ASUS TUF Gaming A15 F506QR Review – Laptop de gaming cu adevărat performant, pentru divertisment și multe altele

Iată că începutul lui 2021 este bogat în echipamente portabile pentru orice gen de utilizator, pentru orice gen de activitate, pentru divertisment sau pentru obligațiile de natură profesională. Mai toți integratorii au adus noile serii de echipamente pe piața românească, dotate cu cele mai recente tehnologii de la AMD, Intel și Nvidia. Echipamente și tehnologii care plusează atât la capitolul performanțe cât și la cel al autonomiei de utilizare, după cum am constatat recent la cele câteva laptopuri și ultraportabile utilizate recent.

Iar unul dintre cele mai interesante laptopuri de gaming din acest început de an este și acest ASUS TUF Gaming F506QR A15, un echipament cu performanțe superioare, foarte bun atât în sesiunile de jocuri electronice cât și la sarcini mai serioase, de birou sau pentru studiu. Un echipament de care se poate bucura atât tânărul învățăcel pasionat de gaming cât și cei care au nevoie să lucreze eficient în programe mai deștepte.

Specificațiile modelului de laptop ASUS TUF Gaming F506QR A15 pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele:

  • Ecran – IPS de 15.6 inchi, rezoluție 1920×1080 pixeli, finisare mată, panel Sharp, rată de refresh de 240Hz, timp de răspuns de 3ms, 100% acoperire din câmpul de culori sRGB
  • Procesor – AMD Ryzen 7 5800H pe 7nm, 8 nuclee, 16 fire de execuție, tactat la 3.2GHz, Boost până la 4.45GHz
  • Sistem Grafic – AMD Radeon Vega + Nvidia GeForce RTX 3070 (8GB GDDR6)
  • Memorie RAM – 2x 8GB DDR4-3200
  • Stocare – Hynix SSD NVMe cu o capacitate de 1TB
  • Rețea – Wi-Fi 6 AX200, Ethernet Gigabit, Bluetooth 5.1
  • Conectică – 2x USB-A 3.2, 1x USB-A 2, 1x USB-C gen 2 cu DisplayPort, 1x HDMI 2.0b, 1x Ethernet, 1x 3.5 căști/microfon
  • Baterie – 90Whr
  • Dimensiuni – 360 x 256 x 24.9 mm
  • Greutate – 2.23Kg
  • Altele – tastatură cu iluminare RGB, bloc numeric, webcam HD

Fișa sa tehnică îl recomandă categoric drept un laptop performant, de gaming sau pentru aplicații consumatoare de resurse hardware. Aspectul său este în schimb al unui laptop de buget, cu o carcasă eminamente din plastic și dimensiunile unui echipament de tip desktop-replacement, nu tocmai subțirel sau portabil și care va părăsi mai rar biroul de acasă.

Însă, chiar și așa, o carcasă din plastic dar cu finisaje de calitate și un design modern, cu elemente geometrice trasate cu generozitate pe toată suprafața sa. Clar, are look-ul unui laptop dedicat în special mediilor casnice, anume utilizatorilor de vârste școlare, care-și vor putea realiza temele cu ajutorul său pentru ca, după studiu, să treacă la fapte îndrăznețe și eroice pe câmpurile de luptă virtuale împreună cu gașca de prieteni.

La fel, pentru un preț cât mai redus, s-a renunțat și la un sistem de iluminare extern, pe muchii sau cine mai știe pe unde. Pe de altă partă, unii vor aprecia lipsa acestuia, preferând poate echipamentele cu un look mai normal, nu atât de extravagant.

Stă destul de bine la capitolul conectică, având nu mai puțin de 4 porturi USB (2x USB 3.2, 1x USB 3, 1x USB-C cu DisplayPort) dar și conectori HDMI și Ethernet, precum și atât de utilul jack de 3.5mm.

La interior arată cam așa…

… după cum se observă, construcția sa permite schimbarea memoriei RAM, a soluției de stocare M.2 dar și adăgarea uneia suplimentare, ceea ce este un plus din punctul meu de vedere.

Tastatura de tip chiclet este un accesoriu care favorizează redactarea rapidă, într-o manieră confortabilă. Tastele au o cursă plăcută la apăsare, au iluminare RGB de fundal, cu tastele WASD mai pronunțate, astfel că vor putea fi utilizate fără probleme și pe întuneric. Nu-i lipsește un bloc numeric, util pentru un anumit gen de activități mai serioase.

Touchpad-ul este un accesoriu foarte bun pentru aplicații uzuale, pentru office sau studiu, răspunde excelent la comenzile tactile. Normal, în sesiunile de gaming sau în aplicații de grafică sau prelucrare foto/video, recomanc utilizarea unui mouse, eventual al unuia de top de la ASUS.

Sistemul audio integrat se comportă binișor, în sensul că este capabil să redea un sound destul de puternic, de clar și de echilibrat, spațial. Bun atât pentru sesiunil de gaming dar și pentru vizionarea unor filme. Mă rog, întotdeauna se poate mai bine, așa că niște căști de calitate sau un sistem audio extern vor fi mai potrivite pentru cei cu urechile fine.

Ecranul este capabil să afișeze imagini clare, cu o paletă coloristică frumoasă, saturată, un contrast bun și unghiuri largi de vizualizare. Afișează 100% din gama de culori sRGB și se vede foarte bine atât în jocuri, filme sau în aplicații de birou sau studiu. Are și finisare mată, astfel că va reflecta mai puțin sursele de lumină. Și de remarcat rata de refresh de 240Hz, ce va genera scene fluide în momentele dinamice ale jocurilor…

Din punct de vedere al configurației nu prea am ce-i reproșa. Personal sunt tot mai încântat de performanțele procesoarelor AMD Ryzen de nouă generație care, în combinație cu plăcile grafice Nvidia RTX, sunt capabile să ofere acces atât în jocuri cu o grafică complexă cât și în aplicații de prelucrare grafică/video/foto.

În cazul de față, incredientele principale sunt un procesor AMD Ryzen 7 5800H, o placă grafică Nvidia GeForce RTX 3070, rețeta fiind asezonată cu 16GB memorie RAM dar și cu o soluție de stocare rapidă și cu capacitate de stocare genersoasă, de 1TB.

Normal, l-am pus la treabă și în câteva jocuri…

… și, după cum se observă, această configurație se descurcă impecabil în toate cele 4 titluri – Destiny 2, Divinity Original Sin 2, Ghost Recon Breakpoint, Middle Earth Shadow of War.

După cum se observă, utilizatorii au la dispoziție un SSD NVMe Hynis de 1TB și destul de performant, care garantează un comportament rapid al sistemului de operare și al aplicațiilor instalate. Și i se poate adăuga încă o soluție de stocare suplimentară.

Mai mult, laptopurile de gaming de nouă generație mai au un atuu incontestabil – anume autonomia de utilizare. Dacă în timpul sesiunilor de gaming sau în aplicațiile de prelucrare grafică nu se pot lăuda cu o autonomie excelentă, pentru că toate componentele vor funcționa în plin, la sarcini de office, fără iluminarea tastaturii dar cu conexiune la internet, lucrurile stau cu totul altfel. Adică este un echipament care poate fi utilizat peste 9 ore la redactare, informare pe internet, scurte sesiuni pe youtube…

Un laptop de gaming cu o autonomie pentru întreaga zi… zic că este spre beneficiul oricui.

Teste de performanță cu ASUS TUF Gaming A15 F506QR

Nu puteau lipsi testele benchmark de performanță din review-ul nostru. Pentru început l-am testat cu 3D Mark de la Futuremark, pentru a vedea cum stă la capitolul grafică. Rezultatele, în continuare.

Acestea, comparate cu rezultatele unor sisteme echivalente.

După cum se observă, placă grafică un pic peste nivelul mediu, performanțe pe măsură, cam la jumătatea clasamentului clasei din care face parte. La nivel grafic performanțele sale fiind depășite doar de echipamente portabile cu placă grafică Nvidia RTX 3080 sau de cele desktop lansate anul trecut, cu plăci grafice tactate la frecvențe superioare.

Urmează testele de productivitate și creativitate realizate cu PcMark 8. Rezultatele, în continuare.

Acestea, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, top of the top pentru activități productive și creative, fiind un laptop bun și pentru sarcini mai serioase, la birou și pentru studiu.

L-am pus la treabă și în Geekbench.

Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, rezultatele sale sunt surclasate doar de către cele ale echipamentelor desktop sau dotate cu procesoare și plăci grafice mai performante (AMD Ryzen 9 5800HX + Nvidia GeForce RTX 3080).

Iar dacă ar fi să comparăm rețetele AMD + Nvidia… rezultatele lui ASUS TUF Gaming A15 nu sunt cu mult mai prejos…

În Cinebench a obținut următoarele rezultate…

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

După cum se observă, performanțele sale sunt peste tot ceea ce am testat în recenta perioadă, mai puțin peste rezultatele obținute de rețeta AMD Ryzen 9 5900HX + Nvidia GeForce RTX 3080, după cum era de așteptat de altfel.

Concluzii despre ASUS TUF Gaming A15 F506QR

Pro

  • Configurație performantă, ok pentru gaming dar și pentru aplicații profesionale sau pentru studiu
  • Ecran de calitate, care se vede bine, cu o rată de refresh de 240Hz
  • Capacitate de stocare generoasă, de 1TB, unitate SSD destul de performantă
  • Tastatură cu iluminare RGB și cu bloc numeric
  • Destule soluții pentru conectarea accesoriilor externe
  • Autonomia, cel puțin în regim office de utilizare

Contra

  • Aș fi preferat un webcam cu rezoluție full HD, pentru ca utilizatorul să se vadă cât mai bine în sesiunile de conferință online
  • Nu are slot pentru carduri SD

Ca o concluzie de final, ASUS TUF Gaming A15 este un laptop pe cinste, cu o configurație sănătoasă, performantă, bună atât la gaming cât și în aplicații profesionale consumatoare de resurse, cu un ecran foarte bun cu o rată de refresh de 240Hz și un comportament ce poate mulțumi majoritatea utilizatorilor.

Totul la pachet cu o autonomie ce mai demult nu părea posibilă pe un laptop din categoria sa. Dar iată că tehnlogiile au avansat iar acum laptopurile de gaming pot oferi o autonomie pentru întreaga zi, normal, la sarcini uzuale de office sau la vizionarea de filme, nu în jocuri.

Procesoare AMD Ryzen 7, plăci grafice Nvidia Ampere, într-o rețetă ce se dovedește a fi de succces, după cum am mai constatat deja într-un review recent.

Acest model are un preț în jurul a 7000 de lei, aceasta fiind practic una dintre configurațiile de top.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *