Smartphone-urile de nivel mediu sunt o opțiune tot mai viabilă la ora actuală

Smartphone-ul este cel mai utilizat device electronic la ora actuală, de care nu ne mai putem lipsi în ritualul zilnic, atât în scopuri personale dar și pentru cele profesionale, de business.

Nu îi mai fac apologia, știm foarte bine cu toții ce poate face și la ce ne folosește. Clar este că ne-a acaparat aproape în totalitate ritualul cotidian, pe care nu-l mai putem închipui fără prezența unui astfel de gadget în permanență la purtător.

Așa că, piața aferentă este una mult mai mare față de cea a industriei pc-urilor, pe creștere de ani buni încoace.

Însă actuala situație pandemică se pare că a suprimat cererea de smartphone-uri și tablete noi, după cum ne-au arătat rapoartele IDC, piața smartphone-urilor cu 11.7% iar cea tabletelor cu peste 18%.

Și toți ananliștii și specialiștii industriei sunt de acord că mai mulți factori au influențat acest declin important, raportat de la an la an.

Cum ar fi oprirea proceselor de producție din China precum și întârzierile inerente din lanțurile de distribuție. După cum am constatat-o și eu pe pielea mea, livrările internaționale și naționale se efectuează mult mai greu în această perioadă, așa că sunt sigur că probleme cu mult mai importante o au marile companii de transport, maritime, aeriene etc.

Un alt factor la fel de important este și cel economic, o bună parte a populației și a companiilor nefiind dispusă să mai facă achiziții non-necesare, cum ar fi smartphone-uri scumpe, mașini, electronice etc.

Mulți oameni au rămas fără locuri de muncă, chiar și în cele mai puternice economii, altora li s-au redus salariile, multe industrii și companii de servicii sunt pe avarie, în pragul falimentului, pe marginea prăpastiei…

… așa că, de orice parte a baricadei ar fi, angajat sau acționar, sărac sau bogat, achizițiile non-necesare traiului, implicit continuității funcționale a unui business, au fost amânate dacă nu tăiate până când situația economică se va redresa și totul va reveni la normal.

Clar, se fac reduceri de cheltuieli pe măsura pierderilor locurilor de muncă și a activităților de business. Iar scăderea economică globală, pe care cu toții o intuim (și pe care sperăm că nu va fi atât de drastică), va împiedica o bună parte a consumatorilor, de orice gen ar fi ei, să investească sume importante în astfel de achiziții.

Mai mult, cred că se va “trage” la maxim de orice gen de dispozitiv, fie că este smartphone, laptop, tabletă etc, până când reparația sa va fi inutilă sau nu va merita costul. Chiar mă aștept ca service-urile de electronice să fie tot mai căutate în perioada următoare.

Iar la nevoie, achiziția se va conforma raportului optim calitate/preț. Rațiunea înaintea dorinței, a inimii. Degeaba îți dorești cel mai cel smartphone, top of the top, dacă orizontul economic nu este deloc roz și alte rate cu buletinul parcă n-ai mai face.

Așa că, din punct de vedere al pieței de smartphone-uri, mă aștept să scadă cererea pentru modelele scumpe, așa zise premium, cu prețuri care oricum o luaseră razna din punctul meu de vedere.

Și cei mai importanți producători de smartphone-uri au intuit deja această situație. De asemenea, am impresia că mulți dintre producătorii mici, cu o cotă de piață insignifiantă, se vor reține în a lansa acum modele noi, pentru că cererea pentru produsele mărcilor lor va fi aproape inexistentă.

Și granzii, top of the top, au probleme, poate chiar mai serioase. Dar încearcă să se readapteze situației și să vină în întâmpinarea cererii cu produse la prețuri cu mult mai rezonabile, la pachet cu înțelegeri benefice prin intermediul operatorilor telecom. Totul pentru menținerea cotei de piață, implicit a vânzărilor, implicit a veniturilor.

De exemplu, Samsung pune acum mai mult accentul pe varietatea de modele ale seriei A, care vor putea fi cumpărate la prețuri rezonabile în special de la operatorii telecom.

La fel, Apple face push pe noul iPhone SE, cel mai ieftin nou model al său, iar Xiaomi este pe val mai mult ca niciodată cu telefoanele sale la prețuri indecent de atrăgătoare, raportate la cele ale concurenței coreene și americane.

Clar, în contextul economic actual smartphone-urile entry-level și în special cele de nivel mediu au devenit o opțiune mai mult decât viabilă. Nu aș pune accentul pe cele foarte ieftine, care ar da bătăi de cap oricărui utilizator, chiar și începătorilor.

Însă modelele de nivel mediu și-ar arătat cu adevărat potențialul încă de acum câțiva ani, după cum am constatat la acel moment.

În general sunt smartphone-uri cu o construcție de calitate, ecran ok și performanțe chiar bune, în configurații care acum vreo doi-trei ani puteau fi încadrate fără tăgadă în zona modelelor de top. Clar, din acest punct de vedere, tehnologia avansează.

Au procesoare cu șase sau opt nuclee, minim 4GB memorie RAM, capacitate de stocare internă chiar și de 128GB, carcasă din metal și sticlă, senzor de amprentă pentru securizare, unele dispun și de tehnologie 5G… Ca să nu mai spun că stau în general mai bine la capitolul autonomie.

Și nu puține sunt modelele care se comportă chiar decent la nivel foto-video, din acest punct de vedere fiind capabile să mulțumească pe majoritatea utilizatorilor. Au mai multe camere, deși nu cei mai performanți senzori din industrie. Dar, cum am menționat și mai devreme, la nivel foto-video au un comportament ce acum câțiva ani se încadra la nivel de top.

Pe scurt, sunt destul de performante și au toate funcțiile necesare, plus un comportament optim în orice gen de aplicație, așa că sunt destul de bune pentru majoritatea.

Și sunt destule modele interesante la ora actuală, de la Samsung, Lenovo prin brandul Moto, Huawei sau Xiaomi. Multe dintre ele disponibile și în ofertele operatorilor de telefonie mobilă, la prețuri avantajoase.

==============================================================

Rămâne întrebarea – Smartphone-urile de nivel mediu, mid-range, sunt o opțiune tot mai viabilă la ora actuală?

Ce părere aveți, că pentru mine răspunsul este unul foarte clar.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *