Review HP Z4 G4 Workstation – Configurație performantă, pentru aplicații profesionale
Sistemele desktop sunt în continuare cele mai puternice PC-uri, componentele lor interne având performanțe net superioare comparativ cu ale laptopurilor, conform legilor fizicii de altfel.
Așa că, pentru comportament superior în sarcinile serioase dar și pentru gaming la superlativ, acestea sunt în continuare preferate de o anumită categorie a utilizatorilor, profesionali sau casnici. Dar și pentru multe alte avantaje în raport cu laptopurile.
Normal, în cadrul companiilor importante sunt utilizate în principal modele workstantion ale mărcilor importante din domeniu, cum ar fi HP. Un brand de renume pe piața de echipamente workstation, cu o ofertă bogată, în configurații diverse, pentru diferite nevoi și bugete.
Și despre care personal am o părere foarte bună în special la capitolul fiabilitate, fiind acele calculatoare pe care poți bizui ani buni că își vor face treaba pentru care au fost concepute.
Și cum am avut ocazia să instalez și să configurez software unul dintre noile modele HP Z4 G4 Workstation, chiar într-o configurație de top, m-am gândit să vă ofer un scurt review al său. Și mai ales să-l tratez cum se cuvine în testele de performanță.

Specificațiile sistemului HP Z4 G4 Workstation avut la dispoziție sunt următoarele:
- Placă de bază – HP81C5, chipset Intel X299 Kaby Lake (Sloturi: 1xPCI Express x2, 3xPCI Express x4, 1xPCI Express x8, 2xPCI Express x16)
- Procesor – Intel Core i9-9980XE cu 18 nuclee, 36 de fire de execuție, tactat la 3GHz, cu Turbo până la 4.4GHz
- Placă Grafică – Gigabyte Nvidia GeForce RTX 2080 Super 8GB VRAM GDDR6
- Memorie RAM – 64GB (Hynix 4x 64GB DDR4-2666 PC4-21300)
- Stocare – 5TB în total (1x SSD M.2 NVMe de 1TB + 2x SSD M.2 NVMe de 2TB)
- Rețea – Ethernet Gigabit
- Sistem de operare – Windows 10 Pro pe 64 de biți
- Altele – unitate optică dvdrw
În primul rând am apreciat construcția de calitate, de altfel un trademark pentru integratorul american. Carcasă solidă, rigidă, sănătoasă, mai grea decât cea a unui pc obișnuit. Dar parcă nu la fel de grea ca a sistemelor workstation HP de acum 10 ani, care te cocoșau la transport.

După cum eram obișnuit, la interior se pătrunde extrem de ușor, doar prin simpla tragere a unui mâner poziționat pe una dintre părțile laterale.
Iar la interior arată cam așa…



Placa video Gigabyte RTX 2080 Super…

Placa de extensie pentru SSD-uri M.2 HP Turbo Drive Dual Pro…


… peste care s-a suprapus un radiator destul de generos pentru o răcire eficientă…
Și sloturile de extensie PCI…

… 2x PCIe3 x16, 2x PCIe3 x4, 1x PCIe3 x8.

Spațiu interior destul de generos, ce permite upgrade ulterior cu alte plăci de extensie sau unități de stocare de 3.5 inchi.

Am apreciat de asemenea că pe panoul frontal există nu mai puțin de 4 conectori USB 3 (2x USB-A și 2x USB-C), conectorul pentru căști dar și un slot pentru carduri SD.
Și, după cum se observă, HP nu a renunțat încă la unitatea optică dvdrw.

Pe spate sunt prezente 5 porturi USB 3, un port ethernet gigabit, conectorii audio și… porturi PS2 pentru mouse și tastatură (pentru nostalgici). Normal, placa video Gigabyte RTX 2080 Super oferă destule posibilități de conectare la diversele ecrane/monitoare.

Am apreciat cum se cuvine și soluția de stocare aleasă de către colegii mei – cu nu mai puțin de 3 SSD-uri Samsung, unul conectat pe placa de bază, altele două pe o placă de extensie PCIe HP Turbo Drive Dual Pro.

Modelul de 1TB, pe care a fost instalat sistemul de operare și aplicații de grafică, a fost conectat direct pe placa de bază. Și oferă viteze de citire de până în 3568 MB/s și de scriere de peste 3000 MB/s.

Performanțele celor conectate prin placa de extensie PCIe sunt ușor inferioare, însă de ajuns pentru un transfer rapid al volumelor mari de date.
Cu siguranță o soluție de stocare aleasă special pentru manevrarea rapidă a volumelor mari de date, cum ar fi fișierele video în format 4K/8K și la bitrate-uri profesionale.

Teste de performanță cu HP Z4 G4 Workstation
Normal că am fost curios să vă de ce este în stare combinația de procesor Intel Core i9-9980XE cu 16 nuclee și 32 de fire de execuție, placa grafică Nvidia GeForce RTX 2080 Super și cei 64GB memorie RAM.
Primele teste le-am făcut în aplicația 3DMark de la Futuremark. Rezultatele, în continuare.
Acestea, comparate cu alte rezultate ale unor sisteme testate recent.

După cum se observă, din punct de vedere al rezultatelor 3DMark este un computer cu adevărat performant.
Este cu siguranță un echipament capabil să ducă fără să crâcnească greul în aplicații de creativitate. Testele PCMark 8, în continuare.
Acestea, într-un grafic comparativ cu rezultatele obținute de alte sisteme, mai jos.

După cum se observă, în testele de creativitate este depășit numai de către un sistem PC cu procesor AMD mai recent.
În Luxmark a obținut următoarele rezultate.


La Geekbench 5 stă în felul următor.


Grraficul comparativ, mai jos.

După cum se observă, cele 32 de fire de execuție își spun din plin cuvântul.
Testul Cinebench R20 are următoarele rezultate.



După cum se observă, cele 32 de fire de execuție ale procesorului Intel Core i9-9980XE sunt imbatabile.
Așa cum o arată și testele de performanță, acest HP Z4 G4 Workstation, în această configurație, este un echipament ce se poate dovedi util într-o suită largă de aplicații, pentru productivate și mai ales pentru creativitate. Bun pentru prelucrare și editare foto, video, grafică, CAD etc.
Desigur, poate face față cu succes și în jocuri cu o grafică complexă de nouă generație… Însă nu acesta este scopul său principal.

Concluzii despre HP Z4 G4 Workstation
Pro
- Configurație performantă, bună pentru orice gen de activitate profesională (dar și pentru divertisment)
- Posibilitate de upgrade atât pentru stocare cât și pentru alte componente/accesorii. Acces facil pentru upgrade.
- Pe panoul frontal există destule porturi conectoare, plus un slot pentru carduri SD
Contra
- Practic nu am ce-i reproșa acestui sistem PC
Sigur, în această configurație, modelul HP Z4 G4 Workstation face cu ochiul profesioniștilor din toate domeniile, fie că sunt ingineri, proiectanți, videografi, arhitecți etc.
Pentru că are tot ceea ce este necesar pentru un comportament optim în aplicații dedicate prelucrării grafice complexe, 3D, CAD, GIS, video, foto…
Un procesor puternic, o placă grafică de nouă generație, nu mai puțin de 64GB memorie RAM și o soluție de stocare la care unii încă visează, cu 5TB de SSD… Plus marca HP, recunoscută pentru fiabilitatea de care a dat dovadă până acum.
Am văzut pe site-ul HP că acum este disponibil și cu noua generație de procesoare Intel.
Ce monitor e acela? Ce model de la HP e? M-ar interesa unul cam la fel. Pare de ~23 inch.
o sa verific si te anunt…