Realme 8 Review – Cum face poze, cum filmează și concluziile finale despre un adevărat smartphone de nivel mediu (Partea II)

Folosesc de aproape două săptămâni noul smartphone de nivel mediu Realme 8, disponibil acum și la noi în țară, cu prețuri în jurul a 1100 de Lei. Din punctul meu de vedere, un adevărat terminal de nivel mediu, cu un raport foarte bun preț/caracateristici oferite și care s-a comportat impecabil până acum.

V-am spus deja că sunt mulțumit de calitatea sa constructivă, de cum se vede ecranul său dar și de interfața de utilizare, intuitivă, plăcută. Despre toate acestea, aici.

Rămăsese să vă arăt și cum face poze sau cum filmează. Și l-am luat cu mine într-un weekend prelungit petrecut în minunata Dobrogea, unde l-am pus destul de intensiv la treabă.

Pe scurt, specificațiile camerei foto cu patru lentile sunt următoarele

 • O cameră de 64 MPix (lentilă f/1.79, focală 26mm , senzor de 1/1.73 inchi, pixel de 0.8µm, focalizare PDAF)
 • O alta ultrawide de 8 MPix (lentile f/2.25, unghi de cuprindere de 119˚, focală de 16mm, senzor de 1/4.0″, pixel de 1.12µm)
 • Una macro de 2MPix cu lentilă f/2.4, focalizare de la 4cm distanță
 • Încă una de 2MPix și f/2.4, alb-negru, pentru controlul adâncimii câmpului foto
 • Filmează 4K/30fps, 1080p/30/60/120fps, cu stabilizare video electronică UIS
 • Are funcții HDR.

Interfața foto-video este destul de stufoasă.

Ca la orice alt smartphone de nouă generație. Există un mod de fotografiere Pro, pentru cei care vor să se joace cu setările, un altul tilt-shift (miniatură), filtre diverse de culoare, mod de fotografiere la rezoluție de 64Mpix, panoramă etc. Există chiar și AI ce detectează scenele de fotografiat și aplică setările necesare pentru o captură cât mai bună.

Ce mi-a plăcut la Realme 8 din punct de vedere al capacităților foto-video?

Desigur, nu-i putem compara capacitățile foto-video cu ale unui terminal de top, de 3-6 ori mai scump, nici cu ale unuia de 2 ori mai scump. Dar l-aș categorisi drept decent la acest capitol, cu rezultate de ajuns de ok pentru a mulțumi o bună parte a utilizatorilor. Rezultate ok la pozarea unui peisaj, a unui obiect, a unei locații, a unui interior de casă cât de cât luminat, a unui document ce trebuie trimis pe mail et… ok pentru rutina zilnică dar și pentru captarea unor imagini din vacanță, ce pot fi urcate imediat pe site-urile sociale.

Deci, mi-a plăcut…

 • Cum face poze cu senzorul de 64Mpix dar și cu cel de 8Mpix și lentilă cu unghi larg de cuprindere
 • Că rezultă imagini clare, cu o paletă coloristică frumoasă, naturală, cel puțin în condiții decente de iluminare exterioară
 • Se comportă destul de bine și la interior, într-un muzeu de exemplu
 • Focalizează repede și precis, chiar și de aproape
 • Bateria de 5000mAh oferă o autonomie de invidiat, pentru tone de fotografii și filmări
 • Ecranul este destul de luminos pentru a se vedea scena de fotografiat/filmat chiar și pe soare
 • Are destulă capacitate de stocare, internă plus card microSD

Cum face poze realme 8

Dar vă puteți da seama singuri de cum se comportă. După cum spuneam, l-am pus destul de intens la treabă în weekend-ul nostru prelungit din Munții Măcinului și din Tulcea.

De exemplu, cam așa arată peisajele captate cu Realme 8.

Sunt mulțumit de rezultatele în lumină bună, realizate atât la rezoluție de 12Mpix, cât mai ales la cea de 64Mpix, unde sunt captate mai multe detalii. Paleta coloristică este naturală în general, nivelul de zgomot destul de bine ținut sunt control. Cu excepția anumitor situații de iluminare, când funcția HDR creează o coloristică falsă, artificială, ce până la urmă poate fi corectată din aplicațiile de prelucrare gen snapseed sau instagram.

Mi-a plăcut cum se descurcă și camera wide cu senzor de 8Mpix.

Care, din punctul meu de vedere, stă parcă mai bine pe HDR.

O surpriză a fost și la captarea imaginilor de interior, dintr-un muzeu de exemplu. Cum sunt și cele realizate în Satul Pescăresc Tradițional din Tulcea, pe care vă recomand să-l vizitați.

După cum se vede, imagini ok, chiar dacă au fost realizate cu senzorul de 64Mpix sau cu al camerei wide, de 8Mpix. Imagini clare, cu o paletă coloristică vibrantă, cu un nivel al detaliilor decent.

Și în situațiile de close-up se comportă excelent, în special dacă este folosit senzorul de 64Mpix.

Chiar ok, nu? Focalizează de la vreo 7cm distanță.

Cât despre macro la 2Mpix? Poate că acum vreo 20 de ani făcea senzație. Acum este o lentilă și un senzor puse degeaba. Eu nu am de ce sa-l folosesc. Pentru scenele close-up, prefer să mă folosesc de senzorul principal, la rezoluție de 12Mpix sau chiar de 64Mpix. Are focalizare automată, ceea ce este foarte important. Iar rezultatele sunt net superioare.

Senzorul de 2Mpix realizează imagini cu un nivel a zgomotului deranjant și o pierdere flagrantă a detaliilor.

Cât despre paleta coloristică captată, imaginile de mai jos vorbesc de la sine.

Culori vibrante, saturate, frumoase.

Cum filmează Realme 8

La capitolul filmare pot spune că se putea face un pic mai mult. Da, în condiții de iluminare ok, rezultatele sunte decente, clare, cu o paletă coloristică naturală. Dar în condiții mai dinamice, lipsa unui stabilizator optic, chiar și a unuia electronic mai eficient, își face simțită lipsa în calitatea filmărilor.

Este ok mai debrabă la o filmare statică, când utilizatorul stă pe loc, ține bine telefonul și urmărește scena cu mișcări calme și ample. Nu l-aș recomanda pentru filmare în timp ce utilizatorul merge, pentru că imaginea video rezultată va fi “tremurată”. Dar, filmează 1080p cu 60 de cadre pe secundă, ceea ce este un plus din punctul meu de vedere.

De exemplu, o filmare de peisaj în Munții Măcinului, când începuse să ningă.

A ieșit destul de ok această fimare.

Și o alta cu noi, mergând prin pădure.

În acest caz se simte lipsa unui stabilizator mai eficient.

Mi-a plăcut în schimb cum focalizează de aproape, rapid, precis.

Imagini clare, bine focalizate, culori vibrante, chiar ok rezultatul.

La ce ar mai fi de lucru?

 • Camera de 2MPix trebuie să dispară, nu își are rostul
 • Un stabilizator optic ar fi util, mai ales la filmare
 • Algoritmul de prelucrare ar trebui îmbunătățit, mai ales la funcția HDR, care pierde oarecum la naturalețea culorilor

Mă rog, caracteristici foto-video ce sunt disponibile pe telefoane mai scumpe, personal aș spune că sunt cam pretențios de la un smartphone atât de ieftin.

===================================================================

Ce am mai sesizat la acest smartphone Realme 8?

În primul rând autonomia de utilizare, una de invidiat. Acumulatorul cu o capacitate de 5000mAh este capabil să ofere două zile de utilizare, cu wifi/4G și aplicațiile necesare active permanent. Ba au fost situații când l-am încărcat și după 3 zile.

De asemenea, se încarcă destul de rapid din câte am văzut, o încărcare completă realizându-se cam în 70 de minute.

Poate fi utilizat la fel de bine și în gaming mobil. De exemplu l-am pus la treabă în PUBG mobile și în Shadow Fight 3, titluri în care s-a descurcat foarte bine. Așa că, chiar dacă la început nu credeam, realme 8 este un smartphone pe care vă puteți fără probleme pierde timpul în jocuri mobile.

Normal, are un ecran destul de mare pentru a putea fi utilizat și la vizionarea de filme în timpul călătoriilor cu trenul sau cu avionul. Și are destul spațiu de stocare pentru a descărca offline filmele, documentarele sau serialele preferate.

De asemenea, nu am a mă plânge nici din punct de vedere al semnalului mobil de telefonie/date, a funcționat impecabil și din acest punct de vedere. De asemenea, gps-ul și-a făcut pe deplin treaba la navigare, atât cu waze cât și cu google maps.

Concluzii finale despre Realme 8

Pro

 • Preț bun, raport optim preț/caracteristici oferite
 • Construcție de calitate, este subțire și destul de ușor
 • Ecran care se vede bine, afișează o paletă coloristică vibrantă
 • Reușește să capteze imagini foto destul de ok, cu senzorul de 64Mpix dar și cu cel de 8MPix, comportament foarte bun pentru un smartphone la prețul său
 • Fișă tehnică destul de performantă, ce induce un comportament impecabil. Funcționează foarte bine, asigură fără probleme nevoile unui ritual zilnic pentru aproape orice gen de utilizator
 • Are acces la serviciile Google, interfață prietenoasă
 • Autonomie foarte bună, de cel puțin 2 zile de utilizare
 • Soluție de stocare generoasă – 128GB interni, plus card microSD
 • Este dual-SIM și are conector de 3.5mm pentru căști

Contra

 • Camera de 2Mpix nu este de folos
 • Funcția de filmare ar putea fi îmbunătățită
 • Nu vine cu căști la pachet
 • Și cam atât, la acest preț nu aș avea pretenții de smartphone de top

Realme 8 m-a convins, este un smartphone de nivel mediu cu tot ceea ce trebuie pentru un ritual zilnic în condiții optime, cu toate caracteristicile necesare – ecran bun, performanțe decente, spațiu de stocare generos, autonomie de invidiat și o cameră foto principală destul de ok, totul la un preț de buget.

Cum îmi place să spun, un adevărat smarpthone de nivel mediu, bun pentru orice gen de aplicație, pentru orice gen de activitate desfășurată în interes personal și chiar profesional.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *