MSI GE66 Raider Review – Bine construit, performant, pentru gaming dar și pentru aplicații profesionale

MSI este unul dintre jucătorii importanți pe piața laptopurilor de gaming, cu exemplare tot mai reușite și mai performante, care pot rivaliza fără tăgadă cu modelele oricărui alt integrator.

Iar acest MSI GE66 Raider pe care l-am utilizat de curând este unul dintre acele laptopuri de gaming performante și capabile să asigure accesul fără restricții în jocurile cu o grafică complexă dar și în aplicații profesionale ce necesită resurse hardware de top.

Da, este un laptop al anului trecut dar încă prezent în comerțul autohnton și, mai important, încă destul de performant pentru a fi pe placul acelora aflați în căutarea unui echipament portabil util la aproape orice. Și va fi la fel de bun pentru câțiva ani buni de acum încolo…

Și se raliază uneia dintre ideile cât se poate de actuale dar și de viitor – destul de compact dar în aceeași măsură performant, puternic. După cum am observat cu toții că laptopurile de gaming lansate la CES 2021 sunt tot mai subțiri și mai ușoare, mai facil de manevrat și de transportat, totul fără a face rabat la capitolul performanțe hardware.

Specificațiile modelului MSI GE66 Raider 10SGS pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele

  • Ecran – IPS de 15.6 inchi, rezoluție 1920×1080 pixeli, rată de refresh de 240Hz, finisare mată
  • Procesor – Intel Core i9-10980HK cu 8 nuclee și 16 fire de execuție, tactat la 3.1GHz, cu Turbo Boost până la 5.3GHz
  • Sistem Grafic – Intel UHD + NVIDIA GeForce RTX 2080 SUPER Max-Q Design, 8GB GDDR6
  • Memorie RAM – 32GB DDR4-3200
  • Stocare – SSD M.2 WDC cu o capacitate de 1TB
  • Rețea – Ethernet Gigabit, Wi-Fi 6, Bluetooth 5,1
  • Conectică – 1x RJ45,1x cititor SD (XC/HC), 1x HDMI (4K @ 60Hz), 1x Mini-DisplayPort, 2x Tip-A USB3.2 Gen1, 1x Tip-A USB3.2 Gen2, 1x Tip-C (USB3.2 Gen2 / DP), 1x Tip-C USB3.2 Gen2x2
  • Baterie – 99,9Whr
  • Dimensiuni – 358 x 267 x 23.4 mm
  • Greutate – 2.38Kg
  • Altele – Tastatură cu iluminare RGB, Webcam Full HD@30fps,

Pot spune că este un laptop de gaming care mi-a plăcut cum arată dar și din punct de vedere al calității constructive. O carcasă în întregime metalică, robustă, rezistentă și destul de compactă, ca un mic tănculeț făcut să funcționeze în cele mai diverse situații. Materiale de calitate, finisaje fără reproș, cu un look modern și fără prea multe elemente extravagante de design, însă cu un look unic ce denotă personalitate.

După cum am mai remarcat, este un echipament destul de compact, cu o greutate de 2.4Kg, normal, pentru un laptop din categoria sa. La această stare de fapt au contribuit cu siguranță și ramele subțiri din jurul ecranului…

Și pentru că este un laptop de gaming, nu putea lipsi iluminarea RGB, într-o implementare cum nu am văzut momentan la un alt echipament din categoria sa, la un alt producător. Îmi place cum arată acea bandă cu iluminare RGB, lată și lungă cât toată muchia frontală, pe care sunt afișate jocuri de lumini colorate, dinamice și panoramice, cu efecte plăcute ochilor.

Și poate fi configurată prin intermediul aplicație să facă jocuri de lumini (sau nu) conform propriilor dorințe.

Din punct de vedere al conecticii stă chiar foarte bine, după cum se poate observa. Are destui conectori pentru atașarea accesoriilor externe necesare dar și pentru extinderea spațiului de lucru sau de gaming pe ecrane cu o diagonală mai generoasă. Ba are mai mulți decât ar avea nevoie orice utilizator, poziționați pe cele trei muchii, cea frontală fiind ocupată cu banda de iluminare RGB.

Pe muchia dreaptă este prezent un port USB-3, unul USB-C și cel audio.

Pe cea stângă sunt prezente slotul pentru carduri SD, încadrat de încă două porturi USB-3.

Iar pe spate se observă un port pentru încărcare, unul HDMI, cel RJ-45, un altul USB-C dar și cel mini-DP.

Iar la interior arată cam așa…

După cum se observă, permite un upgrade facil pentru soluțiile de stocare SSD M.2 și memoria RAM.

De remarcat că are o cameră web cu rezoluție full HD și care se vede destul de ok, în orice caz mult mai bine decât camerele majorității laptopurilor la ora actuală. Un atuu pentru cei care trebuie să participe des la videoconferințe online, fie că sunt pentru serviciu, studiu sau pentru raiduri online cu gașca de prieteni din toată lumea.

Tastatura laptopului oferă un real suport pentru radactarea rapidă, într-o manieră confortabilă. Chiar și în sesiunile de gaming răspunde rapid la comenzi și are iluminare RGB pentru a putea fi utilizată cu precizie chiar și pe întuneric.

Normal că iluminarea tastaturii poate fi configurată conform propriilor dorințe și plăceri vizuale… există aplicația de la steelseries necesară pentru acest lucru.

Deși nu are vreo suprafață generoasă, touchpad-ul din dotare este capabil să răspundă corect și preciz la atingerile tactile, astfel că în aplicațiile uzuale nu am avut nevoie de prezența unui mouse. Normal, acesta și-a dovedit utilitatea în sesiunile de gaming.

Sistemul audio putea fi cu siguranță mai bun, capabil să redea un sound mai de calitate. Este singura caracteristică a acestui meseriaș de altfel laptop care m-a dezamăgit, pentru că poate reda doar un sound metalic, fără volum și fără suflet. Așa că, atât la gaming cât și pentru audiții muzicale, este nevoie de o pereche de căști sau de un sistem audio extern.

Ecranul este unul dintre elementele principale ale oricărui laptop, cu un cuvânt greu de spus asupra experienței de utilizare. Iar în cazul de față am avut la dispoziție unul de o bună calitate, IPS, capabil să redea o paletă coloristică vibrantă, cu un contrast foarte bun și unghiuri largi de vizualizare, astfel că este o adevărată plăcere să privești pe el în jocuri, aplicații multimedia sau în cele profesionale, de grafică.

Experiența de vizualizare poate fi adaptată și personalizată conform propriilor dorințe, aplicația MSI având nu mai puțin de 5 moduri de vizualizare – Gamer, Anti-Blue, sRGB, Office și Movie.

Iar din punct de vedere al performanțelor hardware nu am ce-i reproșa, deși componentele sale principale sunt la nivelul anului trecut (2020). Dar, la fel de bune și de utile pentru accesarea fără restricții în aplicații profesionale de grafică sau editare foto/video, precum și în jocuri de nouă generație cu o grafică complexă. Drept dovadă stau procesorul Intel Core i9-10980HK cu Turbo Boost până la 5.3Ghz, placa grafică Nvidia GeForce RTX 2080 Super cu Max-Q, cei 32GB ai memoriei RAM dar și soluția de stocare pe SSD.

Este un laptop ce poate accesa fără să crâcnească aplicații variate, de la cele normale, de office, până la cele consumatoare de resurse hardware, de prelucrare grafică sau video, precum și jocuri la setările lor maximale.

După cum se observă, s-a comportat impecabil, la setările maximale. Și la fel a fost și în alte titluri de generație nouă, fiind un laptop gândit pentru divertisment absolut.

La fel de bine se poate dovedi util în aplicații financiar-contabile dar mai ales în cele de creativitate, pentru prelucrare foto/vide la nivel profesional dar și în aplicațiile de grafică 2D/3D, inginerești, de construcții sau arhitectură. Din acest punct de vedere fiind un laptop… potent.

Și, după cum se observă, SSD-ul Sandisk (WDC) este destul de performant, chiar performant, pentru a permite un răspuns rapid al sistemului de operare și aplicațiilor folosite.

Stă binișor și la capitolul autonomie, cel puțin pentru un echipament din categoria sa. Utilizat în regim office, cu wi-fi activ și sistemul de iluminare dezactivat, acumulatorul de 99,9Whr este capabil să ofere spre 5 ore și jumătate de autonomie. Normal, în funcție de încărcarea din sesiunile de gaming și aplicațiile consumatoare de resurse, autonomia va scădea drastic, spre maxim 2 ore și jumătate.

De menționată că în timpul solicitărilor intense, se va încălzi destul de tare în zonele de evacuare ale aerului cald iar pentru o răcire eficientă sistemul de ventilatoare poate deveni destul de gălăgios. Ca orice alt laptop din categoria sa, pentru că nu am întâlnit până acum laptopuri de gaming cu răcire pasivă sau cu sisteme de ventilare cu adevărat silențioase…

Teste benchmark de performanță cu MSI GE66 Raider

Nu puteau lipsi testele benchmark de performanță din review-ul nostru. Pentru început l-am testat cu 3D Mark de la Futuremark, pentru a vedea cum stă la capitolul grafică. Rezultatele, în continuare.

Acestea, comparate cu rezultatele unor sisteme echivalente.

După cum se observă, MSI GE66 Raider nu este cu nimic mai prejos față de alte laptopuri de gaming de top, rezultatele sale fiind depășite doar de sisteme desktop dar și de un laptop echipat cu noua generație de plăci grafice Nvidia Ampere.

Urmează testele de productivitate și creativitate realizate cu PcMark 8. Rezultatele, în continuare.

Acestea, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, în aplicațiile de productivitate și creativitate se comportă ca orice alt echipamente de top.

L-am pus la treabă și în Geekbench.

Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, performanțe de top, cele ale plăcii grafice fiind depășite în special de către noua Nvidia Ampere.

În Cinebench a obținut următoarele rezultate…

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

După cum se observă, procesorul Intel Core i9 este unul dintre cele mai performante din industrie, în continuare.

Luxmark a dat următoarele rezultate.

Rezultatele sale fiind depășite, normal, de plăci grafice mai performante, tactate la frecvențe mai înalte.

După cum se observă, pentru aplicația 3D de arhitectură Lumion are configurația recomandată.

Concluzii despre MSI GE66 Raider

Pro

  • Fișă tehnică performantă, bună la gaming dar și pentru activități de ordin profesional
  • Construcție de calitate, robustă, carcasă metalică
  • Banda de iluminare de pe muchia frontală
  • Formă destul de compactă pentru un laptop atât de performant
  • Ecran de calitate, cu o rată de refresh de 240Hz
  • Are destui conectori pentru atașarea accesoriilor externe, plus slot pentru carduri SD
  • Tastatură foarte bună, cu iluminare RGB
  • Cameră web cu rezoluție full HD

Contra

  • Sistemul audio putea fi mai de calitate

Cert este faptul că MSI GE66 Raider este unul dintre laptopurile de top aflate în continuare la comercializare, potent, cu performanțe serioase și caracteristici superioare, pentru a se dovedi util atât la gaming cât și în aplicații de ordin profesional.

Arată bine, are o carcasă metalică, robustă și destul de compactă pentru un laptop cu ecran de 15.6 inchi, de altfel unul foarte bun cu o rată de refresh de 240Hz, nu-i lipsește o fișă hardware de top și un sistem de iluminare RGB chiar plăcut, plus soluții de conectică diverse, astfel că oferă tot ceea ce ar avea nevoie un utilizator pretențios.

Este cu siguranță unul dintre acele laptopuri bune la aproape orice.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *