Ceasuri inteligente cu senzori EKG de la ASUS, pentru monitorizarea ritmului cardiac

Sunt o mulțime de ceasuri inteligente disponibile comercial și care pot monitoriza tot felul de exerciții fizice împreună cu direcția de deplasare, însă toate sunt capabile să măsoare doar pulsul cardiac, nu și tensiunea arterială.

Producătorii ne amenință de câțiva ani cu ceasuri inteligente capabile să măsoare și tensiunea arterială dar se pare că nu este chiar atât de simplu dezvoltarea tehnologiilor capabile pentru așa ceva. Am văzut tot felul de prototipuri dar niciunul nu a fost disponibil comercial, cel puțin nu până acum.

Clar, din câte am observat sunt gadget-uri destul de așteptate de către cei care au probleme de sănătate cardiovasculare, acestea fiind mai la îndemână pentru monitorizarea permanentă a factorilor de risc.

Iată că a fost anunțată oficial disponibilitatea comercială a unor astfel de ceasuri inteligente, cu senzori EKG (Electrocardiogramă) și FPG (Fotopletismogramă) pentru calcularea timpului de tranzit al pulsului (PTT), precum și pentru monitorizarea ritmului cardiac, a somnul și a nivelul de activitate și stres pe parcursul zilei. Producătorul este ASUS iar aceste două ceasuri se numesc ASUS VivoWatch SP (1599 Lei) și ASUS VivoWatch BP (899 Lei).

ASUS VivoWatch SP are la dispoziție aplicația ASUS HealthConnect pentru telefon, permițându-le utilizatorilor să urmărească ritmul cardiac, exercițiile fizice, somnul, o varietate de alte categorii de sănătate dar și să monitorizeze și să înregistreze tensiunea arterială.

Astfel, utilizatorii au permanent la dispoziție informații despre presiunea sangvină, ritmul cardiac, exerciții fizice, nivelul de stres, calitatea somnului și ciclul menstrual în cazul femeilor. ASUS VivoWatch SP monitorizează datele de sănătate ale utilizatorului zi și noapte, pentru o imagine completă a sănătății cardiovasculare.

Informațiile culese despre exerciții și activitatea fizică includ numărul de pași, distanța parcursă, caloriile arse și durata exercițiilor. Variații mai mari ale frecvenței cardiace pot indica niveluri de stres mai mici și o sănătate mai bună.

ASUS HealthConnect include acum și urmărirea perioadelor de fertilitate , ce le permite femeilor să estimeze ferestrele de ovulație, să înregistreze simptomele și să descopere tiparele ciclului menstrual.

VivoWatch SP este capabil să detecteze ritmul cardiac aerob și oferă notificări vizuale și prin vibrații atunci când utilizatorii efectuează exerciții aerobice sănătoase sau când sunt extenuați. Un senzor GPS permite urmărirea antrenamentelor în aer liber cu o varietate de statistici de activitate, inclusiv viteza, distanța și durata. În plus, un altimetru le permite utilizatorilor să vadă altitudinea curentă și un grafic al altitudinii atunci când fac drumeții sau cățărări.

Pentru a-i ajuta pe utilizatori să își atingă obiectivele zilnice și să aibă un stil de viață mai sănătos, ASUS VivoWatch SP le permite acestora să vadă numărul de pași pe care îl fac și etajele pe care le urcă pe parcursul zilei și oferă memento-uri pentru a-i încuraja să se ridice și să facă mișcare în mod regulat.

Specificații ASUS VivoWatch SP (HC-A05)

Detalii despre senzori 
Senzori de sănătateElectrocardiogramă (ECG) x 2, Fotopletizmogramă (PPG) x 2
Senzori de activitatesenzor de gravitație, GPS, altimetru
Urmărirea sănătățiiTimpul de tranzit al pulsului, nivelul O2 al pulsului, ritmul cardiac, nivelul de stres, indicele de armonie corporală, calitatea somnului
Urmărirea activitățilorDurata antrenamentului, caloriile arse, viteza, pașii făcuți, scările urcate, altitudinea atinsă, rută pe hartă, ritmul antrenamentului
Bateria 
Capacitate200 mA
Autonomie10 zile (utilizare normală), 14 zile (în modul de economisire a energiei)
Metoda de încărcareClip de încărcare conectat prin USB
Caracteristici fizice
Dimensiunile ceasului53,5 x 46,5 x 14,2 mm
Greutate36 g (fără brățară), 62 g (cu brățara de silicon cu reglare scurtă)
Rezistența la apă5 ATM
Sistemul 
Sistemul de operareASUS Health
Viteza procesorului1.15 GHz
RAM1 GB
Ecran1.34″ capacitiv, puternic reflectorizant, LTPS TFT LCD, 320 x 300 pixeli, 262K culori, ecran mereu-pornit
Funcții pre-încărcateASUS HealthAI, mod antrenament, notificări mesaje, notificări apeluri, alarmă, cronometru, memento pentru medicamente, memento pentru mișcare, memento pentru ciclul menstrual, calibrarea presiunii sangvine
Interfață WirelessBluetooth 4.2
Metode de intrareinterfață tactilă, glisare în 4 direcții
Software 
AplicațieASUS HealthConnect
Platforme suportateAndroid 4.4 sau mai nou, iOS 11.0 sau mai nou
Software terțGoogle Health (suportat prin ASUS HealthConnect)
Accesorii 
ÎncărcareClip pentru încărcare, cablu micro USB
Brățăribrățări de silicon de 22 mm de nivel medical: brățară cu cataramă și brățară cu reglare lungă (conectată la ceas) și brățară cu reglare scurtă (în cutie)

Mai jos un scurt video comercial despre modelul ASUS VivoWatch BP.

Chiar sunt curios cât de precisă este măsurarea tensiunii arteriale la aceste ceasuri ASUS.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *