ASUS ROG Zephyrus G14 – Compact și performant, cu procesor AMD și placă grafică Nvidia

În plină avalanșă de laptopuri cu procesoare Intel, eu am ales să vă prezint unul la fel de interesant și de performant, dar motorizat cu cea mai nouă generație de procesoare AMD.

Și nu este doar un simplu laptop cu procesor AMD și grafică Nvidia, ci unul care impune noi tendințe în piață – anume performanțe de top într-o formă compactă, care nu demult l-ar fi încadrat în categoria ultraportabile.

Iar un laptop bun, cu performanțele necesare desfășurării optime a activităților profesionale dar și pentru divertisment multimedia sau gaming este cu atât mai de apreciat în aceste vremuri de… distanțare socială (și de apropiere online).

ASUS ROG Zephyrus G14

De altfel tocmai ce a fost lansat comercial și în România, cu prețuri de la 7000 de lei în sus, în funcție de configurație, bazată pe noile procesoare mobile AMD Ryzen 4000 și acceleratoare video până la NVIDIA GeForce RTX 2060.

Eu am avut la dispoziție un model de laptop ASUS ROG Zephyrus G14 cu următoarele specificații tehnice.

 • Ecran – IPS de 14 inchi și rezoluție full HD 1920×1080 pixeli, rată de refresh de 120Hz
 • Procesor – AMD Ryzen 7 4800HS tactat la 2.9GHz, boost până la 4.2GHz, opt nuclee și 16 fire de execuție (pe piață au intrat și modele cu AMD Ryzen 9 4900HS)
 • Sistem Grafic – AMD Radeon Vega + Nvidia RTX 2060 Max-Q
 • Memorie RAM – 16GB
 • Stocare – SSD Micron de 512GB
 • Rețea – Intel Wi-Fi 6 AX200 802.11AX (2×2), Bluetooth 5.0
 • Conectică – 2x USB 3.1 Gen 1, 1x USB 3.1 Gen 2 Tip-C, 1x USB 3.1 Gen 2 Tip-C (DisplayPort 1.4), 1x HDMI 2.0b, 1x Audio
 • Dimensiuni – 324 x 222 x 17.9 mm
 • Greutate – 1.6Kg
 • Sistem de operare – Windows 10 64 bits
 • Altele – tastatură cu iluminare, senzor de amprentă integrat în butonul de Power, fără webcam
ASUS ROG Zephyrus G14

Din punct de vedere al aspectului exterior impresionează în primul rând datorită formei extrem de compacte, pentru un laptop cu o configurație atât de puternică. Doar 18mm grosime și 1.6Kg în greutate sunt valori care îl recomandă drept unul dintre cele mai portabile laptopuri cu o configurație puternică, bună pentru un areal larg de activități electronice.

ASUS ROG Zephyrus G14

Nu este un ultraportabil după standardele actuale, însă este unul dintre cele mai portabile laptopuri performante.

În rest? Un look șic, de bun gust, modern, construit conform tendințelor actuale de design. Cu finisaje fără cusur și materiale de calitate, fiind cu siguranță unul dintre cele mai arătoase laptopuri la ora actuală.

Îmi place designul capacului, inedit, cum nu am mai văzut până acum la un laptop. Chiar sunt modele care au mici led-uri în acele găurele din grilă pentru afișarea unor mesaje dinamice sau logo-uri personalizate.

ASUS ROG Zephyrus G14

Deși este un laptop din familia ROG – Republic of Gamers, nu are look-ul clasic al unui laptop de gaming, nefiind deloc asortat în tot felul de culori și jocuri cromatice puternic contrastante. Ba chiar aș spune că are un look mai degrabă pretabil domeniilor de business, oamenilor de afaceri și profesioniștilor.

Și da, este un laptop ușor și subțire, dar nu mi-a lăsat deloc impresia de fragilitate. Are o carcasă din aliaj de magneziu, robustă, construită pentru o utilizare intensă. De remarcat că suprafața acesteia este tratată împotriva amprentelor.

ASUS ROG Zephyrus G14

Ca la mai toate laptopurile ASUS de nouă generație, balamaua Ergolift ridică corpul cu tastatură la o distanță de aproximativ 15mm (în zona ecranului). Totul pentru o răcire cât mai eficientă a componentelor interne.

ASUS ROG Zephyrus G14

Pe muchia stângă sunt prezente conectorul pentru alimentare, un port HDMI, unul USB-C și conectorul audio.

ASUS ROG Zephyrus G14

Pe cea dreaptă sunt vizibile un port USB-C și două porturi USB 3.1.

Deși are un ecran cu o diagonală pretabilă mai degrabă sarcinilor în teren, câmpul vizual poate fi extins pe monitoare/televizoare 4K prin intermediul celor două porturi HDMI și DP1.4 (USB-C).

Clar, pentru un laptop atât de compact, are aproape tot ceea ce trebuie în materie de conectică. Mai puțin camera web, un accesoriu destul de căutat la ora actuală. Personal mă deranjează și lipsa unui slot pentru carduri SD, un accesoriu pe care eu îl consider în continuare relevant pentru o bună parte a utilizatorilor.

Dar are destule porturi USB pentru conectarea unui adaptor de rețea ethernet, a unei camere web sau altor tipuri de accesorii externe de care ar avea nevoie utilizatorii.

De remarcat că butonul de Power încorporează și senzorul de amprentă, astfel că autentificarea se poate face într-o manieră mai rapidă.

Tastatura chiclet este un accesoriu de nădejde pentru redactarea rapidă, într-o manieră confortabilă. Are și iluminare de fundal, astfel că poate fi utilizată fără reținere și pe întuneric.

Iar touchpad-ul din dotare răspunde excelent comenzilor tactile, astfel că mouse-ul este de folos numai în sesiuni de gaming sau în aplicații profesionale de CAD/grafică.

Sistemul audio încorporat este capabil să redea un sound destul de amplu și de puternic, la o calitate decentă, ok chiar și pentru audiții muzicale. Practic, are cel mai bun sistem audio pe un laptop atât de compact la ora actuală. Are două speakere de 2.5W și încă două tweetere de 0.7W.

ASUS ROG Zephyrus G14

Mic dar puternic, performant. Mai mult ca sigur că acest ASUS ROG Zephyrus G14 este cel mai puternic și mai performant laptop cu dimensiuni compacte utilizat de mine până acum. Dimensiuni care mai acum vreo patru-cinci ani îl recomandau drept în categoria ultraportabilelor.

Procesor AMD Ryzen 7 4800H de nouă generație, cu 8 nuclee și 16 fire de execuție, boost al frecvenței până la 4.2GHz, plus placă grafică Nvidia RTX 2060 cu design Max-Q, cu 6GB VRAM, o combinație capabilă să manevreze fără reținere jocuri cu o grafică complexă la rezoluție full HD dar și aplicații profesionale mai consumatoare de resurse hardware (CAD, 3D, grafică, video, foto etc).

Normal, a fost pus la treabă în câteva jocuri de nouă generație – War World Z, Destiny 2 și For Honour, în care s-a descurcat admirabil, la setări maximale. După cum se poate observa mai jos.

Un atuu forte în sesiunile de gaming este și ecranul IPS cu rezoluție full HD și finisare mată, plus o rată de refresh de 120Hz, pentru imagini dinamice cât mai fluide.

Este capabil să afișeze imagini clare, cu o paletă coloristică vibrantă și un contrast foarte bun iar profesioniștii vor aprecia că este certificat Pantone și că poate afișa 100% din paleta de culori sRGB.

Practic este un laptop cu ajutorul căruia m-am descurcat fără probleme în orice aplicație am avut nevoie, fie că a fost una uzuală sau altele pentru editare foto-video, precum și în nesfârșite sesiuni de gaming, că tot am stat mai mult pe acasă (mă rog, în timpul liber, când nu eram remote la muncă).

Iar la ieșirea din izolare, pe care sperăm că o vom experimenta cât de curând, autonomia de utilizare va fi un alt atuu forte al acestui laptop.

De exemplu, folosit la sarcini office, cu navigare și informare pe internet, editare la nivel minimal de fotografii dar și vizualizare pe youtube, este capabil de o autonomie de aproape 8 ore și 30 de minute de utilizare.

Practic este primul laptop de gaming cu o așa autonomie. Normal, în jocuri sau randare 3D/grafică/video autonomia de utilizare scade spre 3 ore și 30 de minute.

De menționat că poate fi încărcat și prin intermediul unui conector USB-C, dacă este conectat la un adaptor de până în 65W (dar nu cu unul standard de telefon, pentru că nu a mers la mine).

Cel standard poate fi lăsat acasă, cu toate că nu este chiar foarte greu. De asemenea, prin intermediul aceluiași port USB-C cu DisplayPort pot fi alimentate dispozitivele conectate (proiector, monitor portabil, telefon etc).

Pentru un transfer cât mai rapid al datelor sau viteze superioare pe internet (când merg providerii cum trebuie în aceste vremuri de izolare), pune la dispoziția utilizatorilor conexiuni USB 3 Gen2, Wi-Fi 6 AX200 dar și un SSD Micron cu o capacitate chiar ok, de 512GB.

Desigur, dacă aveți nevoie de un spațiu de stocare mai generos, puteți face upgrade sau comanda o versiune de G14 cu un SSD de 1TB sau mai mare.

Sistemul de răcire este cu unul chiar impresionant, după cum se poate vederea din imaginile de mai jos.

La interior se ajunge prin deșurubarea a nu mai puțin de 14 șurubele. Nimic complicat. Pentru upgrade există numai un slot de memorie RAM și doar un slot pentru SSD.

Laptopul se comportă foarte bine când este solicitat la limitele sale maxime, însă ventilatoarele funcționează în plin pentru a menține eficiența aplicațiilor în astfel de condiții. Astfel că zgomotul ventilatoarelor este destul de evident în sesiunile de gaming sau la randarea 3D/grafică.

ASUS ROG Zephyrus G14

Teste de performanță cu ASUS ROG Zephyrus G14

Pentru că eu consider că este un laptop mai degrabă pretabil sarcinilor profesionale, atât datorită look-ului mai serios dar și fișei sale tehnice, o să vă arăt mai întâi rezultatele testelor de productivitate, realizate cu PcMark 8.

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, mai jos.

După cum se observă, din punct de vedere al productivității și creativității are destul de puțini rivali adevărați. Cel puțin la nivel de teste.

De asemenea, aplicația de randare grafică 3D pentru arhitectură Lumion îl consideră un partener de nădejde, dacă se crește cuantumul memoriei RAM la 32GB.

Testele cu aplicația de randare grafică LuxMark, mai jos.

Test CPU+GPU
Test GPU

După cum se observă, se poate descurca fără probleme și la astfel de aplicații profesionale.

Am făcut și câteva teste de grafică cu aplicația 3DMark de la Futuremark. Rezultatele, în continuare.

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme PC testate în perioada recentă, în continuare.

Consider că acest laptop G14 are performanțele grafice normale clasei din care face parte acceleratorul Nvidia RTX 2060.

Concluzii despre ASUS ROG Zephyrus G14

Pro

 • Design modern, construcție de calitate, robustă, formă compactă
 • Configurație performantă, bună pentru un areal larg de activități
 • Ecran de calitate, care se vede foarte bine, cu o rată de refresh de 120Hz
 • Sistem audio foarte bun pentru un laptop atât de compact
 • Tastatură cu iluminare de fundal și touchpad care răspunde foarte bine la comenzile tactile
 • Autonomie de invidiat pentru un laptop atât de performant

Contra

 • Sistemul de răcire este destul de gălăgios, când este solicitat din punct de vedere hardware
 • Nu are cameră web și nici slot pentru carduri SD
 • Nu vine cu sistem de operare preinstalat

Ca o concluzie de final, acest ASUS ROG Zephyrus G14 a fost o reală surpriză, din mai toate punctele de vedere.

Este un laptop performant cu o formă chiar compactă, util pentru o mulțime de activități profesionale, chiar și pentru gaming și divertisment multimedia. În plus, are o autonomie de invidiat, un look modern, un ecran cu o rată de refresh de 120Hz și un sistem audio de top, dacă îl raportăm la forma sa compactă.

Un laptop compact și performant care se poate dovedi o unealtă de nădejde pentru cei care vor să-și desfășoare activitățile profesionale dar și pe cele pentru divertisment și relaxare de oriunde s-ar afla, la serviciu sau acasă, în izolare și distanțare socială.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *