Review ASUS ExpertBook P2 P2451FA – Laptop pentru munca de acasă (Work from Home)

Trăim vremuri interesante din punct de vedere al desfășurării activităților profesionale și de business, cum nu am mai experimentat până acum. Voit sau nevoit, unii dintre noi trebuie să-și desfășoare cât se poate de eficient activitățile de serviciu și din confortul sau disconfortul propriului cămin.

O mulțime de companii și-au trimis angajații să lucreze de acasă, pentru protejarea atât a sănătății lor cât și a continuității business-urilor în care activează.

Acolo unde este nevoie se lucrează în schimburi, o zi da, una nu, sau în ture săptămânale, după specificul fiecărei companii în parte. Așa că necesitatea unui laptop ușor de transportat și cu performanțele necesare este una stringentă pentru orice angajat al unei companii sau, de ce nu, pentru orice profesor care trebuie să susțină orele online, precum și pentru orice elev sau student care trebuie să participe la acestea.

Pentru că de această muncă de acasă, telemuncă cum îi spune la noi, Work from Home la nivel internațional, nu vom scăpa atât de curând. Așa că pentru desfășurarea activităților uzuale în condiții optime este nevoie de echipamente pe măsură, care să funcționeze fără reproș.

Iar un model care poate susține din plin astfel de activități tipice office, de teleconferință și de studiu este cu siguranță acest model ASUS ExpertBook P2 P2451F, dotat cu generația a 10-a de procesoare Intel. După cum mi-a dovedit-o în această perioadă petrecută și în izolare, muncind de acasă.

Practic, configurația modelului ASUS ExpertBook P2451FA avută la dispoziție de mine este următoarea

 • Ecran – de 14 inchi cu rezoluție full HD 1920×1080 pixeli, finisare mată, 200 nits
 • Procesor – Intel Core i5-10210U tactat la 1.6GHz, cu 4 nuclee și 8 fire de execuție, Boost până la 4.2GHz
 • Sistem grafic – Intel UHD Graphics
 • Memorie RAM – 12GB DDR4 (1x 4GB + 1x 8GB)
 • Stocare – SSD Samsung de 256GB + HDD Toshiba de 1TB
 • Conectică – 1x audio jack, 1x USB 3.2 Tip-C cu display și power delivery, 2x USB 3.2 (Gen 1) Tip-A, 1x USB 2.0, 1x RJ45, 1x HDMI, 1x microSD
 • Rețea – Ethernet Gigabit, Wi-Fi Intel AC9560, Bluetooth
 • Dimensiuni – 32.53 x 23.29 x 1.99 cm
 • Greutate – 1.5Kg
 • Baterie – 48Wh, Li-Polimer cu 3 celule
 • Sistem de operare – Windows 10 Pro pe 64 de biți
 • Altele – cameră web 720p, senzor de amprentă

De menționat că vor fi disponibile multiple configurații, chiar și cu procesor Intel Core i7, cu stocare pe SSD de până la 1TB, până la 32GB memorie RAM, plus unele cu placă grafică Nvida MX110 suplimentară.

Toate detaliile sunt disponibile pe site-ul oficial ASUS.

Din punct de vedere al aspectului exterior impresionează doar prin simplitatea construcției, fiind prezentat într-o carcasă vopsită în culoarea neagră, cu linii simple, fără elemente estetice care să-l scoată cumva în evidență.

Business look, clasic, cu un capac și corpul cu tastatură din aliaj de aluminiu, baza fiind realizată din plastic.

Consider că este o construcție practică, care poate fi pe gustul majorității utilizatorilor, tocmai din cauza design-ului simplu.

În plus, este un echipament destul de ușor, cu o greutate de numai 1.5Kg, astfel că poate fi transportat destul de facil. Prin definiție îl putem încadra la capitolul ultraportabile.

Pare și destul de rezistent, construit pentru o utilizare intensă, zi de zi. ASUS chiar afirmă că întrunește ceva standarde militare de rezistență și fiabilitate. De exemplu, la interior placa de bază este protejată de o structură specială din oțel iar hard disk-ul este protejat cu un manșon din plastic.

Cu toate că este un echipament destul de compact, are toată suita de conectori necesari unui utilizator de business, chiar și un port VGA, un accesoriu pe care îl consideram deja dispărut.

Pe muchia stângă sunt prezente conectorul de alimentare, cel RJ45, cel USB-C cu suport video și alimentare, un port HDMI și portul USB 2.0.

Pe muchia dreaptă sunt prezente conectorul VGA, două porturi USB 3.0, unul audio și slotul pentru carduri microSD.

De menționat că această cameră web poate fi acoperită când nu este utilizată, pentru protejarea intimității.

În caz că aveți nevoie de o astfel de caracteristică, menționez că sistemul balama al ecranului permite rotirea acestuia la 180 de grade. Personal nu văd o utilitate în acest lucru, dar sunt o mulțime de laptopuri de business care oferă această facilitate.

Ecranul de 14 inchi nu impresionează neapărat, are o rezoluție 1920×1080 pixeli și nu am de ce-l lăuda, nici la capitolul contrast, nici la cel al luminozității. Are finisare mată dar care afectează unghiurile de vizualizare.

Pe de altă parte, am avut la dispoziție un echipament de test, cu mult înaintea lansării oficiale, așa că s-ar putea ca în comerț să fie echipat cu ecran mult mai bun, IPS, cu o paletă coloristică mai frumoasă și o luminozitate mai bună.

Tastatura de tip chiclet favorizează redactarea rapidă, fiind un accesoriu de calitate. Însă nu are iluminare de fundal, astfel că va fi mai dificil de utilizat într-o încăpere slab luminată.

Touchpad-ul s-a comportat corespunzător în aplicațiile uzuale, răspunde foarte bine la comenzile tactile, nu am avut nevoie să apelez deloc la serviciile unui mouse.

De asemenea, are senzor de amprentă, util pentru acces rapid și securizat la interfața sistemului de operare și la aplicații.

De remarcat că permite upgrade destul de facil. După se îndepărtează șurubelele de rigoare.

Utilizatorii au acces la schimbarea hard disk-ului, a memoriei RAM dar și a unității SSD M.2. Sau, de ce nu, la curățarea ventilatorului de praf și scame.

Sistemul audio integrat nu excelează la capitolul calitate, ba din contră. Redă un sound înfundat și nici foarte puternic, se poate dovedi util într-o videoconferință mai degrabă, dacă este liniște în cameră.

Configurația cu procesor Intel Core i5-10210U și cei 12GB memorie RAM este una de nivel mediu, cu siguranță. O configurație destul de ok pentru munca de acasă în aplicații office, cliențe ERP-CRM, soluții web, internet, comunicare scrisă, pentru video-conferințe și call-uri, de ce nu, pentru informare și studiu, ba chiar și divertisment multimedia.

Este cu siguranță o configurație care poate fi de folos atât unui profesor pentru susținerea lecțiilor online dar și pentru cei de la capătul firului, elevii și studenții.

O configurație ce permite un comportament optim în genul de aplicații menționate mai sus, cel puțin eu nu am ce-i reproșa din acest punct de vedere. Clar, nu este un laptop de gaming, nu este gândit pentru genul ăsta de activități recreative. Însă la vizionarea de filme descărcate de pe internet sau pe netflix/hbogo/amazon se descurcă de minune, internetul să meargă corespunzător.

Am apreciat cum se cuvine și soluția de stocare integrată, cu SSD de 256GB dar și un hard disk de 1TB. Sistemul de operare și aplicații au un răspuns rapid dacă sunt stocate pe SSD, în timp ce documentele și fișierele de tot felul au la dispoziție un spațiu generos pe hard disk.

Autonomia de utilizare m-a entuziasmat chiar. ASUS ExperBook P2451FA este unul dintre acele laptopuri cu o autonomie de peste 9 ore, folosit la activități tipice de office, navigare și informare pe internet, comunicare, cu luminozitatea ecranului la 40% din valoare sa maximă.

La vizionarea filmelor pe Netflix de exemplu, cu redarea acestora prin HDMI pe televizor, autonomia este de până în 7 ore și 30 de minute.

Clar, un laptop modern, capabil de autonomie pentru o întreagă zi de utilizare.

Teste de performanță cu ASUS ExpertBook P2451F

Testele benchmark pentru productivitate și creativitate realizate cu PcMark 8, în continuare.

Acestea, comparate cu rezultatelor altor echipamente portabile asemănătoare…

După cum se observă, din punct de vedere al productivității și creativității este unul dintre cele mai performante ultraportabile la ora actuală. Rezultatele sale fiind ușor depășite de echipamentele cu o placă grafică suplimentară, gen Nvidia MX110 sau MX250.

Concluzii despre ASUS ExpertBook P2451F

Pro

 • Fișă tehnic destul de performantă, optimă pentru activități office, conferințe online și studiu
 • Soluție de stocare rapidă și generoasă, cu SSD și hard disk
 • Are o formă compactă și poate fi transportat facil
 • Camera web poate fi acoperită pentru protejarea intimității
 • Autonomie foarte bună, de peste 9 ore (cu Wi-Fi activ)
 • Permite upgrade facil

Contra

 • Tastatura nu are iluminare de fundal (există și modele cu tastatură iluminată)
 • Nu are slot SD (dar are unul microSD)
 • Sistemul audio putea fi mai de calitate

Sincer să fiu, acest ASUS ExpertBook P2451F îmi aduce aminte de un alt model de laptop ASUS, lansat acum exact 10 ani – despre ASUS U36 este vorba. Un laptop care mi-a plăcut foarte tare în acele vremuri, pentru că era destul de performant dar și pentru că avea un preț bun.

Aceeași impresie mi-a lăsat-o și acest nou lansat ExpertBook, în primul rând datorită capacităților sale native, fiind un echipament portabil capabil să ofere tot ceea ce are nevoie un utilizator obișnuit, nevoit să lucreze de acasă sau de oriunde s-ar afla.

Deși este un echipament destul de ușor și de compact, ASUS ExpertBook P2451FA are o fișă tehnică destul de performantă, utilă pentru orice activitate de business, educativă sau pentru studiu, o soluție de stocare rapidă și generoasă, precum și o autonomie de utilizare de invidiat, pentru o portabilitate sporită.

Cum îmi place să spun, o adevărată unealtă de business, pentru utilizatorul modern din orice areal de activitate, de oricare parte a baricadei.

===========================================================

Încă nu am un preț pentru acest laptop dar voi reveni cu siguranță când va fi disponibil pe piață la noi, cam la final de iunie am înțeles.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *