Review ASUS ROG Strix SCAR 15 G532LWS – Laptop de gaming performant, echipat cu cele mai recente tehnologii

Laptopurile din seria ROG – Republic of Gamers de la ASUS au deja o notorietate bine conturată în arealul laptopurilor de gaming de la noi din țară și mai ales de pe mapamond.

Sunt echipamente performante, bune atât pentru divertisment, gaming dar, după cum am subliniat cu fiecare ocazie, au toate calitățile pentru a putea fi folosite și în activități de uz profesional.

Și la fiecare ediție, în fiecare an de la lansarea acestei serii și până acum, au fost modele ce au impresionat cu adevărat, din toate punctele de vedere. De exemplu, cel mai recent am fost impresionat cu adevărat de modelul ASUS ROG Zephyrus G14, un laptop de gaming performant dar cu dimensiuni extra-compacte.

Dar și noul ASUS ROG Strix Scar 15 G532LWS este un adevărat reprezentant al acestei serii, având din punctul meu de vedere toate atuurile necesare pentru a se dovedi util și plăcut de către pasionații de jocuri electronice și nu numai.

Mai exact, fișa tehnică a modelului ASUS ROG Strix SCAR 15 G532LWS testat de noi a fost următoarea:

 • Ecran – IPS de 15.6-inchi, Full HD (1920×1080 pixeli), rata de refresh de 300Hz, timp de răspuns de 3ms, 100% acoperire sRGB
 • Procesor – Intel Core i9-10980HK cu 8 nuclee și 16 fire de execuție, tactat la 2.4Ghz, Turbo până la 5.3GHz
 • Sistem Grafic – Intel UHD + Nvidia GeForce RTX 2070 Super 8GB GDDR6 VRAM
 • Memorie RAM – 32GB
 • Stocare – 2x SSD Intel RAID 0 cu o capacitate de 2TB
 • Rețea – Ethernet Gigabit, Wi-Fi Intel 6 AX201, Bluetooth
 • Conectică – 1x USB 3.2 Gen 2 Tip-C cu suport DisplayPort, 3x USB 3.2 Gen 1 Tip-A, 1x HDMI 2.0b, 1x 3.5mm Audio Jack, 1x RJ45 LAN
 • Baterie – 65Wh
 • Dimensiuni – 36 x 27.5 x 2.1~2.49cm
 • Greutate – 2.57Kg
 • Altele – Tastatură cu iluminare RGB, audio 2 x 4.2W

Toate detaliile importante sunt disponibile pe site-ul producătorului.

Cum arată ASUS ROG Strix SCAR 15 G532LWS

Din punct de vedere al aspectului său exterior inpresionează clar din punct de vedere coloristic, fiind luminat și para-luminat de zici că a venit Crăciunul în toiul verii. 😀 Candidează cu siguranță la premiul de cel mai colorat laptop de gaming.

Luminițe peste tot, din acest punct de vedere fiind cu siguranță pe placul celor tineri. Toate cu iluminare dinamică RGB, atât pe sigla ROG de pe capac, pe tastatură și, mai nou, la baza echipamentului…

… unde s-a montat o bandă cu luminițe RGB în jurul a trei muchii, mai puțin pe cea din spate.

Iar pe corpul principal a fost imprimat în culoarea gri logo-ul ROG – Republic of Gamers, cumva ca un camuflaj graffiti industrial.

Un design cu linii drepte, geometric, o construcție practică, cu influențe tehnologice și industriale, altfel decât la modelele anterioare de laptopuri ASUS ROG.

Parcă aș fi dorit să aibă o carcasă din metal, nu din plastic, cum este corpul cu tastatura. Nu zic, construcția și finisajele sunt de calitate, dar parcă altfel ar fi arătat cu o carcasă din metal, eventual una tratată împotriva reținerii urmelor de amprente și de grăsime sau a firelor de praf.

Dar aspectul său general va fi cu siguranță pe placul celor pentru care a fost în principal gândit – tinerilor sau celor pentru care gaming-ul este o activitate frecventă în ritualul zilnic.

Pe muchia stângă sunt prezente nu mai puțin de trei porturi USB-A și conectorul audio.

Pe cea dreaptă aveți la dispoziție doar conectoul Keystone II. Practic, un accesoriu special se conectează acolo pentru activarea modurilor de utilzare specifice (funcții, moduri de operare, acces la cloud etc).

Alți conectori sunt disponibili pe muchia din spate – ethernet gigabit, hdmi, usb-c și cel de alimentare.

Din punct de vedere al conectivității remarc lipsa unei camere web, sacrificată pentru margini mai subțiri în jurul ecranului, dar și a unui slot pentru carduri SD. Două accesorii care, din punctul meu de vedere, nu ar trebui să lipsească la un laptop.

Și, pentru un laptop atât de performant, este unul destul de compact, ce poate fi transportat fără un efort considerabil. Cântărește 2.57Kg, la care se adaugă totuși și încărcătorul de alimentare. În orice caz, vă mai aduceți aminte de laptopurile ROG cu o greutate de peste 4Kg?

Tastatura tip chiclet este comodă în utilizare, fiind un real suport pentru redactarea rapidă, într-o manieră confortabilă. De asemenea, răspunde excelent în sesiunile de gaming și are iluminare RGB, utilă mai ales pe întuneric.

Există butoane speciale pentru volum, dezactivarea/activarea microfonului, schimbarea modului de funcționare (Performance/Silent) și pentru pornirea aplicației Armoury Crate.

Touchpad-ul funcționează impecabil în aplicațiile uzuale, răspunde foarte bine la comenzile tactile. Are și un bloc numeric încorporat, care se activează prin apăsarea prelungită în colțul său dreapta-sus. Așa că, poate fi activat din greșeală, de multe ori.

Oricum, în sesiunile de gaming se va utiliza un mouse, touchpad-ul nefiind deloc de folos la astfel de activități.

Sistemul audio încorporat este capabil să redea un sound destul de puternic și de echilibrat, chiar mi-a plăcut cum se aude atât în sesiunile de gaming cât și la vizionarea unor filme.

Cum funcționează ASUS ROG Strix SCAR 15 G532LWS

Clar, fișa sa tehnică, cu procesor cu 8 nuclee Intel Core i9-10980HK, placă grafică Nvidia GeForce RTX 2070 Super, 32GB memorie RAM și stocare pe SSD de 2TB este una de ultimă oră, performantă și care garantează acces optim în orice gen de aplicație, pentru gaming, divertisment sau pentru activăți profesionale.

Normal, l-am pus la treabă în câteva jocuri mai noi – Doom 2020, For Honour și Destiny 2.

După cum se observă, ASUS ROG Strix SCAR 15 se comportă excelent în sesiunile de gaming.

Clar, în jocuri este foarte importantă și calitatea ecranului încorporat. Iar ASUS ROG Strix SCAR 15 G532LWS pune la dispoziția utilizatorilor unul foarte bun.

Cu o matrice IPS capabilă să afișeze imagini vibrante, un contrast foarte bun și unghiuri largi de vizualizare. Plus o rată de refresh de 300HZ, care garantează imagini dinamice fluide, fără sacadări sau întreruperi în timpului partidelo de gaming.

Mai mult, profesioniștii vor aprecia faptul că este capabil să acopere 100% din gama de culori sRGB.

Iar dacă acest ecran de 15.6 inchi nu oferă spațiul de vizualizare necesar (pentru graficieni, dtp-iști, videografi etc), acesta poate fi extins pe ecrane mai mari conectate prin intermediul porturilor HDMI și USB-C cu DisplayPort.

Din punct de vedere comportamental nu am ce-i reproșa acestui laptop de gaming, chiar consider că are tot ce trebuie pentru a mulțumi o gamă largă de utilizatori.

Soluția de stocare aleasă este atât performantă, cât și cu o capacitate generoasă, de 2TB. 2TB de SSD, clar nu-ți poți dori mai mult de la un laptop. Sistemul de operare și aplicațiile instalate răspund rapid și pe el pot fi descărate multe jocuri în același timp. Mai mult, pot fi depozitate importante colecții multimedia sau cu documentele de lucru necesare.

La fel de mult în experiența zilnică de utilizare pot fi de folos și tehnologiile performante de transfer al datelor. Și mă refer la transferul datelor prin intermediul rețelei lan gigabit sau al celei wi-fi 6 AX201, precum și prin al conectorilor USB de generație 3.2. Completate de această soluție raid cu SSD, transferul de date nu ar trebui să pună probleme acestui laptop.

Și, ca mai toate laptopurile performante, la capitolul autonomie nu stă tocmai strălucit, cel puțin nu în comparație cu un laptop de office. Dar nici foarte rău la astfel de activități, adică office și studiu.

De exemplu, folosit în regim office, cu internet activ și luminozitatea ecranului la 40% din valoarea maximă, plus sistemul de iluminare activ, are o autonomie de puțin peste 3 ore. În jocuri, normal, aceasta se va reduce drastic.

Dar, dacă se dezactivează iluminarea RGB, autonomia la activități office + internet se duce spre 4 ore și 30 de minute, ceea ce este destul de ok pentru un laptop cu o astfel de fișă tehnică.

Din punct de vedere al experienței de utilizare, am apreciat faptul că permite upgrade la nevoie.

După cum se observă, mai este liber încă un slot M.2 și memoria RAM poate fi schimbată, în caz ca este nevoie.

Atenție când îl deschideți cu cele două panglici conectate între placa de bază și banda RGB de iluminare.

Teste benchmark de performanță cu ASUS ROG Strix SCAR 15 G532LWS

Normal, prima dată i-am testat capacitățile grafice cu ajutorul aplicației benchmark 3D Mark de la Futuremark. Rezultatele, mai jos.

Acestea, comparate cu rezultatele obținute de alte sisteme testate recent.

După cum se observă, rezultatele sale sunt depășite doar de către un sistem desktop.

Au urmat testele de productivitate și creativitate realizate cu PcMark 8 de la Futuremark.

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme testate recente, într-un grafic mai jos.

După cum se observă, rezultatele sale sunt depășite tot de către cele ale sistemelor desktop. În rest, sunt peste cele ale laptopurilor performante testate recent.

Au urmat testele cu benchmark-ul de grafică LuxMark.

Rezultatele, comparate cu cele ale altor sisteme…

După cum se observă, în acest benchmark este cel mai performant echipament testat.

În Cinebench R20, procesorul Intel Core i7-10980HK stă în felul următor…

Rezultatele Cinebench R20 comparate cu cele ale modelului ASUS ProArt Studiobook 15 (Intel i7-9750H + Nvidia Quadro RTX 5000).

L-am testat și cu aplicația GeekBench 5 iar rezultatele au fost comparate cu ale laptopului profesional ASUS ProArt Studiobook 15 (Intel i7-9750H + Nvidia Quadro RTX 5000).

Clar, un astfel de laptop are toate atuurile de performanță necesare pentru a se face util și inginerilor, arhitecților, constructorilor, proiectanților, graficienilor etc. Nu doar pasionaționaților de jocuri electronice.

Să trecem pe Turbo!

Interesant că prin intermediul aplicației Armoury Crate pot fi alese și modurile de performanță necesare la funcționare. Așa că am fost curios să văd dacă rezultatele din teste sunt mai bune dacă este folosit acest mod, Turbo.

Rezultatele testelor, mai jos.

Acestea, comparate cu rezultatele obținute în aceleași teste, dar în modul Performance.

După cum se observă, rezultatele obținute sunt ușor superioare, dar nu cu mult.

Clar, nefiind un laptop profesional, cu componente gândite să funcționeze în regim maxim un timp îndelungat, nu aș utiliza acest mod Turbo în permanență, ci doar în anumite situații.

Mai ales că o dată cu activarea acestuia încep să se audă destul de bine și ventilatoarele sistemului de răcire, zgomotul de fundal al acestora fiind tot mai intens cu cât încărcarea hardware este mai pronunțată.

Concluzii despre ASUS ROG Strix SCAR 15 G532LWS

Pro

 • Fișă tehnică chiar performantă, bună pentru jocuri dar și în sarcini serioase, de randare grafică 3D, CAD etc
 • Soluție de stocare rapidă și cu o capacitate generoasă, de 2TB
 • Ecranul foarte bun, cu o rată de refresh de 300Hz
 • Este iluminat pe toate părțile, astfel că va fi pe placul publicului tânăr
 • Tastatură de calitate, cu iluminare RGB de fundal
 • Are bloc numeric integrat în touchpad
 • Permite upgrade la stocare, cu încă un SSD M.2 sau cu memorie RAM

Contra

 • Nu are cameră web și nici card SD
 • Este iluminat pe toate părțile, astfel că poate va fi evitat de către profesioniștii din companii, deși din punct de vedere hardware ar face față cu succes oricărei sarcini

ASUS ROG Strix SCAR 15 G532LWS este cu siguranță unul dintre cele mai performante laptopuri ale momentului, având tot ceea ce este necesar pentru a fi de folos unor game variate de utilizatori, de orice gen ar fi ei.

Pe lângă fișa sa hardware de top, plusează cu soluția de stocare pe SSD și cu o capacitate de 2TB, cu ecranul de 15.6 inchi cu o rată de refresh de 300Hz dar, trebuie să dăm Cezarului ce este al lui, și cu sistemului de iluminare RGB prezent pe aproape toate părțile.

Cu siguranță că are toate calitățile necesare pentru a fi considerat un adevărat desktop-replacement, de altfel unul ce poate fi transportat acolo unde are nevoie utilizatorul său.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *