Review ASUS Zenbook Flip S UX371EA – Convertibil din noul val, compact și performant

Intel a anunțat noua generație de procesoare mobile Tiger Lake de generația a 11-a în luna septembrie (2020). Tot atunci anunța și Intel Evo, o etichetă standard creată în parteneriat cu principalii integratori de sisteme IT. Practic, atunci demara producția unor noi linii de echipamente portabile dezvoltate sub tutela Intel, capabile să ofere performanțe remarcabile și experiențe de lucru optime.

Mai pe scurt, Intel promitea echipamente portabile bune atât pentru aplicații office uzuale, cât și pentru altele mai consumatoare de resurse hardware, cum ar fi pentru dezvoltare, programare, chiar și soluții grafice sau gaming, datorită noilor plăci grafice Intel Iris Xe.

Și iată că, la final de an 2020 și început de 2021, am avut ocazia să folosesc un reprezentant al acestei noi clase de portabile hibrid Intel Evo, care nu mi-a dezamăgit deloc așteptările. Ba din contră, acest ASUS Zenbook Flip S UX371EA s-a dovedit a fi cel mai performant ultraportabil fără o placă grafică suplimentară utilizat de mine până acum.

Un convetibil din noul val, arătos, bine construit, compact și performant… atuuri forte pentru cei mai pretențioși utilizatori…

Configurația tehnică a modelului Asus Zenbook Flip S UX371EA pe care l-am avut la dispoziție este următoarea

 • Ecran – Oled de 13.3 inchi cu o rezoluție de 3840×2160 pixeli, tactil, finisaj lucios, matrice Samsung SDC4147
 • Procesor – Intel Core i7-1165G7 cu 4 nuclee și 8 fire de execuție, tactat la 2.8GHz, cu Turbo Boost până la 4.7GHz, Tiger Lake pe 10nm
 • Sistem Grafic – Intel Iris Xe Graphics
 • Memorie RAM – 16GB
 • Stocare – SSD M.2 PCIe , WDC cu o capacitate de 1TB
 • Rețea – Wi-Fi 6 AX201, Bluetooth 5.0, Adaptor ethernet inclus la pachet
 • Conectică – 1x USB-A 3.2, 2x USB-C 3.2 cu Thunderbolt 4, 1x HDMI
 • Baterie – 67 Wh, încărcător de 65W
 • Dimensiuni – 305 x 211 x 13.9 mm
 • Greutate – 1.22Kg
 • Sistem de operare – Windows 10 Pro pe 64 de biți
 • Altele – tastatură cu iluminare, cameră web HD, bloc numeric integrat în touchpad

ASUS Zenbook Flip S UX371EA este un ultraportabil 2-în-1 ce poate fi utilizat în mai multe moduri – laptop obișnuit, tabletă precum și cort, pentru prezentări sau vizionări. Un tip de echipament încă pe placul și nevoile anumitor categorii de utilizatori, care se vor folosi de capacitățile sale native atât când se află la birou, cât și în deplasare, la bordul unui transcontinental de exemplu…

Din punct de vedere al calității constructive nu i se poate reproșa nimic – corp din metal, capac din metal, muchii eloxate în nuanțe de crom, finisaje de cea mai bună calitate… Un look elegant, premium, chiar sofisticat aș adăuga, pretabil și celor mai pretențioși utilizatori, din mediile de afaceri și chiar din managementul companiilor.

Totul într-un corp compact, simplu și facil de manevrat și de transportat de către utilizatorul nevoit să aibă acces la documente și resursele companiei de oriunde s-ar afla. Are o greutate de numai 1.22Kg și o grosime de 14mm.

De asemenea, mi-a lăsat impresia unui echipament robust, construit pentru o utilizare intensă, zi de zi, ceas de ceas. Producătorul ne asigură că sistemul de balamale este certificat pentru 20.000 de cicluri de rotire completă a ecranului, pentru a-l transforma din laptop în tabletă și invers.

De remarcat că într-un corp atât de compact s-a reușit integrarea a nu mai puțin de 2 porturi USB-C cu tehnologie Thunderbolt, unul USB-A dar și a unuia HDMI. Astfel că spațiul vizual de lucru poate fi extins fără reținere pe încă 3 ecrane cu dimensiuni mai generoase. De asemenea, nu pot să nu remarc lipsa unui slot pentru carduri microSD sau SD dar și a unui conector pentru căști. Bineînțeles, aceste lipsuri pot fi suplimentate cu adaptoarele necesare.

De remarcat că pachetul comercial are și o husă de protecție la transport plus adaptoare pentru rețeaua ethernet și pentru căști.

Normal, în poziție normală de lucru, corpul se sprijină pe muchia ecranului, astfel că se creează un spațiu util pentru o ventilare mai eficientă. De remarcat totuși că în momentele de solicitare hardware mai intensă se face simțită prezența ventilatoarelor de răcire la nivel auditiv, fin, nu deranjant, dar sunt perceptibile.

Pentru utilizarea în mod tabletă și în special pentru activitățile creative există un sylus ASUS Pen 2.0 (SA201) ce poate fi achiziționat separat. Acesta suportă 4096 straturi de presiune, pentru un control absolut asupra detaliilor grafice. Se pare că bateria integrată în stylus ar avea o autonomie de până la 12 luni. Nu știu că ține chiar atât, nu pot verifica pentru că nu utilizez frecvent un astfel de accesoriu, îmi lipsesc calitățile necesare…

De asemenea, după cum am mai menționat, este un ecran tactil, ce poate fi utilizat cu un stylus pentru activități mai creative și mai de finețe, dar și cu degetul, în cazul răsfoirii unui document, a unei pagini de internet, la vizionarea unui material video, mă rog, la activități mai simple.

Tastatura este cam înghesuită la o primă vedere însă după câteva ore de utilizare te vei obișnui cu ea, cel puțin aceasta a fost experiența mea de utilizare. Tastele au o cursă confortabilă și după acea scurtă perioadă de acomodare vor facilita redactarea într-un ritm rapid. Și are iluminare de fundal, astfel că poate fi utilizată fără reținere și pe întuneric.

Touchpad-ul generos pentru un echipament portabil atât de compact și care se comportă excelent la comenzile tactile, astfel că nu induce neapărat nevoia unui mouse, cel puțin nu în aplicațiile uzuale. De remarcat că pe suprafața sa poate fi activat și un bloc numeric, util anumitor categorii profesionale și nu numai. Și nu este de neglijat faptul că în momentele în care este activat blocul numeric te poți folosi la fel de bine de funcția de touchpad.

Pe lângă configurația de excepție, ASUS Zenbok Flip S mai are un atuu forte – ecranul OLED de 13.3 inchi cu rezoluție 3840×2160 pixeli. Este certificat Pantone, acoperă 100% din gama de culori DCI-P3 (un standard al industriei de film și de televiziune) și se vede incredibil… Este capabil să redea imagini clare, cu o paletă coloristică vibrantă și un contrast excelent, fiind o adevărată plăcere să privești imaginile, elementele grafice dar și filmele pe un astfel de ecran…

Normal, un ecran lucios va reflecta cu generozitate sursele puternice de lumină…

Iar din punct de vedere al performanțelor sale tehnice, chiar că nu am ce-i reproșa, fiind unul dintre acele echipamente portabile capabile să ofere o experiență completă de lucru sau pentru divertisment multimedia. Modelul ASUS Zenbook Flip S testat a venit cu un procesor cu 4 nucle Intel Core i7-1165G7, cu o placă grafică Intel Iris Xe integrată, cu nu mai puțin de 16GB memorie RAM dar și o soluție de stocare M.2 SSD cu o capacitate de 1TB. Cam tot ceea ce trebuie unui utilizator de business actual, dinamic, care trebuie să-și poarte biroul și activitățile conexe oriunde s-ar duce.

Nu este de neglijat nici autonomia de utilizare, una destul de ok, ținând cont că ecranul OLED cu rezoluție 4K va consuma mai multă energie față de unul IPS cu rezoluție full HD. În sarcini office, cu navigare pe internet, comunicare etc, bateria din dotare este capabilă să ofere o autonomie în jurul a 6 ore, poate un pic mai mult. În orice caz, dacă se alege un ecran IPS cu rezoluție full HD, autonomia de utilizare mai crește cam cu o oră.

De remarcat și soluția de stocare integrată, un ssd m.2 WDC cu o capacitate de 1TB și performanțe de ajuns pentru un comportament rapid al sistemului de operare și al aplicațiilor, atât la citirea cât și la scrierea datelor.

De asemenea, sistemul audio integrat se aude chiar bine pentru un echipament portabil atât de compact, fiind capabil să redea un sound destul de puternic, de amplu și de clar, ok chiar și pentru audiții muzicale într-o cameră ferită de zgomote ambientale.

Teste benchmark de performanță cu ASUS Zenbook Flip S UX371EA

Normal că l-am pus la treabă în câteva teste benchmark, pentru a-i putea compara performanțele cu ale unor echipamente similare

Mai întâi cu benchmark-ul PcMark 8 pentru productivitate și creativitate. Rezultatele, în continuare.

Scorurile, comparate cu ale unor sisteme portabile din aceeași categorie, mai jos.

După cum se observă, ASUS Zenbook Flip S, în această configurație, este un ultraportabil cu adevărat performant, foarte bun pentru sarcini zilnice office și nu numai. Iar placa grafică Intel Irix Xe îi aduce un plus de performanță în aplicațiile de creativitate și design.

Testele Cinebench au avut următorul deznodământ…

Rezultatele, comparate cu ale altor echipamente testate de noi, mai jos.

După cum se observă, în acest benchmark performanțele sale sunt comparabile cu ale laptopurilor de gaming…

În Geekbench a obținut următoarele scoruri.

Acestea, comparate cu rezultatele unor sisteme portabile testate de curând, mai jos,

După cum se observă, ASUS Zenbook Flip S nu are egal, momentan, printre echipamentele portabile din categoria sa testate de noi.

Concluzii despre ASUS Zenbook Flip S UX371EA

Pro

 • Configurația performantă, bună pentru o paletă largă de aplicații
 • Ecranul Oled 4K de 13.3 inchi se vede superb
 • Este un echipament hibrid 2-în-1 compact, ce poate fi transportat facil
 • Construcție premium, de calitate
 • Tastatură ergonomică, cu iluminare de fundal
 • Touchpad-ul are bloc numeric integrat
 • Autonomie ok (se poate mai bine cu un ecran IPS și rezoluție full HD)
 • Sistemul audio se aude chiar bine pentru un laptop atât de compact

Contra

 • Nu are slot pentru carduri SD (Se poate apela la un adaptor)
 • Nici conector audio de 3.5mm (dar căștile se pot conecta prin intermediul unui adaptor USB-C)

ASUS Zenbook Flip S este cu adevărat o apariție în această lume a ultraportabilelor 2-în-1. Cu un look premium, o formă compactă, facilă la transport, un ecran OLED excepțional și o configurație de top, acestea fiind doar câteva dintre elementele constructive ce îl recomandă pentru orice gen de activitate office și nu numai, pentru utilizatori și medii de business cu pretenții.

Prețurile încep de pe la 6000 de lei, în funcție de configurație (procesor, RAM, stocare) dar și de ecranul folosit (IPS full HD sau 4K Oled).

Clar este și faptul că această nouă generație a 11-a de procesoare Intel cu placă grafică Intel Iris Xe este capabilă de performanțe superioare celei anterioare, ce duce competența sistemelor portabile în zone de productivitate inaccesibile până acum, între anumite limite, normal.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “Review ASUS Zenbook Flip S UX371EA – Convertibil din noul val, compact și performant

 • February 16, 2021 at 1:46 pm
  Permalink

  Este de apreciat ca vine cu adaptor pentru ethernet, adaptor pentru jack si husa .. multi producatori nu se obosesc sa puna asa ceva in pachet, iar per total laptopul este superb, isi merita banii fara ezitare, performante foarte bune, conectivitate, ecran oled, autonomie extrem de mare, iar tastatura numerica inclusa in touchpad este foarte folositoare mai ales daca lucrezi cu numere si raspunde foarte bine!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *