Review Lenovo Ideapad S540-14IML cu procesor Intel Core i5-10210U Comet Lake

Iată că și la noi au început să apară în magazinele de specialitate ultraportabile și laptopuri echipate cu generația a 10-a de procesoare Intel Core, de la diverși integratori hardware.

Cum de curând am achiziționat un ultraportabil echipat cu aceste noi tehnologii Intel, m-am gândit că un scurt review i-ar putea ajuta cu informațiile necesare pe cei care doresc să achiziționeze un astfel de echipament portabil.

Iar modelul Lenovo Ideapad S540-14IML este un ultraportabil cu ecran de 14 inchi, cu o construcție premium și echipat cu cele mai recente tehnologii, capabile de performanțele necesare unui areal larg de activități electronice, după cum mi-a dovedit în perioada recentă de utilizare.

Fișa tehnică a acestui Lenovo Ideapad S540-14IML este următoarea:

 • Ecran – IPS de 14 inchi, rezoluție 1920×1080 pixeli, finisare antireflexivă
 • Procesor – quad-core Intel Core i5-10210U Comet Lake, tactat la 1.6GHz, cu Turbo Boost până la 4.2GHz, 8 fire de execuție
 • Memorie RAM – DDR4 8GB la 2666 MHz
 • Sistem grafic – Intel UHD + Nvidia GeForce MX250 cu 2GB VRAM
 • Stocare – SSD UMIS de 512GB
 • Rețea – Wi-Fi AC, Bluetooth 4.2
 • Conectică – 1x HDMI, 1x Audio Out/Microfon, 1x USB 3.1 tip-C Gen 2, 2x USB 3.1 Gen 1, 1x Cititor SDXC
 • Dimensiuni – 323 x 15.9 x 227 mm
 • Greutate – 1.55Kg
 • Altele – Cameră web HD, tastatură cu iluminare de fundal
 • SO – nu vine cu Windows preinstalat

De la început pot spune că acest ultraportabil Lenovo Ideapad S540-14IML m-a impresionat plăcut de la prima vedere, imediat după ce l-am scos din cutie, dacă mă pot exprima mai plastic.

Pentru că impresionează cu adevărat din punct de vedere al calității constructive, cu un corp metalic și finisaje fără reproș, un look simplu dar modern, care poate fi pe placul unor categorii variate socio-profesionale de utilizatori.

Practic, din punct de vedere al calității constructive și al aspectului exterior, este un ultraportabil pretabil chiar și mediilor de business, fiind cu nimic mai prejos față de echipamente ultraportabile cu mult mai scumpe.

Capac metalic, corp cu tastatură metalic, construcție robustă, sănătoasă, fiind un echipament construit pentru o utilizare intensă, zi de zi, oriunde l-ar purta activitățile zilnice pe utilizatorul său.

Mai mult, are dimensiunile ultraportabile necesare pentru a fi transportat fără un efort substanțial, ceea ce este cu siguranță un atuu forte pentru cei care trebuie să-și desfășoare activitatea de oriunde s-ar afla.

De menționat că marginile extrem de subțiri din jurul ecranului au permis integrarea unei diagonale de 14 inchi într-un corp de laptop chiar compact, comparativ cu cele care aveau ecran de 12-13 inchi acum câțiva ani. Normal, imaginea poate fi extinsă pe ecrane mai mari prin intermediul portului HDMI, când este folosit la birou.

De asemenea, apreciez că este unul dintre ultraportabilele care dispune în continuare de un slot de carduri SDXC, nu de unul microSD, cum văd că este tot mai la modă acum. Lângă acesta, pe muchia dreapta, mai sunt prezente două porturi USB 3, dintre care unul este activ permanent.

Pe muchia stângă sunt prezente conectorul de alimentare, un port HDMI, unul USB-C și cel audio.

Ecranul de 14 inchi este de tip IPS și se vede chiar foarte bine. Este capabil să afișeze imagini clare, cu o paletă coloristică frumoasă, un contrast chiar ok și unghiuri largi de vizualizare. De remarcat și finisajul antireflexiv, pentru reducerea reflexiilor luminoase deranjante.

Deși are un corp destul de compact, tastatura integrată este un accesoriu de nădejde, confortabilă în utilizare, cu o cursă plăcută a tastelor și o distanță optimă între acestea. Nu are bloc numeric însă iluminarea de fundal permite utilizarea acesteia și pe întuneric. Clar, este un accesoriu chiar ok și permite redactarea într-un ritm rapid.

Touchpad-ul integrat are o suprafață destul de generoasă și răspunde excelent la comenzile tactile, astfel că nu am avut neapărată nevoie de un mouse în aplicațiile uzuale.

Sistemul audio integrat are difuzoarele poziționate în extremele tastaturii. Este destul de gălăgios pentru un laptop atât de compact dar capabil să redea în special sunetele medii, astfel că se poate dovedi util mai mult la vizionarea materialelor video pe internet sau în timpul unor videoconferințe.

Informațiile culese cu aplicația HwInfo

Și, într-un corp atât de compact și de portabil, a fost integrată o fișă hardware chiar performantă – cu procesor Intel Core i5-10210U Comet Lake, cu patru nuclee și opt fire de execuție, 8GB memorie RAM, o placă grafică suplimentară Nvidia GeForce MX250 cu 2GB VRAM, plus stocare pe un SSD de 512GB.

Clar, ar fi fost perfectă o cantitate de memorie RAM de 16GB, mai ales dacă ținem cont cât se umflă browserele de internet cu multe tab-uri active.

Dar o configurație de ajuns zic eu pentru majoritaea utilizatorilor casnici și chiar de business, fiind un echipament portabil care garantează un comportament ireproșabil într-o varietate largă de aplicații.

M-am descurcat excelent cu această fișă hardware la navigarea pe internet, în aplicațiile office, comunicare scrisă, videoconferințe, video on-demand, în cele de prelucrare foto dar și în cele de prelucrare video. Iar placa grafică Nvidia se poate dovedi de folos la o manevrare convenabilă în aplicații profesionale de grafică, cel puțin pentru vizualizarea anumitor scheme sau planuri complexe tip CAD.

La fel de bine poate fi utilizat în aplicații financiar-contabile, CRM, ERP, pentru programare, dezvoltare web și câte și mai câte.

Normal, nu este un laptop gândit pentru gaming cu o grafică complexă sau pentru prelucrări și randări grafice 3D sau video 4K/8K la nivel profesional.

Și, așa cum îi stă bine unui ultraportabil de nouă generație, satisface pe deplin și din punct de vedere al autonomiei de utilizare, fiind un echipament care poate fi de folos pentru o întreagă zi de muncă, dacă este lăsat să hiberneze în momentele de repauz.

De exemplu, folosit la redarea de filme pe netflix, conectat prin HDMI la un televizor, autonomia bateriei a fost de 6 ore și 30 de minute. La utilizarea normală, office și navigare pe internet, autonomia de utilizare a fost de peste 8 ore.

Soluția de stocare de la UMIS, sincer, prima dată când aud de acest producător. NVM Express, pe interfață PCIe 3.0 x4, cu o capacitate generoasă de 512GB și performanțe care garantează un comportament rapid pentru sistemul de operare și aplicații.

De menționat și modulul wi-fi Intel AC 9560 160Mhz, capabil să asigure viteze de transfer superioare, prin intermediul rețelei wireless. Practic, am atins prin wifi limita maximă garantată de providerul meu de internet la un test uzual.

Așa că nu am avut nevoie de un port de rețea ethernet, ceea ce oricum îi lipsește acestui ultraportabil. În caz că este neapărată nevoie de conectarea la rețeaua companiei prin fir, din motive de securitate de exemplu, există destule adaptoare pe conectică USB disponibile comercial.

Normal, i-am testat performanțele pentru productivitate și creativitate cu aplicația benchmark PcMark de la Futuremark. Rezultatele, în continuare.

Acestea, comparate cu rezultatele obținute de alte sisteme PC utilizate în perioada recentă, într-un grafic relevant, mai jos.

După cum se observă, Lenovo Ideapad S540-14IML nu este cu nimic mai prejos față de echipamente dotate cu fișe hardware mai puternice, implicit mai scumpe. Ba, echipat cu noua ediție a procesoarelor Intel, este o idee mai performant.

Concluzii

Pro

 • Look modern, construcție premium, de calitate
 • Formă compactă, facilă la transport
 • Fișă tehnică performantă, bună pentru o suită largă de aplicații
 • Autonomia de utilizare
 • Soluție de stocare rapidă și cu o capacitate generoasă
 • Are slot pentru carduri SDXC
 • Ecran de calitate, tastatură cu iluminare de fundal
 • Are și cititor de amprente, util pentru acces securizat mai rapid
 • Preț chiar atrăgător, comparativ cu performanțele și calitățile native de care dă dovadă

Contra

 • Sincer să fiu, nu prea am ce-i reproșa acestui ultraportabil
 • Poate doar că nu vine cu Windows 10 preinstalat și suplimentar trebuie achiziționată o licență

Lenovo Ideapad S540-14IML este cu siguranță unul dintre cele mai atractive ultraportabile din piață la ora actuală, atât datorită formei compacte și a construcției de calitate, cât și din punct de vedere al fișei tehnice performante, totul la un preț destul de ok din punctul meu de vedere, în jurul a 3000-3200 Lei, în funcție de fișa sa hardware.

Plusează cu o capacitate de stocare generoasă și rapidă, autonomie chiar ok, un ecran de 14 inchi într-un corp atât de compact și care, de altfel, se vede foarte bine, mai adăugăm și un cititor de carduri SD, util pentru pasionații de fotografie… practic cam tot ceea ce ar avea nevoie un utilizator dinamic, activ de oriunde s-ar afla, în interes de serviciu sau într-o vacanță.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

5 thoughts on “Review Lenovo Ideapad S540-14IML cu procesor Intel Core i5-10210U Comet Lake

 • February 12, 2020 at 10:54 am
  Permalink

  Salut!
  M-am cam hotarat si eu catre acest laptop, exact in configuratia aceasta.
  Am citit ca modelele mai vechi au avut probleme cu conexiunea wifi din cauza modului in care este pozitionata antena, care se rupe in timp si se pierde semnalul.

  Cum ti s-a parut acesta? Se concteaza la un AP aflat la distanta mai mare de 2-3 metri?

  Reply
  • February 13, 2020 at 8:27 pm
   Permalink

   nu are nicio problema de wifi, merge ca uns… ))
   si nici alte modele, ca tot am avut la serviciu in ultimii ani nu au probleme cu modulul wifi…

   Reply
 • May 4, 2020 at 2:02 am
  Permalink

  Slab articol, nu ati specificat ce refresh rate are display-ul, nu ati specificat ce upgrade se poate face la el respectiv cate sloturi de ram are sau cate sloturi pt ssd upgrade are. Un articol tradus de pe alte site-uri

  Reply
  • May 4, 2020 at 8:27 am
   Permalink

   amice, habar nu ai. este un produs la care nu am vrut sa risc sa pierd garantia, tocmai de aceea nu l-am desfacut. cat despre rata de refresh, nici nu conteaza la un astfel de laptop, este una normala.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *