Laptopuri bune pentru munca de acasă sau pentru educație online
Situația actuală a impus noi reguli și restricții pe piața forței de muncă dar și în cea a educației. Multe companii și business-uri, încă funcționale, și-au trimis angajații să lucreze de acasă iar școlile și universitățile s-au închis, astfel că procesul educațional s-a mutat în principal în online.
Iar ca totul să funcționeze corespunzător, de la programele office, la navigarea pe internet, clienții de e-mail, clienți ERP sau CRM și până la videoconferințe în zoom/webex/skype este nevoie de un echipament portabil destul de performant, cu ajutorul căruia toate aplicațiile să funcționeze în parametri optimi.
Care ar fi caracteristicile necesare unui laptop bun pentru munca de acasă sau pentru educație online din punctul meu de vedere?
- Să aibă o formă cât mai compactă, pentru a fi transportat facil ulterior, după ce se termină starea de urgență. De la muncă sau de la școală, acasă, precum și în sens invers. Sunt destule echipamente compacte acum, chiar și cu ecran de 15.6 inchi care cântăresc până în 2Kg.
- Să aibă un ecran cu o diagonală de minim 14 inchi și să ofere posibilitatea extinderii spațiului vizual pe monitoare mai mari, prin HDMI sau USB-C cu Display-Port.
- Să aibă minim un procesor Intel Core i3, deși eu recomand un Core i5, pentru ca totul să se miște așa cum trebuie. Luați seama și la echipamentele dotate cu noile procesoare AMD Ryzen, foarte capabile și ele.
- Un minim 8GB memorie RAM (fugiți de 4GB, nu mai sunt de ajuns), deși optim ar fi un 16GB, pentru că numai browserele de internet au tendința să ocupe o mare parte a acesteia, numai cu câteva tab-uri active.
- Stocare hibridă pe cât posibil. Sistemul de operare să funcționeze neapărat de pe un SSD. Este ok un SSD de minim 256GB (ideal un 512GB) dar dacă mai poate fi adăugat și un hard disk ulterior, ar fi perfect.
- Pentru activitățile de office și studiu nu consider că este necesară o placă grafică suplimentară, componentă care ar crește oarecum prețul unui astfel de portabil. Însă este de menționat faptul că există modele care au integrate plăci grafice suplimentare din zona entry-level, cum ar fi o Nvidia MX110 sau MX250, care sporesc ușor performanțele laptopului.
- Din punct de vedere al autonomiei de utilizare nu ar trebui să vă mai faceți griji, pentru că majoritatea echipamentelor portabile de nouă generație sunt capabile să funcționeze cel puțin 6 ore fără alimentare, unele chiar mai mult timp.
- Neapărat să aibă și cameră web, utilă pentru videoconferințe atât în interes de serviciu cât și pentru educație.
- Iar ceva conectică USB-A și USB-C, cel puțin vreo trei porturi, este neapărat necesară (pentru conectare mouse și alte accesorii externe)
Normal, fiecare face propria alegere, în funcție de bugetul personal sau al companiei și unității de învățământ în care activează. Însă personal cred că mai bine investim suplimentar într-un echipament de calitate, pentru plusul de performanță și de fiabilitate, dar și pentru a fi utilizat o perioadă mai îndelungată.
Ce modele de laptopuri bune pentru munca de acasă și educație online recomand?
Iar dacă ar fi să vă sugerez câteva modele, aș începe în primul rând cu cele pe care le-am utilizat, despre care știu cu exactitate cum se comportă și de ce sunt capabile.

Primul ar fi modelul Lenovo Ideapad S540-14IML, un ultraportabil cu ecran de 14 inchi, construcție de calitate și performanțele necesare. Îl utilizez zilnic și sunt chiar mulțumit de comportamentul său.
Review aici.

Urmează modelul ASUS ExpertBook P2451F, care va fi pe piață luna următoare și despre care cred că se va bucura de un real succes. Pentru că are toate calitățile necesare muncii de birou și procesului online de educație.
Review aici.

Nu uit de modelul HP Probook 440 G7, testat cel mai recent. Și el cu o configurație și performanțe de ajuns pentru un comportament foarte bun în aplicații office, de informare, comunicare și studiu.
Review aici.
Revin și cu alte modele ce-mi vor atrage atenția, cât de curând.