagonală de 14.1 inchi și o rezoluție de 3860×1100 pixeli. Este un ecran pentru extinderea spațiului vizual de lucru și pe care pot fi afișate alte aplicații secundare sau chiar comenzi pentru pachetele software principale, după cum v-am mai spus deja.

Totuși, pentru o vizualizare cât mai corectă a acestuia, este necesară o poziție de lucru la birou, nu relaxată într-un fotoliu din aeroport.

De menționat că spațiul vizual de lucru poate fi extins pe alte două ecrane 4K prin intermediul porturilor HDMI și USB-C cu Thunderbolt 3.

De remarcat și camera web integrată pe rama superioară a ecranului. Aceasta are suport iR pentru un comportament optim al funcției de recunoaștere facială chiar și în condiții de iluminare precară în mediul ambiental.

ASUS Zenbook Pro Duo – Design, construcție și despre accesoriile sale

Clar, elementul inedit și prin care iese cu adevărat în evidență acest laptop ASUS Zenbook Pro Duo UX581G este prezența celor două ecrane. Dar pot garanta că nu dezamăgește nici din punct de vedere al calității constructive, fiind de altfel unul dintre cele mai atrăgătoare echipamente de gen la ora actuală.

Materiale de calitate, finisaje fără niciun cusur, construcție robustă, din acest punct de vedere având toate calitățile necesare chiar și celor mai pretențioși utilizatori. Pragmatism și exotism, într-un laptop cum nu a mai existat până acum, cu un look modern.

Normal, prezența ecranului secundar induce transbordarea tastaturii către zona inferioară a corpului principal. O poziție destul de dificilă pentru redactare când laptopul este așezat pe genunchi în poală (lap-top) când utilizatorul trebuie să lucreze cine știe pe unde și nu are la dispoziție o masă sau birou.

Pe de altă parte, la birou se poate folosi de un suport special pentru a beneficia de confortul necesar și pentru relaxarea mâinilor.

În rest, am remarcat că tastatura oferă răspunsul necesar unei utilizări confortabile. De asemenea, are iluminare de fundal, așa că poate fi utilizată fără reținere și pe întuneric.

Touchpad-ul este poziționat în dreapta tastaturii, așa că unele taste sunt cam închesuite, cum ar fi cele direcționale. Dar, după o utilizare intensă m-am obișnuit cu poziția lor.

Touchpad-ul răspunde excelent la comenzile tactile și printr-o simplă apăsare se poate transforma și într-un bloc numeric. Clar, profesioniștii se vor folosi de un mouse pentru controlul aplicațiilor CAD sau de grafică pentru care este conceput acest laptop ASUS Zenbook Pro Duo UX581G.

Sistemul audio încorporat este realizat în colaborare cu Harman Kardon și este capabil să redea un sound calitativ, destul de clar și de armonios, chiar și la un nivel acceptabil din punct de vedere al puterii. Eu am fost chiar mulțumit de calitatea audiției, cel puțin pentru un laptop.

Ecranul principal are o diagonală de 15.6 inchi și o rezoluție 4K, fiind capabil să afișeze imagini de cea mai bună calitate, cu unghiuri largi de vizualizare și un contrast excelent, cu un negru fără cusur. De remarcat că este certificat Pantone, pentru garantarea afișării unei palete coloristice cât mai aproape de realitate, un atuu pentru utilizarea în aplicații profesionale de grafică.

Din punct de vedere al calității afișării, cel de-al doilea ecran nu se ridică la nivelul celui principal, mai degrabă fiind util pentru vizualizarea comenzilor principale sau al unor aplicații secundare.

Ambele ecrane sunt tactile și răspund destul de ok la comenzile de gen.

Pe muchia stângă sunt prezente conectorul pentru alimentare, un port HDMI și unul USB-A 3.1.

Pe cea dreaptă sunt prezente un port USB-A 3.1, unul USB-C cu tehnologie Thunderbolt și conectorul de 3.5mm pentru căști.

Pe muchia frontală se observă un sistem de iluminare cu led-uri, aflat în concordanță cu aplicația Alexa de la Amazon.

Pentru asigurarea unei răciri eficiente, corpul cu tastatură se ridică față de suprafața pe care este așezat la deschiderea ecranului. Așa cum am mai văzut deja și la alte laptopuri ale aceleiași mărci.

Cum se comportă ASUS Zenbook Pro Duo UX581G, Teste de performanță

Din punct de vedere al fișei tehnice, lucrurile stau în felul următor

  • Ecran principal – OLED de 15.6 inchi cu rezoluție 3840×2160 pixeli, HDR, tactil
  • Ecran secundar – 14.1 inchi cu rezoluție de 3840×1100 pixeli, tactil
  • Procesor – Intel Core i7-9750H cu 6 nuclee și 12 fire de execuție, tactat la 2.6GHz, turbo până la 4.5GHz
  • Sistem grafic – Intel HD 630 + Nvidia RTX 2060 6GB GDDR6 cu boost până la 1200Mhz
  • Memorie RAM – 16GB DDR4
  • Stocare – SSD M.2 Hynix de 512GB
  • Rețea – WiFi 6 AX200, Bluetooth 5.0
  • Conectică – 1x USB Tip-C Gen 2 cu Thunderbolt 3, 2x USB 3.1 Tip-A Gen 2, 1x HDMI 2.0, 1x Audio combo jack
  • Baterie – 71Whr cu 8 celule, Fast Charging 50% în 15 minute
  • Altele – webcamHD, tastatura cu iluminare, touchpad cu bloc numeric încorporat, sistem audio Harman Kardon
  • Sistem de operare – Windows 10 Pro pe 64 de biți
  • Dimensiuni – 35.9×24.6×2.4 cm
  • Greutate – 2.5Kg

După cum se vede, fișa tehnică dezvăluie pentru ochiul avizat încă de la prima vedere de ce este capabil acest ASUS Zenbook Pro Duo UX581G. Procesor cu 6 nuclee și 12 fire de execuție, 16GB memorie RAM, placă grafică suplimentară Nvidia RTX 2060 cu 6GB VRAM, câteva elemente care îl recomandă pentru o suită extinsă de aplicații, de la cele profesionale, office, business și până la cele dedicate divertismentului.

Clar, puțini vor fi cei care vor plăti prețul de achiziție doar pentru a se distra cu muzică, filme și jocuri, prezența celor două ecrane 4K fiind mai utilă celor care își desfășoară activitatea curentă în aplicații de editare video-grafică.

Practic, din punct de vedere comportamental nu am ce reproșuri să-i aduc, acesta dovedindu-se exemplar și la nivelul așteptat pe toată perioada de utilizare.

De remarcat că are integrat un SSD marca Hynix destul de performant pentru asigurarea unui comportament rapid al aplicațiilor și sistemului de operare. Personal, la un laptop de calibrul său, parcă aș fi dorit un SSD și mai performant.

Din punct de vedere al conectivității reproșez lipsa unui port ethernet dar și al unui slot SD, accesorii încă utile pentru profesioniștii de orice gen. Normal, lipsa acestora poate fi suplimentată prin intermediul unor accesorii externe.

La nivel de autonomie joacă un rol important cel de-al doilea ecran, care induce un consum superior de energie. Astfel, autonomia de utilizare este de maxim 4 ore și 30 de minute cu ambele ecrane active, cu luminozitatea ecranului la 40% din valoarea maximă și cu iluminarea tastaturii activă. De menționat că acest ScreenPad Plus poate fi dezactivat pentru o autonomie extinsă.

Teste benchmark cu ASUS Zenbook Pro Duo UX581G

Pentru că are integrată o placă grafică suplimentară Nvidia RTX 2060, l-am testat și cu pachetul software 3DMark de la Futuremark.

Rezultatele, în continuare.

 

Un grafic comparativ cu performanțele altor echipamente testate de noi, mai jos.

 

După cum se observă, la nivel grafic are performanțe peste media echipamentelor din clasa sa. Așa că, poate fi utilizat fără reținere și în aplicații de CAD și grafică, ba chiar și în cele de prelucrea foto-video la nivel profesional.

Să vedem cum stă și în aplicațiile de productivitate și creativitate, de altfel cele pentru care a fost gândit. Rezultatele, în continuare.

Un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, are o fișă tehnică destul de puternică pentru un comportament optim în genul acesta de aplicații.

Concluzii despre ASUS Zenbook Pro Duo UX581G

Pro

  • Configurație puternică, foarte bună pentru o suită extinsă de aplicații profesionale
  • Design premium, construcție de calitate
  • Două ecrane într-un laptop, pentru un spațiu vizual cât mai extins și productivitate sporită
  • Spațiu intern de stocare generos, cu SSD
  • Comportament ireproșabil, performant
  • Sistem audio de calitate

Contra

  • Nu are slot SD și nici port ethernet, având în acest fel nevoie de accesorii externe
  • Tastatura nu oferă ergonomia necesară în condiții de portabilitate
  • Autonomia de utilizare este sub media actuală datorită prezenței celui de-al doilea ecran, ScreenPad Plus

Laptopul cu două ecrane ASUS Zenbook Pro Duo UX581G este o apariție unică în clasa sa până la acest moment, un echipament portabil venit parcă din viitor.

De asemenea, dispune de o fișă tehnică performantă și are destule atuuri potrivite mediilor profesionale, de orice profil ar fi acestea.

Clar, viitorul este aici, acum!

Revin și cu detalii legate de prețul de comercializare în România.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *