Review ASUS Zenbook UM433IQ – Ultraportabil performant cu ecran de 14 inchi, procesor AMD Ryzen 7 4700U și placă grafică Nvidia MX350

Ultraportabilele ASUS Zenbook au făcut deja istorie în piața echipamentelor de gen, fiind de altfel unele dintre produsele de top ale integratorului taiwanez.

Am avut ocazia să folosesc mai toate modelele acestei serii, încă de când au fost lansate oficial (prin anul 2011 dacă nu mă înșel).

Însă este prima dată când am ocazia să folosesc un astfel de model dotat cu procesor AMD, așa că am fost extrem de curios să văd cum se comportă.

Mai ales pentru că procesoarele AMD Ryzen 7 4700U au fost anunțate în acest an, fiind special concepute pentru astfel de echipamente ultraportabile. Și care, din câte am mai citit pe internet, sunt tot mai apreciate de către publicul consumator, în primul rând datorită performanțelor multi-core.

Specificațiile modelului ASUS Zenbook UM433IQ pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele:

 • Ecran – IPS de 14 inchi, rezoluție 1920×1080 pixeli, finisare mată
 • Procesor – AMD Ryzen 7 4700U cu 8 nuclee, tactat la 2GHz, cu boost până la 4.1GHz
 • Sistem grafic – AMD Radeon + Nvidia MX 350 cu 2GB GDDR5 VRAM
 • Memorie RAM – 16GB DDR4
 • Stocare – SSD Samsung de 1TB
 • Rețea – Intel WiFi 6 AX200 802.11AX (2 x 2), Bluetooth 5.0
 • Conectică – 1x USB 2.0, 1x USB 3 Gen 2, 1x USB 3 Gen 2 Tip-C, 1x HDMI, 1x Audio, 1x cititor MicroSD
 • Dimensiuni – 319 x 199.5 x 16.9 ~18.2 mm
 • Greutate – 1.15Kg
 • Baterie – Li-Ion, cu 3 celule, 50Wh
 • Altele – Camera web 720p, bloc numeric încorporat în touchpad

Toate informațiile necesare sunt disponibile pe site-ul oficial ASUS.

Din punct de vedere al aspectului său exterior se integrează cu siguranță în peisajul seriei Zenbook, cu o carcasă metalică vopsită într-un argintiu de nuanță închisă, cu o construcție de cea mai bună calitate și finisaje fără cusur.

Finețe, eleganță clasică, din acest punct de vedere fiind un echipament ultraportabil ce poate fi pe placul unor categorii variate de utilizatori, chiar și celor din zonele de business.

Și chiar dacă are un ecran de 14 inchi, dimensiunile sale sunt extra-compacte, cu siguranță datorită și marginilor extrem de subțiri din jurul acestuia.

Aș compara dimensiunile sale exterioare cu ale ultraportabilelor cu ecran de 12 inchi de acum ani buni. Avansul tehnologic își spune cu adevărat cuvântul, echipamentele actuale fiind cu mult mai compacte dar și mai performante față de cele din anii trecuți.

ASUS Zenbook UM433IQ are o grosime maximă de 18mm și o greutate în jurul a 1.2Kg, astfel că poate fi transportat și manevrat chiar facil, atât de domni cât și de către doamne.

Și, pe cât de compact este, nu mi-a lăsat impresia de fragilitate, ba din contră, pare a fi un echipament sănătos, rezistent, construit pentru o utilizare intensă, zi de zi. Capac de metal, corp cu tastatură tot din metal, doar zona de contact cu biroul fiind construită din plastic. Producătorul afirmă că întrunește standarde de construcție MIL-STD-810G, pentru utilizarea sa în diverse condiții.

De remarcat că la acest model s-a reușit și integrarea unei camere web acolo unde trebuie să fie, pe rama superioară, deasupra ecranului.

Pe muchia stângă sunt prezente conectorul de alimentare, un port USB 3 Gen 2, unul HDMI, un altul USB-C 3.2 Gen 2.

Pe cea dreaptă sunt prezente cititorul de carduri microSD, un port USB 2.0 și conectorul jack audio.

Din punct de vedere al conectivității reproșez lipsa unui slot pentru carduri SD dar și faptul că portul USB-C nu are funcție Display-Port, pentru a conecta un monitor de nouă generație prin intermediul său.

Fiind un ultraportabil, adică un laptop destul de compact, nu prea permite upgrade…

… după cum se observă poate fi schimbat doar SSD-ul la nevoie. Eventual curățat ventilatorul de praful care se va strânge de-a lungul timpului acolo.

Tastatura chiclet este cu siguranță un accesoriu de calitate, cu taste ergonomic spațiate, astfel că permite redactarea într-un ritm rapid și o manieră confortabilă. De remarcat că are iluminare de fundal, astfel că poate fi utilizată și pe întuneric.

Touchpad-ul cu o suprafață mare, generoasă, răspunde corect și precis comenzilor tactile. De menționat că pe suprafața acestuia poate fi activat un bloc numeric virtual ce poate fi de mare folos anumitor categorii de utilizatori din gama de business.

Ecranul de 14 inchi se bazează pe o matrice IPS cu o rezoluție full HD 1920×1080 pixeli, capabilă să afișeze caractere text clare și imagini cu o paletă coloristică vribrantă, un contrast bun și unghiuri largi de vizualizare. Are finisare mată pentru a nu reflecta puternic sursele de lumină.

Sistemul audio încorporat nu epatează din punct de vedere al calității sound-ului redat, fiind mai degrabă util într-o teleconferință, nu și pentru audiții muzicale. Este capabil să redea un sound destul de puternic dar care poate fi strident la volum maxim, pentru că sunt reprezentate în special sunetele medii.

Din punct de vedere al comportamentului pot spune că mi-a depășit așteptările acest ASUS Zenbook UM433IQ. Are o fișă tehnică chiar performantă, cu acest procesor cu opt nuclee AMD Ryzen 7 4700U, placa grafică suplimentară Nvidia MX350, 16GB memorie RAM și un SSD rapid cu o capacitate de 1TB de la Samsung.

Un echipament ultraportabil ce permite acces optim în aplicații office, de navigare pe internet, de comunicare și teleconferințe, pentru studiu și educație online, ba chiar și pentru divertisment.

Și pe toată perioada de utilizare a funcționat impecabil, chiar nu am ce să-i reproșez. Iar placa grafică Nvidia MX350 cu 2GB VRAM poate fi de folos în anumite programe de prelucrare video-grafică, cel puțin la un nivel entry-level, pentru prelucrări minimale și vizualizare în condiții optime.

Mai mult, excelează și la capitolul autonomie, așa cum niciun ultraportabil cu procesor AMD a făcut-o până acum. Utilizat la sarcini office, navigare pe internet, prelucrări minimale de fotografii, bateria din dotare este capabilă să ofere o autonomie de până în 9 ore.

Iar la redarea unor filme de pe Netflix prin intermediul HDMI pe un televizor, bateria din dotare oferă o autonomie de aproape 7 ore. Fără internet, zic că puteți urmări o mulțime de filme cu ajutorul său în timpul unui zbor lung cu avionul.

Am apreciat și soluția de stocare integrată, un SSD Samsung cu o capacitate generoasă de 1TB și performanțe chiar ok, de ajuns pentru un comportment rapid al sistemului de operare și al aplicațiilor instalate.

Teste benchmark cu ASUS Zenbook UM433IQ

Fiind laptop util mai degrabă în aplicații de productivitate și creativitate, l-am tastat cu PcMark 8 de la Futuremark, rezultatele mai jos.

Acestea, comparate cu rezultatele obținute de echipamente similare, mai jos.

După cum se observă, rezultatele îl recomandă drept cel mai performant ultraportabil testat de către noi până acum.

Teste benchmark AMD Ryzen 7 4700U vs. Intel Core i7-10510U

Avem și o comparație cu rezultatele unor echipamente similare, dotate cu plăci grafice Nvidia MX 250 și procesoare Intel Core i5-10210U, Intel Core i7-10510U și Intel Core i5-8265U.

După cum se observă, combinația AMD Ryzen 7 4700U și placă grafică Nvidia MX 350 este cea câștigătoare.

Deși nu este un laptop de gaming, ci mai degrabă unul de productivitate, prezența plăcii grafice Nvidia MX 350 m-a determinat să fac și niște teste 3D Mark, pentru a-l putea compara cu echipamente ultraportabile similire, echipate cu plăci grafice Nvidia MX 250.

Rezultatele, comparate cu alte echipamente ultraportabile similiare, unul echipat cu procesor Intel Core i7-10510U, mai jos.

După cum se observă, ASUS Zenbook UM433IQ este ușor superior din punct de vedere al rezultatelor. Normal, nu se poate compara din punct de vedere grafic cu laptopuri dotate cu plăci de gaming sau pentru editare grafică. Însă este cu siguranță cel mai performant ultraportabil folosit de noi până acum, din acest punct de vedere.

Rezultatele Cinebench R20 arată ca mai jos.

Acestea comparate cu rezultatele obținute de un ultraportabil ASUS Vivobook S433 echipat cu procesor Intel Core i7-10510U și placă grafică Nvidia MX 205, mai jos.

După cum se observă, procesorul AMD Ryzen 7 4700U îl domină în ambele teste pe cel Intel Core i7-10510U.

Rezultatele cu Geekbench 5, mai jos.

Acestea comparate cu rezultatele obținute de un ultraportabil ASUS Vivobook S433 echipat cu procesor Intel Core i7-10510U și placă grafică Nvidia MX 205, mai jos.

După cum se observă, procesorul Intel Core i7 iese câștigător în testul single-core dar la cel multi-core este cu mult în urmă față de procesorul AMD.

Concluzii despre ASUS Zenbook UM433IQ

Pro

 • Construcție de calitate, formă compactă
 • Fișă tehnică performantă, utilă pentru sarcini office, divertisment multimedia dar și studiu
 • Tastatură confortabilă, cu iluminare, touchpad-ul are bloc numeric încorporat
 • Soluție de stocare rapidă și cu o capacitate generoasă
 • Autonomie foarte bună, pentru întreaga zi de utilizare

Contra

 • Nu are cititor de carduri SD
 • Sistemul audio integrat putea fi mai de calitate

ASUS Zenbook UM433IQ cu procesor AMD Ryzen 7 4700U și placă grafică Nvidia MX 350 este un ultraportabil adevărat, performant, bun pentru o suită largă de aplicații de office, informare, comunicare sau educație online. De asemenea, are o formă compactă, facilă la transport, dar și o autonomie de invidiat, pentru o întreagă zi de utilizare.

Practic este unul dintre cele mai performante ultraportabile testate de către noi în perioada recentă, cu toate aproape toate atuurile necesare pentru a fi de folos unui utilizator dinamic, nevoie să lucreze, să studieze sau să predea, să comunice de oriunde s-ar afla, la birou, de acasă sau plecat cine știe pe unde în interes de serviciu.

Please follow and like us:

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

2 thoughts on “Review ASUS Zenbook UM433IQ – Ultraportabil performant cu ecran de 14 inchi, procesor AMD Ryzen 7 4700U și placă grafică Nvidia MX350

 • May 18, 2020 at 5:23 pm
  Permalink

  Salut,
  Ai ceva info cand vor fi disponibile si in RO?

  Reply
  • May 18, 2020 at 5:25 pm
   Permalink

   inca nu, dar cum aflu o sa scriu.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *