Piața de PC-uri pe minus datorită crizei Covid-19, conform IDC

IDC a dat publicității raportul distribuției și livrărilor de PC-uri (desktop, laptop, hibrid etc) pe trimestrul 1 al anului 2020. Practic, piața a suferit o scădere de aproape 10% față de cuantumul cifrelor de acum un an.

Motivul, după cum vă așteptați de altfel, este criza sanitară Covid-19 care a lovit practic din punct de vedere economic tot mapamondul.

Iar căderea este una drastică, cum nu am mai văzut de aproape 10 ani, de când trăiam în plin boom al tabletelor. Ba chiar în perioada recentă piața de pc-uri era pe creștere, cu rezultate pozitive de la an la an.

Deși capacitatea de producție din ianuarie a fost similară celei din anii trecuți, scăderea drastică s-a datorat închiderii totale din luna februarie a unităților de producție importante din China.

Iar producția nu a fost reluată încă complet, nici măcar în China.

De asemenea, pe lângă dificultățile cu forța de muncă necesară, izolată prin decrete guvernamentale, companiile au avut și au în continuare probleme și la nivel de logistică.

Granițe închise, oameni mai puțini, practic totul se desfășoară mult mai greoi.

De remarcat că cererea este în continuă creștere, datorită faptului că munca s-a mutat pentru multe companii în casele propriilor angajați dar și pentru că mulți consumatori casnici au nevoie de echipamente performante pentru divertisment și gaming.

Dar multe lanțuri de distribuție importante din toată lumea sunt acum cu stocurile pe minim sau chiar pe zero.

Sincer să fiu, datorită acestor factori, mă aștept ca în viitorul apropiat să crească prețurile la echipamentele IT, de orice fel ar fi ele.

Cerere mai mare, stocuri mai puține, implicit oportunități economice pentru anumiți importatori și distribuitori…

De altfel, această criză Covid-19 cred că a afectat major aproape toate industriile producătoare de ceva… Lanțul trofic al producței nu poate exista fără componenta de bază – consumul, cererea de bunuri.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *