ASUS ROG Strix SCAR 17 G733QS Review – Laptop de gaming performant, după o rețetă ce se dovedește a fi de succes

Oricât mi-ar plăcea laptopurile ultra-compacte, fie ele și cu ecran de 15.6 inchi, ce tocmai au fost anunțate la CES 2021, trebuie să recunosc că pentru gaming la superlativ sau prelucrări grafice și video complexe este nevoie de o putere de procesare superioară, ce poate fi integrată momentan doar în echipamente mai corpolente, în care să aibă loc sistemul de răcire necesar.

Cum este și acest impresionant ASUS ROG Strix Scar 17 G733QS, un adevărat desktop-replacement, cu o fișă tehnică de ultimă generație, bună atât pentru gaming cât și pentru sarcini mai serioase, de nivel profesional. Este un laptop care combină eficient performanțele multi-core ale procesoarelor AMD și capacitățile de netăgăduit ale plăcilor grafice Nvidia, în variantelor lor de top, într-o rețetă de succes, ce poate mulțumi pe aproape oricine.

Mai mult, am impresia că va fi primul laptop de gaming ce va fi disponibil în România cu o placă grafică Nvidia Ampere, în cazul de față chiar una Nvidia GeForce RTX 3080.

Mai exact, specificațiile modelului ASUS ROG Strix SCAR 17 G733QS pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele

 • Ecran – IPS de 17 inchi cu rezoluție FHD 300Hz, comercial va fi disponibil cu rată de refresh de 360Mhz, timp de răspuns de 3ms, 100% SRGB, Luminozitate 300 Nits, panel Sharp
 • Procesor – AMD Cezanne-H Ryzen 9 5900HX cu 8 nuclee și 16 fire de execuție, tactat la 3.3GHz, boost până la 4.6GHz
 • Sistem grafic – Nvidia GeForce RTX 3080 cu 16GB GDDR6
 • Memorie RAM – 32GB DDR4-3200, suportă până la 64GB
 • Stocare – M.2 PCIe NVMe Hynix cu o capacitate de 1TB
 • Rețea – Ethernet Gigabit, Wi-Fi 6, Bluetooth
 • Conectică – 3x USB3.2 Gen 1 Tip-A, 1X USB3.2 Gen2 Tip-C (DisplayPort & 100W PD Charger), 1x LAN RJ-45, 1x HDMI 2.0b, 1x Audio combo
 • Baterie – 90Wh
 • Dimensiuni – 395 x 282 x 27.5 mm
 • Greutate – 2.7Kg
 • Altele – tastatură mecanică cu sistem de iluminare RGB, sistem audio cu 4 speakere, fără webcam

Din punct de vedere al aspectului exterior pot spune că sunt câteva elemente constructive care mi-au atras atenția. De exemplu, capacul ecranului este metalic, cu finisare mată, pe el fiind prezentă sigla ROG cu iluminare RGB dar și un model triunghiular pe care se poate distinge, dacă se privește dintr-o parte cu atenție, sigla ROG.

Corpul laptopului este construit din plastic, unul mai rigid în zona de contact cu biroul, altul mai lucios la interior, în zona tastaturii. Interesant că o bună parte a acestuia este transparentă, astfel că se pot distinge cât de cât elemente din interior. Normal, pe un plastic negru și lucios vor ieși imediat în evidență amprentele, firele de praf sau urmele de grăsime.

Dar poate cel mai mult atrage atenția sistemul AURA de iluminare RGB, prezent mai pe toate părțile – după cum am spus deja, în sigla ROG de pe capac dar și în jurul muchiilor frontale și laterale, sub rama ecranului și, normal, pe tastatură. Astfel că poate fi configurat să lumineze după propriile dorințe ale fiecărui utilizator și pe întuneric va crea o atmosferă propice gaming-ului și divertismentului.

Sistemul complet de iluminare RGB poate fi adaptat conform propriilor preferințe prin intermediul aplicației AURA, accesibilă din Armory Crate.

Și dacă setările implicite nu sunt de ajuns, cu AURA Creator se poate personaliza în detaliu fiecare element în parte.

Și dacă luminițele ce fac ca dracii în timpul nopții nu sunt de ajuns, există și niște căpăcele de plastic cu sigla ROG ce pot fi schimbate, conform propriilor preferințe.

De remarcat totuși că, deși are o fișă tehnică de top și componente ce necesită un sistem de răcire serios, ca să nu mai vorbim de ecranul mare de 17 inchi, are o formă relativ compactă pentru un echipament din categoria sa. Greutate de numai 2.7Kg, cu vreo 2kg mai puțin față de laptopurile de gaming de acum vreo 3-4 ani. Și ca un laptop obișnuit cu ecran de 15.6 inchi de acum 10 ani.

De asemenea, ramele din jurul ecranului sunt destul de subțiri, așa că inginerii de la ASUS s-au gândit să facă dispărută camera web, de parcă nu ar mai fi nevoie de ea. Mă rog, se poate atașa una externă, mai de calitate. În orice caz, producătorul spune că acum ASUS ROG Strix Scar 17 este mai compact cu aproape 10% față de generația anterioară.

Din punct de vedere al conecticii stă destul de bine, porturile necesare fiind prezente pe muchia din stânga și pe cea din spate. Fără suport Thunderbolt, pentru că este un laptop cu tehnologie AMD, dar acel USB-C are suport DisplayPort, astfel că poate fi conectat încă un monitor și prin intermediul său.

Pe muchia dreaptă se poate conecta doar acel stick special ASUS, Keystone II, ce permite activarea profilelor de gaming ale utilizatorului sau alte setări personalizate.

Eu personal parcă aș fi dorit un corp în întregime metalic, cu finisare mată, pentru un plus de rigiditate și de rezistență. Nu de alta, dar un laptop de genul său trebuie protejat cât se poate de bine împotriva accidentelor nedorite.

Cam așa arată la interior…

După sum se observă, permite adăugarea unui SSD M.2 și upgrade-ul memoriei RAM.

Tastatura lui ASUS ROG Strix SCAR 17 G733QS este una mecanico-optică, că nu știu cum să-i spun, ce promite un răspuns extrem de rapid la fiecare apăsare. Mi-a plăcut cum răspunde și cum se aude la apăsare, cu un click metalic fin, cursa fiind destul de confortabilă din punctul meu de vedere, fiind o tastatură ergonomică și capabilă să asigure o redactare rapidă, într-o manieră plăcută.

Țac…Țac Țac Țac… așa face când tastezi…

Există și un bloc numeric, poziționat oarecum nefiresc, dar este acolo și poate fi de folos în anumite aplicații. Nu uităm și de iluminarea RGB de fundal, utilă pentru o mai facilă vizualizare a tastelor pe întuneric. De asemenea, butoanele de volum, microfon, activarea ventilației și a aplicației de control Armoury Crate sunt dispuse separat.

Cât despre touchpad, aceasta are o suprafață de lucru generoasă și este capabil să răspundă corect și precis la comenzile tactile, fiind de folos în special în aplicațiile uzuale.

Mi-a plăcut cum se aude și sistemul audio integrat. Are nu mai puțin de 4 speakere și este capabil să redea un sound puternic, echilibrat, clar, cu aproape toată gama de frecvențe, astfel că poate fi utilizat chiar și la audiții muzicale, nu numai în partidele virtuale de gaming.

Iar un alt atuu forte, pe lângă configurația de excepție, este și ecranul acestui laptop ASUS ROG Strix Scar 17, cu un panel Sharp cu rezoluție full HD 1920×1080 pixeli, rată de refresh de 300Mhz, timp de răspuns de 3ms și finisare mată, capabilă să reducă într-o anumită măsură reflexiile surselor puternice de lumină.

Este capabil să afișeze caractere text clare și imagini cu o paletă coloristică vibrantă, cu un contrast excelent și unghiuri largi de vizualizare. De remarcat că permite afișarea a 100% din culorile paletei de culori sRGB, astfel că poate fi utilizat chiar și la prelucrări foto, video sau grafice. Normal, se vede foarte bine și în jocuri, cei 300Hz ai ratei de refresh fiind tot ceea ce trebuie pentru imagini fluide și fără sacadări în timpul unor scene dinamice.

De menționat că în comerț vor fi disponibile mai multe variante ale ecranului, una cu rată de refresh de 360Mhz, timp de răspuns de 3ms, 300+ nits luminozitate și 100% acoperire din paleta de culori sRGB dar și o alta WQHD cu o rată de refresh de 165Hz, luminozitate de 300+ nits și 100% acoperire din paleta de culori DCI-P3.

Există câteva profile vizuale în Armoury Crate – Default, Racing, Scenery, RTS/RPG, FPS, Cinema, EyerCare și Vivid, pentru a le folosi la gaming sau la utilizarea altor aplicații, pentru divertisment sau nu.

Iar din punct de vedere al performanțelor hardware este un laptop cu adevărat deosebit, cu o fișă tehnică impresionantă ce definește deja o rețetă de succes – procesor cu 8 nuclee și 16 fire de execuție AMD Ryzen 9 5900HX, placă grafică Nvidia GeForce RTX 3080, 32GB memorie RAM, adică ceea ce trebuie pentru un comportament excelent atât în jocurile cu o grafică complexă cât și în aplicații de prelucrare foto/video/grafică.

Nu am ce-i reproșa din acest punct de vedere, a funcționat impecabil în toate aplicațiile folosite de mine zilnic dar și în jocuri, al meu ajutor de nădejde fiind chiar impresionat de calitățile sale la acest capitol. După cum se poate vedea și în screenshot-urile jocurilor – DOOM, Overwatch, Shadow of War și Ghost Rekon.

Mai e de spus ceva? Nu prea cred, imaginile grăiesc de la sine. Este un laptop construit pentru divertisment total în noile titluri de gaming, pe care le poate manevra la setările lor maximale.

Normal, în timpul partidelor de gaming sau când este pus la treabă în aplicații profesionale adevărate, sistemul de ventilație își face auzită prezența, dar zgomotul nu este unul deranjant. Și se încălzește destul de tare în zona gurilor de aerisire, căldura fiind degajată spre spatele echipamentului și în laterale, astfel că utilizatorul și mânuțele sale nu este deranjat de temperaturile peste normal.

Soluția de stocare aleasă este una chiar performantă și cu o capacitate de 1TB, ok să zicem. Iar aceasta poate fi suplimentată cu încă un SSD M.2, de ce capacitate dorește utilizatorul.

Ca să nu mai spun că m-a impresionat plăcut și la nivelul de autonomie. După cum se știe, la laptopurile de gaming nu prea poți vorbi de autonomie serioasă, pentru că fișa lor harware este făcută să meargă cu viteză, speed, nu să manevreze doar aplicații office și internet.

Dar în acest caz lucrurile stau altfel. Acumulatorul imens, cu o capacitate de 90Whr, este capabil de aproape 9-10 ore de lucru în regim office, navigare pe internet, comunicare etc sau studiu online, cu luminozitatea ecranului la 30% din valoarea maximă și cu sistemul de iluminare dezactivat. Normal, în gaming și cu sistemul de iluminare activat, autonomia scade drastic, la jumătatea timpului.

Normal, pentru o autonomie de ultraportabil trebuie lăsat windows-ul să gestioneze resursele hardware, toate fiind în mod Power Saving.

Dar putem spune că dacă este utilizat la treburi serioase, la serviciu sau pentru studiu online/offline, este un echipament cu o autonomie pentru întreaga zi de utilzare. Uff, nu am mai spus așa ceva despre un laptop de gaming până acum…

Iar pentru performanțe maxime, când este alimentat la curent, se poate alege modul automat Turbo de funcționare. Sau cel Manual, la care vor apela cu siguranță cunoscătorii.

Teste benchmark cu ASUS ROG Strix SCAR 17 G733QS

Fiind un laptop atât de performant, am început testele cu aplicația de benchmark 3DMark de la Futuremark. Rezultatele, în continuare.

Acestea, comparate cu rezultatele altor laptopuri de gaming utilizate în trecut.

După cum se observă, performanțele acestui laptop de gaming ASUS ROG SCAR 17 G733Q sunt depășite în principal de computerele desktop, care au componente mai puternice, tactate la frecvențe superioare.

În testele de productivitate și creativitate stă în felul următor.

Scorurile sale, comparate cu ale altor sisteme din aceeași categorie, mai jos.

După cum se observă, în aceste teste de productivitate și creativitate nu prea are rival la ora actuală, fiind din acest punct de vedere cel mai performant echipament utilizat de noi până acum, fie că a fost laptop sau desktop.

În Geekbench a obținut următoarele rezultate.

Acestea într-un grafic comparativ cu rezultatele altor sisteme testate de curând, mai jos.

Graficul vorbește de la sine, nu mai trebuiesc comentarii suplimentare.

În Cinebench a obținut rezultatele de mai jos.

Dacă ar fi să comparăm rezultatele cu ale altor sisteme testate de curând, graficul ar arăta cam așa.

Încă un test care mi-a dovedit că rețeta AMD Ryzen 9 5900HX + Nvidia GeForce RTX 3080 este cea mai performantă, cel puțin printre echipamentele pe care am avut ocazia să le testăm.

Concluzii despre ASUS ROG Strix SCAR 17 G733QS

Pro

 • Configurație puternică, bună atât la gaming cât și în aplicații profesionale
 • Ecran mare, generos, care se vede foarte bine și cu 300Hz rată de refresh
 • Sistemul de iluminare RGB, dinamic, luminează pe toate părțile
 • Destulă conectică pentru atașarea accesoriilor externe
 • Tastatură mecanică ce răspunde rapid, cu iluminare RGB
 • Soluție de stocare rapidă și cu o capacitate generoasă, ce poate fi extinsă
 • Sistemul audio cu 4 speakere se aude foarte bine (pentru un laptop)
 • Permite upgrade cu memorie RAM și încă un SSD M.2
 • Autonomie foarte bună, comparabilă cu a ultraportabilelor

Contra

 • Nu are webcam (dar se poate pune una externă)
 • Nu are slot pentru carduri SD (se rezolvă cu accesoriul potrivit)
 • Aș fi preferat ca și corpul laptopului să fie metalic, cu finisare mată

Deși nu sunt fanul laptopurilor voluminoase și mai dificil de transportat, acest ASUS ROG Strix SCAR 17 G733QS m-a impresionat cu adevărat prin puterea sa de procesare, capabilă să manevreze fără să crâcnească jocuri cu grafică complexă sau aplicații profesionale consumatoare de resurse hardware. Bestie de gaming, cum le ziceam pe vremuri laptopurilor adevărate din categoria sa…

Într-o rețetă deja de succes în care ingredientele principale sunt procesorul AMD Ryzen 9 5900HX, placa grafică Nvidia GeForce RTX 3080, ecranul generos de 17 inchi cu rată de refresh de 300Hz, tastatura mecanică cu click metalic și extravagantul sistem de iluminare RGB…

… toate acestea dau naștere unui echipament capabil să satisfacă gusturile oricărui pasionat de jocuri electronice sau oricarui profesionist aflat în căutarea unui laptop performant dar pe care îl poate folosi oriunde ar avea nevoie.

ASUS ROG Strix SCAR G733QS, în această configurație, are un preț în jurul a 12400 de lei și este disponibil acum în România.

Update.

Prețurile pornesc de la aproximativ 8999 de lei (taxe incluse) în cazul Strix SCAR 15 și, respectiv, de la 12999 de lei (taxe incluse) pentru Strix SCAR 17. Configurațiile disponibile în România sunt următoarele –

 • ROG Strix SCAR 17 G733QS-HG015: Ecran FHD 17,3 inchi 300Hz, Procesor AMD Ryzen 9 5900HX, Grafică NVIDIA GeForce RTX 3080 16GB GDDR6, Memorie RAM 16GB DDR4-3200, Stocare SSD 1TB M.2 NVMe
 • ROG Strix SCAR 15 G533QR-HF004: Ecran FHD 15,6 inchi 300Hz, Procesor AMD Ryzen 7 5800H , Grafică NVIDIA GeForce RTX 3070 8GB GDDR6, Memorie RAM 8GB DDR4-3200, Stocare SSD 1TB M.2 NVMe
 • ROG Strix SCAR 15 G533QS-HQ122T: Ecran FHD 15,6 inchi 165Hz, Procesor AMD Ryzen 9 5900HX, Grafică NVIDIA GeForce RTX 3080 16GB GDDR6, Memorie RAM 16GB DDR4-3200, Stocare SSD 1TB + 1TB M.2 NVMe RAID 0
 • ROG Strix SCAR 15 G533QS-HF009: Ecran FHD 15,6 inchi 300Hz, Procesor AMD Ryzen 9 5900HX, Grafică NVIDIA GeForce RTX 3080 16GB GDDR6, Memorie RAM 16GB DDR4-3200, Stocare SSD 1TB M.2 NVMe
 • ROG Strix SCAR 15 G533QS-HF007: Ecran FHD 15,6 inchi 300Hz, Procesor AMD Ryzen 7 5800H, Grafică NVIDIA GeForce RTX 3080 16GB GDDR6, Memorie RAM 8GB DDR4-3200, Stocare SSD 1TB M.2 NVMe

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

2 thoughts on “ASUS ROG Strix SCAR 17 G733QS Review – Laptop de gaming performant, după o rețetă ce se dovedește a fi de succes

 • March 11, 2021 at 2:42 pm
  Permalink

  Am apreciat tot timpul calitatea si atentia la detalii. Iar cei de la ASUS ROG ca de obicei nu au facut rabat la acest aspect. De apreciat display-ul mare de 17 inch si luminos 300 nits, per total un laptop solid si bine configurat, numai bun pentru gaming dar si pentru editare video sau proiectare.

  Reply
 • March 25, 2021 at 2:39 pm
  Permalink

  Ce mi se pare cel mai tare la acest laptop este tastatura mecanica, conectica, performantele greu de egalat dar si ecranul cu rata de refresh de doar 300hz. Per total este o bestie pe care poti face tot ce doresti in materie de gaming/editare foto/video/randare/proiectare/etc si totodata are o autonomie suprinzator de mare!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *