HP ProBook 630 G8 (2M025AV) Review – Același look clasic de business dar dotat cu cea mai nouă generație de procesoare Intel
Pe parcursul activității mele profesionale am avut de-a face cu o mulțime de modele ale seriei de business ProBook de la HP. Este una dintre acele serii de laptopuri care în general mi-a lăsat o impresie pozitivă, chiar dacă au mai fost câteva lacune la anumite modele, hibe constructive și de fiabilitate la care nu m-aș fi așteptat (de-a lungul istoriei mele cu ele). Pentru că știu că această serie de laptopuri este făcută pe anumite standarde superioare de calitate, pentru a satisface pe cei mai pretențioși utilizatori, din cadrul companiilor și nu numai.
Mă rog, în ciuda celor câtorva mici impedimente, consider că HP Probook este o serie de laptopuri fiabilă, durabilă, cu performanțele, caracteristicile și accesoriile necesare unor categorii largi de utilizatori, de orice gen. Oricând sunt în căutarea unor echipamente portabile de încredere pentru o companie, este una dintre seriile și mărcile pe care le iau în considerare.
Iar acest HP Probook 630 G8 2M025AV este unul dintre acele ultraportabile ce se poate dovedi util la sarcini uzuale de office și de business, precum și pentru studiu. A trebuit să configurez un astfel de model, așa că m-am gândit să îi fac și un scurt review, poate va fi de folos celor aflați în căutarea unui echipament portabil ușor și cu o configurație de nivel mediu, destul de performant pentru o suită largă de aplicații folosite în cadrul companiilor și nu numai.

Specificațiile modelului HP ProBook 630 G8 2M025AV pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele:
- Ecran – IPS de13.3 inchi, rezoluție 1920×1080 pixeli, finisare mată, panel LG Philips LGD0675
- Procesor – Intel Core i5-1135G7 cu 4 nuclee și 8 fire de execuție, tactat la 2.42GHz, cu Turbo Boost până la
- Sistem grafic – Intel Iris Xe cu 1GB VRAM
- Memorie RAM – Samsung 8GB DDR4-3200
- Stocare – SSD Toshiba de 512GB
- Rețea – Wi-Fi 6 AX201, Bluetooth 5.0
- Conectică – 1x HDMI 1.4b, 1x USB-C 3.2 Gen cu DisplayPort 2, 2x USB 3.0 3.2 Gen 1, 1x audio (căști și microfon), 1x card de securitate
- Baterie – 45Whr
- Dimensiuni – 306.9 x 208.4 x 15.9 mm
- Greutate – 1.28Kg
- Sistem de operare – Windows 10 Pro pe 64 de biti
- Altele – tastatură cu iluminare de fundal, webcam 720p

Acel look clasic prea puțin schimbat de-a lungul anilor, cu prea puține modificări stilistice esențiale, acel look prin care recunoști de la distanță un laptop din seria HP Probook. Modern dar în continuare elegant, gândit pentru a fi o prezență agreabilă în special în mediile de business.
Carcasă metalică, robustă, clar este un echipament construit pentru o utilizare intensă, dedicat celor care trebuie să-și desfășoare activitățile uzuale, de serviciu sau studiu, de oriunde s-ar afla. Calitate, finisaje fără reproș, un demn reprezentant al seriei Probook. Și pe suprafața căruia vor fi mai greu de descifrat urmele de amprente sau de praf.

Un echipament compact, cu o greutate de numai 1.28Kg, facil la transport și în manevrare, un ultraportabil în adevăratul sens al cuvântului din acest punct de vedere.


La capitolul conectică remarc lipsa unui port ethernet gigabit, nelipsit pe vremuri de la seria aceasta de echipament ProBook. De asemenea, nu are slot pentru carduri microSD sau SD.
Dar are un port USB-C prin care se poate încărca, alte două USB 3 și unul HDMI. Portul USB-C are DisplayPort, există și HDMI, astfel că se poate extinde spațiul vizual de lucru pe încă două ecrane în același timp. Dar cu încărcătorul pe USB-C din pachet nu prea ai cum să-l folosești, așa că rămâne doar cel HDMI pentru extinderea ecranului. Sau se achiziționează separat un încărcător cu conector rotund, pentru că există pe laptop, culmea.

Tastatura de tip chiclet este capabilă să asigure o redactare confortabilă, într-o manieră rapidă. Tastele sunt corect spațiate, au o cursă plăcută și iluminare de fundal pentru a putea fi utilizate și pe întuneric. Lipsește un bloc numeric, un accesoriu necesar în special departamentelor financiar-contabile.
Touchpad destul de generos pentru un echipament atât de compact, care răspunde eficient și precis la comenzile tactile. Astfel că în aplicațiile uzuale nu este neapărat necesară utilizarea unui mouse. Mă rog, fiecare cum este obișnuit. Nu pot să nu observ lipsa trackpad-ului din mijlocul tastaturii…

Sistemul audio putea fi mai de calitate, de altfel cam asta este una dintre bubele laptopurilor de business din seria HP Probook, la care nu prea s-a pus accent pe această facilitate. Da, este capabil să redea un sound destul de puternic și de clar, bun pentru videoconferințe, însă destul de strident, metalic, în zona frecvențelor înalte și medii, nu prea plăcut la audiții muzicale, nici măcar în surdină.
Că tot am adus vorba de videoconferințe, nici HP nu a făcut upgrade camerelor web, acestea fiind încă la nivelul de acum 10 ani, cu o rezoluție de 1280×720 pixeli. Mă aștept ca în anul de grație 2021 să se facă un upgrade, măcar la full HD… Ar fi util și pentru videoconferințele de business dar și pentru cele realizate în scop personal, pentru ca interlocutorii să te vadă mai bine…

Ecranul de 13.3 inchi are o rezoluție de 1920×1080 pixeli, este IPS și capabil să afișeze caractere text clare și imagini cu o paletă coloristică frumoasă, un contrast destul de bun și unghiuri largi de vizualizare. Dacă s-ar fi optat pentru rame mai subțiri în jurul ecranului, cred că se putea integra unul cu o diagonală de 14 inchi. Până la urmă este un ecran clasic pentru un laptop ușor HP Probook, cu finisare mată și care va fi folosit în special în aplicații de office și business, la navigare pe internet și comunicare.

Din punct de vedere al performanțelor face ce te-ai aștepta să facă, dacă ținem cont de fișa sa tehnică de nivel mediu dar destul de performantă, cu procesor Intel Core i5 și placă grafică Intel Iris Xe. Bun pentru aplicații office, navigare pe internet, clienți CRM/ERP financiar-contabili, prelucrare video la nivel entry-level, comunicare scrisă și videoconferințe, vizualizare materiale video, chiar și la rezoluție 4K etc.
Mai puțin spre deloc util la prelucrare grafică și video la nivel profesional, pentru gaming sau sarcini mai complexe, consumatoare de resurse hardware. Personal aș fi dorit cel puțin 16GB memorie RAM, pentru că la ora actuală nu mai sunt de ajuns cei 8GB, numai un browser de internet cu 10 tab-uri active fiind capabil să ocupe o bună parte a acestora.
Soluția de stocare este una ce poartă sigla Toshiba, are o capacitate de 512GB, destul de generoasă pentru sarcinile uzuale de office, pentru stocarea documentelor în aproape orice format necesare…

… și este destul de rapidă, după cum se poate observa, astfel încât să permită un comportament eficient pentru sistemul de operare și aplicațiile instalate.
Și cum niciun ultraportabil nu se poate numi… ultraportabil dacă nu are și o autonomie pe măsură, pot spune că HP Probook 630 G8 este un demn reprezentant al clasei sale. Folosit la sarcini office, navigare pe internet cu sesiuni video pe youtube, cu luminozitatea ecranului la 75% din valoarea maximă și fără iluminarea tastaturii este capabil de o autonomie în jurul a 8 ore. Așa că, dacă este lăsat să intre în hibernare când nu este folosit, putem spune că are o autonomie pentru întreaga zi.
Teste de performanță cu HP Probook 630 G8
În Geekbench a obținut următoarele rezultate..


Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, în acest test are performanțe mai slabe decât ale unui ultraportabil cu aceeași configurație, de la alt producător. Cred că HP a ales să nu lase procesorul să funcționeze mai mult timp la limitele sale superioare, pentru a nu solicita prea tare sistemul de răcire.
În Cinebench a obținut următoarele rezultate…




Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

La fel, are performanțe mai slabe decât ale unui Lenovo Slim 7 dar superioare unor ultraportabile de anul trecut.
Concluzii despre HP Probook 630 G8
Pro
- Construcție de cea mai bună calitate, carcasă metalică, look clasic HP de business
- Fișă tehnică destul de performantă pentru sarcini office sau de business
- Soluție de stocare cu o capacitate de 512GB și destul de performantă
- Autonomie pentru o zi de utilizare
- Tastatură confortabilă cu iluminare de fundal, touchpad care răspunde excelent
- Are senzor de amprentă, util pentru securizare
Contra
- Rezultate benchmark mai slabe decât alte ultraportabile cu o configurație asemănătoare
- Camera web nu este full HD, un laptop de business trebuie să aibă o cameră mai bună în 2021
- Nu are slot pentru carduri microSD sau SD
- Ar fi fost necesar un 16GB memorie RAM
- Nu are port ethernet gigabit
În ciuda rezultatelor testelor benchmark, consider că acest HP Probook 630 G8 este un echipament ultraportabil potrivit sarcinilor office și zonelor de business, pentru accesarea resurselor companiei de oriunde s-ar afla utilizatorul său. Sau, de ce nu, este un ultraportabil foarte bun pentru studiu online, blogging, jurnalism etc. Este ușor, robust, vine cu accesorii de calitate și un design clasic, plus o autonomie pentru întreaga zi de utilizare.