ASUS Zenbook UM425I Review – Pentru office și studiu online, de oriunde
Poate ați observat și voi abundența de laptopuri cu tehnologie AMD Ryzen de pe piața românească de profil, ceea ce nu se întâmpla mai deloc acum vreo 2-3 anișori. Pentru că AMD, de ce să nu o recunoaștem, nu avea atunci tehnologia necesară pentru a concura cu rivalii de la Intel. Iată că se pare că și-au revenit și acum au procesoarele necesare, cu performanțele necesare, pentru a echipa și laptopuri sau ultraportabile.
Așa că ori de câte ori se va ivi ocazia voi testa și astfel de echipamente, pentru a vă putea fi cât de cât de ajutor în alegerea echipamentului portabil util fiecăruia. Ideea este că acestea devin tot mai bune, mai performante, de la generație la generație. Cererea pentru echipamente dotate cu tehnologie AMD fiind pe un trend crescător, după cum se observă de altfel și în bogata ofertă din magazine.
ASUS este unul dintre integratorii capabili să construiască laptopuri de toate genurile, pe toate tehnologiile actuale, pentru toate buzunarele, după cum ne-a dovedit-o tuturor în decursul timpului. Iar acest ultraportabil ASUS Zenbook UM425I, pe care am avut ocazia să-l folosesc în perioada ce tocmai a trecut, este un echipament cu toate atuurile necesare lucrului pentru serviciu sau studiului online, de oriunde s-ar afla utilizatorul său.

Specificațiile modelului ASUS Zenbook UM425 pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele
- Ecran – IPS de 14 inchi, rezoluție 1920×1080 pixeli, finisare mată
- Procesor – AMD Ryzen 7 4700U, cu opt nuclee, tactat la 2GHz, cu boost până la 4.2GHz
- Sistem Grafic – AMD Radeon Vega
- Memorie RAM – 16GB
- Stocare – SSD Intel cu o capacitate de 1TB
- Conectică – 1x USB 3.2 Gen 1 Tip-A, 2x USB 3.2 Gen 2 Tip-C, 1x Micro SD card reader, 1x HDMI
- Rețea – Wi-Fi 6 AX200, Bluetooth
- Baterie – 65Wh
- Dimensiuni – 31.90 x 21.00 x 1.43 ~ 1.43 cm
- Greutate – 1.22Kg
- Altele – cameră web 720p, tastatură cu iluminare de fundal, certificat US MIL-STD 810G

Din punct de vedere al aspectului exterior, ASUS Zenbook UM425I are un look modern dar serios, de business să zicem, cu o carcasă din aliaj de magneziu vopsită într-o culoare gri de nuanță închisă. Construcție de calitate, finisaje fără cusur, fiind din acest punct de vedere un ultraportabil pretabil oricărei zone de business, pentru orice nivel decizional. Până la urmă, face cinste gamei Zenbook din care face parte, una de top a integratorului taiwanez.
De asemenea, este un echipament ușor, facil la manevrare și transport. De asemenea, pe cât de compact și de ușor este, ASUS garantează că este certificat conform standardelor de rezistență US MIL-STD 810G, în sensul că poate fi utilizat fără reținere la temperaturi extreme și la altitudine mare, sau că poate rezista la șocul unei căderi accidentale de la o anumită înălțime, bănuiesc că de la un maxim de 1.2 metri.


Stă destul de bine și la capitolul conectică pentru un echipament atât de compact – are 1x USB 3.2 Gen 1 Tip-A, 2x USB 3.2 Gen 2 Tip-C, 1x Micro SD card reader dar și 1x HDMI.

Balamaua este în așa fel construită încât corpul superior se sprijină pe muchia inferioară a ecranului, când acesta deschis. Astfel că se creează spațiul suplimentar pentru o ventilare optimă dar și înclinarea tastaturii într-o poziție mai facil de utilizat, mai confortabilă pentru utilizator.

De menționat că într-o formă atât de compactă s-a reușit integrarea unei tastaturi ergonomice, cu taste excelent spațiate și cu o cursă confortabilă, care favorizează redactarea în aceeași manieră, într-un ritm rapid. O tastatură excelentă pentru redactarea rapidă și confortabilă, asistată și de iluminarea de fundal pentru a putea fi utilizată și pe întuneric.

În aceeași ordine de idei, touchpad-ul integrat are o suprafață destul de generoasă și răspunde excelent la comenzile tactile, astfel că nu face necesară prezența unui mouse în aplicațiile de uz general, office, navigare pe internet, comunicare, videoconferință etc. Cel puțin eu nu am avut nevoie, sunt utilizator de touchpad. Mai mult, are integrat și blocul numeric atât de util anumitor categorii profesionale, ce poate fi activat printr-o simplă apăsare. De menționat că activarea blocului numeric nu elimină utilizarea în continuare a comenzilor tactile.

Sistemul audio integrat mi-a mai plăcut, capabil să redea un sound destul de puternic și de clar, echilibrat, ok chiar și pentru audiții muzicale într-un mediu liniștit, nu doar pentru videoconferințe sau la vizionarea unor filme sau materiale video.

Ecranul IPS de 14 inchi cu rezoluție 1920×1080 pixeli este capabil să redea caractere și text clare, precum și imagini cu o paletă coloristică frumoasă și un contrast bun. De asemenea, are finisare mată, astfel că elimină într-o oarecare măsură reflexiile surselor puternice de lumină. Și este destul de luminos pentru a putea fi utilizat și în medii deschise.

De asemenea, spațiul vizual de lucru poate fi extins concret pe încă două ecrane, unul prin HDMI, altul prin intermediul USB-C DP, pentru că al doilea port USB-C va fi ocupat cu alimentarea.

Iar din punct de vedere al performanțelor în aplicațiile de uz general, dar nu numai, mă declar pe deplin satisfăcut. ASUS Zenbook UM425I, în această configurație cu procesor AMD, este un echipament portabil bun atât pentru lucrul de acasă și de la birou, sau pentru studiu online.
Și are toate atuurile necesare pentru a face cu succes față în aplicații diverse, de la cele necesare studiului sau activităților zilnice la birou, cum ar fi office, navigare pe internet, comunicare, video-conferințe etc., dar și pentru aplicații ERP, CRM, editare grafică, programare sau editare foto-video la un nivel entry level spre mediu.
Practic, din punct de vedere al performanțelor, întrunește pe deplin doleanțele unor categorii diverse de utilizatori, din mediile profesionale sau chiar din cele universitate sau casnice. Cum ar fi procesorul cu 8 nuclee AMD Ryzen 7 4700U, asistat de placa video AMD Radeon Vega cu 512MB VRAM și cei 16GB ai memoriei RAM (8GB nu mai sunt de ajuns în condițiile actuale, când și un browser de internet poate ocupa 4GB cu numai câteva tab-uri active).

Plus soluția de stocare Intel, cu o capacitate de stocare generoasă de 1TB și performanțe foarte bune, care induc un răspuns rapid al sistemului de operare și aplicațiilor folosite, ca și la transferul datelor.

Stă foarte bine și la capitolul autonomie, din câte am constatat pe toată perioada de utilizare. În stilul meu de utilizare, în regim office, cu navigare pe internet, ceva youtube, prelucrare foto la nivel minimal, comunicare scrisă, sau netflix, autonomia de utilizare a fost de peste 8 ore. Așa că, dacă este lăsat să intre in standby în momentele în care nu este nevoie de el, poate avea o autonomie pentru întreaga zi.

Teste benchmark cu ASUS Zenbook UM425I
Normal că i-am testat capacitățile native pentru creativitate și productivitate cu ajutorul aplicației PcMark 8. Rezultatele, în continuare.
Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme portabile.

După cum se observă, în toate scenariile testelor benchmark de productivitate și creativate s-a dovedit a fi unul dintre cele mai performante echipamente testate de noi în perioada recentă.
În Geekbench a obținut următoarele rezultate.


Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme portabile testate de curând, mai jos.

După cum se observă, performanțele multi-core ale procesorului AMD Ryzen 7 4700 sunt de top la ora actuală. În schimb, placa grafică AMD Radeon Vega nu are performanțele celei Intel Iris Xe.
Cinebench a oferit rezultatele de mai jos.




Acestea, comparate cu scorurile altor sisteme portabile, în continuare.

Și în acest test performanțele multi-core ale procesorului AMD Ryzen 7 4700U surclasează competiția.

Concluzii despre ASUS Zenbook UM425I
Pro
- Construcție de calitate, corp compact, facil la transport
- Fișă tehnică performantă, bună pentru office și studiu online, ba chiar și pentru sarcini mai solicitante
- Autonomie foarte bună, pentru întreaga zi de utilizare
- Soluție de stocare rapidă și cu o capacitate generoasă
- Tastatură ergonomică cu iluminare de fundal și touchpad cu bloc numeric integrat
- Sistemul audio capabil să redea un sound echilibrat, plăcut
Contra
- Nu are slot pentru carduri SD, dar are unul microSD
- Se încinge destul de tare în zona gurilor de evacuare ale aerului cald, fără a avea impact asupra experienței de utilizare
- Iar sistemul de ventilație se face auzit în momentele de solicitare hardware
Clar este faptul că ultraportabilul ASUS Zenbook UM425I este un echipament pe cinste, ce se poate dovedi util în majoritatea aplicațiilor de office și pentru studiu online, cu toate calitățile necesare – configurație performantă cu o autonomie chiar ok, capacitate de stocare generoasă, ecran de calitate, o tastatură ergonomică și confortabilă, cu iluminare de fundal, totul într-o carcasă compactă, facilă la transport.
Prețurile pentru un astfel de echipament pornesc de pe la 4500 Lei (cu procesor AMD Ryzen 5 4500U, 8GB memorie RAM și 512GB capacitate de stocare internă). Iar un model cu AMD Ryzen 7 4700U, 16GB memorie RAM și capacitate de stocare internă de 1TB are un preț în jurul a 5500 Lei.