Acer ConceptD 7 CN715-72G Review – Laptop performant, pentru creatorii de conținut

Acer a prezentat de curând noua serie de laptopuri și ultraportabile ConceptD, dedicate în special creatorilor de conținut, cu un aspect dar și carateristicile tehnice necesare funcționării în aplicații profesionale dedicate pentru randare 2D, 3D sau dezvoltare. Ultraportabile, laptopuri dar și sisteme desktop cu un look special și taote calitățile necesare desfășurării activităților specifice în cele mai bune condiții, cu randament superior.

Iar acest Acer ConceptD 7 CN715-72G este unul dintre modelele de laptop ale acestei serii, cu un aspect imaculat și minimalist dar cu toate calitățile necesare pentru a funcționa corect, pentru a satisface pretențiile anumitor categorii profesionale.

Specificațiile modelului Acer ConceptD 7 CN715-72G pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele

 • Ecran – IPS de 15.6 inchi, rezoluție 4K 3840×2160 pixeli, finisare mată
 • Procesor – Intel Core i7-10750H, 6 nuclee și 12 fire de execuție, tactat la 2.6GHz, Turbo Boost până la 5GHz
 • Sistem Grafic – Intel UHD + Nvidia GeForce RTX 2080 Max-Q
 • Memorie RAM – 32GB DDR4
 • Stocare – SSD de 512GB
 • Rețea – Ethernet Killer E3100G 2.5Gb, Wi-Fi 6 AX1650i, Bluetooth 5.0
 • Conectică – 1x HDMI; 3x USB 3, 1x USB-C, 1x MiniDP, 1x Audio, 1x Microfon
 • Baterie – 81Whr
 • Dimensiuni – 358.5 x 255 x 17.90 mm
 • Greutate – 2.10 Kg
 • Altele – tastatură cu iluminare, webcam HD

Clar, laptopurile cu o carcasă vopsită în întregime în culoarea albă sunt extrem de rare, mai apare câte un model sau o serie din când în când. Nu zic, este nuanță plăcută, imaculată, care va fi apreciată de o bună parte a cumpărătorilor (știu și eu vreo câțiva). Dar, din punctul meu de vedere, este și o culoare mai greu de întreținut, care necesită întreținerea permanentă a suprafețelor sale. Nicio problemă, am impresia că există modelele de același gen și în culoarea neagră a carcasei. Dar, albul, albul este ceva deosebit…

Pe de altă parte, producătorul ne asigură că suprafațele laptopului au fost tratate cu o peliculă specială de care nu se vor lipi petele de cafea, ruj și chiar de cerneală. Să sperăm că așa este și că nuanța va rămâne imaculată și fără de pată pe toata durata de viață a laptopului.

Design minimalist, de o simplitate debordantă, dar un echipament elegant, care va atrage cu siguranță privirile și care va fi apreciat tocmai datorită acestei lipse a elementelor extravagante. Simplu, minimalist, este câteodată mai bine…

În contrast cu dominația absolută a albului este poate doar iluminarea portocalie a tastaturii, mai vizibilă și mai pronunțată în mediile întunecate, mă rog, atunci când este nevoie de ea.

Dar, recunosc că este cu adevărat o apariție interesantă din punct de vedere al aspectului exterior, tocmai pentru culoarea imaculată și fără de pată care este prezentă pe toate părțile și muchiile sale. Asortată cu o construcție de calitate, cu finisaje fără reproș. Capac metalic, corp tot metalic, plasticul fiind prezent doar pe zona de contact cu biroul. O construcție care lasă impresia de robustețe, de rezistență la o utilizare intensă, zi de zi.

Și este de menționat faptul că este destul de subțire și de ușor pentru un laptop cu ecran de 15.6 inchi, carcasă metalică și o fișă hardware atât de puternică. Cântărește 2.1Kg și are o grosime de 18mm, astfel că nu va fi o povară prea mare la transport.

Am apreciat și faptul că dispune de mai toate porturile conectoare necesare, chiar și unul pentru fir ethernet, dar nu pot renunța la lipsa unui slot pentru carduri SD, mai ale pentru că este un laptop dedicat creatorilor de conținut…

La interior arată cam așa…

După cum se poate vedea, nu prea permite un upgrade facil al soluțiilor de stocare și al memoriei RAM…

Tastatură de calitate, confortabilă, cu taste eficient spațiate pentru a permite o redactare rapidă. De asemenea, are iluminare de fundal pentru a putea fi utilizată și în medii slab luminate sau pe întuneric. Nu are bloc numeric, un accesoriu util anumitor categorii profesionale.

Touchpad-ul este un accesoriu foarte bun în aplicațiile uzuale, răspunde corect și precis la comenzile tactile. Normal, în aplicații avansate de grafică sau editare foto/video se va apela la serviciile unui mouse.

Sistemul audio putea fi mai de calitate, dacă tot este un laptop dedicat creatorilor de conținut, adică cei care au și pretenții la nivel auditiv, au nevoie ca totul să se audă foarte bine în videoclipurile pe care le prelucrează. Este capabil să redea un sound destul de clar dar în planul frecvențelor medii, fără suflet.

Ecranul IPS cu rezoluție 4K este cu siguranță unul dintre atuurile forte ale acestui laptop Acer ConceptD 7. Poate reda 100% din câmpul de culori AdobeRGB și este certificat Pantone, astfel că este pregătit să fie cu adevărat de folos în programele în care acuratețea coloristică este neapărat necesară.

Capabil să redea imagini cu o paletă coloristică vibrantă, unghiuri largi de vizualizare, un contrast foarte bun. De asemenea, este și destul de luminos pentru a putea fi utilizat în aer liber.

Normal, pentru extinderea spațiului vizual de lucru pe ecrane mai mari se poate apela la conectorii mini-DP și HDMI.

Din punct de vedere al performanțelor sale hardware, am avut la dispoziție un model într-o configurație de top, cu un procesor Intel Core i7 cu 6 nuclee și 12 fire de execuție, o placă grafică Nvidia GeForce RTX 2080 Max-Q cu 8GB GDDR6 și cu 32GB memorie. Chiar dacă este o configurație a anului trecut, zic că este în continuare la fel de actuală și bună pentru suitele de aplicații pentru creativitate și productivitate, de orice gen ar fi acestea.

Laptopul Acer ConceptD 7 s-a comportat impecabil pe toată perioada de utilizare și a rulat fără să crâcnească aplicații diverse, mai simple sau mai consumatoare de resurse hardware. Poate fi utilizat fără reținere pentru prelucrare foto, editare grafică, ba chiar și video în anumite condiții, ecranul de calitate oferind și suportul vizual necesare unor astfel de aplicații.

Soluția de stocare aleasă este compusă din două unități SSD WDC pe NVMe de 256GB, dispuse într-un Raid 0, astfel că utilizatorii vor avea la dispoziție un spațiu de 512GB. Cu performanțe foarte bune la citirea datelor, astfel că sistemul de operare și aplicațiile instalate vor răspune foarte repede la comenzi. Bănuiesc că în comerț va fi disponibil și cu spațiu de stocare de 1TB, dacă nu chiar mai generos. Nu de alta, dar creatorii de conținut au nevoie de spațiu, mult spațiu de stocare.

Autonomia nu este una de invidiat dar nici de neglijat, dacă ținem cont de puterea sa hardware dar și de ecranul cu rezoluție 4K, care consumă mai multă energie față de unul full HD. La sarcini uzuale, office, navigare pe internet, prelucrare foto la nivel minimal, bateria de 81WHr este capabilă să ofere puțin peste 5 ore de autonomie.

Normal că în momentele de solicitare hardware își va face auzită prezența sistemul de ventilare, însă nu este deranjant.

Mișto este faptul că vine cu două unelte destul de puternice pentru editare foto și video – Ciberlink PhotoDirector și PowerDirector.

Teste de performanță cu Acer ConceptD 7 CN715-72G

Nu puteau lipsi testele benchmark de performanță din review-ul nostru. Pentru început l-am testat cu 3D Mark de la Futuremark, pentru a vedea cum stă la capitolul grafică. Rezultatele, în continuare.

Acestea, comparate cu rezultatele unor sisteme echivalente.

După cum se observă, la capitolul grafic este un laptop cu performanțe în media clasei sale.

Urmează testele de creativitate realizate cu PcMark 8. Rezultatele, în continuare.

Acestea, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, în testele de creativitate a dat dovadă că oferă performanțele necesare.

L-am pus la treabă și în Geekbench.

Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

În acest test, performanțele sale sunt surclasate de laptopuri și sisteme desktop cu componente mai puternice.

În Cinebench a obținut următoarele rezultate…

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

După cum se observă, în continuare se dovește a avea o configurație destul de performantă.

L-am testat și cu Luxmark…

Iar scorul obținut de placa grafică Nvidia GeForce RTX 2080 Max-Q, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, placa grafică Nvidia GeForce RTX 2080 Super are destule atuuri pentru a fi de folos în aplicații dedicate.

Concluzii despre Acer ConceptD 7 CN715-72G

Pro

 • Fișă tehnică performantă, utilă în aplicații pentru creativitate și productivitate
 • Construcție de calitate, design plăcut, carcasă vopsită în culoarea albă, o prezență deosebită
 • Tastatură bună, confortabilă, cu iluminare de fundal în culoarea portocalie
 • Ecran care se vede foarte bine, cu rezoluție 4K, 100% AdobeRGB și certificare Pantone
 • Vine cu Ciberlink PhotoDirector și PowerDirector preinstalate

Contra

 • Nu are sloturi pentru carduri, nici măcar unul microSD (se poate rezolva cu un adaptor)
 • Încărcătorul putea fi alb, dacă tot s-a optat pentru această culoare
 • SIstemul audio putea fi mai de calitate

Acer ConceptD 7 este cu siguranță o apariție deosebită pe piața echipamentelor de profil, ce se dinstinge în primul rând prin aspectul său exterior, îmbrăcat într-o nuanță mai rarisimă, dar cu un impact vizual puternic. Din acest punct de vedere, fiind un laptop dedicat celor pentru care și aspectul exterior al unui laptop este important, nu numai fișa sa hardware.

Oau, ce miștooo arată… Au exclamat câteva colege surprinse de imaculata sa culoare…

De asemenea, plusează la capitolul performanțe și are un ecran excelent, astfel că se poate dovedi cu siguranță util anumitor categorii profesionale, fie că sunt creatori de conținut sau ingineri, arhitecți, dtp-iști, graficieni, cercetători…

Vine în diverse configurații și echipări, chiar și cu plăci grafice Nvidia Quadro RTX 5000 cu 16GB memorie VRAM.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *