MSI Stealth 15M Review – Entry-level de gaming dar adevărat laptop de business, cu ecran de 15.6 inchi într-o formă extrem de compactă

O adevărată pleiadă de laptopuri au fost prezentate la CES 2021, de la toți integratorii importanți. Chiar am sesizat că în zona laptopurilor așa-zise de gaming se face trecerea către corpuri tot mai compacte și look-uri ușor mai sobre, mai moderne, nu atât de bling-bling și de colorate, ca până acum ceva timp. Este un trend pe care eu personal îl apreciez, pentru că întotdeauna am considerat că performanțele unor astfel de laptopuri pot fi cu adevărat utile și în multe alte zone de interes, cum ar fi cele profesionale sau chiar de business.

Pe scurt, asistăm la o perioadă de tranziție, în care conceptul de laptop de gaming se redefinește pentru a se putea plia pe așteptările și nevoile unor categorii mai largi de consumatori. Iar dacă unii posibili cumpărători nu alegeau un astfel de laptop din cauza aspectului său exterior prea extravagant, acum sunt destule modele care vor fi și pe placul lor sau al companiilor pentru care activează.

Iar unul dintre laptopurile care mi-au atras cu atenția la începutul acestui an 2021 este cu siguranță modelul MSI Stealth 15M pe care, ca în vremurile bune, am avut deja ocazia să-l utilizez pentru o perioadă chiar după ce a fost prezentat. Și pot spune că așteptările mi-au fost confirmare, ba chiar depășite, MSI Stealth 15M fiind un laptop aproape complet, capabil să mulțumească chiar și pe cei mai pretențioși.

Din punctul meu de vedere, este un laptop de gaming entry-level dar cu adevărate valențe de laptop profesional sau de business, bun într-o varietate de situații.

Specificațiile laptopului MSI Stealth 15M pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele

 • Ecran – 15.6 inchi, rezoluție full HD 1920×1080 pixeli, rată de refresh de 144Hz, finisare mată
 • Procesor – Intel Core i7-1185G7, cu 4 nuclee și 8 fire de execuție, tactat la 3GHz, Turbo până la 4.8GHz
 • Sistem grafic – Intel Iris Xe (1GB VRAM) + Nvidia GeForce GTX 1660Ti (6GB GDDR6 SDRAM)
 • Memorie RAM – 2x 8GB DDR4-3200 Samsung
 • Stocare – SSD Kingston NVMe PCIe cu o capacitate de 1TB
 • Rețea – Intel Wi-Fi 6 AX201 160MHz, Bluetooth
 • Baterie – 3 Celule, Li-Ion, 52Whr
 • Conectică – 2x USB 3.2 Gen1 Tip-A, 1x USB 3.2 Gen2 Tip-C/ DP cu Thunderbolt, 1x HDMI, 1x Audio, 1x microSD
 • Dimensiuni – 358.3 (L) x  248 (l) x 16.15 (Î) mm
 • Greutate – 1.7Kg
 • Altele – Tastatură cu iluminare de fundal, cameră web HD 720p, sistem audio 2 x 2W

De menționat că în comerț vor fi disponibile variante mult mai performante, cu procesoare până la Intel Core i7-11375H din generatia a 11-a și plăci grafice suplimentare Nvidia GeForce RTX 3060 6GB GDDR6. Se pare că vor fi disponibile comercial chiar din acest februarie 2021 și în România.

Încep prin a afirma că este un laptop care îmi place tare mult cum arată, cum a fost gândit și construit. Din acest punct de vedere, al design-ului exterior, fiind un laptop așa-zis de gaming dar cu un look mai sobru dar modern, fără acele culori contrastante și puternice cu care am fost obișnuiți la echipamentele portabile din categoria sa.

Carcasă în întregime metalică în culoarea gri, cu finisare mată și pe care odioasele amprente se vor distinge mai greu, finisaje de cea mai bună calitate, din punct de vedere al look-ului fiind un laptop pretabil și în mediile profesionale, nu doar în cele casnice. Producătorul îl dă drept un laptop de gaming, eu zic că este unul adevărat de business. Un laptop de business cu tastatură cu iluminare RGB, ceea ce este chiar cool.

Interesantă și această grilă tip fagure, de folos pentru o ventilație mai eficientă. Același model tip fagure este prezent și pe partea din spate a laptopului, cea de contact cu biroul, așa că, dacă privești cu atenție, poți vedea dintr-o parte într-alta prin cele două ventilatoare poziționate în lateral.

După cum se observă și în imaginea de mai sus, ecranul poate fi rabatat la 180 de grade, în caz că vreun utilizator are nevoie și de această facilitate.

Producătorul afirmă că este cel mai subțire laptop de gaming. Poate că așa și este, dar cert este faptul că pentru un ecran cu o diagonală generoasă de 15.6 inchi și cu o fișă hardware atât de performantă are o formă extrem de compactă, fiind unul dintre laptopurile ce pot fi manevrate și transportate destul de facil, fără un efort substanțial din partea utilizatorului.

MSI Stealth 15M sparge încă o barieră și face trecerea laptopurilor cu ecran mare, de 15.6 inchi, către zona ultraportabilelor. Are o greutate de numai 1.7Kg și o grosime de numai 16mm, adică este la fel de ușor și mai subțire decât ultraportabilul meu, ce-i drept, un model destul de vechi.

Iar o astfel de caracteristică îl va face cu siguranță atractiv pentru utilizatorii profesionali, care au nevoie de un ecran cât mai generos într-un corp cât mai compact, ce poate fi transportat fără un efort substanțial.

În plus, mi-a lăsat impresia unui echipamet robust, bine închegat, construit pentru o utilizare intensă de oriunde ar avea nevoie utilizatorul său.

Destulă conectică pentru un echipament atât de compact, dar se putea cu siguranță mai bine. Însă, după cum se poate vedea, cred că a primat eficiența ventilației, gurile de aerisire fiind prezente pe ambele muchii laterale, pe lângă cele tip fagure vizibile lângă ecran și pe spatele echipamentului.

Dar, utilizatorii au la dispoziție două porturi USB 3.2 Gen1 Tip-A, unul USB 3.2 Gen2 Tip-C/ DP cu Thunderbolt, unul HDMI, un conector Audio dar și un slot microSD. Personal aș fi preferat un slot SD normal dar se poate rezolva foarte simplu cu ajutorul unui adaptor.

Important este că spațiul vizual poate fi extins pe încă două ecrane externe, prin intermediul portului HDMI dar și a celui USB-C cu Thunderbolt.

Tastatura de tip chiclet este un accesoriu util pentru redactarea confortabilă într-un ritm rapid, ba chiar are și iluminare RGB pentru a putea fi utilizată și pe întuneric. Touchpad-ul, cu o suprafață destul de mică, răspunde excelent comenzilor tactile, astfel că nu am avut nevoie de serviciile unui mouse în aplicațiile uzuale. Normal, în partidele de gaming m-am folosit de un mouse.

Sistemul audio integrat putea fi mai bun, mai calitativ. Este capabil să redea un sound metalic, doar cu frecvențe medii, așa că pentru audiții muzicale recomand o pereche de căști sau un sistem audio extern.

Ecranul IPS cu rezoluție full HD este capabil să afișeze imagini clare, cu o paletă coloristică vibrantă, contrast foarte bun și unghiuri largi de vizualizare. Este o plăcere să vizualizezi pe el imagini foto, video dar și grafica complexă și vibrantă din jocuri. Finisarea mată permite atenuarea surselor puternice de lumină dintr-o încăpere. Iar cei 144Hz ai ratei de refresh vor încânta cu siguranță pe amatorii de jocuri, fiind tocmai ce trebuie pentru imagini fluide și fără sacadări în momentele dinamice din timpul jocurilor.

Din punct de vedere al performanțelor nu am ce-i reproșa, fiind un laptop ce a funcționat impecabil în toate aplicațiile și pachetele software pe care le folosesc zilnic. Și are tot ceea ce trebuie pentru acest lucru – un procesor Intel Core i7- 1185G7 cu patru nuclee și 8 fire de execuție, nu mai puțin de 16GB memorie RAM dar și un sistem grafic cu două chipset-uri performante – unul Intel Iris Xe și un altul Nvidia GTX Geforce 1660Ti. Răspunsul rapid al sistemului de operare și al aplicațiilor fiind asigurat de serviciile unui SSD M.2 Kingston cu o capacitate generoasă de 1TB.

Astfel că MSI Stealth 15M, într-o astfel de configurație, este util atât în zona de office, în pachetele software financiar-contabile dar și în aplicații mai complexe de programare, prelucrare grafică, editare foto la nivel profesional și video la nivel mediu. Normal, are o configurație de top și pentru divertisment multimedia însă una entry-level la ora actuală pentru gaming-ul la setări maximale ale complexității grafice.

Dar, pentru partide ocazionale, la final de zi de muncă sau al uneia de studiu online, norocosul utilizator al unui astfel de laptop se poate delecta și în titluri de gaming de ultimă oră, chiar dacă nu întotdeauna la setările de top. Însă, după cum am observat, face cu succes față… doar că sistemul de ventilație își va face simțită prezența la nivel auditiv, pentru că este nevoie de o răcire eficientă în momentele mai intense de solicitare hardware.

După cum se observă, în DOOM rulează cu o medie de 45fps, cu setări aproape de maxim, iar în Overwatch cu una de 100fps, la setările de top. Sincer să fiu, ca unul care se joacă destul de rar, eu nu am ce-i reproșa din acest punct de vedere, îmi oferă mai mult decât am nevoie la acest capitol.

Din punct de vedere al autonomiei de utilizare cred că se putea mai bine, dacă se integra un acumulator cu o capacitate mai mare, de un 67wh. Dar MSI Stealth 15M se comportă destul de ok să zicem, nu perfect dar ok, bateria de 52Wh fiind de folos pentru cel puțin 5-6 ore de utilizare în regim office, cu wi-fi activ și luminozitatea ecranului la 40% din valoarea sa maximă.

Teste benchmark cu MSI Stealth 15M

Normal că trebuia sa-l testez cu câteva dintre cele mai populare aplicații de benchmark. Și cum îl consider mai degrabă un laptop cu valențe profesionale, în special datorită look-ului premium, l-am pus la treabă în PcMark 8, pentru a-i testa capacitățile native la productivitate și creativitate. Rezultatele, în continuare.

Acestea, comparate cu rezultatele unor echipamente ultraportabile echivalente, în graficul de mai jos.

După cum se observă, MSi Stealth 15M este cotat cu performanțe superioare ultraportabilelor obișnuite dar sub cele ale portabilelor high-end de gaming, echipamente totuși mai grele și mai voluminoase.

Producătorul îl dă drept un laptop de gaming, așa că am testat și capacitățile sistemului grafic, chiar dacă este unul entry-level pentru această categorie, la ora actuală.

După cum se observă, performanțele sale grafice sunt la nivelul unui echipament de gaming entry-level, peste cele ale unor laptopuri tipice de office și sub cele ale unui laptop de gaming cu o placă grafică mai serioasă. Dar, din punctul de meu de vedere, de ajuns pentru o mare parte a utilzatorilor.

În aplicația de benchmark Geekbench a obținut rezultatele de mai jos.

Rezultatele, comparate cu ale unor echipamente testate recent, în graficul de mai jos.

După cum se observă, din punct de vedere al performanțelor nu este cu nimic mai prejos decât echipamente similare ale concurenței, cele cu tehnologie AMD având un plus de performanță multi-core, după cum se știe deja.

Urmează testele cu Cinebench.

Acestea, comparate cu rezultatele obținute de echipamente similare.

Scorurile obținute de MSI Stealth 15M fiind depășite în testele multi-core de noile procesoare AMD, mult mai capabile la acest capitol din câte am sesizat și la alte echipamente.

Concluzii despre MSI Stealth 15M

Pro

 • Construcție premium, corp metalic, finisaje de cea mai bună calitate
 • Fișă tehnică performantă, bună pentru operațiuni de business dar și gaming ocazional la rezoluție full HD
 • Este un echipament chiar compact, dacă ținem cont de ecranul generos de 15.6 inchi dar și de fișa hardware integrată
 • Ecran de calitate, care se vede bine, cu o rată de refresh de 144Hz
 • Tastatură ergonomică, confortabilă, cu iluminare de fundal

Contra

 • Tastatura nu are bloc numeric separat (în caz că va fi achiziționat pentru mediile de business)
 • Nu are slot pentru carduri SD și nici port ethernet (dar se poate rezolva cu ajutorul unui adaptor special)
 • Sistemul audio integrat putea fi mai de calitate

MSI Stealth 15M este un laptop pe cinste, cu o configurație și caracteristici superioare ce îl recomandă pentru o varietate de situații de utilizare și o categorie largă de consumatori. Am apreciat construcția de calitate, cu o carcasă în întregime metalică, aspectul său exterior, modern, distinct în categoria sa, precum și fișa tehnică performantă, utilă chiar și pentru sarcini complexe de ordin profesional, nu numai pentru divertisment multimedia și gaming ocazional. Și să nu uit de faptul că este un adevărat ultraportabil în categoria laptopurilor cu ecran de 15.6 inchi.

Iar acest interesant și performant laptop MSI Stealth 15 M va fi disponibil în România destul de curând, dacă nu este deja când citiți aceste rânduri, în următoarea configurație – procesor Intel Core i7-1185G7,3.0 GHz, RAM 8GB*2, stocare QLC 1TB M.2 PCIe SSD, ecran de 15.6 inchi (144Hz), IPS-Level FHD, Anti-Glare, sistem grafic cu placă Nvidia GTX 1660 Ti, GDDR6 6GB, wi-fi 802.11 ax+BT5.1 2×2, baterie cu 3 Celule, adică la fel ca modelul testat și prezentat mai sus în review.

Prețul de comercializare va fi în jurul a 6500 Lei.

Iat prin luna aprilie vor fi disponibile și modele echipate cu noile plăci grafice Nvidia Ampere din seria 30.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *