Acer ConceptD Ezel CC315-72G Review – Laptop performant, dedicat creativilor și artiștilor digitali

Acer a lansat o nouă serie de echipamente IT, laptopuri, ultraportabile și chiar sisteme desktop, sub titulatura ConceptD. Echipamente dedicate în special profesioniștilor și creatorilor de conținut, cu toate carateristicile tehnice necesare funcționării în aplicații profesionale pentru modelare grafică 2D, 3D, editare foto-video, desen sau dezvoltare.

După ce v-am prezentat modelul Acer ConceptD 7 a venit rândul altuia, mai interesant din punctul meu de vedere, pentru că se adresează poate și mai tare creativilor și chiar artiștilor digitali, Acer ConceptD Ezel.

Specificațiile modelului Acer ConceptD Ezel CC315-72G pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele

 • Ecran – IPS de 15.6 inchi, rezoluție 1920×1080 pixeli, tactil, finisare mată
 • Procesor – Intel Core i7-10750H cu 6 nuclee și 12 fire de execuție, tactat la 2.6Ghz, cu Turbo Boost până la 5GHz
 • Sistem Grafic – Intel UHD + Nvidia GeForce GTX 1650 cu 4GB GDDR6
 • Memorie RAM – 16GB
 • Stocare – SSD M.2 WDC cu o capacitate de 512GB
 • Rețea – Ethernet Gigabit, Wi-Fi AC 6 AX201, Bluetooth
 • Conectică – 1x HDMI, 1x USB-C, 1x miniDP, 2x USB 3, 1x SDcard reader, 1x Ethernet, 1x audio combo 3.5mm
 • Baterie – 74Whr
 • Dimensiuni – 358 x 249 x 18.9~23.90 mm
 • Greutate – 2.2Kg
 • Altele – tastatură cu iluminare, pen, webcam 720p

În contextul actual mai rar vezi un laptop care să fie altfel, să se deosebească cumva de concurență. Iar acest Acer ConceptD Ezel CC315-72G o face, cu siguranță, și nu doar prin culoarea alb-diafan a carcasei. Dar și prin faptul că ecranul poate fi rotit la 360 de grade, mai mult, tras peste tastatură pentru mod de vizualizare sau pentru utilizarea aplicațiilor de desen împreună cu stylus-ul integrat.

Totul datorită unui sistem de balamale cum nu am mai văzut până acum, poziționat pe mijlocul semi-capacului. Astfel că, dacă se dorește rotirea ecranului nu se face peste corpul cu tastatură, ci doar în jurul acestui semi-capac.

De menționat că acest capac-suport are integrat și un sistem magnetic care ține fix ecranul. Tocmai de aceea, trebuie insistat un pic la rotire, pentru că nu se desprinde chiar foarte ușor, magnetul fiind unul destul de puternic.

Și da, are un stylus integrat, cum iarăși de ceva timp nu am mai văzut la un laptop. Un stylus cu baterie dedicată și care se încarcă ori de câte ori este introdus la loc în lăcașul său.

Iar din punct de vedere constructiv nu am ce-i reproșa – materiale de cea mai bună calitate, finisaje fără reproș, asortate cu o carcasă de culoare alb-diafan ce va fi cu siguranță pe placul unei anumite categorii de utilizatori. De remarcat că aceasta carcasă a fost tratată cu un material anti-pătare cu aspect “ceramic”, ce previne aspectul gălbui de îmbătrânire în timp și impregnarea petelor de cafea/grăsime.

Din punct de vedere al dimensiunilor sale exterioare și la standardele actuale este mai degrabă un sistem tip desktop replacement, nu foarte ușor la transport, nici foarte greu până la urmă. Dar, pentru un laptop dedicat în special creativilor, cărora le poate veni inspirația oriunde s-ar afla, parcă ar fi fost de preferat niște dimensiuni mai portabile, chiar și cu un ecran de14 inchi… Zic și eu… Cine știe, primul pas a fost făcut, poate vor fi lansate ulterior și modele mai ultraportabile.

La capitolul conectivitate stă destul de bine, adică are tot ceea ce ar avea nevoie un utilizator modern – HDMI, Display-Port, USB-C cu încărcare, 2 porturi USB-A 3.0, port Ethernet dar și un slot pentru carduri SD, ceea ce mă mulțumește pe deplin.

Tastatura este un accesoriu de calitate, tastele sunt bine spațiate, permit o redactare confortabilă într-un ritm rapid. Are iluminare de fundal în culoare portocalie dar îi lipsește un bloc numeric, deși este un echipament cu ecran de 15.6 inchi. Poate inginerii taiwanezi s-au gândit că utilizatorii mai creativi nu prea folosesc un accesoriu de acest gen.

Touchpad cu o suprafață generoasă, care răspunde corect și precis la comenzile tactile, util fără tăgadă în aplicațiile uzuale. Pentru cele de grafică sau creativitate se poate apela la serviciile stylus-ului din dotare.

Ecranul se vede bine, afișează imagini vibrante și un contrast foarte bun, unghiuri largi de vizualizare. Apreciez finisarea mată, care va reflecta mai puțin sursele puternic luminoase. Se vede foarte bine atât în aplicațiile de creație și productivitate, cât și în cele pentru divertisment multimedia. Iar pentru afișarea unor culori veritabile este certificat Pantone.

Și, din câte am constatat, răspunde foarte bine și la comenzile tactile, chiar dacă sunt efectuate cu degetele sau cu stylus-ul.

Sistemul audio integrat putea fi mai bun la capitolul calitate, pentru că un “creativ” este sensibil la un sunet plăcut. Destul de gălăgios, bun pentru materiale video și conferințe online dar mai puțin pentru audiții muzicale.

Din punct de vedere al performanțelor oferă ceea ce poate fișa sa tehnică integrată. Se comportă foarte bine în aplicații de business sau de creativitate, în special în cele de desenat și editare foto. Eu l-am folosit și la editare video 4k/60fps la nivel de amator și a funcționat, chiar dacă placa sa video este una entry-level. Bineînțeles, am avut răbdare și nu m-am grăbit, randarea și procesarea acestor videoclipuri având durate de timp cu mult mai mari decât aș fi făcut-o cu ajutorul unor plăci grafice mult mai puternice.

Tocmai de aceea, poate aș fi preferat și opțiuni cu plăci grafice mai puternice, pentru a fi și pe placul videografilor. Dar poate vor exista la o nouă versiune, când se va face update și la noua generație de procesoare Intel Core 11.

Însă are toate atuurile pentru a mulțumi aproape pe oricine din punct de vedere al performanțelor sale, mai puțin pe gameri sau pe videografii care doresc exporturi la rezoluții și bitrate-uri mari într-un timp cât mai scurt, eventual și cu grafică 3D integrată. Că tot veni vorba de gaming, normal că pot fi rulate destule titluri de nouă generație pe acest laptop, poate cu setări minimale în cele cu o grafică extrem de complexă.

Soluția de stocare aleasă permite un răspuns rapid al sistemului de operare și al aplicațiilor instalate, mai puțin performant fiind la transferul fișierelor voluminoase, de la 8GB în sus.

Am fost mulțumit și la capitolul autonomie, fiind un laptop pentru întreaga zi de utilizare, mai ales dacă este lăsat să intre în hibernare dacă nu este utilizat. De exemplu, în regim office, cu wifi activ, cu navigare pe internet, vizualizare youtube etc, bateria din dotare este capabilă să ofere o autonomie de aproximativ 8 ore de utilizare, ceea ce este chiar ok zic eu. Normal, dacă este pus la randare 3D și export video, când componentele sale vor fi solicitate intens, autonomia de utilizare va scădea drastic, spre jumătatea timpului menționat anterior.

Teste benchmark de performanță cu Acer ConceptD Ezel CC315-72G

Nu puteau lipsi testele benchmark de performanță din review-ul nostru. Pentru început l-am testat cu 3D Mark de la Futuremark, pentru a vedea cum stă la capitolul grafică. Rezultatele, în continuare.

Rezultate la nivelul unui laptop de gaming entry-level, însă de ajuns pentru aplicații de prelucrare foto-grafică sau pentru desen.

Urmează testele de productivitate și creativitate realizate cu PcMark 8. Rezultatele, în continuare.

Acestea, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, se poate descurca foarte bine în aplicații de productivitate și creativitate.

L-am pus la treabă și în Geekbench.

În Cinebench a obținut următoarele rezultate…

Rezultate obișnuite pentru configurația sa, mai degrabă de ultrportabil, cu un procesor la nivelul anului trecut și o placă grafică entry-level. Cu siguranță că dacă va fi upgradat la nivel de 2021, cu un procesor de generația a 11-a, poate chiar unul AMD, plus o placă grafică Nvidia mult mai performantă, performanțele sale vor fi net superioare.

Concluzii despre Acer ConceptD CC315-72G

Pro

 • Design, construcție de calitate
 • Ecranul are mai multe scenarii de utilizare și se vede foarte bine
 • Are integrat un stylus pentru realizarea de schițe și desene, este pentru creativi
 • Configurație destul de peformantă pentru aplicații de editare foto și desen
 • Destule soluții pentru conectarea accesoriilor externe
 • Tastatura are iluminare de fundal, este confortabilă la redactare
 • Autonomie pentru întreaga zi de utilizare

Contra

 • Personal aș fi dorit o placă grafică mai performantă dar și 32GB memorie RAM (poate la un model ulterior)
 • Camera web nu are rezoluție full HD
 • Sistemul audio putea fi mai bun

Acer ConceptD Ezel arată și poate. Arată ca un laptop dedicat creativilor, cu un look alb-diafan deosebit, diferit, dar și poate să le satisfacă în mare parte necesitățile în aplicațiile dedicate, pentru grafică și desen. Are o configurație destul de puternică, ecranul poate fi așezat în condiții confortabile de lucru și vine cu stylus pentru un control total în aplicațiile dedicate.

Chiar sunt curios dacă Acer va duce mai departe acest ConceptD, cu echipamente mai portabile, mai ușor de transportat și de manevrat.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *