Review HP Zbook 15 G6 – Workstation portabil pentru aplicații profesionale

Sistemele PC tip workstation sunt preferate în special în zonele profesionale, atât datorită performanțelor de care dau dovadă precum și datorită calității lor constructive și, de ce nu, a fiabilității în funcționare.

Nu de alta, dar am văzut cum se comportă în timp sistemele workstation de la HP față de altele, asamblate de firme no-name sau prin cine știe ce garaje. Multe dintre astfel de sisteme workstation sunt în continuare funcționale, chiar dacă sunt depășite din punct de vedere al performanțelor.

La fel, sistemele portabile tip workstation sunt dedicate profesioniștilor care trebuie să-și desfășoare activitățile de oriunde s-ar afla, la birou, pe șantier, într-o unitate de producție industrială etc.

Iar majoritatea acestor sisteme workstation, portabile sau desktop, sunt echipate cu plăci grafice Nvidia Quadro sau Radeon Pro/FirePro, special gândite pentru aplicații de editare și randare grafică, CAD, GIS, practic pentru cele utilizate în proiectare, inginerie, arhitectură, creare de conținut digital…

… ce să mai, echipamente pentru oamenii serioși, care prestează treburi serioase.

Iar unul dintre aceste sisteme workstation portabile de nouă generație este modelul HP Zbook 15 G6, echipat cu placa grafică entry-level Nvidia Quadro T1000.

Specificațiile acestui sistem HP Zbook 15 G6 sunt următoarele

 • Ecran – IPS 15.6 inchi cu o rezoluție 1920×1080 pixeli și finisaj anti-reflexie
 • Procesor – Intel Core i7-9750H cu 6 nuclee și 12 fire de execuție, tactat la 2.6GHZ, Turbo până la 4.5GHz
 • Sistem Grafic – Intel UHD 630 + Nvidia Quadro T1000 cu 4GB GDDR5
 • Memorie RAM – 16GB PC4-21300 DDR4
 • Stocare – SSD M.2 Samsung de 500GB + HDD Seagate de 1TB la 7200 rot/min
 • Rețea – Ethernet Gigabit, WiFi AX200, Bluetooth
 • Conectică – 3x USB 3, 2x USB-C, 1x HDMI, 1x RJ45, 1x audio, 1x slotSD, 1x slot SmartCard
 • Baterie – 90Wh
 • Dimensiuni – 376 x 264 x 25.4 mm
 • Greutate – 2.6Kg
 • Sistem de operare – Windows 10 pe 64 de biți
 • Altele – Webcam HD 720p, tastatură cu iluminare, senzor de amprentă

De remarcat că poate fi găsit într-o multitudine de configurații, pentru toate bugetele – cu procesoare de la Intel Core i5, la Corei i9 și până la Intel Xeon, cu plăci grafice Nvidia Quadro T1000 și până la Nvidia Quadro RTX 3000, diverse soluții de stocare, accesorii etc.

Aspectul său exterior este unul clasic HP, serios, pragmatic, cu un design în linii simple, gândit în special pentru angajații unei companii. Clar, construcție robustă, cu o carcasă din aliaj de magneziu, făcută pentru o utilizare intensă în cele mai diverse condiții.

Pe de altă parte, față de modele ale concurenței, HP Zbook 15 G6 este un echipament portabil destul de voluminos, cu o grosime de 25.4mm și o greutate de 2.6Kg, astfel că va fi destul de dificil de transportat între diverse locații.

Singurul motiv pentru care aș trece cu vederea aparenta sa corpolență este posibilitatea unui upgrade adevărat, cu încă un SSD M.2 și alte două module de memorie RAM, de altfel cum nu am mai văzut la echipamente portabile mai subțirele.

La nivel de conectică însă stă chiar foarte bine –

… pe muchia stângă sunt prezente un port RJ-45, un altul USB 3.1 Gen 1, un altul 1 USB 3.1 Gen 1 (cu încărcare) plus un slot SD…

… iar pe cea dreaptă sunt prezente conectorul de alimentare, un port USB 3.1 Gen 1, un altul HDMI 2.0b, cel audio, două porturi USB Tip-C (cu Thunderbolt 3 și suport DisplayPort 1.4, USB 3.1 Gen 2) precum și un slot pentru SmartCard.

Un pur-sânge profesional, cu facilități și accesorii pentru utilizatorii din companii – cum ar fi HP Privacy Camera, care acoperă fizic camera web când nu este utilizată, cu HP Collaboration Keyboard care permite ajustarea rapidă a volumului precum și intrarea/ieșirea dintr-un videocall…

…precum și cu tot felul de facilități de securitate – senzor de amprentă, TPM, slot pentru SmartCard-uri etc.

Și, ca orice laptop care se respectă, construcția sa permite accesarea facilă a componentelor interne pentru upgrade. Tocmai de aceea sunt atât de apreciate aceste tipuri de laptopuri de către IT-iștii din companii, pentru că nu trebuie să desfaci o tonă de șuruburi pentru a schimba un hard disk sau pentru un upgrade cu vreo memorie RAM.

După cum se observă, mai are un slot suplimentar pentru încă un SSD, dar și două sloturi pentru memorie RAM. Ceea ce este de apreciat, într-adevăr.

Ecranul de 15.6 inchi cu rezoluție 1920×1080 pixeli se bazează pe o matrice Led marca LG Philips, nu neapărat cea mai calitativă, nici cea mai luminoasă. Se vede destul de ok, imaginile sunt clare și vibrante, dar pentru anumite domenii de activitate profesionale ar fi fost nevoie de un ecran mai calitativ, cu un contrast mai bun și o paletă coloristică cu o acoperire mai largă.

Mă rog, imaginea poate fi extinsă fără probleme pe monitoare mai performante din acest punct de vedere.

Tastatura este una tipică laptopurilor HP de business, cu o cursă a tastelor extrem de confortabilă, favorizând cu siguranță redactarea într-un ritm rapid. Are bloc numeric dar și iluminare de fundal, astfel că poate fi utilizată și în condiții de iluminare ambientală slabă.

Touchpad-ul este generos și răspunde excelent comenzilor tactile, astfel că un mouse este necesar doar în aplicațiile inginerești și de proiectare, nu și în cele uzuale.

Nu lipsește și point-track-ul din tastatură pentru controlul cursorului pe ecran, în caz că sunt utilizatori care îl preferă. Nu sunt unul dintre ei.

Sistemul audio cu speakere Bang&Olufsen este cu adevărat unul de calitate, capabil să redea un sunet echilibrat, puternic și clar, fără distorsiuni.

Din punct de vedere al performanțelor oferă ce promite fișa sa tehnică, una mai degrabă de nivel mediu în această lume a stațiilor de lucru portabile. Dacă procesorul este unul spre topul ierarhiei Intel, placa sa grafică Nvidia Quadro T1000 este mai degrabă entry-level, astfel că performanțele generale ale acestui laptop profesional sunt de nivel mediu.

Clar, Nvidia Quadro T1000 este o placă grafică certificată și optimizată pentru aplicații CAD/CAM/CAE, oferind în acest fel suport optim pentru aplicații de la Autodesk, Adobe, SolidWorks, Catia, Lumion, 3DMax etc. După cum mai spuneam în genul de aplicații utilizate cu precădere de către ingineri, graficieni, videografi,  arhitecți etc.

Când este solicitat puternic la nivel din punct de vedere harware își fac simțită prezența ventilatoarele sistemului de răcire, devine un pic cam gălăgios. La cât de voluminos este, mă așteptam să fie mai silențios. De asemenea, se încinge destul de tare la baza ecranului, adică în locul prin care este evacuat aerul cald.

În aplicații uzuale, de navigare pe internet, comunicare, editare office, în clienți ERP sau CRM, ba chiar și în cele pentru administrare baze de date și programare se descurcă fără să crâcnească. De asemenea, permite accesarea conținutului multimedia la rezoluție 4K precum și prelucrarea fișierelor video la nivel profesional în 1080p.

De apreciat și soluția de stocare integrată, cu un SSD Samsung de 500 GB pentru sistemul de operare și aplicații, plus un hard disk de 1TB pentru salvarea documentelor și fișierelor de lucru. Si, dupa cum se observa, SSD-ul Samsung este unul chiar performant.

Și, din câte am constatat, stă foarte bine și la capitolul autonomie. Acumulatorul de 90Wh este capabil de aproape 8 ore de autonomie, când laptopul este utilizat pentru sarcini office, cu conexiune la internet și luminozitatea ecranului la 70% din valoarea maximă. Normal, folosit intens, la randare și prelucrare grafică, autonomia scade spre 3 ore.

Teste de performanță cu HP Zbook 15 G6

L-am testat în primul rând cu PcMark 8 pentru a vedea cum stă în aplicațiile de productivitate și de creativitate.

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme testate recent, în continuare.

După cum se observă, performanțele sale îl recomandă pentru aplicații de productivitate și creativitate, nefiind deloc mai prejos față de echipamente ale concurenței.

Testele 3DMark în continuare.

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme testate de noi, mai jos.

După cum se observă, din punct de vedere grafic are rezultate comparabile cu ale sistemelor PC/laptop entry-level.

În Luxmark a obținut următoarele rezultate.

După cum se observă, conform Luxmark este cu mult mai performant față de alte sisteme workstation de acum 2-3 ani. Dar sub sisteme echipate cu plăci grafice Nvidia Quadro RTX 5000, Nvidia RTX 2060 sau chiar Nvidia GeForce 1070.

Lumion, aplicația de arhitectură, consideră această configurație la un nivel minim, ceea ce nu este tocmai rău.

Concluzii

Pro

 • Construcție solidă, de calitate
 • Configurație destul de performantă, cu un comportament optim
 • Conectică variată, are și slot pentru carduri SD
 • Tastatură de calitate, cu iluminare de fundal și bloc numeric
 • Camera web poate fi acoperită fizic
 • Sistem audio de calitate
 • Autonomie de utilizare chiar ok
 • Permite upgrade facil și are sloturi de extensie suplimentare (unul pentru SSD și alte două pentru memoria RAM)

Contra

 • Devine gălăgios când este solicitat la maxim din punct de vedere hardware
 • Ecranul putea fi mai de calitate și mai luminos
 • Mai greu și mai gros decât alte sisteme workstation portabile

HP Zbook 15 G6, chiar și în această configurație de nivel mediu, este un adevărat reprezentant al acestei clase de laptopuri workstation profesionale, cu o mulțime de atuuri necesare activităților dintr-o companie.

În aceată configurație, HP Zbook 15 G6 costă aproximativ 10.000 de Lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *