ASUS Proart Studiobook Pro 15 Review – Pentru grafică și aplicații profesionale

ASUS este unul dintre integratorii cu o ofertă extrem de bogată pe această atât de dinamică piață a PC-urilor. Pun la dispoziția utilizatorilor profesionali și din companii componente, accesorii de toate felurile, laptopuri, desktopuri, câte și mai câte, pentru orice gen de activitate, pentru orice buget.

Deși compania taiwaneză este apreciată în special pentru gama ROG de echipamente performante, pentru gaming și nu numai zic eu, au oferte chiar interesante și pentru utilizatorii din cadrul companiilor.

De exemplu, acum au și echipamente portabile exclusiv dedicate celor care utilizează aplicații CAD și pentru editare grafică 3DMax, Maya, arhitectură etc. Laptopuri peformante pentru profesioniștii adevărați…

ASUS ProArt Studiobook Pro 15

Iar echipamentul ASUS ProArt Studiobook Pro 15 W500G5T pe care l-am avut la dispoziție o perioadă destul de lungă a dovedit prin comportamentul ireproșabil că poate face cu succes față unor astfel de sarcini serioase.

De altfel, standardele constructive și hardware sunt superioare la această categorie de laptopuri, versus celor dedicate utilizatorilor casnici.

Specificațiile acestui laptop ASUS ProArt Studiobook 15 sunt următoarele

  • Ecran – de 15 inchi cu rezoluție 3840×2160 pixeli, finisaj antireflexiv, acoperă 100% din câmpul de culori AdobeRGB
  • Procesor – cu 6 nuclee Intel i7-9750H și 12 fire de execuție, tactat la 2.6GHz, Turbo Boost până la 4.5GHz
  • Sistem grafic – Intel UHD 630 + Nvidia Quadro RTX 5000 cu 16GB VRAM GDDR6
  • Memorie RAM – 32GB, 2x16GB DDR4-2666
  • Stocare – 2TB, 2x SSD Intel
  • Rețea – Ethernet Gigabit, Wi-Fi 6 AX200
  • Conectică – 1x HDMI 2.0b, 3x USB 3.2 Tip-A, 1x USB 3.2 Tip-C, 1x Ethernet RJ45, 2x Audio (căști și microfon)
  • Baterie – 74
  • Sistem de operare – Windows 10 Pro pe 64biți
  • Altele – tastatură cu iluminare de fundal
  • Dimensiuni – 360 x 252 x 18.9 mm
  • Greutate – 1.985 Kg

Toate detaliile pot fi aflate de pe site-ul oficial ASUS.

ASUS ProArt Studiobook Pro 15

În primul rând că m-a impresionat din punct de vedere al calității construcției și al aspectului exterior, cu un look pretabil în orice companie, cu nimic mai prejos față de concurență.

ASUS ProArt Studiobook 15 are o carcasă din aliaj de magneziu, foarte bine asamblată și finisată, design cu un look profesional, geometric, fiind un laptop care arată chiar foarte bine, poate fi pe placul oricărui gen de utilizator.

Și, ca orice laptop construit pentru scopuri profesionale, stă foarte bine la capitolul conectică, având tot ceea ce are nevoie un utilizator modern – port ethernet gigabit, port HDMI 2.0b pentru output 4K, 3 porturi USB 3.2 tip A și unul USB-C gen3.2, toate cu capacități teoretice de până la 10Gbps, plus cei doi conectori pentru căști și microfon.

De menționat că deși are o fișă hardware atât de puternică și un ecran de 15.6 inchi, este un laptop deloc butucănos, ce poate fi transportat fără un efort considerabil. De fapt cântărește până în 2Kg și are o grosime de 18.9mm, așa că este poate unul dintre cele mai “portabile” echipamente din categoria Studiobook.

De asemenea, mi-a lăsat impresia unui echipament robust, construit pentru o utilizare intensă. Iar pentru dimensiuni atât de compacte au fost impuse rame destul de subțiri în jurul ecranului, ca la orice alt laptop modern de altfel. Ecranul ocupă 82% din suprafața capacului.

Un dezavantaj important din punctul meu de vedere este lipsa camerei web pe muchia superioară a acestuia. Pentru videoconferințe trebuie apelat la o cameră web conectată prin USB.

Că tot am adus vorba de ecran, acesta este cu siguranță unul dintre punctele sale forte. Are o diagonală de 15 inchi cu rezoluție 4K 3840×2160 pixeli în format 16:9 și este capabil să afișeze 100% din gama de culori AdobeRGB.

De asemenea, ecranul lui ASUS ProArt Studiobook Pro 15 este certificat Pantone, pentru afișarea cu acuratețe a culorilor folosite în aplicații reale. Am apreciat că este capabil să afișeze imagini clare, cu o paletă coloristică vibrantă și un contrast excelent, cu unghiuri de vizualizare foarte bune.

De remarcat și tastatura, spațioasă, de tip chiclet, capabilă să faciliteze redactarea rapidă, într-o manieră confortabilă. Are iluminare de fundal, pentru a fi utilizată și pe întuneric dar îi lipsește blocul numeric.

Touchpad mare, cu o suprafață generoasă și un răspuns excelent la comenzile tactile. Nu am avut nevoie de un mouse în sarcinile mele zilnice însă cu siguranță acesta va fi mai ergonomic în aplicațiile de grafică, unde comenzile din touchpad nu vor fi la fel de precise.

ASUS ProArt Studiobook Pro 15

Și, din punct de vedere al puterii de procesare, nu am ce-i reproșa, fiind poate unul dintre cele mai performante echipamente ale categoriei sale. Procesor cu 6 nuclee și 12 fire de execuție, placă grafică Nvidia Quadro RTX 5000 cu Max-Q Design și nu mai puțin de 16GB memorie VRAM, stocare rapidă și generoasă de 2TB, acestea fiind doar câteva dintre elementele critice pentru garantarea unui comportament excelent în aplicațiile profesionale.

Placa grafică Nvidia are nu mai puțin de 3072 de nuclee CUDA, astfel că poate manevra cu succes aplicații de prelucrare grafică 3D, cad, arhitectură, foto, precum și de editare video, chiar la rezoluție 4K.

De remarcat și sistemul de răcire, cu nu mai puțin de patru guri de evacuare ale aerului cald, pe muchiile laterale și în spate. Este destul de silențios, deși ventilatoarele își fac simțită prezența când este solicitat din punct de vedere grafic, la randarea unor imagini complexe de exemplu.

De asemenea, în timpul solicitărilor hardware maxime se încinge destul de tare în jurul grilelor de evacuare a aerului cald, fără ca utilizatorul să fie deranjat.

La capitolul autonomie stă destul de bine, dacă ținem cont de fișa sa tehnică, una chiar performantă de altfel. La o utilizare tipică office, cu navigare și comunicare prin intermediul internetului, poate fi de folos pentru aproape 4 ore. Dacă este folosit la randare grafică, autonomia de utilizare va scădea drastic, cu siguranță.

Clar, din punct de vedere comportamental pot spune că a funcționat impecabil pe toată perioada de utilizare.

De remarcat și soluția de stocare aleasă. ASUS ProArt StudioBook Pro 15 are două sloturi NVMe PCIe Gen3 x4, cu două SSD 1TB. Pot fi configurate RAID 0 sau RAID 1, în funcție de preferințele utilizatorilor.

Am apreciat și sistemul audio încorporat pe acest laptop, capabil să redea un sound mai amplu, cald, deși nu la un volum foarte puternic. Dar se aude bine, chiar foarte bine.

ASUS ProArt Studiobook Pro 15

Teste benchmark cu ASUS ProArt Studiobook Pro 15

L-am pus la treabă în primul rând în testele de benchmark de productivitate și creativitate PcMark 8. Rezultatele, în continuare.

Rezultatele, comparate cu ale altor sisteme performante, în continuare.

După cum se observă, din acest punct de vedere este întrecut în principal de sistemele desktop de gaming.

De asemenea, testul de benchmark al aplicației Lumion dedicată arhitecților îl consideră un laptop cu adevărat performant, peste nivelul recomandat, căruia nu-i lipsește nimic pentru a funcționa corespunzător.

L-am testat și cu aplicația benchmark LuxMark.

După cum se observă, este un laptop cu adevărat performant, bun pentru genul ăsta de aplicații de prelucrare grafică.

ASUS ProArt Studiobook Pro 15

Concluzii despre ASUS ProArt Studiobook Pro 15

Pro

  • Fișă tehnică performantă, bună pentru o suită largă de aplicații de cad/grafică/video/foto
  • Ecran foarte bun, capabil să afișeze 100% din gama de culori AdobeRGB
  • Construcție de calitate, formă destul de compactă pentru un laptop atât de performant
  • Soluție de stocare generoasă și rapidă
  • Tastatură cu iluminare de fundal
  • Toate soluțiile de conectică necesare la ora actuală

Contra

  • Tastatura nu are bloc numeric
  • Nu are cititor de carduri SD, nici măcar unul microSD
  • Nu are cameră web

ASUS ProArt Studiobook Pro 15 este un laptop cu adevărat performant și care se poate dovedi util în aplicații profesionale de prelucrare video. grafică și 3D. Are destule calități constructive, o configurație de invidiat dar și un ecran pe care totul se vede excelent, în cele mai mici detalii.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *