Vânzări tot mai slabe de camere foto în anul 2020

O situație destul de interesantă despre livrările de camere foto, cu obiective interschimbabile sau compacte, de anul trecut, versus 2018 și 2019.

Graficele, mai jos. Sursa CIPA, Asociația celor care activează în industria camerelor și a imaginii.

După cum se observă, dacă se vorbea o scădere a industriei încă de acum vreo 5 ani, în 2020 situația a fost și mai neagră. S-au comercializat mult mai puține camere foto, de orice gen.

Pe de o parte interesul pentru camere foto a scăzut drastic printre utilizatorii obișnuiți, amatori, locul compactelor fiind luat de către smartphone-uri, gadget-uri capabile de rezultate din ce în ce mai bune. Situația nu este una nouă, tocmai de aceea am văzut tot mai puține și mai puține modele lansate de camere foto compacte (săpuniere cum le spuneam).

Pe de alta, pandemia a redus drastic călătoriile și evenimentele de orice gen în 2020, astfel că nu s-au mai comercializat nici camerele foto cu obiective interschimbabile, căutate de către fotografii entuziaști și de către cei profesioniști.

De asemenea, pierderea locurilor de muncă și crizele economice din anumite țări au indus amânarea achizițiilor de gen printre cumpărătorii și utilizatorii de camere foto.

Clar, dacă laptopul a ieșit victorios din acest an pandemic, industria camerelor foto își linge rănile. Parcă am citit undeva că Nikon a și luat primele măsuri, renunțând la producția din Japonia. Iar Olympus a renunțat la producția camerelor foto, afacere vândută către un fond de investiții.

De altfel nu este de mirare, pentru că piața camerelor foto a căzut cu 40% numai în Japonia anul trecut

Vedem ce naiba o să se mai întâmple… Cred că iar o să se scumpească camerele foto…

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *